Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Ett perfekt resultat och nästan en perfekt prestation

Manchester United slog igår till med en härlig 2-1-seger mot Liverpool på Old Trafford. Marcus Rashford gjorde båda Uniteds mål och segern innebär att United nu har kopplat ett stort grepp om andraplatsen.

United gör en fantastisk insats i första halvlek igår och 2-0-ledningen till paus är rättvist. I andra halvlek lyckas inte United kontrollera tillställningen lika bra men gör ändå ett utmärkt försvarsarbete.

Det blir nervöst då Eric Bailly ger Liverpool kontakt med ett självmål. Liverpool förmår emellertid inte skapa en enda kvalificerad målchans på hela matchen. David de Gea gör två räddningar – ingen den sista timmen – och det är räddningar som alla professionella målvakter i världen förväntas göra.

United har för all del också bara två avslut på mål, båda resulterar i mål. Visst kan vi argumentera att United borde ha kontrat bättre men med ledningen i ryggen kan United kosta på sig att inrikta sig på försvarsspel. Förutom Rashfords båda mål är det Juan Mata som har den bästa chansen i matchen.

Liverpool grinar om att de borde ha fått straff. Det hade vi säkert också gjort om situationerna hade varit åt andra hållet. Ingen av situationerna är emellertid solklar och jag tvivlar på att något beslut hade ändrats om VAR hade varit i bruk.

För mig är det ingen tvekan om att Uniteds seger är välförtjänt. Hemmalaget fick bortalaget att se väldigt uddlösa ut. Det är bara Everton och Huddersfield (i ligan) som har varit lika tama mot United i år och då har vi ändå mött lag som Yeovil, Derby och Stoke.

De flesta spelarna gör ett bra arbete igår. Den enda som för mig förtjänar kritik är Alexis Sánchez, som återigen är slarvig. Ja, möjligen De Gea också. Målvakten skänker bort ett par hörnor när han inte lyckas förmedla till sina försvarsspelare att det är hans boll.

Bailly gör givetvis bort sig i samband med självmålet. I övrigt gör han en formidabel insats och jag tror inte att det är en slump att vi med Bailly tillbaka i startelvan får årets bästa försvarsinsats. Ashley Young har full kontroll på Mohamed Salah – ligans kanske bästa spelare – i 90 minuter. Scott McTominay gör förmodligen sin bästa match i karriären.

Rashford gör två mål och ska givetvis också framhållas. Romelu Lukaku gör ännu en fin insats och är högst delaktig i båda målen.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var förstås belåten när han snackade ner Uniteds seger på presskonferensen efter matchen.

“Ett perfekt resultat, ja. Tre poäng, väldigt viktigt. Perfekt prestation… så långt skulle jag inte gå. Jag säger perfekt i relation till vad matchen gav oss.

“I första halvlek gav matchen oss en möjlighet att vara aggressiva och direkta och snabba och intensiva och göra mål. Antagligen fler. Ett tredje mål från Mata hade varit otroligt och fantastiskt.

“Andra halvlek gav oss en annorlunda match och vi anpassade oss till det.”

Vilka kvaliteter tillförde Marcus Rashford?

“Han gjorde två mål i en stor match mot en motståndare av högsta klass. Givetvis var det fundamentalt.

“Det som är bra är att han satte första chansen han fick. De senaste månaderna har det inte varit så för honom och han har känt det lite i sitt självförtroende. Men idag i en stor match, antagligen oförväntat, litade vi på honom och vi kände att matchen kunde vara anpassad till hans kvaliteter.”

Varför kände du att han var redo idag? Han har inte spelat mycket i ligan på slutet…

“Han har förbättrat sig mycket på träning och ibland är det poängen.”

Mourinho påpekar att media inte ser vad som sker på träningar och hur spelarnas humör och självförtroende är.

“Känslan med honom var att han verkligen förbättrade sig mycket de senaste veckorna. Vi låg under mot Palace och jag spelade honom omedelbart efter paus. Känslan var positiv.

“Idag kände vi att det kunde vara en bra länk med Lukaku genom att ta Alexis [Sánchez] till den positionen. Det kunde också vara ett sätt att stoppa Can.

“På vänsterkanten kände vi att Marcus snabbhet var viktig. Också med Martial skadad handlade det inte om den ena eller den andra.”

Var det utstuderat att spela långt på Lukaku och pressa Lovren?

“Vi gav alternativ till spelarna. Jag är inte en mekanisk tränare som säger A passar till B, B till C, C till D. Jag är föredrar att förbereda matchen väl och låta spelarna känna matchen.

“Vi hade alternativ och möjligheten med en långboll mot McTominay och tvinga ut Robertson.

“Lukaku hade självförtroende att spela mot Lovren och det fungerade.”

Förstår du att fansen var frustrerade när Rashford blev utbytt?

“Ni vet… Fansen kan göra vad de vill. Jag är inte alls upprörd över den reaktionen.

“Jag är upprörd på en reaktion de hade mot Scott McTominay. En kille som är 20 år gammal fattade alla korrekta beslut och de ville att han skulle fatta fel beslut. Så när en unge bestämmer sig för att bryta ner matchens intensitet, inte förlora [bollen], spela en bakåtpassning och behålla bollen på offensiv planhalva. Det var en underbar lösning! som många toppspelare inte hade klarat av. Ungen klarade det och fansen reagerade mot honom. För mig var det dåligt.

“Att de reagerar mot mitt beslut är inget problem för mig.

“I halvtid sa någon till mig att Gary Neville hade bett om att Marcus Rashford skulle få rött kort. Och jag var rädd för att domaren kanske tittade i halvtid och påverkades av Gary. När vi var mer defensiva – för i andra halvlek pushade Liverpool oss til den situationen – försvarade Marcus Rashford korridoren mot Arnold. Med gult kort och pressen från Gary som bad om rött kort fattade jag ett beslut att spela en spelare som kunde göra en foul mot Arnold.”

Fellaini hyllas: Mourinho fick som vanligt en fråga om Romelu Lukaku och efter att managern sagt samma ord som han har sagt hela säsongen valde han att prata om Marouane Fellaini.

“Jag vill hylla alla spelare. Men jag skulle gå till Marouane. En knäoperation och komma tillbaka i förtid. Han gjorde ett fantastiskt arbete utanför klubben med sin rehabilitering. Han kom tillbaka för att träna för ett par dagar sen och gjorde sig tillgänglig för spel. Före matchen frågade jag honom ‘hur många minuter har du? 10-15, 20 maximalt?’ han sa till mig ‘minuterna du vill ha’.”

Vad var problemet med Eric Bailly?

“Jag vet inte. Jag vet inte. Men en otrolig prestation. Ett fantastiskt mål! Och fantastisk känsla att hantera målet och att hantera skadan. Givetvis smärtsamt. Det är Eric, det är den Eric vi älskar.”

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg.

Klopps presskonferens

Liverpools manager Jürgen Klopp fick också snacka om matchen på en presskonferens.

Klopp tycker att oavgjort hade varit rättvist. Han är mycket besviken på hur hans lag agerade på Uniteds mål. Klopp skyller givetvis på domaren – det gör han ju alltid när Liverpool inte vinner – och tycker att det var straff i situationen med Fellaini och Mané. Liverpools manager passar också på att påminna oss om att United minsann gjorde ett offsidemål i 1-1-matchen förra året.

Holländska domare på tisdag

Vi hinner knappt städa av gårdagens match innan det så är dags för Champions League-mötet med Sevilla. På tisdag smäller det och vi får Danny Makkelie från Holland som domare. Mario Diks och Hessel Steegstra blir assisterande domare, Kevin Blom och Kamphuis Jochem extra assisterande domare. Som fjärdedomare har vi Jan de Vries.

För Makkelie blir det den åttonde Champions League-matchen i karriären och den allra första slutspelsmatchen.

Makkelie har inte dömt United tidigare. Sevilla hade Makkelie i 2-2-matchen i Liverpool i september. Det resultatet får inte upprepas på tisdag.

Sevilla laddade med förlust

På tal om Sevilla så laddade de igår med en 2-0-förlust hemma mot Valencia. Sevilla har efter 0-0-matchen mot United två vinster och två förluster.

Twitterreaktioner

Vi avslutar, som så ofta efter en fin seger, med blandade Twitterreaktioner.

https://www.instagram.com/p/BgJacC_gLkt/

Rashford firar sin mamma

Okej, jag ljög när jag sa att Twitterreaktionerna var avslutningen på den här artikeln. I England är det idag mors dag och gårdagens matchvinnare firar sin mamma.

Res med oss till Manchester!