Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Givetvis en stor match men bara tre poäng; Fellaini är tillbaka

Det är dagen före den största fotbollsmatchen i England. Manchester United möter imorgon, med avspark 13.30, Liverpool på Old Trafford. Dagen före match höll José Mourinho programenlig presskonferens.

Vi bjuder dessutom på några ord från Liverpools manager Jürgen Klopp.

Vidare påminner vi om att reserverna, precis som a-laget, spelar mot Liverpool den här helgen. Klockan 20.00 ikväll är det som gäller och den matchen kan du se på MUTV och Viaplay.

Inför: Manchester United – Liverpool

Mourinhos presskonferens

José Mourinho bekräftar att Manchester United får tillbaka Marouane Fellaini till den här matchen. Ingen annan skadad spelare kan dock medverka imorgon. Annars tonade managern ner betydelsen av morgondagens match och han fortsätter att peka på att United gjorde många misstag mot Crystal Palace.

José, du har nu varit här i nästan två säsonger och förstår nu den här klubben mycket bättre. Vad betyder den här matchen?

“Jag vet fortfarande inte. För i min mentalitet är varje match lika. Jag är inte så bra på den här kulturen att den här rivaliteten är speciell, att den här matchen är speciell. Jag har aldrig varit väldigt bra på det.

“För mig är det bara en stor match. Två historiska klubbar, inte bara i England utan i världen. För tillfället viktiga poäng för topp 4. Viktiga poäng för andraplatsen, som är bättre än tredje och fjärde. Men jag ser inte på vissa matcher som speciella motståndare. Det är bara en stor match för att vi pratar om två stora klubbar.”

Känner du det inte annorlunda runt klubben, med några av grabbarna som bor inne i staden…

“Jag gör inte det. Ärligt talat gör jag inte det. Vi har tre matcher nu, Liverpool, Sevilla och Brighton. Ber ni mig välja en som den viktigaste kan jag inte välja. För mig är den viktigaste Liverpool för det är nästa. Men de andra två är utslagsmatcher. Jag vill vinna, givetvis. Det är laget som är precis bakom oss, laget som redan är i kvartsfinal i Champions League. Givetvis är det en stor match.”

Häromveckan sa du dock att du vet vad det betyder för fansen…

“Jag vet. Men jag tror inte att fansen är nöjda om jag säger att Liverpool är säsongens största match och sedan är Sevilla ingen viktig match. Och sedan vill alla åka till Wembley för semifinalen och då säger jag att Brighton inte är lika viktig.

“Mitt jobb är att förbereda mina spelare så gott jag kan inför varje match. Sedan är en fan en fan. Ett proffs är ett proffs. Vi måste ta oss an varje match med samma mentalitet. Jag förstår inte den fienden, jag förstår inte att den matchen är tio poäng. Nej, matchen är tre poäng. Och Liverpool är en historisk rival, ja. Men på ett positivt sätt för mig.”

Hur viktigt är det att fansen ger ditt lag en plattform för att prestera?

“Det hjälper. Crystal Palace, jag kan föreställa mig att våra bortafans… Vi kan känna missnöje eller kritik eller stöd. Vi låg under med 2-0 och kände bara stöd. Med 2-1 kände vi större tro, med 2-2 kände vi att de ville att vi skulle gå för det. De kan hjälpa. Givetvis är Old Trafford en enorm majoritet Manchester United-fans. De kan hjälpa.”

Tar du med dig det positiva från andra halvlek mot Palace eller fokuserar du på det negativa i första halvlek?

“Både och. Och det negativa i andra halvlek. För i andra halvlek vid 2-2 hade de en stor chans för att vinna. Den förlorade bollen, den obalanserade omställningen, det enkla inlägget från höger, den fria nicken i den lilla boxen. Ni vet. Vi gjorde misstag i den matchen. Vi gjorde bra saker men också misstag.”

De flesta har åsikter om hur ni spelar, hur ni borde spela, hur Manchester United borde spela. Är det något du bryr dig om?

“Ni vet… Vissa människor med åsikter kunde inte lösa sina egna problem när de var managers. Så de ger åsikter som att de har lösningar på allting. Men så är det inte. Men de är i en position där de kan ge åsikter om allting. Ibland läser jag, ibland inte. Ibland lyssnar jag, ibland inte. Ärligt talat, den här veckan har jag varit mer fokuserad på att njuta av Champions League och Europa League och förbereda min match än att vara fokuserad på åsikter. Men givetvis har alla en åsikt.”

Kan jag fråga om det är några spelare som är tillgängliga igen? Är Eric Bailly helt återställd?

“Han har varit fullt återställd i ett par veckor. Han är okej. Den enda som är tillbaka till laget är Fellaini.”

Således får vi anta att Anthony Martial inte är tillgänglig för spel imorgon. Vidare finns Daley Blind, Ander Herrera, Zlatan Ibrahimovic, Phil Jones och Marcos Rojo på skadelistan.

I MUTV förtydligar managern: “Det är i stort sett samma [trupp]. Folket som är skadade återhämtar sig steg för steg och några av dem är väldigt, väldigt nära en comeback. Men inte än. Vi är okej, vi har en trupp som är redo för allt. Antalet vi valde – 23 – var för att skydda dem och vi klarar av det.”

Att Mourinho säger 23 indikerar möjligen att han inte räknar Zlatan Ibrahimovic. För med Zlatan har Mourinho 24 utespelare i a-lagstruppen.

Romelu Lukaku har sagt att han är din sergeant. Vi vet vad kaptenen är men kan du förklara vad sergeanten är?

“Jag vet inte! Jag skrattade med honom. Det är okej. Han är en viktig kille för mig. Han är en kille där jag älskar attityden, karaktären.

“Mot Crystal Palace fanns det ingenting som hände efter vårt sista mål. Men jag sa till honom: ‘mittback’. Efter vårt tredje mål spelade han mittback i en fembackslinje med Smalling och Lindelöf. För jag kunde inte göra några förändringar. Så när jag säger till en anfallare ‘gå dit och gör jobbet för mig’ är han en sergeant.

“Han är en kille som du kan lita på. Hans attityd är alltid fenomenal. Det är därför jag alltid har sagt att det inte bara handlar om målen. Det handlar om vad han ger laget och han ger laget exakt den känslan.”

Mourinhos presskonferens fortsatte sedan men som vanligt är den andra delen under embargo. Godbitarna därifrån tar vi upp i matchdagsbloggen imorgon.

Klopps presskonferens

Liverpools manager Jürgen Klopp pratade också med media idag. Här följer en kort sammanfattning.

Om United: “Det är ett bra tillfälle att åka dit men fortfarande otroligt svårt. De har kvalitet och det är en fördel för dem att vara hemma.”

Om Liverpools spelstil kontra Uniteds: Klopp ville inte skapa några rubriker här och valde diplomatiska ord.

“Det är en stor rivalitet men de senaste åren har United varit mer framgångsrika än oss. Vi respekterar givetvis det. Det här Unitedlaget har ett väldigt specifikt sätt att spela fotboll, det är allt.”

Skadeläget: Nathaniel Clyne är skadefri men kommer inte att spela imorgon. Andrew Robertson är spelklar. Georgino Wijnaldum och Jordan Henderson såg båda okej ut på senaste träningen.

Mer från Klopp på Liverpool Echo.

Länktips: Danny Murphy om Paul Pogba

Över på BBC snackar Danny Murphy om Paul Pogba. Det tycker jag att ni ska läsa!

O’Hara i a-landslaget

Uniteds reservlagsmålvakt Kieran O’Hara är en av 30 spelare i Irlands preliminära landslagstrupp inför träningslandskampen mot Turkiet i mars. O’Hara är just nu given etta i U21-landslaget men han väntar fortfarande på a-landslagsdebuten.

Efter matchen mot Turkiet kommer O’Hara att ansluta till U21-landslaget, för EM-kval mot Azerbajdzjan.

Reservmatch ikväll

Uniteds reservlag ska ikväll spela mot Liverpool på Anfield i reservlagsligan. Klockan 20.00 är det avspark och matchen visas förstås på MUTV och Viaplay.

United är i desperat segerbehov för att ha en chans att undvika nedflyttning till andradivisionen. United är just nu sist i tabellen, med fem poäng upp till Tottenham på säker mark. United har dock en match mindre spelad, så visst hopp finns. Liverpool å sin sida slåss för att bli reservlagsmästare (just nu tvåa i en haltande tabell) och behöver också en seger.

Vi lär få se Kieran O’Hara i målet ikväll men det verkar som att Angel Gomes fortfarande är indisponibel.

Matic igen

Avslutningsvis idag bjuder vi på Nemanja Matics mål mot Crystal Palace ur alla vinklar.

Res med oss till Manchester!