Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Jag har saknat hans hår sedan han klippte sig

Igår blev det officiellt, Marouane Fellaini lämnar Manchester United efter fem och en halv säsong. Som brukligt är när spelare lämnar gör vi en frågeask där vi svarar på frågor om vad vi tycker om spelarens karriär i United.

Vi gjorde även en frågeask om Fellaini i somras, då han förlängde sitt kontrakt. Som jämförelse kan det vara kul att läsa den också, ni hittar den här.

Efter fem och en halv säsong lämnar Marouane Fellaini United. Vad är din spontana reaktion?

Lee Sernehov: Skönt, tycker aldrig han har varit en Unitedspelare. United spelar med fart och teknik och där passar inte Fellaini in.

Adam Fröberg: Rätt för alla parter. Fellaini, som inte skulle få mycket speltid framöver. United, som blir av med lönekostnad samt får en slant för honom.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Äntligen! Fellaini har en uppenbar USP (sitt huvud- och bröstspel) som gör honom oerhört effektiv i en nummer 10-roll i ett lag som spelar en direkt fotboll. Tyvärr har varken Fellaini själv, eller någon av de tre tränarna före Solskjaer, förstått att om han skall spela så är det där. Istället har han tillåtits vara en säkerhetsrisk och bromskloss på ett centralt mittfält, och det är så skönt att slippa.

Lisa Lloyd Larsson: Den är väldigt positiv. Har aldrig sett Fellaini som en riktig Unitedspelare så det känns bara skönt att han lämnar.

Marcus Beijar: Att det nog var så dags, med tanke på den ringa speltiden och att han inte passar in i den fotboll United spelar nu. Dock hade jag nog behållit honom till juni.

Mikael Österdahl: Att det på något sätt är symboliskt för den väg som Manchester United nu vill gå.

Gör United rätt eller fel som låter honom lämna?

Lee Sernehov: Tycker dom gör rätt, han hade inte fått spela under OGS eftersom det skall spelas fotboll the Unitedway.

Adam Fröberg: Rätt. Fellaini är en av de spelarna som behöver ge plats åt nya senast till sommaren, när det väl kom ett erbjudande som både han och klubben ansåg rimligt var det helt rätt att ta det i hamn.

Gustav Brinck-Larsen: Rätt. Det var fel att förlänga kontraktet i somras, det är rätt att låta honom lämna nu.

Lisa Lloyd Larsson: Helt rätt. Han var ett panikköp som kanske var förståeligt där och då, men om vi på riktigt ska försöka oss på en comeback i den absoluta toppen behöver vi bättre spelare än Fellaini.

Marcus Beijar: Lite samma svar som ovan, ja och nej. Hade väntat ett antal månader.

Mikael Österdahl: Jag tycker att det är märkligt att släppa honom nu. För som vi har sett är bredden på mittfältet undermålig och Fellaini är bättre än alternativen. Jag har inga problem med att han säljs men tycker att det hade varit mycket bättre att vänta tills i sommar.

Han fick ett nytt tvåårskontrakt så sent som i somras, nu är han såld. Tankar kring det?

Lee Sernehov: Annan tränare då som hade en annan syn på hur fotboll skall spelas.

Adam Fröberg: Tyckte att han borde ha lämnat redan i somras. Men antar att det ”går jämnt ut” då United nu får en övergångssumma och att han trots allt bidrog starkt till att vi gick vidare i CL.

Gustav Brinck-Larsen: Visst, det var en annan tränare då, men det känns ju huvudlöst så här med facit i hand. Särskilt med tanke på att Fellaini tittade på alla andra lösningar som kunde tänkas ge honom mer pengar innan han skrev på.

Lisa Lloyd Larsson: Utan att ha satt mig in specifikt i just Fellainis kontraktsförhandling så får jag känslan av att klubben var desperat att förlänga med honom för att ”säkra upp” i brist på annat, och att Fellaini då utnyttjade det till max och fick ett riktigt bra kontrakt för att vara en truppspelare och inget mer. Det blev ju ganska uppenbart att Mourinho inte fick det han ville när det kom till transfers och spelarköp, och Fellainis deal i somras känns som en del i detta.

Marcus Beijar: Det handlade ju om Mourinhos sätt att se på United. Kortsiktigheten och dumdristigheten, men också på dålig kunskap från Ed Woodward.

Mikael Österdahl: Rimligen gjorde vi en ekonomisk vinst på det, plus att han gjorde målet som tog oss till slutspel i Champions League. Så i den meningen är det bra. Då är det ett större problem att vi lät hans förra kontrakt löpa ut, när vi (då) uppenbarligen ville behålla honom.

Kommer du att sakna honom?

Lee Sernehov: Nej. Som sagt, aldrig gillat hans spelstil och hans ibland fula armbågar.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: Nja. Han verkar vara en genomgo person som är omtyckt av spelartruppen, men för att United ska ta nästa kliv måste klubben sikta på andra typer av spelare hädanefter.

Gustav Brinck-Larsen: Jag gillade Fellaini pre-United, och trodde han skulle gå till ett topplag som offensiv spelare och vara ett helvete för försvarare att möta. Som hans Unitedkarriär dock blev kommer jag inte alls sakna honom. Visst, hans huvudspel har gett någon poäng här och var, men hans sammanlagda spel har kostat mer än det smakat.

Lisa Lloyd Larsson: Nej, inte det minsta. Han är inte på långa vägar den spelartyp vi ska ha i truppen, och dessutom inte tillräckligt bra.

Marcus Beijar: Ja. Hade nån frågat mig för ett par säsonger sedan så nej, men han är en spelare jag haft en hatkärlek till och en spelare som i grund och botten är så mycket bättre än sitt rykte.

Mikael Österdahl: Jag har saknat hans hår sedan han klippte sig! Det kommer att finnas matcher där motståndarna pumpar långt där han kommer att vara saknad. Men jag tror inte att jag kommer att tänka på honom så värst ofta i framtiden.

Vilket är ditt bästa minne av Fellaini?

Lee Sernehov: Jag vet att han har gjort flera sena mål men minns inte direkt i vilka matcher.

Adam Fröberg: Han har ju trots allt stått för ett par matchavgörande insatser, även om jag är övertygad om att United hade vunnit många av dessa matcher med en annan approach från första början. Men målet mot Celta Vigo i semifinalen av Europa League är nog det enskilt viktigaste.

Gustav Brinck-Larsen: Jag var på plats när han avgjorde mot Young Boys på stopptid i höstas, så kanske det. Annars hans semifinalmål i de cuper som vi sedan vann.

Lisa Lloyd Larsson: De avgörande mål han gjort som tagit oss vidare i diverse cuper.

Marcus Beijar: Hans mål mot Crystal Palace hösten 2017.

Mikael Österdahl: När bollen tryckte in halva hans ansikte! Nej, men det som har fastnat är målet mot Manchester city våren 2015. Vidare förstås hans tre semifinalmål.

Vad ger du Fellaini för betyg på Unitedkarriären?

Lee Sernehov: 3,5 av 5 gjorde det managerna begärde av honom.

Adam Fröberg: Godkänt – med alla aspekter i beräkning. Förutsättningar, förväntningar, utfall etc.

Gustav Brinck-Larsen: Klart underkänt. På vår tiogradiga skala en femma. Inte usel, men inte heller i närheten av godkänd.

Lisa Lloyd Larsson: 3 av 7. Han har säkerligen gjort sitt allra bästa och funnit sig i att inte vara ordinarie så som han var i Everton, men tyvärr inte räckt till.

Marcus Beijar: Godkänt. Faktiskt. Han gör färre mål på samma antal matcher som i Everton, men han gör det från en mer defensiv position. Vinner tre titlar med klubben.

Mikael Österdahl: Jag landar på godkänt med en ytterst liten mersmak. Eter en usel debutsäsong gjorde han det vi kunde förvänta oss av honom. Tycker inte att vi kan förringa att han spelade till sig en någorlunda ordinarie plats i laget under två managers (märkligt nog inte Moyes som värvade honom).

Har han motsvarat, överträffat eller inte nått upp till de förväntningar du hade på honom?

Lee Sernehov: Jag är tyvärr ingen Fella-fan, har fått ont i magen varje gång hans namn var med i elvan. Hade inga förväntningar på honom, men han har jobbat i motvind alla år och gjort det okej. Hoppas han får njuta till nu i värmen och han uppskattas igen som dom gjorde i Everton.

Adam Fröberg: Jag hade någorlunda högre förväntningar, men med tanke på vilken kvalité han faktiskt besitter var det nog tämligen optimistiskt av mig.

Gustav Brinck-Larsen: Motsvarat och samtidigt inte nått upp. Han har motsvarat med tanke på rollerna han fick, där hade jag nämligen inga förväntningar. Jag hade dock förväntningar när han kom, att han skulle vara ett större offensivt hot, och det blev han aldrig.

Lisa Lloyd Larsson: Jag hade högre förväntningar på honom när han kom måste jag säga, och att han inte levde upp till dem är till stor del David Moyes fel. Jag tänkte att det skulle vara en fördel att han spelat under Moyes i evigheter och fick fortsätta med den tränare som kände honom bäst, men eftersom Moyes (och van Gaal efter honom) använt honom helt felaktigt och på ett sätt som inte alls låter honom komma till sin rätt blev han bara en stor besvikelse.

Marcus Beijar: Man lärde sig med tiden att inte skruva upp förväntningar så jättemycket, så när de väl var på en rimlig nivå så motsvarande han dem rätt långt.

Mikael Österdahl: Där och då vill jag minnas att jag – ivrigt påhejad av vad Moyes sa – hade någon slags bild av att han skulle kunna bli ett monster på mittfältet som ensam dominerade matcher. Det blev tidigt tydligt att det inte var det minsta realistiskt. Så sett till den felaktiga bilden har han underpresterat grovt. Med en nyktrare ingångsbild har han väl gjort ungefär vad som kunde förväntats.