Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Reading (Vila och gå vidare)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer FA-cupmatchen hemma mot Reading. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2019/01/05 16:01

Reward

Manchester United – Reading 2-0 (2-0)

FA Challenge Cup, omgång 3 • 2019-01-05, 13.30 • Old Trafford, Manchester • domare: Stuart Attwell

 

1-0 (22) Juan Mata (straff)

2-0 (45+3) Romelu Lukaku (Alexis)

 

Manchester United

Romero; Dalot, Darmian, Jones, Young; McTominay, Fred (Fellaini 62); Pereira, Mata (Chong 62), Alexis (Rashford 64); Lukaku

Avbytare: Grant, Lindelöf, Garner, Martial

Reading

Jaakola; Yiadom, Ilori (Aluko 46), Moore, Richards; Kelly, Rinomhota; McCleary (Barrow 61), Swift, Harriott (Meite 76); Loader

Avbytare: Walker, Gunter, O’Shea, East

Updated: 2019/01/05 16:02
 • 0
 • Share


2019/01/05 16:01
Tack för idag

Med Snackisar ute och Spelarbetyg på väg tackar vi för idag. Det är ändå lördageftermiddag som så sakteliga drar mot kväll.

Imorgon följer vi upp den här segern med vår Dagen efter. Det blir också fullt fokus på damerna som lirar vid 15.00, den ser ni på MUTV.

Ha det bra.

 • 0
 • Share


2019/01/05 15:49
Snackisar ute

Lite självpromotion nu, men här har ni snackisarna för dagens match. Spelarbetygen släpper vi om några timmar.

 • 0
 • Share


2019/01/05 15:23
Fjärde omgången väntar

Det blev inte en match att minnas, men United är vidare till FA-cupens fjärde omgång efter att ha besegrat Reading med 2-0.

Mata och Lukaku målskyttar, nyckelspelare fick vila och spelare som Pereira, Fred, Darmian och McTominay fick nyttiga minuter. Jag trodde inte jag skulle säga det, men av de fyra var det Darmian som imponerade mest, och då spelade han på en ovan position.

Roligt också, så klart, att Tahith Chong fick göra sin A-lagsdebut då han spelade 30 minuter. Han stod inte för något sprakande, men det var inte heller poängen idag – idag var erfarenhetspoäng.

 • 0
 • Share


2019/01/05 14:22
Inget vidare

Ole Gunnar har spelat nio halvlekar som manager för Manchester United, han har vunnit åtta av dem. Idag med 2-0, efter att Juan Mata gjort mål på straff, efter att ha blivit fälld själv och sedan fick VAR kliva in (mer om det nedan) och ett stopptidsmål av Romelu Lukaku, framspelad av Alexis Sanchez

Spelet i sig har varit mediokert, om vi skall vara snälla. Reading fick äga boll i början av match, United kom helt fel in i pressen och det märktes att spelarna inte spelat så mycket tillsammans. Ju längre det gick blev det något bättre, men fortfarande inte bra utan det finns stort utrymme till förbättring.

Gällande målet så kom det alltså efter straff, ett beslut som VAR gick in och hjälpte till med, och det tog över två minuter vilket är för mycket. Men det var faktiskt också tre situationer som behövde bedömas, varav de första två hänger ihop:

1: Var Fred offside? I samband med att Mata fälldes studsade bollen fram till Fred, som slog bollen i mål. Fred var precis på gränsen till offside, något som linjemannen upptäckte, men som VAR också skulle bedöma.

2: Kom bollen från Mata eller försvararen? En sak som inte var helt solklar heller var om bollen som studsade fram till Fred kom från Mata eller försvararen, så detta behövde kollas också. Hade den kommit från försvararen skulle ju Freds mål godkännas, men det var Mata som slog fram bollen och därför var det korrekt med offside.

3: Var det straff? Den kanske enklaste att bedöma. Blev Mata fälld? Ja, det blev han – därför dömdes till slut straff.

 • 0
 • Share


2019/01/05 13:35
4-1-4-1?

Som sagt, det var ett mittält som var svårt att förutse. De första fem minuterna tycker jag United spelar någon form av 4-1-4-1, faktiskt med Pereira i den defensiva mittfältsrollen. Alltså så här:

Romero

Dalot – Darmian – Jones – Young

Pereira

Mata – McT – Fred – Alexis

Lukaku

Vi får se om det fortsätter så här eller förändras till viss del. Det har varit lite väl mycket boll för Reading i början, där får United skärpa upp sig.

 • 0
 • Share


2019/01/05 13:28
Lets get ready to…

Rumbleeeeeeeeeee!

Lagen är inne på planen, United skall göra mellan sex och åtta mål och vi skall få se Chong och Garner. Det är mina förväntningar, minst!

Nu kör vi!

 • 0
 • Share

Så här en kort stund före matchstart tycker jag det är helt rimligt att uppmärksamma Nemanja Vidic, som värvades till United den här dagen 2006. Definitionen av en perfekt januarivärvning?


 • 0
 • Share


2019/01/05 12:57
Ole G till MUTV

När han anlände till Old Trafford fick vår norrman några kommentarer till MUTV. Jag fastnade mest för den som United la ut på sin Twitter.

Ibland kan motståndare som inte har något att förlora vara farliga, Reading kan ju komma hit utan press? ”Ja, så klart. Men igen, vi har spelare som inte är rädda för att förlora, för de skall spela med mod. Spela aldrig med rädsla på Old Trafford. Jag har bara sagt ’gå ut där, sätt högt tempo, vinn tillbaka bollen så fort vi kan efter att ha förlorat den. Gå framåt när ni kan’, för det är nyckeln och har varit nyckeln de fyra första matcherna.”

Jag fullkomligt älskar hur Solskjaer får en fråga om motståndet, och istället för att bry sig om det vänder frågan till vad hans lag skall göra. Efter att i mer än två år haft det precis motsatta är detta en sådan enorm lättnad.

 • 1
 • Share


2019/01/05 12:44
Ingen O’Shea

Från Readings laguppställning noterar jag mest en sak, nämligen att John O’Shea får se matchen från bänken. Det kanske är lika bra, vi vill inte att han skall behöva vara en del av den stundande förnedringen.

 • 0
 • Share


2019/01/05 12:42
Tankar om elvan

Ole Gunnar överraskar lite igen med sin startelva. Vi slipper till exempel Fellaini, som visserligen varit lite småskadad, och får se Scott McTominay tillsammans med Fred på det centrala mittfältet. Roligt, och bra att han vågar använda sin trupp. Och jag fick som jag ville med Darmian som mittback!

Jag tror, med stora brasklappar om att inget är säkert, att laget disponeras enligt följande:

Romero

Dalot – Darmian – Jones – Young

McTominay – Fred

Pereira – Mata – Alexis

Lukaku

Längst bak är det inga konstigheter, Romero i mål var så klart givet även om jag föredragit Grant. Dalot till höger och Young till vänster går inte heller att klaga på, jag tror Solskjaer vill ha Young på plan som kapten, därför får Shaw vila.

På mittfältet tror jag McTominay spelar i Matic-rollen, med Fred lite i den roll Herrera haft det senaste och Mata som nummer 10, något mer offensiv än Pogba brukar vara.

Jag har svårt att peka ut vilken som egentligen är Andreas Pereiras bästa position att spela på, kanske är det som nummer 10. Men där tror jag inte han får spela idag, jag tror han får utgå från höger men likt Lingard kommer ha alla friheter i världen att röra sig inåt. Alexis från vänster och Lukaku längst fram är inga konstigheter.

Det kan dock också bli att Mata får utgå från höger, och att Pereira spelar som nummer 10 eller till och med närmare Fred och McTominay. Men Solskjaer har, det lilla han spelat honom, mest använt Pereira längre fram, och jag tror han ser honom som en mer offensiv spelare.

Om 45 minuter vet vi.

 • 0
 • Share


2019/01/05 12:31
Och bortalaget

Och Reading startar enligt följande:

Updated: 2019/01/05 12:31
 • 0
 • Share


2019/01/05 12:31
Dagens elva

Så här startar Manchester United idag.

Updated: 2019/01/05 12:31
 • 0
 • Share


2019/01/05 12:06
Min elva

Om knappa halvtimmen får vi veta vilka som startar, jag tänker här bjuda på tre elvor; den jag vill ha utifrån spelarna som sägs vara med i truppen, den jag skulle vilja ha om jag hade alla att tillgå och slutligen den jag tror. I alla tre tar jag dock hänsyn till att Solskjaer mer eller mindre bekräftat Lukaku och Alexis i startelvan.

Vi börjar med den första, den jag vill ha villkorad av de som är med i truppen:

Grant

Dalot – Darmian – Jones – Shaw

Fred – Pereira

Chong – Mata – Alexis

Lukaku

Grant och Darmian kanske ni frågar er. Ja, jag föredrar Grant före Romero, och jag skulle gärna ge Lindelöf ledigt och mot den här typen av motstånd skall Darmian kunna kliva in där. Jag hade så klart föredragit en ”riktig” mittback, om vi haft någon skadefri. Men det har vi inte, så då blir det Darmian.

Min helt föredragna elva:

Grant

Dalot – Darmian – Jones – Shaw

Fred – Pereira

Chong – Gomes – Alexis

Lukaku

Med Greenwood och Garner som hoppar in i halvtid när United leder med 5-0. Drömma får man. Mer behöver egentligen inte sägas om denna.

Den här tror jag det blir:

Romero

Dalot – Lindelöf – Jones – Shaw

Fred – Fellaini

Pereira – Mata – Alexis

Lukaku

Det svåraste här är mittfältet, hur det kommer formeras. Men Fellaini bör få ta den defensiva rollen, men spelar Solskjaer med en ren nummer 10? Och högeryttern, tvingas kanske Rashford ut där eller kan Pereira få en start som ytter med Mata innanför sig.

Så här kanske det blir.

 • 0
 • Share


2019/01/05 11:56
Statistiken talar för United

United och Reading har bara legat i samma division tre säsonger; 06/07, 07/08 och 12/13 – alltså ha lagen spelat sex ligamatcher mot varandra. En rolig detalj med detta är att samtliga säsonger United och Reading spelat i samma division så har United vunnit ligan. Så, kära Reading, skärp er och gå upp!

De sex ligamatcherna har slutat med fyra segrar och två oavgjorda för United, två vunna och en oavgjord hemma och samma facit på bortaplan.

United och Reading har dock mötts hela 14 gånger till, samtliga dessa matcher har spelats i FA-cupen. Facit där: åtta segrar, fem oavgjorda och en förlust. En lustig detalj med facitet här är att den enda förlusten kom till på neutral plan, närmare bestämt Villa Park 1927. Detta i omspel nummer 2 av FA-cupens tredje omgång. På den tiden gav oavgjort i första matchen omspel hos det lag som spelade borta i första matchen, efter oavgjort där blev det alltså omspel på neutral plan.

Så, sammantaget har lagen mötts 20 gånger, United har tolv segrar, sju matcher har slutat oavgjort och en har förlorats.

 • 0
 • Share


2019/01/05 10:51
Bekantingar

I Reading finns faktiskt flera spelare med Unitedanknytning. Den mest uppenbara gör sin första säsong i klubben och heter John O’Shea. Den tidigare så mångfacetterade irländaren han nu blivit 37 år gammal, och mittback är positionen han spelar på. Han lär få ett varmt välkomnande av publiken på Old Trafford, något han förtjänar mer än väl.

Readnings lagkapten Paul McShane har också han Unitedpåbrå, om än bara i juniorlaget. Även han är irländare, föga förvånande, och spelade i United mellan 2002 och 2006, även om han var på lån säsongerna 04/05 och 05/06. Till Reading kom han 2015.

Näste man till rakning är Tyler Blackett, som fick elva Premier League-matcher med United under Louis van Gaal säsongen 14/15. För de flesta var det dock ganska uppenbart att han inte höll Unitedklass, och han lånades ut till skotska ligan säsongen efter efter innan han anslöt till Reading 2016. Han har startat 16 ligamatcher den här säsongen, i början mest som mittback men på senare tid också som mittback. Dagens match missar han dock, han är avstängd efter ett rött kort.

 • 0
 • Share


2019/01/05 10:34
Presskonferensen

Den första halvan av presskonferensen inför dagens match redogjorde vi för här. Sent igår släpptes också den andra halvan.

Där pratade Solskjaer bland annat om att vissa managers passar bättre i vissa klubbar, och att han gjorde allt han kunde i Cardiff men att det varken var rätt för honom eller klubben. Istället passar Molde och Manchester United honom betydligt bättre, för att han har klubbarna i sig.

Han pratade också om ”pace and power” (snabbhet och kraft) som Uniteds spelstil, hur han vill spela med laget och att laget är väl byggt för att spela så. Det som är skönt med Ole är att han säger självklarheter som Mourinho inte gjorde, men han gör det på ett sätt som inte verkar pikande mot portugisen, vilket är snyggt.

Om transfers så sa Solskjaer att han är nöjd med truppen som den är, men att klubben säkert har sina mål och att han inte skulle protestera. På frågan om ifall någon vill lämna så säger han att de flesta är nöjda nu, men att man också är nöjd när man vinner och att tuffare tider med tuffare matcher kommer komma.

Han bekräftade också att laget skall till Dubai mer eller mindre direkt efter dagens match, men att det inte är något mysigt läger utan det är för att jobba på fysiken. Eftersom det är åtta dagar (inte okej, min anmärkning) till nästa match så kan United köra lite hårdare i några dagar.

Nästa del gällde Alexis, och att vi kort och gott kommer att få se mer av honom för att han är en kvalitetsspelare.

Den, i mina öron, kanske mest intressanta frågan var en variant på ”vill du vara kvar även efter sommaren”: Vad, för dig, skulle göra din tid här en succé som skulle ge Ed Woodward ett svårt beslut till sommaren? ”Kom till sommaren, och människor pratar om hur Man United spelar. Stilen vi spelar med, det påminner om Sir Alex, det påminner om framgångsrika tider. För, det måste börja med hur vi spelar. För resultat kan man inte kontrollera, vi kan kontrollera hur vi spelar. Så klart, troféer, om vi kan nå en FA-cupfinal och få en trofé. Alla vet hur jobbigt det är att förlora en match, det var min sista match för United faktiskt att förlora en FA-cupfinal, det var tufft. Vi förlorade det sista året. Låt oss se i maj om det är en succé eller inte.”

Sista frågan handlade om hur långt United är efter City och Liverpool, och Solskjaer svarade först med en liten glimt i ögat ”16 poäng, eller hur?”. När frågan sedan utvecklades till att handla om spelstil, trupp och så vidare svarade norrmannen med att han har en bra trupp som behöver jobba på sin sammanhållning och att göra det de kan ännu bättre än vad som redan görs.

Ni ser hela presskonferensen här, embargodelen startar vid 6.47. • 0
 • Share


2019/01/05 09:37
Rättelse

I mitt förra inlägg skrev jag först att Uniteds juniorer möter Liverpool idag (det är snyggt raderat nu), detta stämmer inte. Matchen flyttades för ett tag sedan, och spelas istället i februari, det var bara mitt schema som var väldigt ouppdaterat.

Men, detta gör Greenwoods frånvaro än tråkigare, såvida han inte är skadad ELLER att Manchester Evening News har missat honom. Sådant har ju hänt.

 • 0
 • Share


2019/01/05 09:23
Tidiga lagnyheter

Manchester Evening News påstår sig veta den bekräftade truppen Solskjaer har tagit med sig idag, och det är denna:

Målvakter: Sergio Romero, Lee Grant

Försvarare: Diogo Dalot, Ashley Young, Phil Jones, Victor Lindelöf, Matteo Darmian, Luke Shaw

Mittfältare: James Garner, Scott McTominay, Andreas Pereira, Marouane Fellaini, Fred, Juan Mata, Tahith Chong

Anfallare: Alexis Sanchez, Marcus Rashford, Romelu Lukaku, Anthony Martial

Vi ser alltså att de Gea, Valencia, Matic, Pogba och Herrera saknas, vi får räkna med att de vilas. Rashford är dock en överraskning att han är med, jag trodde han skulle få vila efter sina känningar i veckan, kanske kan vi hoppas på en bänkplats och att han inte behöver hoppa in. Även Lindelöf är med, men det beror nog mest på bristen på alternativ då alla mittbackar förutom han och Jones är skadade.

För mig är detta kanske den första lille besvikelsen under Solskjaer, då jag hoppades (och trodde) att även Angel Gomes och Mason Greenwood skulle vara med i truppen. Norrmannen har tagit med Garner och Chong, och jag ser ändå en liten möjlighet att Chong får ta den tredje anfallsplatsen (Lukaku och Alexis är bekräftat att de tar de andra två), även om det också kan bli Mata där.

Men i mellandagarna gick rykten om att Solskjaer sagt till Greenwood att göra sig redo för den här matchen, och så är han inte med. Jag tycker det är lite tråkigt.

Updated: 2019/01/05 09:33
 • 0
 • Share


2019/01/05 08:42
Vila och gå vidare

20 lag spelar i Premier League, Manchester United ligger just nu sexa bland dem, och har dessutom med närmat sig fyran och femman med stormsteg de senaste veckorna.

24 lag spelar i The Championship, Reading ligger just nu på plats 23 bland dem, och laget har inte vunnit en fotbollsmatch sedan den 3 november.

Det skall bara kunna sluta på ett sätt, framförallt med tanke på att matchen dessutom spelas på Old Trafford. United skall kunna vila sina viktigaste spelare (med om det om en liten stund) och ändå kunna ta sig vidare förhållandevis bekvämt.

Att kunna säga så är så skönt. Jag minns när vi drog Reading, då Mourinho fortfarande var tränare. Min känsla då var att vi kanske skulle ta en tråkig uddamålsseger efter att Fellaini nickat in ett av få bra inlägg, i en match där vi naturligtvis inte fick se några ungdomar utan portugisen tyckt att han var tvungen att spela med A-laget, för ”vilka alternativ har han?”. Eller till och med stått för ytterligare ett fiasko och åkt ut.

Istället räknar jag med åtminstone en knatte (förlåt alla Uniteds supertalanger) från start och inhopp från minst två till. Jag räknar också iskallt med att United går ut från första stund och bara äger den här matchen. Kanske gör Lukaku 1-0 efter 8-10 minuter, och sedan fortsätter det? Vem vet, men det känns mer troligt än något annat just nu i alla fall.

Med matchstart redan klockan 13.30 blir detta förhoppningsvis en bra start på den helgen, det skall Ole och hans gäng se till.

Nu laddar vi!

 • 0
 • Share