Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2017/18: Försvarare

Manchester United v Burnley - Premier League

För nionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Vi har kommit till del 2, där försvararna granskas.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Betyg på målvakter och manager här.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Victor Lindelöf: 6

Känslan är att många fortfarande har Lindelöfs första två/tre månader i klubben fastklistrat som grund till bedömningen av hela hans första år i United. Han är trots allt den mittback som spelat näst flest matcher, efter Smalling. Sedan den första tuffare tiden, har han gjort det bra och framförallt bidragit med en trygg uppspelsfot – något vi generellt saknar hos våra mittbackar. En godkänd första säsong som lovar mer, i min mening. [Adam]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 5,8

Embed from Getty Images

Eric Bailly: 6

Inledde säsongen riktigt starkt, precis som hela United. Sedan kom skadorna som höll honom borta, första några matcher i oktober, innan ankelskadan som höll honom borta från november till februari tog honom. Och, tjae, efter det verkar det som att det mest var taktiska skäl som höll honom borta. Sammanlagt startade han blott 15 matcher och gjorde korta inhoppare i ytterligare tre, då är det svårt att bli mer än godkänd. [Gustav]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 6,5

Phil Jones: 7

Phil Jones är årets mittback i United. Nu krävdes det ingen utomjordisk säsong för att knipa den titeln, men Jones är trots allt stabil och hyfsat säker när framför allt Chris Smalling darrar. Lär bli bäst ihågkommen för straffen han orsakade i FA-cupfinalen, men gör på det stora hela en bra säsong. När han är hel, vill säga. [Marcus]

Redaktionen: 6,9 Matchbetyg: 6,5

Marcos Rojo: 4

Inledde säsongen skadad, och när han väl kom tillbaka gjorde han ingen glad. Mittbacken (vi måste släppa illusionen att han också kan spela vänsterback) startade sammanlagt elva matcher, och det var minst elva för mycket. Hela tiden en säkerhetsrisk som spelar på chans, och att han på nio ligamatcher (åtta från start) drog på sig sex gula kort säger en hel del om hur ovårdat han fortfarande spelar. Att han fick ett nytt kontrakt var ett av säsongens märkligaste beslut. [Gustav]

Redaktionen: 4,5 Matchbetyg: 5,3

Chris Smalling: 6

Har blandat och gett en hel del under säsongen, som väntat. Är trots detta den mittback som spelat (överlägset) flest matcher, med hela 45 stycken. Något som tyder på att Mourinho har en stor tilltro till honom. Smalling är, i min mening, inte en mittback man vinner ligan med som förstaval. Men, han har samtidigt fått lite väl hård kritik, mer än han förtjänat. [Adam]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 5,9

Daley Blind: 5

En säsong Blind snabbt kommer vilja glömma. Spelade till och från under den första delen av säsongen, men har efter det knappt varit med i matchtruppen. Spelade en viktig roll under Louis Van Gaal, vilket han gjorde bra. Men känslan är att han inte har de spetsegenskaper som krävs för ett United som strävar efter att ta sig till nästa nivå. Lämnar med största sannolikhet i sommar, vilket han också påtalat att så kan bli fallet. [Adam]

Redaktionen: 4,8 Matchbetyg: 6,0

Ashley Young: 6

Har petat Uniteds givne vänsterback Luke Shaw så gott som hela säsongen. Ömsom har det varit vin, men förhållandevis ofta har det varit vatten. Offensivt är han ett vapen i sina bästa stunder. Defensivt är han en säkerhetsrisk så gott som alltid. Toppade med två mål mot Watford i november. [Marcus]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 5,8

Embed from Getty Images

Luke Shaw: 5,5

En spelare som frustrerat en hel del. Spelar allt som oftast bra när han väl får chansen, men det faktum att flera tränare klagat på hans fysik måste åtminstone betyda någonting. Saknar i princip slutprodukt helt, men har definitivt förtjänat långt mycket mer speltid än han fått. Med rätt tränare och omgivning, finns där en oslipad diamant att forma. [Adam]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,2

Antonio Valencia: 5,5

Efter den fina fjolårssäsongen ett stort steg bakåt för den vikarierande lagkaptenen. Verkar ha tappat en del av sin snabbhet samtidigt som han allt oftare skjuter inläggen på första försvararen. Gör sällan bort sig, varför han klarar sig undan den värsta kritiken. Mina krav är dock högre och min känsla är att det är på de båda ytterbackspositionerna vi har störst uppgraderingspotential. Vi behöver en högerback som är ett ständigt offensivt hot. Det är Valencia, skolningen som högerytter till trots, inte. [Micke]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 5,9

Axel Tuanzebe: n/a

Fick chansen i ligacupen mot Swansea och gjorde det riktigt bra. Fick sedan ingen mer chans och skickades till Aston Villa på lån. Där gick det, debuten undantaget, inte så värst bra, vilket till stor del kan skyllas på skador. Behöver regelbunden speltid på seniornivå. Högerbacken är inte hans position men när en Matteo Darmian går före är det uppenbart att Tuanzebe måste söka sig bort på lån igen. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 7

Matteo Darmian: 4

Betygsattes i 13 matcher, nådde upp till ett godkänt betyg 5 gånger. Aldrig bättre än godkänd. Underkänd i 62 procent av matcherna. Det hade varit mycket bättre att ge de matcherna till en Tuanzebe eller till en Fosu-Mensah. [Micke]

Redaktionen: 4,5 Matchbetyg: 5,3

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Victor Lindelöf25 (4)00
Eric Bailly15 (3)10
Phil Jones2500
Marcos Rojo11 (1)01
Chris Smalling44 (2)40
Daley Blind14 (3)12
Ashley Young35 (3)29
Luke Shaw14 (5)00
Antonio Valencia3931
Axel Tuanzebe1 (2)00
Matteo Darmian12 (5)02

Betyg på mittfältarna kommer om några dagar.