Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester Uniteds årsrapport 2016/17: Rekordstora intäkter

Manchester United PLC har idag publicerat sin resultatrapport för det finansiella året 2016/17 (1 juli 2016 till 30 juni 2017). Intäkterna är rekordstora och långt över förväntan. Även vinsten är rekordstor.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar rapporten:

Vi avslutade en framgångsrik säsong 2016/17 med totalt tre titlar och en återkomst till Champions League-fotboll. Året såg oss sätta rekordintäkter på över 581 miljoner pund och uppnå en rekord-EBITDA på 199,8 miljoner pund. Vi är nöjda med investeringen i vår trupp och ser fram emot en spännande säsong.

Nyckeltal:

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig årsrapport, som brukar landa på 700-800 sidor, publiceras vanligen ungefär en månad efter resultatrapporten. Den intresserade uppmanas hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Höjdpunkter: I rapporten lyfts Europa League-segern, som innebar att United kvalificerade sig för Champions League, fram som en höjdpunkt. Vinsterna i EFL Cup och Community Shield nämns också. I tillägg noteras att tolv sponsorsavtal meddelades under året, varav nio var globala.

Intäkterna uppgår till 581,2 miljoner pund. Detta är 12,8 procent bättre än resultatet förra året.

Intäkterna delas alltid in i tre grupper: kommersiella intäkter, intäkter för broadcasting och matchdagsintäkter. De tre områdena är alla upp jämfört med förra året men de kommersiella intäkterna och matchdagsintäkterna är i stort sett oförändrade. Intäkterna för broadcasting ökar från 140,4 till 194,1 miljoner pund står för mer än 80 procent av intäktsökning.

De kommersiella intäkterna är fortfarande överlägset störst medan matchdagsintäkterna konsekvent utgör en allt mindre del av den totala kakan. Vi behöver inte gå tillbaka överdrivet många år för att de tre intäktsgrupperna ska vara lika stora.

EBITDA (intäkter före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) ökar marginellt till 199,8 miljoner pund.

Nettovinsten är upp 7,7 procent till 39,2 miljoner pund.

Skulden har minskat med 18,3 procent och är nu 213,1 miljoner pund. Detta torde vara en valutafråga, då det i rapporten noteras att bruttoskulden i dollar är oförändrad.

Sponsorintäkterna är, trots tolv nya avtal, bara 1,4 procent större än förra året. Från sponsorerna ramlade 162,3 miljoner pund in. Det framkommer inte i rapporten men här finns en möjlighet för en markant ökning om klubben hittar en armsponsor till tröjorna.

Souvenirintäkterna ökade marginellt till 104,0 miljoner pund. Den främsta anledningen till ökningen är att avtalet med Adidas var i bruk under hela perioden, jämfört med bara elva månader då förra rapporten presenterades. United noterar också att intäkterna från Megastore har ökat, utan att specificera.

Att intäkterna för broadcasting är upp så mycket beror på det nya Premier League-avtalet. Dessutom gav Europa League-vinsten ökade intäkter, utan att detta specificeras närmare.

Att matchdagsintäkterna ökar förklaras med att United hade två extra hemmamatcher jämfört med förra året.

Lönekostnaderna fortsätter att skjuta i höjden. I år en ökning på 13,5 procent till 263,5 miljoner pund. Ökningen förklaras med att United har investerat i truppen med ökade löner som resultat. Att notera (vilket inte framgår i rapporten) är att spelarnas löner går upp den här säsongen, då United ju är tillbaka i Champions League.

Aktieutdelningen (dividend) var 23,295 miljoner pund, upp från 20,084 miljoner.

Framtidsutsikterna pekar på att intäkterna för det finansiella året 2017/18 ska vara i paritet med årets intäkter, marginellt sämre eller marginellt bättre i ett spann på 575 till 585 miljoner pund. Huruvida detta är en försiktig prognos återstår att se. EBITDA förutspås minska till mellan 175 och 185 miljoner pund.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. Den här gången deltog Ed Woodward samt Cliff Baty (Chief Financial Officer) och Hemen Tseayo (Head of Corporate Finance), även om Tseayo inte sa ett enda ord.

Nedan en sammanfattning av vad som sades.

Sponsorintäkterna förväntas vara stabila framöver. Verksamheten är nu mer mogen än tidigare, varvid intäkterna inte kan förväntas öka i samma takt som tidigare. Många avtal går nu in i ett skede där de ska förnyas, vilket kräver ett stort arbete bara för att behålla nuvarande nivå. United förutspår emellertid fortfarande ökade intäkter.

Ny hemsida och app ska lanseras den kommande månaden. Woodward lovar att hemsidan kommer att vara kraftigt förbättrad.

Uniteds Megastore går bra och intäkterna ökade med 33 procent.

Broadcasting: Det kan tänkas att nya aktörer som Facebook och Amazon blandar sig in när nya avtal för sändningsrättigheter ska skrivas. Det har noterats i NFL och i den indiska cricketligan men ännu inte i den europeiska fotbollen.

Financial Fair Play: Både klubbar och Uefa vill att reglerna ska följas. Mellan raderna kan utläsas att ingen är nöjd med vad PSG sysslar med.

Framtidsutsikterna: Att United nu deltar i Champions League innebär att lönerna ökar. Exakta siffror presenteras inte men den procentuella ökningen kan landa runt ”low teens” (13-15, kanske).

Att United kvalificerade sig för Champions League via Europa League innebär en intäktsminskning på uppskattningsvis tio miljoner pund. Detta då en del av teveintäkterna är öronmärkta för lagen som slutade etta till fyra i ligan. Det gör att Uniteds intäkter för Champions League-spelet kan uppgå till 30-40 miljoner pund.

I budgeten räknar United med att laget ska gå till kvartsfinal i alla cuper och en tredjeplats i ligan.

Konferenssamtalet är tillgängligt att lyssna på här.