Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Han utstrålar redan ett självförtroende och en trygghet i rollen som manager

Ole Gunnar Solskjaer har anställts som permanent manager för Manchester United. I enlighet med Muss tradition måste redaktion och delar av den svenska ledningsgruppen då få säga sitt, vilket vi gör i detta härliga frågeaskformat.

Så blev det klart att Ole Gunnar Solskjaer är manager för Manchester United på permanent basis. Vad är din spontana reaktion?

Mikael Österdahl: När han fick jobbet på tillfällig basis trodde jag inte att fanns på kartan att han skulle få det permanent. Med resultaten vi har har gjort och hur humöret i hela klubben har förändrats blev det i slutändan inte ens ett val utan en självklarhet.

Gustav Brinck-Larsen: Jätteglad. Trots att det var ganska självklart att han skulle få det så fick jag en varm härlig känsla när jag såg det.

Björn Appelgren: JAAAA!

Lisa Lloyd Larsson: Lycklig. Fick glädjetårar på jobbet när aviseringen från Uniteds app plingade till och jag har fortfarande adrenalinpåslag.

Elias Hallström: Framför allt ett roligt besked, men också ganska väntat. Kom en aning plötsligt bara, även om vissa medier brasklappade om det häromdagen.

Marcus Beijar: Jag hade väntat mig att han skulle få jobbet, men kanske inte just den här veckan. Överraskad men ändå inte, så att säga.

Adam Fröberg: Skönt att kunna lägga spekulationerna åt sidan och fokusera framåt nu. Välförtjänt, Ole!

Gör United rätt som ger Solskjaer jobbet?

Mikael Österdahl: Självklart! Beslutet är rätt även om det skulle visa sig att det inte håller på lång sikt. Hela klubben – från spelare via ledare till supportrar – skriker optimism just nu. Det går inte att inte rida vidare på den vågen. Jobbet skulle dessutom ha blivit omöjligt att utföra för alla andra.

Gustav Brinck-Larsen: Självklart. Dels för hans första månader som tillfällig manager, dels för att man provat de mer rutinerade valen utan lycka men också så klart för hans historia i klubben.

Björn Appelgren: Ja, han har uträttat ett smått mirakel redan och typ ”räddat” säsongen från totalt fiasko resultatmässigt. Dessutom har han fått tillbaka lagkänslan och moralen hos spelarna samt hoppet hos oss fans.

Lisa Lloyd Larsson: Ja! är mitt korta svar. Sitter och skriver det långa svaret i ett inlägg på Muss-bloggen i detta nu.

Elias Hallström: Ja, det tycker jag. Om man ser till resultaten och prestationerna sedan han kom och sedan tittar på vilka alternativ som finns på marknaden är det ingen snack.

Marcus Beijar: Ja, det gör man. Det är liksom inte någon garanti för att någon pallar jobbet under en treårsperiod. Inte Solskjaer, inte Pochettino, inte Allegri, inte någon. Mot den bakgrunden har Solskjaer de klart bästa förutsättningarna för att lyckas. Han kan klubben och har spelarnas förtroende.

Adam Fröberg: Ja. Efter allt han åstadkommit under den här säsongen skulle vi för evigt undra vad som hade skett om han inte fått jobbet. En fortsatt oprövad manager, men magkänslan är bra.

Vad tycker du om att beskedet kommer nu?

Mikael Österdahl: Nu eller efter säsongen tror jag inte spelar så stor roll. Den permanenta anställningen ger en viss trygghet men för också med sig en ökad press, så det går nog på ett ut.

Gustav Brinck-Larsen: Jag hade föredragit att man väntat tills efter säsongen, men jag är helt okej med att det kommer nu.

Björn Appelgren: Bra! Det ger bland annat bättre förutsättningar att göra ett bra transferfönster. Nu vet våra och andra lags spelare vem som bestämmer. Med det sagt menar jag inte att han nödvändigtvis är den som kan locka till sig de bästa toppnamnen.

Lisa Lloyd Larsson: Jag tycker egentligen ingenting. Timing är en svår jäkla grej alltså, jag är mest glad att det äntligen är klart.

Elias Hallström: Känns väl lägligt att det kommer under landslagsuppehållet ändå, för att det skulle komma, förr eller senare, visste vi nog. Nu hinner det sjunka in lite till lördagsmatchen samt att media får tömma sig i några dagar.

Marcus Beijar: Som sagt, det var lite oväntat att det kom exakt nu. Å andra sidan kan eventuella värvningar eller kontraktsförlängningar kanske inte vänta.

Adam Fröberg: Jag var tidigare inne på att det nog hade varit bäst att ta beskedet efter säsongen. Men efter vidare eftertanke tror jag snarare att detta var både bra och smart. Det ger extra slagkraft i förhandlingar mer nya och befintliga spelare – i och med att det inte finns några frågetecken om vem som ska leda laget. Sen tror jag också att detta kan ge en extra boost för laget nu när vi har fått två negativa resultat efter varandra.

De två senaste förlusterna till trots så har Solskjaers tid som manager varit en succé. Vad har han kvar att bevisa?

Mikael Österdahl: För det första måste han ju visa att han kan leverera resultat över tid. Sedan vet vi ju inte hur han hanterar transfermarknaden (det han har gjort i Molde och Cardiff är oväsentligt, det här är på en helt annan nivå).

Gustav Brinck-Larsen: Allt. Det är nu det börjar. United är en klubb som skall vinna titlar, det har Solskjaer inte gjort med oss än. Som tränare alltså.

Björn Appelgren: Den här säsongen ingenting egentligen, förutom att jag förväntar mig en topp 4-placering. Det stora testet börjar nästa säsong. Då vill jag se ännu tydligare spelidéer och vi vet ännu inget om hans förmåga att bygga en egen trupp. Med rätt uppbackning både ekonomiskt och förtroendemässigt hoppas jag att han kan pussla ihop en bra trupp med både spets, bredd och spännande ungdomar.

Lisa Lloyd Larsson: Han behöver inte bevisa någonting, Ole är en av våra egna. Däremot behöver han fortsätta prestera för att lyckas, och fortsätta driva klubben framåt. Just nu är det en match i taget som gäller, och att säkra ligan. Landa. Titlar och sådant ligger i framtiden.

Elias Hallström: Vi behöver få se hur Solskjaer hanterar motgångar, likt de senaste matcherna. Det är inga katastrofer, men likväl motgångar. Vi har ju varit tämligen bortskämda med segrar och bra resultat.

Marcus Beijar: Mycket. Förstås. Han ska ju kunna värva rätt spelare, leda truppen genom en försäsong och få allt att funka över en hel säsong därefter.

Adam Fröberg: Han har ännu inte bevisat att han kan hantera tuffare motgångar och allt vad det innebär. Att han inte har bevisat det hittills kan ju dock ha att göra med att han ännu inte satts i den situationen – förrän möjligtvis nu. Sen behöver han också bevisa att han inte är någon ”ja-sägare”. Att han kan stå upp emot klubbledningen (eller andra) när det väl behövs.

Kommer pressen av den permanenta anställningen påverka honom?

Mikael Österdahl: Det kan jag inte tänka mig. Han verkar inte bekommas av sånt.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, åtminstone successivt. Oavsett hur det går resten av säsongen inleder han nästa som manager, men nu har han en helt annan press på sig än förr.

Björn Appelgren: Ja, men det måste han kunna hantera. Det kanske är ytterligare något han måste bevisa.

Lisa Lloyd Larsson: Ja det kommer den ju givetvis göra, men kanske inte så mycket som man skulle kunna tro. Känns som att han är van? Jag tror han kan hantera det.

Elias Hallström: Nej, det tror jag inte. Han utstrålar redan ett självförtroende och en trygghet i rollen som manager. Att anställningen nu blir permanent är inget som kommer påverka vad som händer på planen. Kanske kommer han börja tänka på sommaren och ha nästa säsong i åtanke nu, men inget som lär ta fokus så här på sluttampen.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Ja, absolut. Konstigt vore det annars. Han har levererat under press tidigare också, men förväntningarna blir förstås högre med en sommar och försäsong i benen.

Adam Fröberg: Det tror jag inte. Men visst är det annorlunda nu än när han kom in i klubben med allt att vinna. Nu har han faktiskt något att förlora. Jag tror dock att hans rutin från tiden som spelare hjälper honom här.

Planeringen för nästa säsong är garanterat igång. Vad tycker du att vi ska värva i sommar?

Mikael Österdahl: Optimalt skulle vi plocka in en halv startelva (vilket i sig är för mycket för att det ska vara optimalt), mer realistiskt är att vi landar på tre värvningar. Vi är i desperat behov av en ledande defensiv mittfältare, en mittbacksgeneral och en grym högerytter. Vidare finns utrymme för en ytterback och en energisk mittfältare.

Gustav Brinck-Larsen: Vi måste punktförstärka ganska mycket. En högerback av hög kvalitet om man inte ser att Dalot kommer vara redo, en mittback att komplettera Lindelöf och en högerytter som skall rätt in i en förstaelva. Kanske också en central mittfältare, beroende på hur Fred utvecklas och om Herrera blir kvar.

Björn Appelgren: Jag tycker att vi behöver en ny högerback (Dalot är ser mer spännande ut som komplement på mittfältet tycker jag), en mittback av rang till VNL, en piggare central mittfältare som kan ta över efter Matic och en högerytter (gärna någon som kan krossa bollar för det kan typ fan ingen idag). Jag brukar inte vilja önska för mycket, men jag är fortfarande inte helt övertygad av Martial och Lukaku. Kan vi stärka där också blir jag glad, men då kanske mer i kategorin redan bra med utvecklingspotential.

Lisa Lloyd Larsson: Beror i första hand på vad/vilka vi kommer att behöva ersätta. Jag tänker främst på backlinjen. Är vi nöjda där eller behöver vi kanske rent av byta ut en spelare, eller flera? Jag vill se mer av Dalot och mindre av Young, och tänker att han bör fasas ut mer och mer men glappet mellan hans dalande kurva och Dalots förmodade bra framtida karriär stör mig lite. Valencia försvinner som vi alla vet, och för min del hade Rojo gärna fått joina honom ut. Kort svar: ytterbackar, främst höger.

Elias Hallström: I försvaret känns en mittbackskollega till Lindelöf givet samt en ny högerback som kan gå in direkt och göra skillnad. Går vi ett hack upp i banan, alltså till högeryttern, så behöver den också förstärkas, det måste prioriteras.

Marcus Beijar: En mittback, en högerytter och en anfallare. Tackar inte nej till en rotationsspelare på mittfältet heller. Det finns att göra.

Adam Fröberg: Vi behöver minst fyra spelare i min bok. En högerback, en mittback, en central mittfältare och en högerytter. Centralt på mittfältet skulle jag helst se två olika spelare värvas in – en mer defensivt lagd med bra fötter för att ersätta Matic, samt en mer box-till-box-spelare. Med med tanke på att det behövs förstärkas på flera ställen, och det med mycket pengar, så är det mest troligt att vi endast får se en mittfältsvärvning.

Om vi tittar på dagens trupp, bör alla vara kvar nästa säsong?

Mikael Österdahl: Verkligen inte. Jag ser gärna att vi bantar truppen och jag tycker att vi kan skeppa Rojo, Darmian, Valencia, Sánchez och Mata utan att det gör någon skillnad. En mittback in bör också betyda att en mittback gör Rojo sällskap ut.

Gustav Brinck-Larsen: Nej. Valencia vet vi ju lämnar, Rojo och Darmian borde följa honom då de bara kostar onödig lön just nu. Jag ser tyvärr inte heller någon plats för Mata, och sen måste väl Andreas Pereira ta ett beslut om det bästa för honom inte är att gå ner en nivå och spela helt ordinarie. Och tjae, om någon vill ta Alexis så får han gärna lämna, men jag räknar med att vi får dras med honom.

Björn Appelgren: Nej. Rojo måste ha gjort sitt. I övrigt tänker jag att tänkt speltid måste vägas mot lönekostnader och då kan vi säkert plocka bort några till, även om jag tror att den rutin och bredd som många spelare sitter på kan vara guld värt att ha kvar.

Lisa Lloyd Larsson: Återigen backlinjen som är största bekymret. Som sagt, jag ser gärna att Rojo lämnar. Kan tänka mig att många vill ha bort Lukaku men det är ju bara trams. Vet inte vad klubben tänker om spelare som McTominay och sådana, och knappt vad jag själv tycker heller. Oklart!

Elias Hallström: Nej, absolut inte. Här finns mycket att rensa. Spelare som Rojo, Darmian, Bailly (tyvärr), Sanchez, Valencia är några exempel på spelare som inte har något att hämta i United. Sedan råder det en viss ambivalens kring spelare som Jones, Smalling, Pereira, McT bland annat, men de kan å andra sidan tillföra något i vissa matcher. Det måste hända saker, både ut och in, under sommaren om vi ska etablera oss högre upp i tabellen.

Marcus Beijar: Nej. Givetvis inte. Matteo Darmian, Antonio Valencia, Marcos Rojo och Juan Mata får lämna för min del. Plus Tom Sang.

Adam Fröberg: Nej. Spelare som Alexis, Mata, Rojo och Darmian bör ta sitt pick och pack. Kan låta hårt mot ett par spelare, men det är den krassa sanningen.