Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester City – Manchester United

Embed from Getty Images

På söndag spelar Manchester United sin tredje bortamatch på nio dagar – och det är inte vilken match som helst. På andra sidan gräsmattan står stadsrivalen Manchester City, redo att revanschera sig efter förra mötets drastiska scenförändring. Då vände United 0-2 till 3-2 på en halvlek.

Efter att United vände 0-1 till 2-1 under de sista fem minuterna av bortamötet med Juventus i onsdags, och på så vis tvingade Turin-klubben till sin första gruppspelsförlust i europaspel sedan 2009, är det ett självsäkert rött lag som kliver in på Ethiad Stadium på söndag kväll.

Manchester United

Som ovan nämnt är det ett United fyllt av självförtroende och framförallt en lagmoral starkare än på mycket länge som tar sig an Pep Guardiolas lagbygge i fiendeland. Efter en oerhört tung start på säsongen har det tröga ångloket som kallas Manchester United nu till sist börjat tuffa igång.

Om det ska bli några poäng mot stadens blåa lag krävs dock en snudd på felfri insats av hela laget. Försvarsspelet måste sitta, synkroniseringen på mittfältet måste sitta, bollarna måste sitta – i mål. Det sistnämnda är något United haft stora problem med den senaste tiden, kanske mest personifierat i Marcus Rashford. Grabben har, tråkigt nog, missat två superlägen på de senaste två matcherna.

Embed from Getty Images

Defensivt var David De Gea den sedvanliga klippan mot Juventus senast, och mot Bournemouth likaså, men försvaret i övrigt har lämnat en hel del att önska. Speciellt mot “The Cherries” i ligamatchen förra helgen. Då var det Chris Smalling som hade en sån där typisk Chris Smalling-match, som Samuel Luckhurst så klockrent beskrev det i sina halvtidsbetyg.

Mot Juventus skötte sig engelsmannen betydligt bättre, och med en formtoppad Victor Lindelöf bredvid sig har José Mourinho uppenbart bestämt sig för “sitt” mittbackspar. Svensken har varit strålande de senaste veckorna och förtjänar alla hyllningar han fått, men på sikt måste klubben finna en stabilare partner till 24-åringen från Västerås.

Under matchen i Turin använde sig “Juve” konsekvent av ytan bakom Uniteds ytterbackar. Det är något Pep Guardiola definitivt kommer att ha tittat närmare på i sina matchförberedelser, och det är framförallt en yta Manchester City är bland de absolut bästa i världen på att utnyttja. Det kommer bli viktigt, till och med direkt avgörande, att United lyckas stänga ned kanterna betydligt bättre – om det ska bli några poäng på söndag.

Embed from Getty Images

Centralt på mittfältet har José Mourinho laborerat hejvilt under säsongen. Men den uppställning han applicerade i onsdags är nog den som för tillfället är det mest gångbara och balanserade. Även om jag personligen anser att Nemanja Matic bör förpassas till bänken efter en rad undermåliga insatser, så är jag samtidigt helt säker på att lagets manager anser serben vara oflyttbar från United-elvan.

När portugisen nu fått in Ander Herrera i rollen mellan Matic och Paul Pogba, börjar jag skönja något som kan bli starten på mer kontinuitet i lagets kärna – något vi varit i stort behov av. Spanjoren är bland de mest allround speltyperna du kan hitta, vilket balanserar upp Matic’s icke-förmåga vad gäller passningsspel och snabba bollförflyttningar samt Pogbas oslipade positionsspel och små vansinnigheter han emellanåt kan få för sig. Herrera, den perfekta brandsläckaren helt enkelt.

Den oändliga huvudbryn vid namn Alexis Sanchez kan, möjligen, så sakteliga nu börja hitta rätt. Chilenaren har haft en tung start på sin tillvaro i Manchester, men de senaste två matcherna samt inhoppet mot Newcastle den 6:e oktober har onekligen varit steg i rätt riktning.

Embed from Getty Images

När 29-åringen nu använts som en central anfallare de senaste två matcherna har både lagets prestationer samt Sanchez individuellt sett trappat upp avsevärt. Med den förre Arsenal-spelaren som anfallare får laget en betydligt rörligare speluppbyggnad, ett väldigt mycket mer oberäkneligt anfallspel och ett helt annat typ av hot framåt överlag.

En stor fördel när Sanchez spelar som anfallare är att han tvingas spela enklare. När han spelar på en kant överarbetar han varje situation, medan han nu istället använder sitt otroliga fotbollskunnande och sin bländande teknik mer på instinkt. Chilenaren förtjänar en chans som anfallare kontinuerligt under en längre tid framöver, förhoppningsvis är Mourinho av samma åsikt – även om jag betvivlar det starkt.

United kommer garanterat få ägna större delen av matchen mot Manchester City med försvarsspel. Desto viktigare är det då att ha både snabba och smarta spelare i omställningslägena. Pogba måste få löpa fritt där, och med en formtoppad Anthony Martial samt Alexis Sanchez och Jesse Lingard (för det är så jag tänker mig laget) framför sig finns det definitivt skäl till att vara optimistisk till att såra Citys försvar.

Möjlig startelva:
De Gea
Young, Smalling, Lindelöf, Shaw
Herrera, Matic, Pogba
Lingard, Alexis, Martial

Manchester City

Vår blåklädda lokalrival har öppnat säsongen på samma vis som den förra avslutades – suveränt. Pep Guardiolas lag toppar tabellen efter elva omgångar med smått otroliga 33 gjorda mål och 4 insläppta. En svår nöt att knäcka för José Mourinho och hans mannar med andra ord. Men ingenting är omöjligt, det har vi sannerligen lärt oss de senaste dagarna.

Manchester City har bokstavligen pulvriserat sina motståndare de senaste två matcherna. Först lirade laget enkelt in 6-1 mot ett totalt harmlöst Southampton förra helgen, för att sedan göra drabbningen kort när Shakhtar kom på besök i Champions League i veckan – där skrevs resultatet till hela 6-0 efter att Gabriel Jesus stått för tre av målen.

Embed from Getty Images

Guardiolas lag har, som alltid, mycket boll med åtanken att såga sig igenom sina motståndare. Detta spelsätt har – som vi alla vet – skördat stora framgångar och varit svårstoppat för de allra flesta lagen. Det är ett lag med få svagheter, men ska vi hitta någon så tror jag att United bör utnyttja sin överlägsna fysik här.

Citys spelare är generellt små, kvicka och tekniska. Om United kan komma nära inpå och spela tufft är det möjligt att få dem ur balans – även om det är svårt. Fasta situationer kommer att bli extra viktiga, speciellt som ett offensivt hot där United är tyngre på pappret, även utan Romelu Lukaku som är osäker till spel.

Embed from Getty Images

Sergio Aguero, som gjorde sitt 150:e mål för City förra helgen, är fortsatt glödhet och måste raderas ut från Uniteds sida. Argentinaren är den spelare som gjort flest mål i Manchester-derbyn i PL-historien, efter Wayne Rooney. Rooney står på tolv och Aguero står inför matchen på åtta.

I övrigt är Raheem Sterling en spelare vars formkurva pekar rakt uppåt. Tre mål och två assist på de senaste två matcherna för 23-åringen, som ställs mot en defensivt bristfällig Ashley Young med all säkerhet. Snacka om viktig match i matchen.

Det är så klart alltid tråkigt när spelare skadar sig, vi vill ju trots allt kunna slå dem utan några ursäkter – jinx, jinx. Men att Kevin De Bruyne missar matchen är på många vis en boost för United. Belgaren, som i mångas tycke var ligans bästa spelare förra säsongen, har haft stora skadeproblem efter sommaren och missar mötet till helgen. Samtidigt har ju City, tyvärr, klarat sig smärtfritt utan honom hittills.

Möjlig startelva:
Ederson
Walker, Stones, Laporte, Mendy
B. Silva, Fernandinho, D. Silva
Mahrez, Aguero, Sterling

Historik

Förra säsongen vann lagen var sin match. City slog United på Old Trafford med 2-1, medan United stod för den där historiska vändningen – när lokalrivalen kunde säkra ligan vid seger – och vann med 3-2 på Etihad i april i år.

Visste ni att…

  • Om United vinner på söndag är det blott den andra gången i PL-historien som laget vinner två raka matcher på Etihad Stadium. Säsongerna 2008/09 och 2009/10 är enda gången det inträffat tidigare.
  • Pep Guardiola har aldrig någonsin förlorat två raka hemmamatcher mot samma motstånd i sin tränarkarriär
  • Om Anthony Martial gör mål blir han den sjunde spelaren någonsin att göra mål i fem raka PL-matcher för klubben. Det fina sällskapet, i så fall, heter Ruud van Nistelrooy, Wayne Rooney, Eric Cantona, Dwight Yorke, Cristiano Ronaldo och Robin van Persie.

Matchfakta

Manchester city
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 12
Tid: Söndagen den 11 november 2018, 17.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

  • Dalot (skadad, inget datum)
Tveksamma:

  • Lukaku (skadad)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 7:e6-2-319-1820
Borta:6:e3-1-211-1010
Bästa målskytt: Martial (5)
Disciplin: 20 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V6/10NewcastleHPL3-2
O20/10ChelseaBPL2-2
F23/10JuventusHCL0-1
V28/10EvertonHPL2-1
V3/11BournemouthBPL2-1
V7/11JuventusBCL2-1

Manchester city

Skador:

  • Bravo (häl, inget datum)
  • De Bruyne (knä, mitten december)
Tveksamma:

  • inga tveksamma
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 1:a9-2-033-429
Hemma:1:a6-0-024-318
Bästa målskytt: Agüero (7)
Disciplin: 13 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V20/10BurnleyHPL5-0
V23/10Shakhtar DBCL3-0
V29/10TottenhamBPL1-0
V1/11FulhamHLC2-0
V4/11SouthamptonHPL6-1
V7/11Shakhtar DHCL6-0

United mot Man city

Totalt: 17673-52-51256-240
Premier League: 4221-8-1363-55
Borta: 8531-25-29108-124
SENASTE MÖTENA
V2016-10-26HLC1-0
O2017-04-27BPL0-0
F2017-12-10HPL1-2
V2018-04-07BPL3-2
SENASTE BORTAMATCHER
F2014-11-02BPL0-1
V2016-03-20BPL1-0
O2017-04-27BPL0-0
V2018-04-07BPL3-2

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Beswick, Nunn, fjärdedomare: Pawson.
M
PL 2018/19:1140003
PL 2017/18:2793016
PL totalt:205716111948
Snitt (2016-18):3,50,000,030,24
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:241815
Dömt Man city:181044