Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Stoke City – Manchester United

Äntligen! Imorgon är det dags, Manchester United skall spela fotboll igen efter två plågsamma veckors uppehåll. 18.30 drar matchen igång, den gör det i Stoke-on-Trent som ligger knappa två timmars bilresa söder om Manchester. Ni ser den på Viasat Sport Premium eller Viaplay, om ni inte är på plats förstås.

Manchester United

Vi har tidigare idag rapporterat från José Mourinhos presskonferens, där det tyvärr inte framkom speciellt mycket om morgondagens match.

Om någon av spelarna som varit på landslagsuppehåll återkommit med skada gavs inga besked, vi får därför utgå från att de skador som fanns i truppen sedan tidigare är de som fortsatt gäller. Alltså lär inte Luke Shaw, Ashley Young, Marcos Rojo eller Zlatan Ibrahimovic finnas med i truppen, även om de två förstnämnda har figurerat i U23-spel tidigare. Om de varit aktuella för den här matchen hade det dock sannolikt gjorts tydligt, därför räknar vi inte med dem.

Embed from Getty Images

United har ju startat med så gott som samma lag i de tre tidigare ligamatcherna. Nu går vi in i en oerhört intensiv period med sju matcher på 21 dagar, och Mourinho har mer eller mindre utlovat rejält med rotation under månaden.

Frågan är ju dock om det är något han känner behov av i den första matchen? Det lag som spelat hittills har ju gjort det bra, och han har även fått oerhört bra utdelning på de byten som gjorts. Att backlinjen kommer vara identisk med de tidigare matcherna tror jag vi kan slå fast, lika så att De Gea står i mål och Lukaku spelar längst fram.

Det man kan spekulera i är om en bortamatch mot Stoke motiverar tre centrala mittfältare, vilket i så fall skulle öppna upp för Herrera eller Fellaini från start, troligen på bekostnad av Mata. Jag tycker dock inte det finns någon anledning till det, Matic och Pogba har visat sig så stabila att de skall klara av en sådan här match, därför tror jag att det blir ett fortsatt 4-2-3-1.

Den stora frågan är då vilka som tar ytterplatserna runt Mkhitaryan. Mata har startat de tre första och har visserligen inte glänst, men ändå gjort bra ifrån sig. Rashford inledde de första två matcherna till vänster, där han sedan blev avlöst av Martial, och nu sist var det tvärtom då Martial fick starta men Rashford sedan kom in och avgjorde matchen.

Det skulle kunna bli så att det här är matchen då vi får se både Martial och Rashford från start. Rashford skulle kunna ta klivet över på en högerkant, även om det blir inte lika naturligt att bryta in för skott från den sidan.  Jag tror dock att Mourinho ser nyttan med Mata och väljer att fortsätta med honom. Med tanke på Rashfords inhopp sist, och hans fina insats i landslaget, bör han få en plats i elvan också. Därför finns det helt enkelt ingen plats kvar för Martial som hamnar på bänken, och vi får en startelva i stil med de två första ligamatcherna.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Bailly – Jones – Blind
Matic – Pogba
Mata – Mkhitaryan – Rashford
Lukaku

Stoke City

Stoke har inlett säsongen med en av varje, alltså en förlust, en vinst och en oavgjord. I den ordningen. De har också hunnit med att enkelt slå ut Rochdale i Ligacupens andra omgång.

Vinsten de tog var hemma mot Arsenal, vilket ju får anses som helt okej även om Londonlaget inte imponerat hittills. Före landslagsuppehållet åkte de dessutom och snodde en poäng borta mot West Bromwich efter att Peter Crouch kvitterat med 13 minuter kvar, något de flesta lag skulle vara nöjda med.

Embed from Getty Images

I laget finns en hel del Unitedkoppling. Till att börja med på managersidan, där Mark Hughes nu inlett sitt fjärde år i klubben. Han har, likt många andra managers, anammat en ”modern” fotboll som innebär tre mittbackar på planen och så kallade wingbacks. Det enklaste sättet att bryta ner formationen i siffror på är nog 3-4-2-1, även om jag anser att wingbacksen bör ingå i backlinjen och det därför mer är ett 5-2-2-1/5-4-1.

Utöver sin egen koppling till United har Hughes dessutom tre före detta Unitedspelare i sin trupp. Som lagkapten finns Ryan Shawcross, som hann med två ligacupmatcher för United innan han 2007 gick på lån till Stoke. Ett lån som året efter gjordes permanent, och Shawcross har varit i klubben sedan dess. Han har dock ryggproblem och kommer troligen missa morgondagens match. Utöver Shawcross finns Mame Biram Diouf som gjorde sammanlagt nio matcher från United. Han anlände i januari 2010, fick medverka i sammanlagt fem Premier League-matcher i United och gjorde ett mål.

Men den Stokespelare Unitedfans kommer jubla lite extra åt imorgon är så klart Darren Fletcher som skrev på för Stoke i somras. Fletcher medverkade i hela 342 matcher för Manchester United innan han lämnade i januari 2015. Det hade kunnat bli ännu fler, men dels höll den elaka sjukdomen Ulcerös kolit honom borta ett tag, och under van Gaal blev hans speltid så begränsad att han valde att lämna för West Bromwich. Imorgon kommer vi dock få se Fletcher på det centrala mittfältet, där han håller på att göra sig till en lika viktig kugge i Stoke som han var under några år i United, och som han även var i West Bromwich.

Mark Hughes säger att han vill få sitt lag att attackera imorgon. De har dock endast mäktat med två mål på de första tre matcherna, och med tanke på hur stabil Uniteds defensiv sett ut hittills bör det bli svårt att öka på den mängden allt för mycket. Hughes har inte ändrat särskilt mycket i sin startelva, även om han förmodligen tvingas utelämna Shawcross imorgon, jag tror därför på något i stil med denna.

Möjlig startelva:
Butland
Zouma – Wimmer – Martins Indi
Cameron – Fletcher – Allen – Pieters
Jesé – Shaquiri
Choupo-Moting

Historik

När vi tittar tillbaka på möten mellan United och Stoke är ju det senaste svårt att bortse från. En dålig insats av United, men där Wayne Rooney klev fram och räddade poäng i den 94 minuten och på köpet blev Uniteds bästa målskytt någonsin.

Visste ni att…

 • Det är dags för José Mourinho att besegra Mark Hughes. I herrarnas tre senaste möten har Hughes vunnit en och två har slutat oavgjorda.
 • Lagens första match sinsemellan, år 1893, slutade med seger för Stoke. Med 7-1… Utan det tröstmålet hade matchen varit med på listan som största Unitedförlust någonsin.

Matchfakta

Stoke City
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 4
Tid: Lördagen den 9 september 2017, 18.30
Plats: Stoke City Stadium, Stoke
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Ibrahimovic (knä, inget datum)
 • Rojo (knä, december)
Tveksamma:

 • Shaw (matchform)
 • Young (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a3-0-010-09
Borta:4:e1-0-04-03
Bästa målskytt: Lukaku (3)
Disciplin: 4 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V30/7VålerengaBTR3-0
V2/8SampdoriaNTR2-1
F8/8Real MadridNSC1-2
V13/8West Ham UnitedHPL4-0
V19/8Swansea CityBPL4-0
V26/8Leicester CityHPL2-0

Stoke City

Skador:

 • Afellay (knä, inget datum)
 • Ireland (benbrott, mitten september)
 • Ngoy (lår, slutet september)
Tveksamma:

 • Choupo-Moting (hamstring)
 • Diouf (knä)
 • Fletcher (knä)
 • Shawcross (rygg)
 • Zouma (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 11:e1-1-12-24
Hemma:11:e1-0-01-03
Bästa målskytt: Crouch, Jesé (1)
Disciplin: 3 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F1/8St PauliBTR2-4
V5/8RB LeipzigBTR2-1
F12/8EvertonBPL0-1
V19/8ArsenalHPL1-0
V23/8RochdaleHLC4-0
O27/8West BromBPL1-1

United mot Stoke

Totalt: 10643-35-28161-125
Premier League: 1812-4-237-15
Borta: 5214-18-2059-77
SENASTE MÖTENA
F2015-12-26BPL0-2
V2016-02-02HPL3-0
O2016-10-02HPL1-1
O2017-01-21BPL1-1
SENASTE BORTAMATCHER
F2014-02-01BPL1-2
O2015-01-01BPL1-1
F2015-12-26BPL0-2
O2017-01-21BPL1-1

Domare: Neil Swarbrick

Assisterande: Cann, Ledger, fjärdedomare: Attwell
M
PL 2017/18:26000
PL 2016/17:2489015
PL totalt:1143922917
Snitt (2016-18):3,70,000,040,19
Alla domare 2016/17:3,60,050,060,21
MVOF
Dömt United:9432
Dömt Stoke:16754