Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Reading 2-0

Embed from Getty Images

90 minuter FA-cupfotboll är avklarade den här säsongen, United gjorde två mål och motståndarna gjorde noll. Manchester United får därför vara med i lottningen till den fjärde omgången, vilket väl är det mest positiva vi tar med oss idag. För spelmässigt såg det inte perfekt ut, men det gör det inte alltid och då är det en styrka att ändå lyckas vinna.

Uppställningen

Det blev ett något annorlunda system idag, med en tydligare 4-1-4-1 där Andreas Pereira spelade i den defensiva mittfältsrollen. Och njae, det fungerade sådär överlag. Inte just Pereira, utan laget i stort. Det märktes att han, Fred och McTominay inte spelat ihop speciellt mycket, det märktes att Alexis varit borta länge och det märktes att Lukaku inte till 100 % är införstådd i det här nya sättet att spela.

Men, det är därför såna här matcher är bra. Matcher mot ett sämre motstånd som det här laget ändå slår för att varje spelare individuellt är skickligare än vad motståndarspelarna är. Trots att Fred faktiskt var direkt dålig, mer om honom nedan, så var han ändå inblandad i målet som gav 1-0. Trots att Lukakus löpningar och presspel inte satt på det sätt som Rashfords gjort så var det just Lukaku som gjorde 2-0 precis före halvtid, vilket gav Reading en käftsmäll de inte kunde återhämta sig från.

Fred och tempot

Fred har inte haft sin roligaste tid sedan han kom till Manchester United. Under Mourinho var han ändå bra i inledningen av hösten, men när det väl gällde fick han inte speltid då portugisen inte verkade lite på att han klarade av Premier League.

Embed from Getty Images

Och Fred är enligt mig den spelare som kanske inte har gynnats av Solskjaers ankomst än, något jag trodde han skulle göra. Jag trodde han skulle få kliva in och visa att han är ett suveränt komplement till Pogba, men det han fått spela hittills under Solskjaer har inte imponerat och inte heller idag när han skulle vara den drivande centrala mittfältaren tillsammans med ungtupparna McTominay och Pereira.

Det är som att han inte riktigt har tempot när det sätts fart. Han slår en del fina krossbollar, han har tekniken, men när det skall göras med fart så klickar det inte riktigt. Än. För jag har inte gett upp på Fred, han kanske behöver det här första året innan han är inne i det.

Assist för Alexis, men inte mer

Alexis Sanchez spelade 64 minuter, innan han klev av till synes med en skada. Det var dock inte värre än att han satte sig på bänken, hade det varit allvarligt hade han gått ner för behandling direkt, men detta skedde alltså inte.

Embed from Getty Images

Han stod för den fina framspelningen till Lukakus mål, men mycket mer fick vi inte se från chilenaren. Dock var ju inte leveransen från mittfältet på topp heller, det skall bli roligt att se honom tillsammans med Pogba framöver, då tror jag det kan hända betydligt mer.

Debut för Chong

Tahith Chong blev spelare nummer 229 från Uniteds akademi som fick debutera i Uniteds A-lag, något United som klubb kan vara oerhört stolt över att ha lyckats med.

Debuten skedde med knappa halvtimmen kvar, då han ersatte Mata och fick lira till höger. Och tjae, det var väl ingen superdebut, men matchen var ganska avslagen så var det på något sätt inte läge för ett hattrickinhopp.

Han visade sin snabbhet vid ett par tillfällen då han nästan tog sig fram, han spelade vårdat vid något tillfälle och han ådrog sig dessutom en något hård varning. Det skall dock bli väldigt spännande att följa Chong framöver, det finns något speciellt i den grabben så kan han bli lite snabbare, lägga på sig lite mer muskler och fortsätta jobba hårt så kan han bli en riktigt bra spelare för United.

VAR

Jag avslutar snackisarna med att stjäla från mig själv, närmare bestämt från matchdagsbloggen. Uniteds första mål kom nämligen till på straff, efter en VAR-bedömning som tog över två minuter, vilket är lite för lång tid för att det egentligen skall vara okej. Men, för att vara schysst mot domarteamet så var det faktiskt också tre situationer som behövde bedömas, varav de första två hänger ihop:

1: Var Fred offside? I samband med att Mata fälldes studsade bollen fram till Fred, som slog bollen i mål. Fred var precis på gränsen till offside, något som linjemannen upptäckte, men som VAR också skulle bedöma.

2: Kom bollen från Mata eller försvararen? En sak som inte var helt solklar heller var om bollen som studsade fram till Fred kom från Mata eller försvararen, så detta behövde kollas också. Hade den kommit från försvararen skulle ju Freds mål godkännas, men det var Mata som slog fram bollen och därför var det korrekt med offside.

3: Var det straff? Den kanske enklaste att bedöma. Blev Mata fälld? Ja, det blev han – därför dömdes till slut straff.

Det var alltså inte en lätt sak att bedöma, så att det två minuter idag kan jag vara okej med.