Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lukakusång kritiseras för rasism; Rashford nominerad; Ferdinand börjar boxas

En debatt har blossat upp om en ny sång om Romelu Lukaku. Anledningen är att sången anses understryka rasistiska stereotyper.

I detta nyhetssvep noterar vi också att Marcus Rashford har nominerats till priset som Europas bästa unga spelare, att Rio Ferdinand ska börja boxas och en hel del annat.

Lukakusång kritiseras för rasism

Till tonerna av Stone Roses Made of Stone har Manchester United-supportrar börjat sjunga om anfallaren Romelu Lukaku. Inga problem så långt men i sångtexten berättas det att Lukaku har en extremt stor penis. Detta menar många är en rasistisk stereotyp, medan andra har en annan åsikt.

Det var Scott Patterson på bloggen Republik of Mancunia som igår tog upp frågan med en uppmaning om att sången bör skrotas. (Sången hade då redan diskuterats på olika ställen, bland annat på forumet Red Cafe, men det var efter Pattersons blogg som frågan nådde allmänheten.)

Den antirasistiska organisationen Kick It Out ska ha rest frågan hos Manchester United, rapporterar Times. United uppges nu agerat tillsammans med Kick It Out och klubben ska rådgöra med experter för att utreda om sången enligt lagen är rasistisk.

De som försvarar sången menar att den omöjligt kan vara rasistisk, då det ju är positivt att ha en stor penis. Martina Hyde på Guardian förklarar väldigt pedagogiskt varför även positiva stereotyper är rasistiska.

Läs Hydes text, den är klockren!

Och om du vill sjunga om Lukaku så finns det alternativ…

Rom Rom Romelu, Romelu Lukaku

Ferdinand börjar boxas

Rio Ferdinand satsar på en karriär som professionell boxare, har han meddelat idag.

Rashford nominerad

Nomineringarna till årets Golden Boy är nu ute och vi noterar att Manchester Uniteds Marcus Rashford är nominerad. Vinnaren av priset anses vara den bästa unga fotbollsspelaren i Europa.

Kylian Mbappé är storfavorit att få priset. Hela listan på nominerade hittas på Guardian.

Blind och Fosu-Mensah i stor landslagstrupp

Det är flera veckor kvar till landslagsuppehållet men Holland har redan nu presenterat en preliminär trupp. Där återfinns två Manchester United-spelare i Timothy Fosu-Mensah och Daley Blind. Kul för Fosu-Mensah att återigen vara med i diskussionen runt a-landslaget.

Nu är det emellertid en väldigt stor trupp som har tagits ut (se holländska förbundets hemsida), så om Fosu-Mensah verkligen får en ny landslagschans återstår att se.

Landslagschans får Manchester Uniteds två walesiska U16-spelare Iestyn Hughes och Oliver Denham.

Pawson dömer på lördag

Craig Pawson får ansvaret som domare när Manchester United möter Southampton på bortaplan på lördag. Pawson får Ian Hussin och Constantine Hatzidakis som assisterande domare och Mike Jones som fjärdedomare.

Pawson har gjort tio Unitedmatcher (8-2-0), senast 3-0-segern borta mot Sunderland i april.

Southampton har haft vid nio tillfällen (5-4-0), senast i november förra året då de vann med 1-0 mot Everton.

Pawson har inte dömt någon match mellan United och Southampton tidigare.

Unitedspelare i trailer för Kingsman

Filmen Kingsman: The Golden Circle går upp på bio i september. För att filmen ska få fler besökare har en trailer där ett antal Unitedspelare medverkar producerats.

Berbatov mot Liverpool

Idag är det sjuårsdagen av Dimitar Berbatovs hattrick mot Liverpool. Värt att titta på, framför allt det andra målet är ju riktigt läckert!