Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Zlatan-Michael-Alexis-José

Det finns en hel del att avhandla. Zlatans avsked, Carricks pension, Alexis mardrömsstart och Mourinhos icke-förståelse för någon kritik whatsoever. Plus att United har en enda chans kvar till en pokal – och då får de spela borta i semifinalen.
Vad passar då bättre än att Lisa och jag då gör slag i saken och avhandlar just detta? Nej, jag kommer inte på någonting som skulle kunna vara bättre.
Embed from Getty Images
Så, Den Långe har till slut tagit sitt pick och pack och flyttat över Atlanten. Hur kommer du att minnas hans tid i United?
Mats: Ungefär som jag hade tänkt mig. Jag intog rollen som Nostradamus inför hans ankomst och spekulerade i att om han någon gång skulle dra på sig en svår skada så var det i just United. Så även om vi kan minnas en helt okej, i vissa delar även riktigt bra, förstasäsong så är det tyvärr ändå hans ovärdiga avsked till toppfotbollen som sitter närmast på näthinnan.
Lisa: Eftersom jag är ganska romantiskt lagd så sett kommer jag nog minnas det som var bra och sopa det andra lite under mattan. I och med han var aktiv under så kort tid men ändå hann bidra med så mycket tror jag det kommer väga över för hur jag kommer minnas Zlatans tid hos oss. Att slutet sedan blev snöpligt och ovärdigt går såklart inte att förneka, men för mig kommer det inte alls vara det som definierar Zlatans tid hos oss.
Embed from Getty Images
Michael Carrick har knappt synts till den här säsongen, som också visar sig vara hans sista som spelar i klubben. Visst var han jävligt underskattad väldigt länge? 
Mats: Egentligen inte eftersom han iklädde sig en roll som inte går att underskatta. Hans birollsagerande ”gå-fotboll” är inte någonting som går att förbise, men samtidigt var han inte heller den som gjorde det med några överdrivna gester eller löpningar. Inte heller stack han ut utanför planen, i sociala medier eller partyhatt. Däremot var – eller vad fan, han är ju fortfarande – en spelartyp som United saknar enormt.
Lisa: Jag är nog en av dem som inte upptäckte Carricks storhet i tid. Förvisso tog det ett par år för honom att finna sig i mittfältsrollen som tidigare fyllts av ett par generationer av Uniteds absolut bästa. Men ja, han var väldigt underskattad länge (av mig och många andra) men han jobbade på i det tysta och gjorde sin, enligt mig, absolut bästa säsong 2012/2013 och var en av tre (De Gea och Van Persie var de andra två) spelare som bidrog mest till att vi vann ligan det året.
Embed from Getty Images
Alexis Sanchez inledde strålande mot League 34-motstånd, men sen har det sett ytterst mediokert ut. Angélitoköp 2.0, eller finns det en chans för den lille mannen att övertyga fansen?
Mats: Den är fan lurig. Man ser ju att det finns kapacitet och kunnande i honom som bara väntar på att få komma ut. Han har sina instick, sina löpningar och sina dribblingar. Men med tanke på hur United anfaller – en och en hela tiden – så blir det inte så värst mycket end product utan mer en massa tappade bollar (som visserligen är okej med tanke på att han är en offensiv lirare). Nu kom han mitt i säsongen och ska anpassa sig till Mourinhos fotboll, så det är för tidigt att avgöra vad han kan göra för impact, men jag kan tänka mig att han behöver en snabbare och frejdigare anfallsstruktur för att han ska kunna leva upp.
Lisa: Är lite inne på samma spår som Mats. Tror Alexis hämmas något oerhört av sättet Mourinho vill att vi ska anfalla. Jag tror absolut att vi hade kunnat använda Alexis mer effektivt och att han hade kunnat få komma så mycket mer till sin rätt om man i anfallsspelet generellt flyttade bollen lite snabbare framåt istället för de långa bolltransporter vi tenderar att fastna i. Sen tror jag ändå att det kommer bli bättre, han är ju fortfarande relativt ny.
José ”förstår inte någonting” om kritiken mot Uniteds spelstil (se intervju här). Är han dum eller är han bara envis eller vad är han?
Mats: Fan vet. Jag vet inte längre. Jag förstår mig inte på honom överhuvudtaget. Försöker han få allt att handla om honom för att ta bort fokus på misslyckanden eller försöker han få allt att handla om honom för att allt ska handla om honom? Jag vet inte. Det jag vet är i alla fall att sommaren som kommer blir den mest spännande på länge med Unitedsupporterögon. Hur mycket ska rensas? Får vi några svar på vilken typ av fotboll vi får se? Ryker han ihop med Ed och Glazyrerna och gör sig omöjlig? Springer han ner i Antonios källare och kräver att få sexgungan till Carrington?
Lisa: Mourinho. Denna eviga sten i min sko. Jag tror han förstår vad som kritiseras men att han helt enkelt inte håller med. Att Mourinho inte direkt värdesätter den ”spännande” eller underhållande fotboll som efterfrågas visste vi ju, men när han fortsätter köra sitt race och resultaten kanske ändå inte kommer (tänker främst på den bedrövliga insatsen mot Sevilla) blir det svårare för honom att försvara sin filosofi.
 
Nu drar grabben och jag till Manchester och Lisa får hålla ställningarna från sitt vintriga Skåne.
Ciao, så länge.