Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Problemet Alexis Sanchez

Många av oss var glada den 22 januari i år. Även om han inte var den spelare som nödvändigtvis alla supportrar hade som förstaval på sin lista över spelare att värva så var det ändå glada miner dagen det stod klart att Manchester United hade värvat Alexis Sanchez, och dessutom lyckats göra det framför näsan på Manchester City och utan att klubben behövt betala någon övergångssumma.

Istället behövde United bara ”betala” med Henrikh Mkhitaryan, en spelare som trots starten förra säsongen faktiskt mestadels underpresterat sedan han anslöt sommaren 2016. Det fanns inte mycket att vara missnöjd över när bytet presenterades, men nu nio månader senare står vi med en Alexis som är bäst betald i laget men som inte presterar tillräckligt för att ens motivera en plats i matchtruppen. Vad hände egentligen?

Vi måste börja med frågan om det verkligen var rätt att värva Alexis? Och då måste vi utgå från vad vi visste på förhand, vi kan inte döma utifrån vad resultatet än så länge har blivit.

Det vi hade att ta hänsyn till i januari var att han gjort en relativt svag höst 2017, men då ändå prickat in sju mål på 19 ligamatcher för Arsenal. Säsongen före det (2016/17) gjorde han 24 ligamål och hade då endast Harry Kane och Romelu Lukaku framför sig i Premier Leagues skytteliga. Faktum var att sedan säsongen 2010/11 hade han bara gjort färre än tio ligamål under en säsong, nämligen hans andra säsong i Barcelona då en viss Leo Messi stal showen med 46 ligamål, så man kan förlåta Alexis för att han stannade på åtta ligamål den säsongen.

I övrigt måste det faktiskt tas hänsyn till att Arsenal verkligen ville förlänga med honom samt att Manchester City av allt att döma var ruskigt sugna på att förstärka sin trupp med Sanchez, och då hade City redan minst tre yttrar som alla skulle gå rätt in i Uniteds startelva. Det var med andra ord en chans att försvaga en motståndare, se till att en annan inte blev starkare samtidigt som vi själva skulle få in en spelare av världsklass.

Så jag landar på ett  “ja” där, som läget var i januari det var rätt att värva Alexis då. Detta tyckte jag och de flesta på Muss även då, i en frågeask vi hade ett par dagar innan övergången officiellt blev klar var alla positiva, om än till olika grad.

Embed from Getty Images

Så varför lyckas han inte då? Varför känns det som att de omdöme vi ger honom match efter match är “alltså, han försökte ju och han jobbade ju stenhårt, men det vill sig inte”? Varför snittar han inte ett mål varannan match ungefär, som han gjort de senaste åren? Ja, den som har svaret på dessa frågor skulle få bra betalt av Manchester United för att lösa problemet, jag har det då inte. Att det skulle bero på att Mourinho kräver mycket defensivt arbete av sina offensiva spelare köper jag inte, Alexis har liksom det jobbet i sig naturligt. Det kan vara en förklaring till flera andra spelares missnöje, men inte i det här fallet.

En mänsklig orsak som kan ha påverkat hans spel är att det tog slut med flickvännen i somras, detta på grund av att de sällan sågs av distansskäl. Det kan ha påverkat honom även i våras, flytten kan ha inneburit en förändring i deras förhållande redan då och det kan ha påverkat honom. Hur mycket pengar fotbollsspelare än tjänar och hur påpassade de än är så är det människor vi pratar om. Vi såg samma sak när Anthony Martial hade relationsproblem, vi vet inte om det var en anledning till att han underpresterade men det är inte en orimlig slutsats att dra. Gällande Alexis är det så klart spekulationer från min sida, vi vet ganska lite om Alexis som person och hur han reagerar på saker som är jobbigt personligt och i fotbollsvärlden är dessvärre kulturen att man inte pratar om sådant. Så vi lär aldrig få veta om detta spelade in.

Finns det någon roll för Alexis i United framöver?

Han måste få ett par rejäla chanser till, för vad är alternativet? Att försöka sälja honom och återigen konstatera att spelaren som fick nummer sju misslyckats? Det skulle inte kännas bra för mig, och hur ser det ut att ytterligare en världsstjärna kommer till United och inte presterar som förr? Det är så klart inte givet att bara för att han heter Alexis Sanchez så skall han in i startelvan, men det måste göras ytterligare försök att integrera honom i elvan innan vi ger upp honom.

Men, det som både Alexis själv men också Mourinho måste förstå är att platsen till vänster, den skall han inte ha. Anthony Martial hade två bra perioder på den positionen förra säsongen, och han spelar bra där även nu. Även om det säkerligen kommer gå upp och ner även framöver för Martial (han är fortfarande ung, och unga spelare är oftast inte lika stabila som mer rutinerade) så måste det han visat i klubben vara tillräckligt för att ge honom den positionen som det är nu. Dessutom finns en viss Marcus Rashford som alternativ där. Alexis vill kanske hellre spela där, men Martial och Rashford har för mycket talang för att United inte skall någon av dessa alla chanser att göra positionen den till sin nu.

Det jag tycker är att Alexis skall göra är att återgå till sin gamla roll som högerytter, en plats där United sedan länge saknar klass och som Alexis själv faktiskt presterat bra på i såväl Udinese som Barcelona. Att han givet skall spela till vänster är faktiskt ett relativt nytt påfund i hans karriär, även om han också höll till där förr. Jag förordade att spela honom till höger redan när han kom till United, men fick till min fasa se honom ta vänsterkanten och dessutom misslyckas på den positionen. Han fick en match till höger för någon månad sedan, nu vill se en frisk Alexis få 5-10 matcher till höger, helst med samma högerback bakom sig och samma forward och vänsterytter att kombinera med där fram. Förhoppningsvis kan ha då hitta tillbaka till den klass han haft tidigare och på så sätt ge United en farlig högerkant dessutom. Jesse Lingard tänker kanske någon, vad gör vi med honom då? Tjae, som sagt så skall Alexis inte vara given i elvan. Är Lingard, eller någon annan, bättre till höger så skall den spelaren så klart spela där.

Finns det någon rimlig anledning att tro att det skall fungera? Både jag och nej. Han har presterat världsklassfotboll för inte så längesedan, han är inte speciellt gammal (fyller 30 i december) och om han inte kände sina lagkamrater bra nog förra säsongen eller i somras så gör han sannerligen det nu.

Vad gör vi om han inte lyckas då? Ja, då fortsätter den förbannelse som verkar ligga över nummer sju och då är det väl lika bra att försöka bli av med honom för att slippa en monsterpost på lönesidan. Men låt oss hoppas att det inte behöver gå så långt.

Res med oss till Manchester!