Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers första värvning?; Transferarbetet; Duktiga ungdomar

Ole Gunnar Solskjaer ser ut att gå mot sin första värvning som tränare för Manchester United då Daniel James, av allt att döma verkar vara på ingång. Vi tar även en titt innanför väggarna och ser hur transferarbetet sköts. Och så blir det givetvis lite Matthijs de Ligt också. 

James allt närmre United

Embed from Getty Images

Swanseas ytterspringare, Daniel James, har den senaste månaden varit starkt sammankopplad med Manchester United, och nu tyder mycket på att flytten kommer bli av, vilket Dominic Booth på Manchester Evening News rapporterar om. United ska redan ha kommit överens med spelaren om de personliga avtalen, detta innan 21-åringens far tragiskt nog gick bort i dagarna, något som av naturliga skäl gjort att saker och ting kring övergången har gått i stå.

På lokaltidningen i Manchester har man uppgifter om att övergångssumman kommer landa på £15 miljoner, men att den med eventuella bonusar inräknade kan komma att stiga till uppemot £20 miljoner.

Om vi ska försöka hitta något mer konkret kring Daniel James är det även att Swanseas ordförande, Trevor Birch, har uttalat sig. Så här säger han i en intervju till WalesOnline:

”Jag kan inte se att det är många [spelare som lämnar]. Om grejen med Daniel går igenom är det kanske en eller två, jag vet inte. Men jag kan inte tänka mig att det blir så många försäljningar.

”Om någon kommer med det rätta budet får man överväga det. Men vi kan inte ge bort spelare. Man måste få det rätta värdet för dem. Vi är inte i ett läge där vi måste sälja och det är något jag är väl medveten om.” 

James var för övrigt uttagen i Ryan Giggs preliminära EM-kvaltrupp för Wales, men tvingades lämna återbud till lagets träningsläger i Portugal på grund av det tragiska beskedet om sin far. Han förväntas dock att möta upp laget i Cardiff den här veckan och finnas tillgänglig i den trupp som ska ta sig an Ungern och Kroatien nästa vecka.

Om det blir någon övergång innan eller efter kvalmatcherna återstår att se…

Om transferarbetet och tekniska direktörsrollen

Av allt att döma kommer alltså Daniel James inom en snar framtid vara en Manchester United-spelare. Han blir, om så sker, Ole Gunnar Solskjaers första nyförvärv och således en pusselbit i den ombyggnation han vill göra i spelartruppen. Jamie Jackson på The Guardian skriver att norrmannen och hans högra hand, Mike Phelan, arbetar nära med den avdelning som är ansvarig för rekrytering vad gäller nya spelare till klubben. Där ingår bland annat Jim Lawlor och Mike Court som bägge innehar chefsroller inom avdelningen. Dessa herrar var nyckelpersoner i Sir Alex Fergusons personal innan hans pensionering för sex år sedan.

Vad gäller arbetet med att hitta en teknisk direktör är det en pågående process. I det sammanhanget har bland annat Rio Ferdinand och Darren Fletcher nämnts som kandidater. Vem som får uppdraget kan vi än så länge bara spekulera i, men att personen kommer i alla fall ha sitt att säga till om inför blivande transfers, där rekryteringsavdelningen och tränaren ändock kommer ha sista ordet. Matt Judge, Uniteds huvudansvarige för korporativa affärer, kommer ansvara för förhandlingarna.

Senaste om de Ligt

Det är snarare regel än undantag att prata om Matthijs de Ligt juts nu. Inte en dag går utan att det ständigt kommer nya rapporter om var han kan tänkas spela nästa säsong. Manchester Evening News skrev under gårdagen att United förväntar sig att de Ligt hamnar i Barcelona och att man dessutom misstänker att hela proceduren är konstruerad så att det ska se ut som att Barcelona slagit United i jakten på 19-åringens signatur.

Senare under kvällen kom även uppgifter från spanska RAC1 att Barcelona tittar på alternativ till de Ligt då större bud från både United och Bayern München ska ha gjort att en eventuell flytt till Katalonien ses som tvivelaktig.

Vi har nämnt det innan, men att de Ligts agent är en viss Mino Raiola lär också ha en övervägande betydelse för hur rapporteringen skildras. Spelare som är, och har varit i United, däribland Paul Pogba, Romelu Lukaku, Zlatan Ibrahimovic och Henrikh Mkhitaryan, har alla, eller är representerade av Raiola, men sedan Mourinhos avsked verkar relationen mellan agenten och United svalnat en aning, så frågan man bör ställa sig är vad Mino har i görningen den här gången.

Ungdomarna visar framfötterna

Vi passar på att uppmärksamma våra utlånade spelare i form av Axel Tuanzebe, som under gårdagen hjälpte till att spela upp Aston Villa till Premier League, samt Dean Henderson som blev uttagen i Englands trupp till U21-EM i sommar. Läs gärna igenom lånekollen där vi gör en säsongssummering med statistik och betyg på alla utlånade spelare.

Under dagen meddelades det även att Scott McTominay är uttagen till Skottlands EM-kvaltrupp inför mötena med Cypern och Belgien.