Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi var trötta, de Gea är bäst i världen

Embed from Getty Images

Manchester United nådde under tisdagskvällen ett av säsongens minimål. Den sena 1-0-segern mot schweiziska Young Boys betyder att man kan sikta in sig på åttondelsfinaler efter nyår. Någon större eufori fanns det dock inte att ta på efter matchen. United gjorde, återigen mot ett beskedligt motstånd, en anemisk insats och såg minst sagt oinspirerat ut. Det vi såg mot Crystal Palace i lördags gick i mångt och mycket igen mot ett lag som egentligen inte hade något att spela för och som till vardags trivs bättre på konstgräs. 

Manchester United hemmaslog Young Boys efter extremt mycket möda och stort besvär på tisdagskvällen. Maroaune Fellainis sena segermål innebar att platsen i åttondelen definitivt säkrades och att United kan spela utan större press borta mot Valencia i den sista omgången. Visst, schweizarna kan skrälla mot Juventus och då ger en seger i Spanien förstaplatsen i gruppen. Å andra sidan ska mycket till för att vi ska hamna i det läget. Uniteds insats under tisdagskvällen gav inga förhoppningar om att en vändning skulle vara på väg rent formmässigt, snarare tvärtom.

José Mourinho valde att göra sex ändringar jämfört med mötet med Crystal Palace i lördags. Tanken ska, enligt utsago före matchen, ha varit att få in pigga ben och friskt blod i elvan. Huruvida det verkligen märktes får vi väl ställa oss en aning skeptiska till. Varken Antonio Valencia eller Nemanja Matic har sett särdeles pigga ut under hösten och gjorde det inte nu heller. Fellaini gjorde mål och kommer den vägen undan den värsta kritiken. Dock har vi som helhet betydligt större förväntningar på United, alldeles oavsett startelva, i en hemmamatch mot Young Boys.

Nu väntar Southampton på bortaplan i kvällsmatchen på lördag. Det känns, även det, som ett lämpligt motstånd med tanke på Uniteds formkurva. Så sade vi dock före mötet med Crystal Palace och även före gårdagens match.

Mer från matchen: 

Mourinhos presskonferens

José Mourinho höll en kort presskonferens efter matchen på tisdag kväll. Han valde att tala om David de Geas kontraktssituation, hur fel media tänker som inte fokuserar på det positiva (något ju han inte kan sägas vara en föregångare inom) och att United behöver fler världsklasspelare för att vara en titelkandidat.

Om att få in ett sent segermål:
”Lättad. Frustrerad före det. Vi spelade inte för 0-0, vi spelade inte för att vara i trubbel fram till sista matchminuten, så frustrerad. Jag var inte missnöjd med spelarna men frustrerad över att vi inte kunde göra mål tidigare. Mina spelare var väldigt trötta på slutet och det älskar jag. Att de är så trötta som de är visar på att de gett allt. Dessutom gör de det med inslag av väldigt bra fotboll och hög press, men också av inslag av obeslutsamhet. Till slut gör vi mål och jag måste likställa målet vi gör Davids räddning. Utan den räddningen blir målet vi gör inte matchvinnande. I slutändan tar vi oss vidare från en väldigt svår grupp med en match kvar att spela. 

Om de Gea och kontraktssituationen:
Han (de Gea) är världens bästa målvakt. Om vi ska ha ambitionen att vara en titelvinnande klubb behöver man ha världens bästa målvakt. Vi behöver också flera andra världsklasspelare. Jag vet att han (de Gea) vill stanna och att hans agent vill det. Jag vet också att styrelsen vill ha kvar honom och jag hoppas att vi når en bra överenskommelse.” 

Om att vara klara för åttondelsfinal:
”Det är ett erkännande. Inte ett stort men ett erkännande. Att vara bland de sexton bästa är en sak, men att ta sig vidare till en kvartsfinal, överleva en utslagsrunda, där kan allt hända. Vi kommer som ni vet att sluta tvåa och möta ett lag som vunnit sin grupp. Vi kan få Barcelona eller Real Madrid eller Bayern München, de bästa lagen i Europa.”

Om frågan om huruvida Lukaku borde ha spelat framom Rashford:
”Ni pratar alltid om spelarna jag inte spelar. Idag hade vi Marcus Rashford på planen och han spelade på ett sätt som vi ville. Så, prata inte om Lukaku. Prata inte om att han inte gjort mål här sedan mars. Så, ni kan välja att vara trevliga mot mig och bara konstatera att Rashford spelade, men istället väljer ni att fråga varför Lukaku inte spelade.”

Presskonferensen som sådan finns att tillgå här:

Läget i övriga grupper

Som vi konstaterade på José Mourinhos svar under presskonferensen så vann programenligt över Valencia igår. Mandzukic avgjorde mötet i Turin med sitt 1-0-mål i minut 59. I grupp G är Roma och Real Madrid klarar för åttondelsfinal. Real vann lagens interna möte i Rom med 2-0 men då Viktoria Plzen samtidigt slog CSKA Moskva är slutspelslagen klara. I grupp F är Manchester City klart för åttondelsfinal trots kryss borta mot Lyon på tisdagskvällen. Just Lyon och Shaktar Donetsk gör upp om den andra slutspelsplatsen i sista omgången. I grupp E tog Bayern München och Ajax hand om tätplaceringarna. Tyskarna skåpade ut Benfica med 5-1 och Ajax slog AEK Athen med 2-0 i en av tisdagens tidiga matcher.

Spridda reaktioner efter matchen