Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Zlatan lämnar efter säsongen; Fellaini tillbaka om ett par veckor

På måndag är det äntligen dags för nästa Manchester United-match. Då ska José Mourinhos mannar tampas med Crystal Palace i London. Mourinho snackade upp matchen på en presskonferens idag.

  • Zlatan Ibrahimovic gör sista säsongen i Manchester United. Han är skadefri men fortfarande inte redo att spela match.
  • Marouane Fellaini kan vara tillbaka i spel om ett par veckor.
  • Scott McTominays landslagsframtid diskuterades igen. McTominay har den här veckan samtalat med Englands och Skottlands förbundskaptener.
  • Skadeläget: Daley Blind, Phil Jones och Marcos Rojo är fortfarande indisponibla. Vi fick ingen uppdatering gällande Ander Herrera men förra veckan var beskedet att han blir borta några veckor.

I andra nyheter noterar vi att David de Gea har utsetts till månadens Manchester United-spelare.

Mourinho om Zlatan

“För Zlatan tror vi alla att det är hans sista säsong i Manchester United. Det kommer att vara ett väldigt personligt beslut för honom att spela eller sluta. Han har vunnit rätten att välja sitt liv. En sådan otrolig spelare med en sådan stor karriär.

“Bara en hemsk skada i fel stund förstörde ett par fantastiska säsonger han kunde och borde ha haft med oss.

“Den här säsongen är väldigt svår för honom. Är han skadad? Nej. Känner han sig helt redo och helt övertygad att han är i skick att hjälpa laget? För tillfället, nej.

“Men han är en sådan ärlig kille och en sådan mästare att han bara vill vara tillbaka med känslan att ‘jag är totalt redo’. Han jobbar hårt och förhoppningsvis tar hans utveckling honom till en nivå där han vill vara för att få ett positivt svar.”

Mourinho om Fellaini

“Fellaini är en annan historia. Han är fortfarande en ung spelare. Hans skada hade en liten operation men en mindre operation. Han kommer att vara tillbaka och spela igen om ett par veckor. Så om vi går vidare i Champions League tror jag att han är redo för en hypotetisk kvartsfinal. Han kommer att vara redo för en hypotetisk semifinal i FA-cupen, för de två sista månaderna i vår Premier League-kamp.

“Kommer han att stanna eller lämna? Jag vet inte. Jag vet inte. Jag vill att han ska stanna, klubben vill att han ska stanna. Processen och förhandlingarna, avståndet mellan erbjudandet och vad han vill få… jag vet inte.”

McTominay, väder och topp 4

Det har varit kallt och snöigt i England, vilket givetvis har påverkat förberedelserna inför måndagens match. Första frågan på José Mourinhos presskonferens handlade också om vädret.

Hur har vädret påverkat era förberedelser?

“Igår inomhus. Idag utomhus. Men svårt. Men vi försökte, vi arbetade. Vi måste vara positiva. Vi kan inte klaga, för det är över, så under resten av dagen kan spelarna vara hemma.”

Om Scott McTominays landslagsframtid: “Mitt råd till honom handlar inte om landslag utan om att han inte ska förändra sig. Ödmjuk, väldigt öppen för att lära, intelligent och fortsätta gå i samma riktning. Fortsätt kämpa för minuter i Manchester United. Sedan blir landslagsspel en konsekvens av det. Men jag kan inte bekräfta att båda landslagen har pratat med honom.”

Det har rapporterats, bland annat i Times, att både Englands och Skottlands förbundskaptener har varit på Carrington för att diskutera landslagsframtid med McTominay.

Har du överraskats av hur snabbt det har gått för McTominay att se så bekväm ut som Unitedspelare?

“Nej. En riktig utveckling men en konsekvens av hans profil som pojke. Folket runt honom är rätt folk. Jag har aldrig träffat dem men jag måste tro att en kille med hans attityd till de andra och till fotbollen, jag tror att föräldrarna måste vara riktigt bra människor och har gett honom rätt värden.

“Han är lugn. Han klarade några viktiga test. Inte fotbollsmässigt men mentalt.”

Efter segern mot Chelsea har ni ett avstånd ner till femteplatsen. Med tanke på att ni är kvar i FA-cupen och Champions League, spelar det någon roll om ni slutar tvåa eller fyra?

“Först och främst är avståndet väldigt litet. Sex poäng mellan tvåan och femman är väldigt lite. Det är öppet för alla. Vi fyra är kvar i Champions League och har andra mål och annat att fokusera på.

“Vi är alla bra lag, trots att jag ibland läser att de andra är bättre än oss. Jag är inte säker på att det är sant. Fyra väldigt bra lag och ett kommer att vara utanför Champions League.

“Om ni frågar mig tvåa eller fyra… Finansiellt spelar det ingen roll. Prestigen spelar ingen roll, fyran behöver inte ens kvala. Men personligt är tvåa bättre än trea och trea är bättre än fyra. Vi ska göra vårt bästa. Topp 4 är svårt och det är målet för oss. Men om vi kan sluta trea kommer vi inte sluta fyra. Kan vi sluta tvåa kommer vi inte sluta trea.”

Skadeläget: I MUTV bekräftar Mourinho att Daley Blind, Phil Jones och Marcos Rojo inte är tillgängliga mot Crystal Palace. “Vi har dem inte, så situationen har inte förändrats. Truppen är densamma.” Någon information om när spelarna kan vara tillbaka har vi inte fått.

Även Ander Herrera är skadad. Någon närmare prognos har vi inte fått. I bästa fall kan Herrera vara aktuell mot Liverpool, i värsta fall först efter landslagsuppehållet. Det senare är nog troligare än det första.

Roy Hodgson pratade med media igår. Mer från Mourinho väntas under helgen.

De Gea månadens spelare

David de Gea kammade hem flest röster när Manchester United utsågs månadens bästa spelare för februari.

I relaterade nyheter noterar vi att Tahith Chong är nominerad till priset som månadens spelare i reservlagsligan. Givet Uniteds form får Chong förmodas ha försvinnande små chanser att vinna priset.

Res med oss till Manchester!