Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Om tåget fortsätter rulla klättrar vi

Embed from Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer och Manchester United rullar vidare på vinnartåget. Igår blev det 2-1 mot Brighton & Hove Albion på Old Trafford. Paul Pogba på straff och Marcus Rashford på finess gjorde Uniteds mål innan Brighton kunde reducera.

United är fortsatt sexa i tabellen, då Arsenal vann mot Chelsea. Det betyder att Arsenal alltjämt är före United i tabellen. Samtidigt är avståndet till Chelsea på den sista Champions League-platsen nu bara är tre poäng.

Definitivt görbart!

På tal om Arsenal så är det vår nästa motståndare. På fredag vankas det spel i FA-cupens fjärde omgång och en ny värdemätare för Solskjaers grabbar. Fokus på den matchen väntar vi med för att istället avhandla Brighton.

Det finns många likheter mellan gårdagens match och den mot Tottenham. United började väldigt bra i båda matcherna för att tappa i slutet. Mot det sämre motståndet gick vi till halvtidsvila med en tvåmålsledning. Vi borde sedan ha dödat matchen i början på andra halvlek. När så inte skedde fick Brighton mod. De fick ett gratismål när United kollektivt och individuellt försvarade svagt. Plötsligt var det match. Vi slutade vinna bollar högt upp, vi slutade vårda bollen när vi hade den. Brighton matade långt och vann fasta situationer. Det kändes skakigt. Men det räckte.

Kanske är det orken som inte räcker till. United var under den förra managern ett lag som alltid sprang mindre än motståndaren. Nu springer vi alltid mer. Det är förstås bra. Den som konserverar energi kommer emellertid att ha mer energi kvar i slutet av matcherna. Ett problem för Ole Gunnar Solskjaer är att han inte har några alternativ till spelarna som springer mest. Ingen annan mittfältare i truppen har Ander Herreras energi och löpvilja (kanske Fred då, men han har ännu inte bevisat det). Marcus Rashford och Jesse Lingard har mer spring i benen än övriga anfallare tillsammans (nej, Alexis Sánchez är ingen hårt arbetande anfallare, även om det ibland ser ut så). Så när Herrera, Lingard och Rashford möter väggen har vi ingen som kan ta över.

Vi ska inte måla fan på väggen dock. För det enda Brighton hade var nästan-chanser. David de Gea gjorde ingen kvalificerad räddning på hela matchen. Brightons anfallare brände inga vassa lägen.

Embed from Getty Images

Victor Lindelöf gjorde återigen en väldigt bra match, om än han olyckligt halkade före Brightons mål. I match efter match är han vår bästa försvarare. Rashford gör ett sensationellt mål och var igen vår bästa anfallare. Mer om honom i nördig artikel senare idag. Paul Pogba gör mål på straff och har nu flest mål (10, Rashford, Martial och Lukaku har 9) och flest assists i laget (8, Rashford har 6).

Ja, det finns negativa saker att peka på. För varje minus finns dock ett antal plus. Att vi nu ståtar med sju vinster på sju under Solskjaer är inte tur. Matchen mot Tottenham är den enda där vi inte var det klart bättre laget.

Just nu vill jag vara passagerare på Solskjaer-tåget in i evigheten. Samtidigt vore det förstås vansinne att utropa Solskjaer till nästa permanenta manager redan nu. Arsenal hade 11 vinster i rad och 22 utan förlust innan verkligheten kallade. Därefter är de 4-1-4. Vi vet inte hur Solskjaers lag reagerar på en förlust. Vi vet inte ens hur hans lag reagerar på att hamna i underläge. Vi vet heller inte hur laget skulle reagera om motståndaren skulle kvittera.

Under Ole Gunnar Solskjaers ledning har United gjort första målet i alla matcher. Sedan har vi behållit ledningen till slutsignalen.

Mer från matchen

Solskjaers presskonferens

“Vi gjorde det svårare än det borde ha varit,” kommenterade Ole Gunnar Solskjaer på presskonferensen efter Uniteds seger.

“Till [de sista 20 minuterna] tycker jag att vi spelade en del fantastisk fotboll. I början på andra halvlek borde vi ha gjort ett eller två mål och då är det en bekväm seger.

“Men som jag har sagt många gånger, alla matcher kommer att ge dig en ny utmaning. Brighton mer så än andra lag, med inlägg och fasta situationer. För de är ett fysiskt lag med kvalitetsbollar och några bra målskyttar.”

…om Pogbas straff

Paul Pogba valde återigen att ta den långsamma ansatsen när han sköt straff.

“Han har gjort ganska många mål… Om han är bekväm med det… Så länge bollen går i nät… Jag skulle inte ha gjort det så. Men sättet som han skjuter bollen är tillräckligt bra.”

…om sju vinster i rad

“Spelarna måste vara stolta över formen och momentumet de bygger. Det bygger självförtroende. Att vara en del av ett lag som vinner så mycket känns fantastiskt.”

Solskjaer menar att självförtroendet är en delförklaring till att United höll tätt på slutet.

“Även om David [de Gea] inte behövde göra någon räddning är det läskiga lägen.”

Den nuvarande segersviten är den näst längsta sedan Sir Alex Ferguson lämnade United (vi vann nio matcher i rad runt årsskiftet 2016/17).

“Gaffern [Sir Alex Ferguson] utmanade oss ibland: ‘Varför kan inte ni vinna tio matcher i rad?’ För tar du en match i taget och förbereder dig väl går varje match att vinna. Vi har haft några tuffa år i klubben. Det är en utmaning att ta klubben dit den hör hemma.”

Han säger att han inte är förvånad över att laget har vunnit sju matcher i rad. Inte med den kvalitet som finns i alla lagdelar.

…om Champions League-möjligheten

“Om tåget fortsätter rulla kommer vi att ta massor av poäng. Förhoppningsvis tar det oss uppåt i tabellen.”

…om det som kan bli bättre

“Defensivt behöver vi hitta vår formation bättre mot slutet, som idag. Vi behöver försvara oss bättre med bollen. Håll bollen borta från dem, låt dem springa.”

…om Marcus Rashford

“Jag är glad att han är i mitt lag.” Solskjaer menar att det går att argumentera för många anfallare som ligans bästa.

“Ingen slår honom på arbetsmoral, ingen slår honom på attityd. För tillfället har han självförtroende framför mål. Han spelar den bästa fotbollen i hans karriär.”

Solskjaer menar att Rashford borde ha fått en assist för passningen till Jesse Lingard. Han tycker att det är obegripligt att Lingard missade.

…om Sánchez

Alexis Sánchez är givetvis inte i bästa matchform, säger managern. Chilenaren har ju varit utanför laget (på grund av skada) en tid.

“Möjligen kommer han troligen att vara i laget nästa vecka i FA-cupen.”

…om press

Solskjaer tycker inte att pressen ökar med vinsterna. Det är mycket värre i ett förlorande lag, tycker han. “Pressen i en sådan här klubb är att vi vill vinna varenda match vi spelar.”

…om Herrera

“Han är en mittfältare… han är lite annorlunda mot Paul [Pogba] och Nemanja [Matic] med deras fysiska attribut. Men han springer och springer och vinner bollen och spelar enkelt. Han löper in i boxen också. Även om vi låter Paul göra det mer och även Ashley [Young] från högerkanten.

”Förhoppningsvis kommer han fortsätta så här. Jag har alltid gillat att se Ander sedan vi värvade honom från Athletic Bilbao.”

23 % Champions League

Enligt statistiksidan Fivethirtyeight har Manchester United nu 23 procents chans att sluta på en Champions League-plats. När Ole Gunnar Solskjaer tog över var chansen bara 5 procent. Så här ser det ut för lagen som slåss om de två sista platserna:

  • Tottenham 85 %
  • Chelsea 64 %
  • Arsenal 28 %
  • United 23 %

Att statistik kan vara konstig illustreras av att både United och Arsenal hade 20 procents chans efter förra omgången. United var efter förra omgången favorit att sluta före Arsenal, nu är det tvärtom.

Solskjaer bäst i Premier League

Ole Gunnar Solskjaer vann igår sin sjätte raka Premier League-match som Unitedmanager. Därmed är han ensam Unitedmanager om att ha vunnit sina sex första ligamatcher. Sir Matt Busby vann sina fem första ligamatcher. Sett till alla turneringar var Solskjaer redan bäst.

Med sex inledande vinster har Solskjaer också tangerat Premier League-rekordet. Tidigare är det bara Carlo Ancelotti (Chelsea 2009/10) och Pep Guardiola (Manchester city 2016/17) som har lyckats med den bedriften. En seger mot Burnley och rekordet är Solskjaers i ensamt majestät.

Blandade reaktioner

Andra nyheter

Vi har två silly season-nyheter att behandla. Dels påstås det i Spanien att Andrea Berta är aktuell som sportchef i Manchester United. Berta jobbar för närvarande i Atlético Madrid och hans namn har varit på tapeten förut. Det påstås dock att han inte var intresserad av att jobba med den förra managern, ett hinder som nu är borta.

Den andra nyheten handlar om att Anthony Martial, som vi tog upp i gårdagens matchdagsblogg, ska vara nära att signera ett nytt kontrakt. Detta rapporteras av trovärdiga och oberoende källor.

Avslutningsvis minns vi idag Sir Matt Busby.

Res med oss till Manchester!