Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Newcastle United – Manchester United (Smekveckan över, nu kör vi)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer bortamatchen mot Newcastle. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2019/01/02 23:08

Reward

Newcastle United – Manchester United 0-2 (0-0)

Premier League, omgång 21 • 2019-01-02, 21.00 • St James’ Park, Newcastle • domare: Andre Marriner

 

0-1 (64) Romelu Lukaku

0-2 (80) Marcus Rashford (Alexis)

 

Manchester United

De Gea; Valencia, Lindelöf, Jones, Shaw; Herrera, Matic, Pogba; Mata (Alexis 63), Rashford (Lingard 87), Martial (Lukaku 63)

Avbytare: Romero, Darmian, Young, Fred

Newcastle United

Dubravka; Yedlin, Schär (Muto 81), Lascelles, Dummett, Ritchie; Perez (Kenedy 69), Diamé (Shelvey 53), Hayden, Atsu; Rondón

Avbytare: Woodman, Manquillo, Joselu

Updated: 2019/01/02 23:11
 • 0
 • Share


2019/01/02 23:08
Tack för idag

Klockan är mycket, julledigheten är tyvärr över (för mig i alla fall), därför säger jag tack och god natt nu.

Adam håller som bäst på att skriva Snackisarna, räkna med att de kommer alldeles strax.

Imorgon följer vi upp matchen med spelarbetyg, vår Dagen efter-rapport och sen kommer också vår införrapoort inför matchen mot Reading på lördag. För så snart spelar United igen, och det är underbart.

Tack för idag, och god natt.

 • 3
 • Share


2019/01/02 23:02
Svenskkollen

Victor Lindelöf spelade i mittförsvaret igen, han har spelat samtliga minuter under Ole Gunnar Solskjaer. Och ja, svensken går från klarhet till klarhet.

Återigen visade han ett mycket bra samarbete med Phil Jones, och han tog hand om det mesta som kom hans väg.

Enda lilla minuset var att han drog på sig en varning, en varning som dock går att diskuteras då han blev ganska rejält knuffad innan bollen träffade handen. Han viftade visserligen till ganska rejält, så om Marriner inte tyckte sig se någon knuff så kan man förstå varningen. Å andra sidan har vi redan pratat om Marriners insats idag…

 • 0
 • Share


2019/01/02 22:57
Bara oavgjort för Chelsea

Southampton gjorde sitt jobb! Chelsea lyckades inte göra mål, och matchen i London slutade 0-0, vilket innebär att United nu är sex poäng bakom Chelsea som ligger fyra.

Arsenal som ligger femma är tre poäng före oss, så det är helt plötsligt inte osannolikt att vi blandar oss in i CL-striden rejält.

 • 0
 • Share


2019/01/02 22:54
Fjärde raka!

Jag nämnde misstag i min lilla halvtidsrapport, och att jag trodde de skulle gynnas United. Och ja, efter 0-0 i halvtid och en trevande start på den andra kom det – misstaget som bröt dödläget. Rashford sköt en frispark som gick mitt i målet, lågt. Hårt, ja, men Dubravka skall bara hålla den. Istället släppte han en liten retur, som nyinsatte Lukaku petade in – och det stod 1-0 till United.

Lukaku ja, han byttes in precis före frisparken, tillsammans med Alexis, och touchen som gav 1-0 var första gången han rörde bollen. Fingertoppskänsla deluxe från Solskjaer.

I den 80 minuten punkterade den för dagen oerhört duktige Marcus Rashford matchen då han satte 2-0, efter att Paul Pogba vunnit boll, Rashford spelat Lukaku som spelade vidare till Alexis som fint satte upp Rashford helt ensam med Dubravka.

Något mer som var oerhört positivt: Manchester United har hållit nollan igen.

Negativt ur Unitedsynpunkt med den här matchen var väl egentligen bara Antonio Valencias insats på högerbacken. Där lär Young vara tillbaka snart.

Mer negativt i matchen var Marriners usla domarinsats. Lascelles borde blivit utvisad i första halvlek, att Shelvey inte blev det efter att ha satt dobbarna i låret på Pogba under den andra halvleken är direkt uselt av Marriner. Hade de engelska reglerna varit vettiga hade Shelvey blivit avstängd i efterhand, men det kommer han inte bli.

 • 0
 • Share


2019/01/02 21:51
Oavgjort i halvtid.

Ole Gunnar Solskjaer har för första gången inte vunnit en halvlek som tränare för Manchester United. 0-0 står det när första halvlek är slut, och vi får väl säga att det är med en liten fördel United.

Jag tycker det känns som att båda lagen har varit slarviga, men att det har gynnat United. United har liksom bättre offensiva spelare som kan utnyttja slarv från Newcastle.

I spelarkritik så måste vi tyvärr konstatera att Antonio Valencia inte förstått hur offensiv han skall vara United OGS, han fyller inte på tillräckligt bra framåt och det blir Uniteds anfallsspel lidande av.

Phil Jones lyckades i samma sekvens friställa Rondon, bara för att också stå för en suverän glidtackling som gjorde att det inte blev något.

Övriga spelare, tjae. Mycket mellanmjölk. Intentioner ja, men inte riktigt den skärpa som krävs.

Och just det ja, Lascelles skall vara glad att han fortfarande är på plan. Hans fullföljning mot Pogba var inte snygg. Kunde mycket väl blivit direkt rött, men det skulle allra minst vara gult – och han hade ett gult sedan tidigare.

 • 0
 • Share


2019/01/02 21:06
Rondon mot Lindelöf

Det går inte att säga att Newcastle haft många anfall första fem minuterna, men en sak har varit tydlig: Salomon Rondon, lagets ende anfallare, söker sig konsekvent mot Victor Lindelöf istället för Phil Jones. Benitez har gjort sin, relativt lätta, hemläxa och konstaterat att Lindelöfs närkampsspel är sämre än Jones. Upp till bevis för Victor idag, Rondon är tung att möta.

 • 0
 • Share


2019/01/02 20:57
Nu kör vi!

Lagen vandrar in på planen, det är dags för United att visa var skåpet skall stå. Newcastles supportrar försökte med någon fånig banderoll om att Newcastle är det enda United, men alla vet vilket lag som är United, och det är vi.

Kom igen nu, United!

 • 0
 • Share


2019/01/02 20:53
Sändningen igång

Ingen Premier League-studio på Viasat ikväll, men nu är i alla fall bilderna från arenan igång.

I Newcastle upon Tyne skall det ikväll vara ett par minusgrader och tämligen vindstilla. Någon nederbörd skall inte falla, så ändå helt okej förutsättningar för fotboll.

 • 0
 • Share


2019/01/02 20:36
Övriga matcher

United spelar vid 21.00 ikväll, utöver den matchen spelas fem förmatcher med start 20.45. Dessa matcher är:

Chelsea-Southampton

West Ham-Brighton

Wolves-Crystal Palace

Bournemouth-Watford

Huddersfield-Burnley

Den mest intressanta matchen där ur Unitedsynpunkt är Chelsea-Southampton. Det hade ju varit oerhört trevligt om Southampton kunder överraska i London och åtminstone knipa en poäng från Chelsea.

Just nu är vi åtta poäng efter Chelsea, som ligger fyra. Åtta poäng som vi bara skall ta igen på de 18 matcher som återstår i ligan.

 • 0
 • Share


2019/01/02 20:30
Hur spelar Newcastle?

Helt ärligt, bortsett från Uniteds fina vändning i höstas har jag inte sett speciellt mycket av Newcastle den här säsongen.

Enligt Transfermarkt har Rafa Benitez mestadels spelat med fembackslinje sedan november ungefär, vilket ju antyder att han valt en defensivare approach. Laget ligger och kämpar strax ovanför nedflyttningsstrecket, och Benitez är ju känd för att vara en pragmatiker så här gör säkerligen allt för att klara kontraktet. Om det innebär buss framför mål, då blir det buss framför mål.

Framåt har de Salomon Rondón som gjort fem av lagets 15 mål i årets ligaspel, han blir något för Lindelöf och (kanske framförallt) Jones att bita i.

Sammantaget tror jag vi kan hoppas på mycket boll och försök till offensivt spel från United idag – så som laget skall spela helt enkelt.

 • 0
 • Share


2019/01/02 20:15
Tankar om elvan

Så, en del ändringar i dagens elva. Uppenbarligen tycker Solskjaer att Valencia är redo nu, och därför hamnar Young på bänken idag. Jag hade nog föredragit Young där idag igen, och Valencia till helgen istället.

Jones in istället för Bailly var ju självklart, men att Mata startar istället för Lingard gjorde mig förvånad. Lingard var bra i det tysta sist, och gjorde ett riktigt bra jobb med sina löpningar, något som öppnade för Pogba, Rashford och Martial. Den gode Mata brukar ju dock också löpa och visa sig ständigt, men han ju dock inte riktigt samma snabbhet som Jesse.

Så här bör laget formeras:

De Gea

Valencia – Lindelöf – Jones – Shaw

Herrera – Matic – Pogba

Mata – Rashford – Martial

Tyvärr fick inte Chong plats på bänken, det hade varit roligt att få göra, men samtidigt är det förståeligt att Solskjaer väljer Lingard, Alexis och Lukaku som de offensiva alternativen på bänken.

Förhoppningsvis får i de två sistnämnda möjligheten att spela 15-30 minuter idag, för att komma ytterligare i form. Eftersom Rashford gick av med en känning sist så kan det vara troligt att Lukaku får ersätta honom.

Jag är ganska nöjd med laget idag. Å andra sidan hade jag nog varit nöjd med mer eller mindre vilket lag Solskjaer ställt ut, så stort är mitt förtroende för honom just nu.

 • 0
 • Share


2019/01/02 20:01
Och hemmalaget

Newcastles elva ser ut som följer:

Updated: 2019/01/02 20:01
 • 0
 • Share


2019/01/02 20:00
Dagens elva

Så här startar Manchester United idag.

Updated: 2019/01/02 20:00
 • 1
 • Share


2019/01/02 19:57
Tre minuter

Om tre minuter får vi dagens elva plus bänk. Får vi se Chong? Är Rashford frisk nog att starta? Hur värderar Solskjaers Alexis status? Så många frågor, snart får vi svar.

 • 1
 • Share


2019/01/02 19:38
Hela truppen

21 spelare har Ole tagit med sig. Dessa 21:

Målvakter: De Gea, Romero, Grant

Försvarare: Young, Valencia, Darmian, Lindelöf, Jones, Shaw

Mittfältare: Pogba, Matic, McTominay, Fred, Herrera, Mata

Lingard, Chong

Anfallare: Lukaku, Martial, Sanchez, Rashford

Personligen tror jag att Grant, McTominay och Chong gjort resan i onödan. Om knappt 25 minuter vet vi,

 • 0
 • Share


2019/01/02 19:30
Även McTominay

Också Scotty McT syntes till när laget anlände. Kanske har Ole tagit med sig alla som är friska, just in cases?

 • 0
 • Share


2019/01/02 19:28
Sanchez och Chong

United anländer till arenan, tydligen både med Alexis Sanchez och Tahith Chong. Den unge holländaren kan ju vara medtagen som extraspelare, om någon är skadad. Men det hade varit kul att få se honom på bänken.


 • 0
 • Share


2019/01/02 18:57
Roligare i höstas

Efter tio minuter i höstens match var åtminstone jag tämligen uppgiven, och en smula förbannad på att Ashley Young spelade högerback för Manchester United. En stund senare borde han också fått en straff emot sig, och David de Gea gjorde ytterligare ett par fantastiska räddningar, och dagen kändes förlorad.

Matchens sista 20 minuter vände dock allt. Det började med Juan Mata, följdes upp av Anthony Martial och på stopptid gjorde Alexis Sanchez det vi hoppas att han skall göra än mer av framöver: avgjorde för Manchester United. Njut av det nedan. • 0
 • Share


2019/01/02 18:34
Förra året

Bortamatchen på St James’ Park förra året är inget direkt att komma ihåg. Vi konstaterar bara torrt att United förlorade med 1-0, att Paul Pogba byttes ut till fördel för Michael Carrick minuten efter målet föll och att Mourinho dessutom tyckte att Scott McTominay borde hoppa in med knappa kvarten kvar för att försöka kvittera.

Om vi hamnar i underläge efter 65 minuter idag har jag en vag känsla av att det inte är Pogba som får går ut…

 • 0
 • Share


2019/01/02 18:23
Värt att se igen

Till och från blossar det upp debatter om supporterskap. Vem är en ”riktig” supporter, vem får säga ”vi” om sitt lag.

Titta på den här videon som supporterklubbens Björn Appelgren gjorde för ungefär ett år sedan, det är ett mycket bra inlägg i den debatten.

Schulmans krönika som han hänvisar till, den hittar ni här.

Updated: 2019/01/02 18:24
 • 0
 • Share


2019/01/02 17:56
Min elva för idag

Med tanke på att United skall spela cupmatch mot ett bottenlag från andradivisionen på lördag så tycker jag att United skall rotera då, och inte ändra för mycket jämfört med sist.

Faktum är att den enda förändringen jag vill ha är Jones in för den avstängde Bailly, något vi också lär få se då Jones och Lindelöf är de enda riktigt naturliga mittbackarna som finns tillgängliga från A-truppen.

I övrigt tycker jag att Solskjaer skall satsa på den elva som vann sist, och så får killar som de Gea, Young, Shaw, Matic och Pogba vila till helgen.

En brasklapp: Rashford kan ju vara otillgänglig, i så fall skall Lukaku in. Inte göra det svårt när man kan göra det enkelt.

 • 2
 • Share


2019/01/02 17:40
Månadens spelare

Kanske det enklaste valet av månadens spelare i United den här säsongen? Paul Pogba, så klart, blev framröstad till Uniteds bästa spelare för december månad. Ett visst tränarbyte gjorde ju honom helt okej gott.

Grattis Paul.


 • 4
 • Share


2019/01/02 17:33
Gällande Pulisic

Dagens stora transfernyhet kom tyvärr inte från United, utan från Chelsea, då de värvade Dortmunds unge ytter Christian Pulisic. Han kommer slutföra säsongen i Dortmund innan han flyttar till Chelsea i sommar.

Och detta kan man faktiskt kritisera United för. Rent spelmässigt behöver United en högerytter, och Pulisic anses väl ganska allmänt vara en supertalang just på den positionen. Och ca 650 miljoner svenska kronor för en sådan spelare är inte speciellt mycket.

Varför det blev än konstigare att United inte gett sig in i striden är att Pulisic är amerikan, och oerhört populär därborta – något man kan tycka att Glazers borde sett som en positiv sak. Att Pulisic dessutom växt upp som Unitedfan gör ju att man skulle kunna bygga ett enormt narrativ om amerikanen som nu kommer ”hem” till United, och på så sätt göra sig än större på ”marknaden”. Något som ju ekonomiskt är en sak United gillar.

Så ja, det är konstigt att det inte ens ryktats lite att United skulle vilja ha honom. Det finns visserligen inga garantier att Pulisic kommer lyckas i Premier League, men sådant kan man ju aldrig veta…

 • 1
 • Share


2019/01/02 17:28
Tidiga lagnyheter

Det verkar vara dåligt med tidiga lagnyheter, alltså vilken trupp som åkt med till Newcastle, så därför får vi utgå från det vi hade tillgång till igår i införrapporten.

Nämligen att Chris Smalling och Marcos Rojo saknas på grund av skada, Eric Bailly saknas då han är avstängd och det är osäkert huruvida Alexis Sanchez, Marcus Rashford, Scott McTominay och Antonio Valencia kan medverka. Gällande de osäkra tror jag att de två sistnämnda går bort, men att Rashford och Alexis finns med i truppen. Rashford kanske från start, men Alexis bör inte komma längre än till bänken nu till en början.

 • 0
 • Share


2019/01/02 17:06
Martial tar bort sociala medier

Medan jag förtvivlat letar efter vilken spelartrupp som hängt med till Newcastle så kan vi rapportera en något annorlunda sak som hänt idag.

Nämtligen att Anthony Martial tagit bort sina konton på Twitter och Instagram. Inte för att han varit den mest aktive med att lägga ut saker, men ändå noterbart.

Om det betyder något, eller om han bara inte var sugen på att hänga på sociala medier, är för tidigt att säga något om, men drömmen är väl att han tar bort dem nu för att sen kunna presentera en ny, fräsch start från när han skrivit på ett nytt kontrakt med United. Som sagt, om man får drömma, och det får man.

 • 0
 • Share


2019/01/02 16:31
Smekveckan över, nu kör vi

2019 är här på alla sätt, till exempel smällen på jobbet som gör att denna matchdagsblogg startas två timmar senare än det var tänkt. Men skit i det, det är snart dags för fotboll och vi skall få se Manchester under Ole Gunnar Solskjaer, något som (hittills) alltid är roligt.

Kanske är detta dagen då Solskjaers smekvecka tar slut? Eller så fortsätter det United som norrmannen snabbt lyckats få fram att prestera. Det finns i alla fall någon symbolik i att hans första match var precis före jul, sedan två mellandagarsmatcher innan det nya året nu drar igång med en förhållandevis svår bortamatch. Okej, den här säsongen har Newcastle varit direkt usla på hemmaplan, men historiskt är det inte en lätt match.

Det är naturligtvis inte bara Solskjaer som har ett ansvar, spelarna har sitt ansvar i att visa att det inte bara har varit en uppryckning på grund av ny manager, utan att det faktiskt är så att laget har en högre klass än vad som visades under portugisen. Jag tror faktiskt att så är fallet och ser ingen anledning till att United inte skall kunna fortsätta på inslagen väg under norrmannen.

Jag vet inte när jag senast varit så taggad på en Unitedmatch, och det är en sån jäkla skön känsla. Nu kör vi!

 • 1
 • Share