Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Uppenbar växtvärk men en ny O’Shea

Kräftgången fortsätter för Manchester Uniteds nykomponerade ungdomslag. Reserverna förlorade i veckan båda sina matcher medan juniorerna fick nöja sig med oavgjort mot svagt motstånd. Ungdomslagen har nu tillsammans sju matcher utan seger.

En förklaring till att det går som går är förstås det som skedde i januari. Då försvann stora delar av reservlaget på lån, med resultatet att vi nu har ett betydligt yngre reservlag och som följdeffekt också ett nytt juniorlag. I tillägg saknas många nyckelspelare, med kvartetten Tahith Chong, James Garner, Angel Gomes och Mason Greenwood involverad i a-laget.

Tung cupförlust mot Reading

Uniteds U23 förlorade tungt hemma mot Reading i kvartsfinalen i Premier League International Cup. Med spelare på a-lagsuppdrag var Ricky Sbragia tvingad att matcha ett ungt lag. Även så tycker jag att hans inställning till matchen var märklig. När United i andra halvlek jagade kvittering gjorde Sbragia byten som indikerar att han inte tar cupen på allvar.

Matchen kunde ha utvecklats annorlunda. United hade en boll i mål för 1-0 men linjedomaren flaggade felaktigt för offside på Nishan Burkart. Largie Ramazani snurrade fint till vänster i utkanten av straffområdet och avslutade med ett skott som via ribba och stolpe styrdes till Burkart.

Sedan drällde målvakten Matej Kovar med bollen, Loader snodde åt sig bollen och satte den i enkelt nät. Därefter kontrade Reading in 2-0, då Loader sköt ett skott som styrdes på Di’Shon Bernard i en båge över Kovar.

United reducerade kort före halvtid, efter dubbla domartavlor. Först fick vi en feldömd straff då Joshua Bohui ramlade av egen maskin. Sedan halkade Dylan Levitt när han skulle skjuta straffen, med effekten att han rörde bollen med båda fötterna.

Domarparodin fortsatte när Loader kunde fullborda sitt hattrick på en feldömd straff.

Underkänt mot Norwich

Tillbaka i ligaspelet tog United ledningen mot Norwich. Det var Joshua Bohui som mycket snyggt satte bollen i nät.

Sedan var det roliga slut. Norwich kvitterade på en horribelt dömd straff. Trots att det var anfallet som spelade fult mot två försvarare såg domaren något annat. Inte nog med det, om han nu tyckte att det var straff så skulle han ha lämnat fördel, då anfallaren lämnades med öppet mål.

Norwichs segermål kom på hörna. Bernard förlorade duellen medan Kovar kom på mellanhand.

Totalt ännu en underkänd insats från Uniteds sida. Sbragias lag ser glädjelöst och energilöst ut. Det påminner inte så lite om hur det såg ut i a-laget innan Ole Gunnar Solskjaer tog över. Jag misstänker att vi kommer att få se ett lika stort uppsving i reservlaget den dag Sbragia är borta.

Trots fem raka förluster i ligan är United faktiskt inte helt avsågade från uppflyttning. Aston Villa på den sista playoffplatsen är bara två poäng före, om än med en match till godo.

Juniorerna tappade igen

Om det nya reservlaget inte imponerar så ser det nya juniorlaget betydligt bättre ut. Det blev förvisso bara 2-2 mot ett svagt West Brom men United visade emellanåt att det finns mycket fotboll i spelarna. Precis som mot Blackburn förra veckan tappade United efter paus, vilket nog förklaras av att det är ett ungt lag som spelar.

U16-anfallaren Mipo Odubeko (inte lika framträdande som i debuten förra veckan) gjorde sin andra match i juniorlaget medan Harvey Neville och Mark Helm spelade från start för andra gången. Målvakten Jacob Carney gjorde sin tredje match för säsongen medan Lukasz Bejger gjorde sin tredje start i juniorlaget. I tillägg inhoppande debutanter i form av U16-spelaren Iestyn Hughes och U15-spelaren Shola Shoretire. Vidare klev lagkapten Teden Mengi, den enda ordinarie spelaren som kom till spel, av skadad före West Broms kvittering. Ben Hockenhull kom då in för sin fjärde juniormatch (bara en från start).

United tog ledningen då Ethan Galbraith slog en suverän långpassning över backlinjen, vilket Dion McGhee förvaltade på bästa sätt.

West Brom kvitterade på ett inlägg men United återtog ledningen på ett självmål efter en frispark. När West Brom kvitterade på nytt var det efter en frispark. Det unga Unitedförsvaret blev bolltittande och tre motståndare lämnades fria vid bortre stolpen. 

Uniteds möjligheter att vinna serien får nu anses vara försvinnande små.

O’Connor en ny O’Shea

Lee O’Connor var, i Angel Gomes frånvaro, lagkapten i de båda reservlagsmatcherna. Den unga irländaren känns verkligen som en ny John O’Shea. Förutom nationaliteten har spelarna den extrema mångsidigheten gemensamt. O’Connor har den här säsongen spelat på alla positioner i backlinjen. Mot Norwich togs det ett steg längre, då han klev upp som mittfältare. I tillägg har han i sitt ungdomslandslag spelat yttermittfältare/ytterforward.

Embed from Getty Images

O’Connor är en skicklig spelare men han saknar nog de spetsegenskaper som krävs för att gå riktigt långt. Med det sagt så skulle han kunna utvecklas till en mycket nyttig truppspelare om några år. Som John O’Shea en gång i tiden.

Några korta

  • Ethan Laird gjorde i förra veckan comeback efter några månaders skadefrånvaro. Då han klev av efter en halvlek trodde jag att det var planerat men han är tyvärr skadad igen. Sbragia bekräftade i MUTV att det var meningen att Laird skulle ha spelat mot Norwich.
  • Ethan Galbraith och Connor Stanley gjorde reservlagsdebut mot Reading.
  • Max Taylor följde matchen mot Reading från läktaren. Hans första offentliga framträdande efter cancerbehandlingen.
  • DJ Buffonge följde upp provspelet i Derby med ett provspel i Bolton. Där fick han sällskap av Tyrell Warren, som provspelade i klubben för andra gången. Att de båda kommer att lämna på fri transfer efter säsongen får anses vara mycket troligt.

https://twitter.com/0stman/status/1100503824119316481

  • U16-spelaren Iestyn Hughes gjorde juniordebut mot West Brom. Hughes är ytterback från Wales med erfarenhet av spel i U17-landslaget (han är U16-spelare i England då de i England kör höst-vår istället för kalenderår).
  • Shola Shoretire fick också debutera i juniorlaget mot West Brom. Shoretire fick rubriker i december, då han blev den yngsta spelaren någonsin i Uefa Youth League. Fortfarande en U15-spelare, född i februari 2004, spelar han nu med spelare som kan vara tre och ett halvt år äldre. Att han redan figurerar i U18 – och dessutom har sprungit förbi nästan hela U16-gruppen – berättar att det är en spelare United har stora förhoppningar på.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Reading 1-3 (0-2)

Premier League International Cup, kvartsfinal, 25 februari


0-1 (12) Loader
0-2 (26) Loader
1-2 (42) Dylan Levitt (straff)
1-3 (78) Loader


Uniteds lag: Kovar; O’Connor, Ercolani, Bernard, Williams (Tanner 76); Levitt, Barlow; Bohui, Traore (Stanley 72), Ramazani; Burkart (Galbraith 62)

U23: Manchester United – Norwich City 1-2 (1-0)

Premier League 2, Division 2, 1 mars


1-0 (37) Joshua Bohui (Burkart)
1-1 (51) Idah (straff)
1-2 (78) Yahyai


Uniteds lag: Kovar; Tanner, Ercolani, Bernard, Williams; Levitt, O’Connor; Burkart, Traore (Galbraith 72), Ramazani (Olosunde 67); Bohui

U18: Manchester United – West Bromwich Albion 2-2 (1-0)

U18 Premier League, 2 mars


1-0 (44) Dion McGhee (Galbraith)
1-1 (60) Gilbert
2-1 (73) Brown (självmål)
2-2 (88) Gilbert


Uniteds lag: Carney; Neville (Hughes 68), Mengi (Hockenhull 83), Bejger, Devine; Galbraith, McCann, Helm (Shoretire 68); McGhee, Odubeko, Stanley

Mer information: