Ungdomskollen: Dubbla målfester när säsongen avslutades

Manchester Uniteds ungdomslag avslutade i helgen säsongen 2018/19 (med reservation för eventuellt cupdeltagande). Såväl reservlaget som juniorlaget avslutade med en förlust i en målfest.

Därmed kan vi konstatera att båda lagen summerar en tämligen misslyckad säsong. Reservlaget slutade sexa i serien medan det blev en fjärdeplats för juniorerna. Tyvärr har vi heller inga cupframgångar att prata om.

Detta blir säsongens sista ordinarie ungdomskoll. Traditionsenligt återkommer vi givetvis med varsin längre säsongsrapport för de båda lagen.

Reserverna tappade mot Wolves

Manchester Uniteds reservlag (U23) avslutade säsongen hemma mot tabellettan Wolverhampton Wanderers. Trots tvåmålsledning lämnade United Leigh Sports Village utan poäng, sedan Wolves gjort tre sena mål.

Det var United som öppnade matchen bäst och när Mason Greenwood efter en halvtimme styr in 1-0 var det rättvist. Målet är en riktig läckerbit där bollen går på ett snöre från Tahith Chong till Angel Gomes och vidare till Greenwood som avslutar superbt.

Vi bjuds sedan på en öppen match med chanser åt båda hållen, med de flesta och bästa för United. Efter paus skapar United flera bra chanser inledningsvis innan Chong görs ner i straffområdet. Gomes tar hand om straffen och är hur säker som helst.

Då talade det mesta för United men Wolves skulle komma tillbaka. Gästerna tar över spelet och skapar chans på chans, till slut kapitulerar United. Efter en hörna står flera Wolvesspelare fria i straffområdet och Lee O’Connor tvingas försöka rensa. Tyvärr får han felträff och bollen retar sig retfullt in i mål. Kort därefter skulle också kvitteringen komma.

United får chansen att vinna matchen och borde förmodligen ha gjort så. Aidan Barlow spelar fram till Greenwood som förvisso får felträff men ändå styr bollen i stolpen och, vad det verkar, över mållinjen. Domaren vinkar dock avvärjande.

Istället är det Wolves som får göra det sista målet, ett mål som gav dem seriesegern.

Juniorernas comeback nådde inte hela vägen

I horribla yttre omständigheter avslutade Uniteds juniorer säsongen med en 5-4-förlust hemma mot Everton. Förlusten innebar att Everton passerade United i tabellen.

United öppnade bra, då vikarierande högerbacken Anthony Elanga tog sig fram och la upp för D’Mani Mellor för 1-0.

Det som följde var mindre roligt. Uniteds försvarsspel var minst lika dåligt som vädret och Everton skulle göra fyra mål före paus.

Efter paus fick vi en markant förbättring från Uniteds sida. Mellor reducerade efter förarbete av av Aliou Traore innan Everton skulle göra sitt femte mål i matchen och deras tredje efter en fast situation.

United skulle sedan forcera för att skapa spänning. Mellor fixade sitt hattrick för 3-5, då han fick bollen av Largie Ramazani. Notabelt är att Elanga från högerbacken var involverad i förarbetet till Mellors tre mål.

Det skulle bli spännande på slutet. Brandon Williams gjordes ner i straffområdet och Dion McGhee var säker från straffpunkten. Det fanns tid för att hitta en kvittering men det blev bara nästan för United.

Reserverna sexa i serien

Manchester United slutade sexa i reservligans andradivision. Det är givetvis en grov missräkning. Sett till talang har United ett lag som borde vandra hem seriesegern men laget har sällan varit nära summan av individerna. Istället vann Wolves serien, på bättre målskillnad än Southampton. United var till slut sju poäng från Aston Villa på den sista playoffplatsen.

Att byta tränare är inte svaret på alla problem. Men byta tränare är något som Manchester United måste göra. Ricky Sbragia övertygar inte någonstans.

Juniorerna slutade fyra

För juniorlaget blev det till slut en fjärdeplats i den norra serien, sedan Everton passerat i den sista omgången. Derby kommer med all sannolikhet vinna serien. Liverpool är tre poäng bakom med en match kvar att spela. För att passera Derby måste Liverpool dock vinna med tio mål mot Middlesbrough och det ska inte kunna ske.

Om rapporteringen kring reservlaget nästan uteslutande har varit negativ så finns det betydligt mer positivt att hämta i juniorlaget. United tog till exempel fyra poäng både mot Derby och Liverpool samt tre poäng mot Everton. I slutändan är det försvarsspelet och jämnheten som har sänkt United. Då ska vi också ha med oss att Uniteds bästa spelare ofta har spelat med reservlaget.

Nästa säsongs förstaårsjuniorer 

På akademisidan planeras det nu för fullt för nästa säsong. Mycket tyder på att nästa säsongs förstaårsjuniorer redan är utsedda och kontrakterade.

Av spelarna ovan har Iestyn Hughes, Mipo Odubeko och Deji Sotona redan testat juniorspel i United, medan Will Fish har varit med på bänken. De internationella förstärkningarna Martin Svidersky och Noam Emeran har vi också diskuterat vid några tillfällen. Tyvärr verkar det som att Svidersky kommer skadad till klubben, så det kan dröja innan vi får se honom i spel.

Den som har följt den här kolumnen väldigt noga kanske saknar Shola Shoretire på listan. Det har dock sin naturliga förklaring: Shoretire är för ung. Han blir förstaårsjunior först säsongen 2020/21. Mycket tyder dock på att vi regelbundet kommer att få se Shoretire i juniorlaget redan nästa säsong.

Greenwoods 30

Mason Greenwood kommer förhoppningsvis få chansen i a-lagets avslutande Premier League-matcher. I ungdomslagen har han nu gjort sitt för den här säsongen (att notera är att han även nästa säsong räknas som juniorspelare). Hans facit blev sanslösa 30 mål och 8 assists på 29 matcher (ytterligare några assists att addera om vi räknar assists för returer och dylikt).

EM-spel för trio

På fredag inleds U17-EM på Irland. Manchester United kommer åtminstone att ha tre representanter i turneringen:

  • I det engelska laget fanns det plats för mittbacken Teden Mengi.
  • Värdlandet Irland tog ut mittfältaren Charlie McCann (aningen överraskande, kan jag tycka, att Mipo Odubeko inte fick plats i laget).
  • I Sverige fick anfallaren Anthony Elanga plats. Det kan ses som en liten överraskning, då han missade de båda kvalspelen.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Wolverhampton Wanderers 2-3 (1-0)

Premier League 2, Division 2, 26 april

1-0 (31) Mason Greenwood (Gomes)
2-0 (50) Angel Gomes (straff)
2-1 (81) självmål (O’Connor)
2-2 (88) Ennis
2-3 (90+1) Diallo

Uniteds lag: Woolston (Fojticek 65); Olosunde, Ercolani (Warren 69), O’Connor, Tanner; Levitt, Garner, Gomes; Barlow, Greenwood, Chong

U18: Manchester United – Everton 4-5 (1-4)

U18 Premier League, 27 april

1-0 (9) D’Mani Mellor (Elanga)
1-1 (16) Simms
1-2 (21) Cannon
1-3 (41) Anderson
1-4 (45+1) Onyango
2-4 (61) D’Mani Mellor (Traore)
2-5 (73) Onyango
3-5 (76) D’Mani Mellor (Ramazani)
4-5 (81) Dion McGhee (straff)

Uniteds lag: Thompson; Elanga (Stanley 87), Mengi, Bernard, Williams; McGhee, Galbraith, Traore; Ramazani, Mellor, McCann (Helm 70)

Mer information:


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS