Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM påverkar Bailly; finalchans för Lukaku; positivt om Fellaini; Blind och Darmian i planerna

José Mourinho har idag hållit presskonferens inför morgondagens bortamatch mot Brighton & Hove Albion.

  • Romelu Lukaku är inte tillgänglig imorgon men förhoppningsvis i FA-cupfinalen.
  • Eric Bailly är inte skadad. De andra mittbackarna får dock fler chanser, då de kämpar för VM-spel.
  • Mourinho tror fortfarande att Marouane Fellaini kommer att vara kvar i United.
  • Managern säger att han vill behålla Daley Blind och Matteo Darmian.

Dessutom har vi fyra Unitedspelare i U17-EM, en turnering som inleds imorgon.

Realistiskt att Lukaku spelar FA-cupfinalen

Vi fortsätter att få uppdateringar om Romelu Lukaku. Anfallaren ska nu befinna sig i Antwerpen för att skynda på rehabiliteringen.

”Jag vet inte. Jag vet bara att givetvis inte imorgon,” sa José Mourinho på dagens presskonferens. ”Vi måste vänta på fler undersökningar, mer tid.”

FA-cupfinalen? ”Hoppas det. Ser positivt ut.”

Enligt Rob Dawson på ESPN ska United vara säkra på att han är tillbaka till FA-cupfinalen och det ska finnas en förhoppning om att comebacken kan ske tidigare än så.

Mourinho om Bailly

Mourinho förklarade på dagens presskonferens varför Eric Bailly har fått så lite speltid på slutet.

”Det finns ingen situation. Ingen skada. Han är en av våra fem mittbackar.

”Och ärligt talat… mitt arbete handlar inte om VM och att förbereda spelare för VM och ge spelare chanser inför VM. Men han är den enda mittbacken vars land inte är i VM.

”Så om jag måste fatta ett mer emotionellt beslut för att hjälpa mina spelare är han den jag inte kommer att hjälpa. Rojo, Lindelöf, Smalling och Jones önskar att vara med i VM. Eric har inte den pressen.”

Så du tar hänsyn till känslor när du tar ut laget?

”Jag försöker att inte göra det. Jag försöker att vara en bra lagmanager. Det betyder lite kall, lite självisk.

”Men så dålig är jag inte, jag har fortfarande känslor. När jag ser på de andra mittbackarna som slåss för en plats i VM ger jag mindre till Eric.”

Att de andra mittbackarna får chansen… ja, det gäller åtminstone inte Marcos Rojo, som har spelat noll minuter sedan den 3 februari.

Enligt Mark Ogden på ESPN missade Bailly Uniteds Player of the Year-gala på grund av tandproblem. Ogden skriver också att Arsenal och Chelsea håller koll på Baillys situation, men att mittbacken ska vara bestämd på att stanna i United och vinna tillbaka sin plats.

Blind och Darmian i Mourinhos planer

Igår rapporterade vi att Daley Blind och Matteo Darmian har fått veta att de kan lämna United. José Mourinho förnekar att så är fallet.

”De är en del av mina planer. När en spelare vill lämna, om det är fallet, och rätt erbjudande kommer så studerar vi det. För vi försöker alltid ha glada spelare. Om glädje betyder att de lämnar… låt oss se vad som händer.

”Men jag vill behålla, jag vill inte sälja dem.”

Det känns rimligt att anta att managern inte är helt sanningsenlig här.

Fellaini måste säga ja eller nej

Så vad med Marouane Fellainis framtid?

”Jag är fortfarande positiv,” säger Mourinho.

”Det är en spelare jag gillar. Han har en annan position jämfört med spelare med kontrakt, deras öde kan vi kontrollera på ett annat sätt. Fellaini kontrollerar sitt öde.

”Han vet att jag vill att han ska stanna, att klubben vill att han ska stanna. Han har ett erbjudande, det är upp till honom att säga ja eller nej.”

Bra att De Gea blev årets spelare

Mourinho tycker att det är bra att David de Gea i veckan utsågs till Uniteds bästa spelare.

”Det är bra.

”Det är inte så överraskande för Ronaldo, Messi, de ger inte många chanser… Det är överraskande att det inte är någon målvakt på de stora internationella priserna. Målvakten är viktig, David har haft stora säsonger i klubben.

”Jag ser det inte som ett problem. Givetvis fanns det andra spelare som kunde ha fått priset. David var kontinuerligt bra under säsongen. Han hade några nästan ikoniska räddningar. Det känns bra.”

Här finns anledning att komma ihåg att Mourinho tidigare har sagt detta: ”Jag tycker att när en målvakt är årets spelare är det för att något är fel. Säsong efter säsong, om målvakten är årets spelare betyder det att något är fel.”

Mourinho om Hughton

Så var det dags för den sista frågan på den första delen av presskonferensen. Uniteds presschef Karen Shotbolt ryckte här in och krävde att frågan skulle handla om morgondagens match.

”Måste jag fråga om matchen?” undrade journalisten innan han bad Mourinho prata om det arbete managern Chris Hughton gör i Brighton.

”Väldigt bra. Han behöver bara gå från väldigt bra till otroligt bra. Han behöver bara matematiskt bekräfta Premier League. Jag tror att de inte behöver fler poäng, att de har gjort jobbet. Matematiskt behöver de en poäng eller resultat som går deras väg.

”Jag tror att de redan är i Premier League för nästa år. Fantastiskt arbete av Chris. Ingen överraskning för mig, de har sedan början på säsongen visat sin mentalitet.”

Henderson trippelt prisad

Shrewsbury Towns supportrar höll igår gala för att uppmärksamma lagets bästa spelare. Manchester United-lånet Dean Henderson lämnade galan med tre priser. Att han tre gånger om utsågs till lagets bästa unga spelare vittnar dock om att supportrarna i Shrewsbury delar ut åt helvete för många priser.

Garner, Laird, Puigmal och Ramazani till EM

England har idag presenterat sin trupp för U17-EM, som startar imorgon. Mittfältaren James Garner och ytterbacken Ethan Laird representerar Manchester United i truppen. Båda har haft en ordinarie plats i träningsmatcherna under säsongen, så det får förmodas att de ingår i den engelska startelvan i EM.

Däremot ingen plats för Mason Greenwood i truppen. Förklaringen är aningen bisarr. Han var inte aktuell för spel då han ska skriva prov i skolan. Oklart om det är United som stoppar anfallaren eller om det är FA:s beslut.

Vi får två Unitedspelare till i turneringen, vilket United inte tycker är relevant att uppmärksamma. Det är mittfältaren Arnau Puigmal som är med i den spanska truppen och ytterforwarden Largie Ramazani som är med i Belgiens trupp. Båda spelarna har varit in och ut i startelvan under säsongens EM-kval.

England, som är värdland och därför inte behövde kvala, inleder imorgon kväll med match mot Israel. I gruppspelet ska de också tampas med Italien (7 maj) och Schweiz (10 maj).

Spanien inleder på lördag med match mot Serbien. De ska därefter spela mot Holland (8 maj) och Tyskland (11 maj).

Belgien inleder mot Irland på lördag. Därefter väntar Bosnien (8 maj) och Danmark (11 maj).

Det är 16 lag i turneringen och de två bästa i varje grupp går till kvartsfinal. Finalen spelas söndagen den 20 maj.

Negativt med EM är att United får klara sig utan Garner, Laird, Puigmal och Ramazani i U18-finalen mot Chelsea på lördag. Chelsea klarar sig, såvitt jag kan se, bättre, då de bara har en spelare i EM.

I relaterade nyheter noterar vi att Anthony Elanga har tagits ut till den svenska U16-truppen inför en Uefaturnering i maj. Sverige ska spela mot Irland, Turkiet och Österrike.