Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Klubbens kanske största talang

I denna veckas Mike Phelan’s Shorts tittar vi lite extra på talang i klubben. Avslutningsvis ger jag också min syn på att United har så få spelare på landslagsuppdrag just denna gång, samt synar ”Lindelöfaffären”.

Klubbens kanske största talang

Precis som herrarna så hade damlaget FA-cupkvartsfinal i helgen. Precis som herrarna förlorade laget tyvärr, men det var inte långt ifrån att de pressade Reading till straffar. 0-0 efter full tid blev 3-2 till Reading i förlängningen, detta efter att United tagit ledningen två gånger om, och Reading sedan avgjort efter 122 minuter med ett mål som faktiskt skulle underkänts.

Hade United haft ett reellt motstånd i serien hade laget säkerligen kunnat slå ut Reading, men med 69-5 i målskillnad på 14 matcher inser man att motståndarna man möter till vardags inte håller en jämförbar kvalitet, vilket kan göra det svårt när man sedan ställs mot lag som är van vid ett högre tempo från divisionen över.

Men oavsett uttåget så är det tydligt att Casey Stoney byggt ett lag som redan i sin nuvarande form hade gjort bra ifrån sig även i högstadivisionen, och jag övertygad om att det unga laget kommer göra utmärkt ifrån sig i där nästa år, för det råder inget tvivel om att man kommer gå upp.

Embed from Getty Images

Den största symbolen för hur ungt och talangfullt laget är hittar vi enligt mig i mittfältaren (som också kan spela anfallare) Lauren James. Hon fyllde 17 så sent som i september, vilket förmodligen är anledningen till att Stoney väljer att spara henne emellanåt och inte starta henne varje match. För när hon spelar är hon i princip på en nivå lite över de andra, något som 12 mål och 6 assist på 14 starter skvallrar om.

Det ser inte alltid ut att gå undan, ja det ser ibland nästan arrogant ut när hon spelar sin fotboll, men hennes touch, spelsinne och passningsskicklighet är redan bland de bästa i världen. Att hon dessutom kan smälla in drömmål med både högern och vänstern gör inte saken sämre.

Så för dig som inte följer laget till vardags men vill se klubbens förmodligen största talang, spana in en match när de går på MUTV. Lauren James, men också spelare som Alex Greenwood, Ella Toone med flera kommer göra dig imponerad.

Garner är klar

Blott tio månader efter att han signerade sitt första proffskontrakt fick James Garner skriva på sitt andra, som innebar en förlängning av hans kontrakt till 2022, med ytterligare ett optionsår som mer eller mindre är standard när United skriver kontrakt med spelare.

Den spelskicklige mittfältaren går av allt att döma en ljus framtid tillmötes. Men, hur ljus? Och när?

Det nya kontraktet signalerar onekligen förtroende från Solskjaer och United, och vi vet att på den position Garner spelar så har vi Nemanja Matic som Solskjaer precis som den tidigare tränaren verkar anse skall spela så fort han är tillgänglig. Scotty McT har gjort det stundtals ganska bra där när Matic saknats, men ser inte ut att ha det fulla förtroendet i en defensiv position från vår norske manager.

Kan det därför finnas möjlighet för Garner att konkurrera redan till nästa säsong? Är det den typ av supertalang vi ser? Jämfört med Angel Gomes och Tahith Chong har det pratats om Garner förhållandevis kort tid, men det innebär också att han har kunnat glida under radarn från den största uppmärksamheten och istället kunnat fokusera på att utveckla sitt spel.

Positionen som en central mittfältare med ett i första hand speluppbyggande och defensivt tänk är i och för sig inte den lättaste, men med Michael Carrick som en av sina tränare har Garner en av positionens maestros att lära sig av, varför utvecklingen mycket väl kan gå fortare än vi tidigare trott.

Landslagsuppehåll

Efter en suverän tid sedan Solskjaer tog över i december är vi nu i det första landslagsuppehållet sedan norrmannen tog över. De två sista matcherna inför uppehållet gick dock inte som vi ville, och förutom att få lite välförtjänt tid med familjen i Norge behöver Solskjaer fundera på hur han skall vända den negativa trend som uppstått.

Som vi rapporterade i gårdagens landslagskoll är det förhållandevis få av Uniteds A-lagsspelare som är i väg med sina landslag den här gången. Av de 25 spelare som tillhör A-truppen är det blott nio (åtta verkar det till och med bli, då det ser ut som att Lukaku inte kan spela för Belgien) som är iväg, resten är antingen inte uttagna, skadade eller har lämnat återbud.

Visst, att till exempel Martial och Shaw fick lämna återbud på grund av skador är ju i grunden inte något positivt, samtidigt finns det inga rapporter som talar om att det är några allvarligare skador, och då kan det vara en fördel inför slutspurten av ligan samt Champions League att ha så många spelare som möjligt kvar under uppehållet för att slipa på taktiska delar. Watford och Wolves väntar först, sedan kommer en period på 18 dagar då United möter Barcelona x2, West Ham, Everton, City och Chelsea. Det är en period som på många sätt kommer avgöra hur vi er på säsongen i stort. En bra period och vi är i CL-semi och har skaffat oss en bra position för att komma trea eller fyra i ligan, en sämre period och vi är ute ur CL och ligger sexa i ligan.

”Lindelöfaffären”

Förresten, det här om Lindelöfs återbud till landslaget, skall vi försöka klargöra två saker om det?

För det första så är det så klart på grund av att Victor skall bli far snart som han väljer att stanna hemma från landslagssamlingen, allt annat vore orimligt. Varför det ryktas om att beslutet att stanna hemma påverkats av att John Guidetti äntligen petats lär vi nog aldrig få veta.

Embed from Getty Images

Men, det andra som vi också måste kunna ha i huvudet samtidigt är att svensk media inte hittat på ryktet från ingenstans. Någonstans har någon uppfattat att Guidettis petning kan ha med saker att göra. Det är förmodligen inte sant, och troligtvis var Lindelöf inte involverad i eller ens medveten om att någon hintat om det. I fotbollsvärlden idag är många involverade, och det finns många olika intressen.

En teori som har spridits är att det är Lindelöfs och Guidettis agent (de har samma) som har spridit detta rykte för att sätta press på landslagsledningen att ta med Guidetti nästa gång. Jag har ingen aning om det är sant, men det är en möjlighet, det finns många andra möjligheter också. Något jag inte ger fem öre för är att en journalist skulle ha hittat på det, vad man än tycker om media så jobbar svenska sportjournalister inte så.

Ett enkelt sätt att få slut på alla spekulationer hade ju varit för Victor att själv gå ut och dementera ryktet. En radikal och i den här världen omöjlig tanke, jag vet…