Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Stretford End slukade in bollen

Manchester United lyckades till slut med bedriften att besegra Southampton på Old Trafford. Det var sannerligen ingen vacker vinst vi fick bevittna, däremot var det helt klart en av de skönaste på väldigt länge. Tacka Rom för det. 

Det sägs att det inte finns några enkla matcher i Premier League, och kanske ligger det något i det trots allt. Southampton på hemmaplan kändes på förhand som ett tämligen beskedligt motstånd. Men i dagsläget är det något med United och just hemmaplan, Old Trafford om man så vill, som inte riktigt harmonierar med varandra.

United öppnade förvisso matchen mycket lovande och borde nog minsann ha petat in en boll eller två. Men sedan är det ju det här med motståndarmålvakter på Old Trafford, de har ju en viss tendens att prestera över sina förmågor när de beträder drömmarnas teater. Inte för att Angus Gunns insats kommer gå till historien, men nog tusan gjorde han en bra match.

Embed from Getty Images

Men åter till United. Känslan är att det råder något slags otydlighet i hur man har approachat matcherna på Old Trafford senaste tiden. Det har visat sig mot motstånd som heter allt från Burnley till Paris Saint-Germain. Gårdagens match är ytterligare ett exempel på det, som att man bjuder in sin motståndare och ber dem känna sig som hemma.

Igår är det framför allt på mittfältet det brister. Pogba känns tvingad att ta ett större defensivt ansvar, precis som mot Crystal Palace, och blir tämligen isolerad samtidigt som McTominay inte är rätt spelare för typer av matcher där United förväntas vara spelförande, där uppstår en obalans. Pereira gör, utöver det otroligt vackra målet, en helt okej insats, men lider möjligen av ett litet ”Pogbasyndrom”, alltså att han är i behov av frihet, men i en mer framskjuten roll, något också Solskjaer poängterar under presskonferensen efter matchen.

Embed from Getty Images

Men så finns det såklart många positiva inslag att ta med sig, Romelu Lukaku är ett. Röster har höjts mot hans många intetsägande prestationer under en längre tid, men förhoppningsvis har nu trenden vänt. Belgaren har svarat för fyra mål på de två senaste matcherna, varav tre med högern. Det går sällan att ta miste på karaktären och viljan hos honom, men för en anfallare med nummer nio på ryggen i Manchester United räcker inte det om målen uteblir. Nu verkar gnistan hursomhelst ha fått fyr, och för Lukaku är det bara målen som räknas i slutändan. Låt nu detta hålla i sig framöver.

Utöver det tycker jag Dalot förtjänar ett omnämnande. Hans inhopp förändrar i princip matchbilden till Uniteds fördel och på två minuter har han hunnit med mer än vad Sanchez hann göra på en dryg halvlek, däribland en assist. Och visst, i ärlighetens namn ska det väl sägas att Dalots framträdande blir extra påtagligt när man ersätter en spelare som bevisligen är helt slutkörd. Lägg till en förmodad knäskada på detta och det känns inte helt osannolikt att det här var sista gången vi fick se chilienaren i den röda tröjan.

För övrigt, la ni märke till matchens behållning? Nej, inte något av alla vackra mål, utan när Southamptons vänsterback, Ryan Bertrand, bokstavligen flyger in i Lukaku från sidan men åker istället själv i backen.

Mer om matchen

Solskjaers presskonferens

Nedan följer några punkter om vad en (till slut) nöjd Solskjaer hade att säga till pressen efter matchen. Presskonferensen i sin helhet finner ni längst ner.

…om segern

Ole Gunnar har varit med om vändningar och upphämtningar som heter duga i sin spelarkarriär. På frågan om det här var den mest speciella vinsten som tränare svarade han så här.

“Ja, som tränare, men jag har varit med om det som spelare så många gånger förr också. Jag är verkligen nöjd över spelarna, att de lyckades ”riva till sig” tre poäng. Vi pratade i halvtid om att spela mer energiskt, få in bollen i boxen och spela mer framåt, då kommer Streford End sluka in bollen till slut. Jag vill inte ta något ifrån Andreas eller Romelu, det var fantastiska avslut, men den här supporten från läktaren, det är något som alltid har funnits i den här klubben. Vi har gjort det så många gånger förr.”

…om Andreas Pereira

Andreas Pereira tog verkligen revansch på sig själv, inte minst efter matchen mot Burnely tidigare i vintras, där han bland annat var orsak till ett baklängesmål. Firandet och vrålet sa det mesta om vad det betydde för honom (någon mer än jag som fick lite ”lightvibbar” av van Nistelrooy mot Arsenal för femton år sedan?). Så här säger Solskjaer om 23-åringen.

Embed from Getty Images

“Så nöjd och så glad för hans skull. Han har gått igenom akademin. Vi vet hans kvalitéer, han har mycket energi och ett bra driv. Vi hittade nog en bättre position för honom nu i en mer offensiv roll. Både mål och assist, det är en fin dag för honom att minnas.”

…om Romelu Lukaku

Hur får du ut det bästa av Lukaku? Ibland ser han inte bra ut överhuvudtaget. 

“Det är en kvalitetsspelare, en riktigt målgörare. Vi måste försöka få honom mer framför mål. Han bidrar också med hårt arbete och attityd, men han jobbar varje dag på avsluten, han älskar att göra mål. Man möter honom med ett leende på läpparna varje dag efter att han har kört sin extraträning med avslut, det är så man förbättras. Han vet vad han ska göra och han gör det, om det så är med vänster- eller högerfoten.”

…om Alexis Sanchez skada

“Vi vet inget i nuläget. Vi har inte kollat upp det riktigt än. Troligtvis är det något med ligamentet eftersom han fick smällen på knät. Förhoppningsvis är det inte alltför illa, men vi vet inte än.”

…om stundande Champions League

Har ni ett momentum inför onsdag nu?

“Ja, spelarna är glada, omklädningsrummet gungar, vi ser såklart fram emot onsdag och vi vet att det kommer bli tufft, vi ställs mot ett av Europas bästa lag och med många fantastiska spelare, men vem vet? Det har hänt förut. Den här klubben har stått för otaliga comebacker förr, och Champions League har dessutom bjudit på några speciella sådana, PSG-Barcelona, till exempel (6-5). Vi har åtta raka vinster på bortaplan, så vi känner oss trygga.”

Presskonferensen i sin helhet ser ni här.

 

Res med oss till Manchester!