Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Dalot debuterade och Gomes firade 18

Manchester Uniteds reserver vann mot Stoke när Diogo Dalot för första gången spelade fotboll på Old Trafford. Angel Gomes blev matchvinnare. För juniorerna gick det emellertid sämre. Det blev förlust mot Middlesbrough på bortaplan.

Vi noterar också att Sergio Romero gjorde säsongsdebut i reservlaget, att Harvey Neville debuterade i juniorlaget och att Anthony Elanga noterades för sin första assist.

Bekvämt för reserverna mot Stoke

I reservlagsligan gäller att lagen måste spela minst tre matcher på sin ordinarie hemmaarena. United valde hemmamatchen mot Stoke som en av dessa tre. Publiken på Old Trafford fick se United vinna med 1-0, efter mål av Angel Gomes. De fick också se Diogo Dalot göra sin första match som Unitedspelare. Mer om Gomes och Dalot i egna avsnitt.

Trots att det bara blev en uddamålsseger så var United det bättre laget matchen igenom. Målet kom i slutskedet av första halvlek och Stoke kändes aldrig riktigt farliga efter paus, även om de förstås hostade fram några halvchanser.

Segern borde ha blivit större, då Nishan Burkart placerade bollen i nät, fint framspelad av Ethan Hamilton. Offside tyckte dock den assisterande domaren och målet annullerades.

Samtidigt kvarstår problemet att United är för dåliga på att ta sig in i offensivt straffområde. Laget dominerar i stort sett varje match men dominansen resulterar i alldeles för få heta målchanser. Det är inte utan att jag får Louis van Gaal-vibbar.

United har inlett säsongen med två vinster (hemmamatcherna) och två oavgjorda (bortamatcherna), vilket ger en fjärdeplats i tabellen. Att notera är att United har vunnit mot Aston Villa, tvåa i tabellen, och har spelat oavgjort mot Southampton, som är trea.

Första förlusten för juniorerna

Juniorlaget lyckades inte kopiera reserverna och inleda med fyra matcher utan förlust. I fjärde matchen blev nämligen Middlesbrough för svåra, i en 3-1-förlust på bortaplan för United.

Det var defensiva misstag kombinerat med oskärpa framför mål som blev Uniteds fall. Mason Greenwood har inlett säsongen med fyra mål på fyra matcher men bör ändå vara missnöjd sett till chanserna han har haft. Mot Middlesbrough brände han igen flera stora chanser.

Middlesbrough tog ledningen då de tog en snabb frispark medan United stod och sov. Alex Fojticek gjorde en fin räddning men på returen var hemmalagets spelare hetare.

United kvitterade genom Arnau Puigmal efter ett fint anfall kort före paus. Dylan Levitt vann ett nedsläpp till Anthony Elanga och den svenska yttern drev på bra och serverade Puigmal i djupled. Puigmal inledde säsongen med tre matcher som högerback men spelade på mittfältet mot Middlesbrough.

Middlesbrough återtog dock ledningen före halvtidsvilan, efter bollvinst på offensiv planhalva. Den historien upprepades tidigt i andra halvlek och så var slutresultatet fastställt till 3-1. Just bolltapp på egen planhalva hade United alldeles för många av i den här matchen.

I slutskedet fick Middlesbrough en utvisning och trenden med många kort i ungdomsserierna fortsätter.

Med sju poäng på fyra matcher är United trea i tabellen, även om Everton och Middlesbrough närmast bakom har varsin match till godo. De förmodat största konkurrenterna Liverpool, Manchester city och Everton har alla tappat poäng, så United har fortfarande kontakt med täten.

Dalot debuterade

Segern till trots var det intressantaste i reservmatchen mot Stoke att Diogo Dalot gjorde Uniteddebut. Nyförvärvet från Porto har rehabiliterat en knäskada under sommaren men är nu äntligen spelklar.

Dalot spelade 78 minuter som högerback (comebackande a-lagsspelare brukar annars få nöja sig med en timme). Generellt var han relativt lite involverad i spelet, även om han ständigt gav sig iväg på offensiva utflykter. Med bollen valde han som regel det enkla alternativet. När han blir varmare i kläderna förväntar jag mig att han ska utmana mer.

Defensivt sattes han på väldigt få prov. De gånger han testades gjorde han det han skulle.

”Jag tänkte alltid att jag behövde vara lugn, ta det steg för steg. För skadan var inte så allvarlig men krävde lite tålamod och jag behövde det,” sa Dalot till MUTV.

”Nu är jag här och jag är redo att spela när som helst tränaren tycker att jag är redo.”

Nu väntar ett par veckors träning för Dalot, som efter skadan inte togs ut till något av Portugals ungdomslandslag. Rimligen får Dalot göra en eller två matcher till i reservlaget, för att sedan göra a-lagsdebut mot Derby i ligacupen i slutet av september.

Angel Gomes firade 18 år

Angel Gomes firade sin 18:e födelsedag den 31 augusti, samma dag som reserverna spelade mot Stoke på Old Trafford. Passande värre då att Gomes fick äran att göra matchens enda mål. Ett snyggt mål, dessutom. Gomes fick bollen av Burkart efter en kort hörna och placerade bollen in vid den bortre stolpen.

Efter att ha inlett säsongen som vänsterytter fick Gomes den här kvällen chansen i rollen som nummer 10. Det innebar bänken för DJ Buffonge och att triangeln på mitten vändes med spetsen framåt.

Inte tu tal om att Gomes trivs mycket bättre i den centrala rollen. Här blir han mer involverad i spelet och han får en chans att styra spelet som inte ges från kanten. Målet krönte en fin insats.

Efter en fjolårssäsong som var en besvikelse har Gomes inlett positivt den här säsongen. Målet mot Stoke var hans tredje för säsongen (ett på straff) och han har dessutom bidragit med en assist.

Det blir spännande att se hur det resoneras kring laget framöver. Centralt får vi en bättre Gomes men då är det svårt att få in Buffonge, som också har inlett säsongen positivt, i laget. En möjlighet skulle väl vara att spela Gomes tillsammans med Buffonge, framför James Garner eller Ethan Hamilton, men då blir det en stark offensiv balans på laget.

Några korta

  • Lukasz Bejger har ännu inte bekräftats som Unitedspelare av United men Premier League inkluderade honom när trupperna för den här säsongen publicerades. (Premier League kallar honom Begjer, men vi utgår tills vidare från att det är Premier League som har fel och inte alla andra.)
  • Harvey Neville gjorde sina första minuter i juniorlaget med ett kort inhopp mot Middlesbrough.
  • Sveriges Anthony Elanga noterades för sin första poäng i juniorlaget, då han serverade Arnau Puigmal.
  • Sergio Romero vaktade målet mot Stoke, hans första match efter skadan. Föga överraskande fick vi se ett stabilt målvaktsspel med någon hygglig räddning. Efter uppehållet lär Romero ersätta Lee Grant på a-lagets bänk.
  • Manchester city-värvningen Reece Devine gjorde sin första match från start mot Middlesbrough.
  • Ingen speltid i reservlaget: Max Dunne , Tyrell Warren (båda har suttit på bänken), Millen Baars, Luca Ercolani (ingen förklaring), Callum Gribbin och Matthew Olosunde (båda med rapporterat skadeproblem) har ännu inte säsongsdebuterat i reservlaget.
  • Ingen speltid i juniorlaget: Oliver Denham, James Thompson (båda har suttit på bänken), Ethan Galbraith, Max Haygarth, Ondrej Mastny och D’Mani Mellor (alla med rapporterade skadeproblem) är spelarna som ännu inte har fått någon speltid i juniorlaget.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senast.

U23: Manchester United – Stoke City 1-0 (1-0)

Premier League 2, Division 2, 31 augusti


1-0 (37) Angel Gomes (Burkart)


Uniteds lag: Romero; Dalot (Tanner 78), Poole, R Williams, O’Connor; Garner, Hamilton; Chong, Gomes, Bohui (Barlow 56); Burkart (Buffonge 71)

U18: Middlesbrough – Manchester United 3-1 (2-1)

U18 Premier League, 1 september


1-0 (24) Wearne
1-1 (40) Arnau Puigmal (Elanga)
2-1 (44) McGill
3-1 (47) McGille


Uniteds lag: Fojticek; Laird, Mengi, Bernard, Devine (Hockenhull 75); Levitt, McGhee (Stanley 83); Elanga, Puigmal (Neville 89), McCann; Greenwood