Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag föredrar att förlora som idag

Embed from Getty Images

Det blev en titellös säsong för Manchester United. Detta står klart efter gårdagens förlust mot Chelsea i FA-cupfinalen.

United räckte inte till mot Chelsea. Igen var det en svag matchinledning som fällde laget. Under större delen av första halvlek var laget väldigt uddlösa. Det blev bättre efter paus men då var det för sent. Så dags hade Chelsea insett att matchen gick att vinna och de blev allt tryggare i sin bussparkering.

Vi kan vrida och vända på spelarval, spelsystem och taktik i all evighet utan att vara överens. För mig så är José Mourinhos insats igår underkänd. Inte så mycket för laguttagningen (jag tycker dock att det är märkligt att vi testar ett nytt spelsystem i en cupfinal) men för hur han agerar under matchen.

Chelsea spelade i all väsentlighet som Burnley. Men Mourinho tog sig an motståndaren som om de var Manchester city. Han väntade väldigt länge med att byta och när han väl bytte var det like for like. Att behålla två defensiva mittfältare och fyra försvarare i stort sett hela matchen var ett kardinalfel för mig (ja, Mata kom in i slutet men då var det för sent).

Mourinhos fobi för risk illustreras av att han på tilläggstid – enligt uppgift, jag såg det inte själv – stoppar David de Gea från att gå upp på en hörna. Det är riskminimering först, till och med vid underläge på tilläggstid i en cupfinal.

Sen kan det för all del vara så att det inte är positivt att skicka in målvakten i straffområdet på en hörna. Rimligen är målvakten lagets sämsta nickspelare (även om De Gea på ren fysik borde vinna nickdueller mot till exempel Mata och Sánchez). Men då kan vi åtminstone ställa målvakten utanför straffområdet och skicka in ytterligare en offensiv spelare. Och det ska givetvis vara hanterat på förhand.

Kanske hade Chelsea kontrat in ett andra mål om vi hade satsat på en offensivare balans i slutet. So fucking what? Att förlora med 1-0 i en cupfinal är inte ett dugg bättre än att förlora med 2-0 eller ens 8-0.

Säsongen som helhet är för mig underkänd. Vi vinner ingenting. Vi är mil efter city i ligan och vi utmanar inte i Champions League. Förra säsongen med två titlar var odiskutabelt bättre. För mig gör FA-cupvinsten 2016 även säsongen 2015/16 till en bättre säsong än årets säsong.

Ja, vi tog många fler poäng den här säsongen än förra. Min magkänsla säger dock att det till stor del beror på att vi hade motflyt förra säsongen och medflyt den här säsongen samt att De Gea har varit klassen bättre. Spelmässigt är vi på samma nivå.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho fick inte bara sammanfatta en förlust på presskonferensen efter matchen. Han fick även bråka med trasig teknik.

“Med era frågor vet jag redan var jag är. Jag har ingen stor vilja att prata. Så jag tycker att det är bättre att säga grattis till vinnaren. Och det är det,” sammanfattade Mourinho.

Han säger sedan att han är nyfiken på vad media kommer att skriva.

Vad tycker du om laginsatsen?

“Varje förlust gör ont. De som gör mindre ont, för mig personligen, är de där du ger allting och du lämnar utan att ångra något. Jag föredrar att förlora som idag än att förlora som vi till exempel gjorde mot Newcastle.

“Jag är nöjd med mina spelare när jag lämnar dem [för semestern]. För mig är det väldigt viktigt.”

Om Lukakus frånvaro:

Mourinho säger att det var ett enkelt beslut att börja med Romelu Lukaku på bänken. Marouane Fellaini saknades i matchtruppen. Av Mourinhos ord att döma så var Fellaini ute på grund av skada.

“Jag visste att det skulle bli svårt utan en targetspelare. Jag visste att åtminstone Fellaini, kommande från den andra linjen, attackerande deras defensiva linje, med sin fysik, jag visste att det skulle vara svårt.

“Jag förväntade mig inte att matchen skulle vara exakt som den var. Det var för mycket…”

Resten av svaret förloras på grund av teknikstrul.

Försökte du övertyga Lukaku att spela?

“Nej. När en spelare säger att han inte är redo att spela, inte redo att starta matchen så är frågan hur många minuter han tror att han kan spela. Men hur kan jag övertyga en spelare som säger att han inte är redo att spela? Det är nonsens.”

Igen tycker jag att det finns anledning att ifrågasätta Mourinho här. Han har byggt offensiven helt och hållet på Lukaku. Han har gjort det väldigt tydligt för alla att han inte litar på varken Marcus Rashford eller Anthony Martial. Det finns ingen backupplan.

Det går givetvis att luckra upp lågt sittande försvar utan en targetspelare. Jag vill till och med påstå att den bästa taktiken är att göra det utan en targetspelare. Varför möta motståndarförsvaret där de är som bäst? Manchester city, Liverpool, Tottenham och Arsenal är målgladast i England, alla klarar sig utan en traditionell targetspelare.

Är du besviken på målet ni släppte in?

“Det är fotboll. Vårt lag gjorde ett fantastiskt defensivt arbete utan att försvara. Vi kontrollerade positionerna bra, vi kontrollerade övergångarna bra. De spelade bara långbollar för Giroud att styra vidare.

“När du spelar mot ett så förutsägbart lag är det ganska enkelt att anpassa sig till det. Så jag trodde inte att vi skulle släppa in några mål i den här matchen.

“Men Hazard är givetvis en väldigt bra spelare och han skapade en straff.”

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg.