Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Mål direkt när Mason Greenwood blev reservlagsspelare

Så fick Mason Greenwood äntligen chansen i Manchester Uniteds reservlag. Resultatet var både positivt och negativt, då Greenwood gjorde mål samtidigt som United inkasserade säsongens första förlust. I Uefa Youth League bara positivt, då United lekte med Juventus.

För juniorlaget är det spelfritt den här helgen.

Juventus chanslösa i Youth League

Om Juventus var klassen bättre än Manchester United i Champions League så var klasskillnaden ännu större i Uefa Youth League, dock i Uniteds favör. Det blev en 4-1-seger efter mål av Joshua Bohui, Mason Greenwood, James Garner och Dylan Levitt.

I och med segern har United verkligen kopplat greppet om gruppen och en seger i Turin i nästa omgång säkrar gruppsegern. Av de tre första matcherna att döma är United det klart bästa laget i gruppen.

Matchen var bara åtta minuter gammal när Bohui gjorde 1-0 efter fint förarbete av Ethan Laird. United hade sedan åtskilliga chanser att utöka ledningen innan Greenwood slutligen slog till efter en halvtimme, ett mål som föregicks av en bollvinst från Garner.

När vi väntade på trean kunde Juventus överraskande reducera. United fick stora problem med en långboll och gästerna kunde trycka in bollen i nät. Det skulle dock bli 3-1 före paus. Återigen föregicks målet av en bollvinst från Garner, den här gången brydde han sig inte om att ta hjälp av någon lagkamrat. Aliou Traore ska dock berömmas för sättet som han stressar motståndarförsvaret på.

Andra halvlek blev inte alls lika bra från United. Juventus fick en utvisning när halvleken bara var några minuter gammal. Fonseca tryckte upp en hand i ansiktet på Bohui när bollen var utanför spel. Kanske fick det numerära övertaget United att slappna av.

Slutresultatet skulle skrivas till 4-1, efter att tre inhoppare kombinerat. Arnau Puigmal gjorde det bra på högerkanten och spelade in till D’Mani Mellor i straffområdet och bollen raskt vidare till Levitt som säkert placerade bollen i mål.

Första förlusten för reserverna

Uniteds reserver kammade noll i toppmatchen borta mot Wolverhampton Wanderers. Mason Greenwood gjorde förvisso mål i reservdebuten men Wolves slog till två gånger och vann med 2-1.

Wolves bjöd på betydligt bättre motstånd än de andra lagen i ligan har gjort. Det var förvisso United som ägde bollen i matchen men Wolves kändes farligare de gånger de gick till anfall.

Hemmalaget tog ledningen efter en halvtimme. James Garner missbedömde en tackling på offensiv planhalva, väldigt ovanligt från den så talangfulla mittfältaren, och Wolves gick till anfall. Efter ett lågt inspel styrdes bollen in i mål. Eventuellt ett självmål av Ro-Shaun Williams även om Wolvesanfallaren tills vidare krediteras för målet.

Sedan pressades United tillbaka och ett 2-0-mål hängde i luften. Lagkapten Regan Poole stod för flera viktiga tacklingar och skottblockeringar för att hålla United kvar i matchen till halvtidssignalen.

En klar förbättring efter paus och Greenwood kunde kvittera efter fint förarbete av Angel Gomes och dessförinnan Garner.

United var sedan det bollförande laget men hade svårt att spela sig igenom ett fysiskt starkt motståndarlag. Istället var det Wolves som skulle göra segermålet. Ennis vann boll och gick på en soloräd för att sedan avsluta med tungt skott i krysset. Mycket snyggt, men spelet borde ha varit avblåst då Ennis använde otillåtna medel när han vann bollen av George Tanner.

Wolves spelade många gånger på gränsen och Uniteds tränare Ricky Sbragia var väldigt irriterad efteråt: ”Jag tycker att domaren hade en mardröm i 30 minuter. Jag tycker att han ska skämmas för det han gjorde ikväll. Några av hans beslut var diaboliska. Han förstörde en bra match.”

I och med förlusten, säsongens första för reservlaget, tappade United serieledningen. Wolves gick förbi och är nu en poäng före.

Greenwood debuterande målskytt

Ungdomskollen har tjatat om att det är dags för Mason Greenwood att flytta upp till reservlaget. Mot Wolves fick han så äntligen chansen med de äldre pojkarna och han gjorde givetvis mål direkt.

Målet till trots var det långa stunder en tuff reservdebut för Greenwood. I första halvlek fick han väldigt lite boll att jobba med. I juniorlaget gör han lite som han vill mest hela tiden, här fick han slita betydligt mer för varje boll.

Men det är svårt att kontrollera Greenwood i 90 minuter. Till slut hittar han en lucka och då är det mål. Angel Gomes slår en perfekt genomskärare och Greenwood är hur säker som helst.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1056179095418085376

En sak jag tycker mig märka med Greenwood är att han tenderar att vara effektivare i matcher där han får färre chanser. Samma tendens tycker jag han också visar i slutskedet av jämna matcher.

Förhoppningsvis får Greenwood nu fortsätta spela i reservlaget. Som jag ser det är det svårt för honom att utvecklas så värst mycket mer i juniorlaget. Han behöver bättre motståndare.

”Mason har målskyttets gåva och jag är väldigt nöjd med honom,” kommenterade tränaren Ricky Sbragia efter matchen. ”Det var ett stort steg upp fysiskt för honom men Mason fortsätter göra mål.”

Sbragia indikerade dock att ett anledning till att Greenwood fick chansen nu var för att juniorlaget var spellediga. Vi får helt enkelt vänta och se.

På 33 tävlingsmatcher (29 från start) för U18, U19 och U23 har Greenwood nu 32 mål och 8 assists.

Chong på a-lagets bänk

Det börjar närma sig för Tahith Chong. A-lagsspel på turnén i somras och så en plats på avbytarbänken mot Juventus. Chong spelade dock för reserverna mot Wolves, så det skulle förvåna om han är med i truppen mot Everton imorgon. Klart är dock att debuten närmar sig.

Embed from Getty Images

Jag tycker dock att debuten borde ha kommit redan mot Juventus (ja, egentligen mot Watford i ligaavslutningen i våras). Nej, det finns ingen garanti för att det hade blivit succé. Är han redo? Det får vi inte veta förrän han testas.

Vi hade dock kört fast mot Juventus och Chong är en spelare som kan bryta mönstret. Det var inte så att vi hade något att förlora. I den matchen var han det enda offensiva alternativet och för mig är det en självklarhet att chansa.

Med adrenalin sprutande ur öronen får du ibland enorma överprestationer från debuterande ungdomar. Herregud, till och med Federico Macheda såg ju ut som en Premier League-spelare ett tag. Någon gång får du en Marcus Rashford. Den potentiella uppsidan är enorm.

Individuella höjdpunkter

United var som sagt väldigt bra mot Juventus, så det är på sin plats med några individuella höjdpunkter.

James Garner dominerade på mittfältet och bidrog med mål och assist.

Ethan Laird var som vanligt fantastisk på högerbacken. Matchens bästa spelare om ni frågar mig.

Angel Gomes testades som sittande mittfältare (bredvid Garner) med utmärkt resultat. Han fick chansen att styra spelet med sin fina passningsfot och han visade också prov på bollvinnaregenskaper. Sedan var han tillbaka i den offensiva positionen mot Wolves. Det ska bli intressant att se om vi framöver får se Gomes oftare i den defensivare rollen.

Aliou Traore fick sin första start i Youth League, det i den offensiva mittfältspositionen.

Mason Greenwood var förstås bra. Och målskytt.

Några korta

  • Lukasz Bejger är just nu med Polens U17 för EM-kval. Han spelade hela matchen när laget inledde med en 2-1-seger mot Finland. Polen möter Luxemburg imorgon innan de avslutar mot Frankrike.
  • George Tanner blev utvisad mot Sunderland men fick ändå spela mot Wolves. United hävdade att utvisningen var felaktig och fick gehör för det, varför det inte blev någon avstängning.
  • Paul Woolston satt återigen på reservlagets bänk. United har fortfarande inte annonserat något men som jag förstår det har klubben nu skrivit kontrakt med målvakten.
  • Callum Gribbin var utanför reservlagstruppen för andra matchen i rad. Tyvärr tvingas vi förmoda att han återigen har blivit skadad.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U19: Manchester United – Juventus 4-1 (3-1)

Uefa Youth League, gruppspel, 23 oktober


1-0 (8) Joshua Bohui (Laird)
2-0 (33) Mason Greenwood (Garner)
2-1 (42) Caviglia
3-1 (44) James Garner
r/k (49) Fonseca
4-1 (77) Dylan Levitt (Mellor)


Uniteds lag: Kovar; Laird (B Williams 83), Ercolani, Bernard, O’Connor; Garner, Gomes (Levitt 73); Barlow (Baars 73), Traore (Puigmal 73), Bohui (Mellor 62); Greenwood

U23: Wolverhampton Wanderers – Manchester United 2-1 (1-0)

Premier League 2, Division 2, 26 oktober


1-0 (28) Ashley-Seal
1-1 (50) Mason Greenwood (Gomes)
2-1 (80) Ennis


Uniteds lag: Kovar; Tanner, Poole, R Williams, O’Connor; Gomes, Garner, Hamilton; Chong, Greenwood, Bohui

Mer information: