Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Barcelona 0-1

Embed from Getty Images

Manchester United är i brygga igen. Första kvartsfinalen i årets Champions League slutade med uddamålsförlust, 0-1, hemma mot Barcelona. Sett över 90 minuter är det svårt att hävda att United borde vunnit matchen. Faktum är att inte ett enda avslut gick på mål, då är det oerhört svårt att vinna fotbollsmatcher.

Försvaret

Ole Gunnar valde återigen att starta med fembackslinje, med Ashley Young och Diogo Dalot som ytterbackar och Victor Lindelöf, Chris Smalling och Luke Shaw mellan dem.

Sammantaget gör mittbackarna en bra insats, även om kanske framförallt Lindelöf och Shaw får ta på sig sig Barcelonas mål. Ja Shaw står ju faktiskt som självmålsskytt, något jag tycker är lite hårt med tanke på hur det gick till. Men enligt regelboken är det nog korrekt, Han fick bollen på sig efter Suarez nick och det gjorde att bollen styrdes i mål, då skall han säkert ha det på sig.

Embed from Getty Images

Det stora problemet med försvaret i den här matchen stavas dock Ashley Young. Igen. Den här gången slapp han spela mittback, men han var ändå ett ständigt hot defensivt och mer eller mindre totalt ofarlig framåt. Enligt Stats Zone slog han elva inlägg, varav noll nådde rätt adress. Det var inte konstigt att Barcelona tillät Uniteds anfallsspel att hamna ute hos Young på högerkanten, för därifrån var vi dessvärre helt ofarliga. Det blir tydligare och tydligare att Ashley Young inte längre håller för den här nivån, att Solskjaer då ger honom 90 minuter match efter match är något norrmannen tyvärr måste kritiseras för.

På andra kanten var Dalot bra utan att imponera. 20-åringen fortsätter dock visa att han kan ha en rolig framtid på Old Trafford, och han borde få stannat på planen i 90 minuter. Mer om det i…

Bytena

Ole Gunnar Solskjaers smekmånad är minst sagt över. Manchester United har nu fyra förluster på de fem senaste matcherna, och vid ett flertal av dess tillfällen går det att ifrågsätta både Solskjaers val av taktik men också byten.

Idag gjorde han följande byten

68: Lukaku ut, Martial in
74: Dalot ut, Lingard in
85: Rashford ut, Pereira in

Solskjaer började med ett märkligt byte, och sedan blev det bara värre. Att vid underläge 1-0 och ett icke-fungerande spel ta ut sitt överlägset bästa vapen att slå inlägg mot går ju att ifrågasätta. Att vilja ha in Martial är ju naturligt, men det fanns många fler naturliga spelare att ta ut.

Att vilja få in Lingard var inte märkligt det heller, men att en helt okej Dalot tas ut istället för Ashley Young är ett svårförståeligt mysterium. Vissa managers har sina favoritspelare, Ashley Young verkar vara Solskjaers.

Att med fem minuter kvar ta ut Rashford är även det värt att ifrågasätta. Ja, Solskjaer sa på presskonferensen före matchen att Rashford skulle få svårt att orka 90 minuter. Men orkar man 85 minuter, ja då orkar man 90, särskilt som Rashford inte (vad jag såg) visade några tecken på att vara trött eller vilja bli utbytt. All heder åt Pereira som är en offensivt skicklig spelare, men han borde ersatt en defensivare spelare än Rashford.

Embed from Getty Images

Jag hoppas ingen ger upp på Solskjaer än, han behöver få den här sommaren att bygga sin trupp och sätta sitt spel till 100 % innan vi kan avgöra hur bra han faktiskt är. Trots det klarar han sig inte från kritik i nuläget, för det är mycket runt honom nu som inte klickar.

De positiva delarna

Även om United inte sköt ett enda skott på mål och stundtals hade svårt defensivt så finns det positiva vibbar att ta med. Lindelöf och Smalling var både bra, det borde faktiskt räcka med dem som mittbackar så vi kan gå ifrån de här lönlösa experimenten med tre mittbackar som faktiskt inte hjälper nämnvärt.

Än mer positivt var det centrala mittfältet, som till stora delar neutraliserade Barcelonas. Särskilt var det Scott McTominay och Fred som vann mycket boll och hade ett bra passningsspel. Ni hittar deras statistik här i matchdagsbloggen.

Den tredje på innermittfältet, Paul Pogba, var inte dålig han heller, men då han hade en offensivare uppgift och Barcelona var på honom som iglar kunde han tyvärr inte få ut speciellt mycket av sitt spel.

Embed from Getty Images

Sammantaget gör United inte en dålig insats, de första 20 minuterna undantaget. Truppen är dock inte lika bra som Barcelonas, och när den i mina ögon inte heller används hundraprocentigt så kommer man gärna till många nästanlägen. Nästanlägen som så här i efterhand inte lämnar något större avtryck, tyvärr.

Kuriosa

En sista liten bit av kuriosa. United har nu spelat fem hemmamatcher i årets Champions League, och man har endast mäktat med ett ynka mål – Marouane Fellainis mål hemma mot Basel. I de övriga fyra hemmamatcherna har United gått mållösa, ett facit som måste förbättras framöver om laget skall tillbaka till den absoluta toppen.

Rent statistiskt har United efter den här förlusten en bättre chans att gå vidare än vad laget hade efter den första åttondelsfinalen mot PSG. Men om vi öppnar ögonen så får vi konstatera att det är en helt annan sak att åka till Nou Camp där man till skillnad från i Paris har en erfarenhet av hur man håller ledningar.

Res med oss till Manchester!