Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen till United, Daniel James

En ytter blev Uniteds första värvning sommaren 2019. Daniel James har anslutit från Swansea City. Vad tycker vi egentligen om det? Ja, det diskuterar vi i den här frågeasken!

Första nyförvärvet för sommaren här, det blev den unge yttern Daniel James. Dina spontana tankar om det?

Elias Hallström: Till att börja med, skönt att vi till slut har landat en spelare då alla andra värvar till höger och vänster. Daniel James känns som en spännande spelare som säkerligen kan erbjuda en del i vårt anfallsspel, inte minst fart. Blir ju en liten chansning i och med att han är tämligen oprövad, men jag tror Ole har scoutat honom väl och en sådan här typ av värvning känns i nuläget väldigt sund.

Mikael Österdahl: Spännande! Han är den minst meriterade Unitedvärvningen på väldigt länge (Dalot och Grant inkluderade), så han kommer verkligen in med allt att vinna.

Adam Fröberg: Kul! Viktigt att komma igång med övergångarna nu om det ska bli klart i god tid. Svårt att veta var värvningen kommer landa i slutändan, men med tanke på priset är risken låg och avkastningen hög.

Marcus Beijar: Med tanke på hur snacket gått de senaste veckorna får det väl anses väntat. Med tanke på att Solskjaer ska bygga om och att det hetat att han vill ha in ungt och brittiskt material får det väl ses som minst lika väntat.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är väldigt nyfiken på honom, även om jag inte sett honom spela än. Jag gillar det jag hör om hans exceptionella snabbhet, och att han verkar vara en spelare som gillar att gå runt på kanten. Det har vi saknat länge nu.

Detta är en annan typ av värvning än vad vi sett från United de senaste åren. Gillar du det eller är det ett dåligt tecken?

Elias Hallström: Precis, det är en annan typ av värvning och det känns som att det kan vara läge att byta spår i värvningsstrategin nu. I James tror jag man har varit tydliga med vad man vill få ut av honom plus att det finns en roll han kan fylla. Det är detta man måste titta på vid framtida värvningar istället för att värva stora spelare som fyller noll funktion i spelet.

Mikael Österdahl: Jag tycker alltid att det är vettigt att värva spelare med stor utvecklingspotential. Det ger oss också en mycket större möjlighet att forma honom till en spelare som fyller våra behov. Samtidigt måste det sättas i ett större perspektiv och den bedömningen kan egentligen inte göras förrän vi har värvat färdigt. Står vi fyra Daniel James som enda nytillskott när säsongen drar igång skulle jag inte alls vara nöjd.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: Gillar att klubben inte endast siktar in sig på stora, etablerade namn. Att plocka in spelare som tydligt tar ett kliv uppåt när de går till dig är alltid ett stort plus.

Marcus Beijar: Det är väl lite tudelat. Jag gillar, generellt, att engelska lag satsar brittiskt. Det är också ett tecken på att Solskjaer och United vill handla hyfsat billigt för att förädla, och den tanken kan man väl inte vara negativ till. Det det förstås visar på är ju att United inte är klubben som värvar Sancho eller Griezmann. Den statusen har vi inte. Å andra sidan, det har ju inte varit någon succé med färdiga profilspelare de senaste åren.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är 100 % positiv till att det värvas in spelare som har allt att vinna på att gå till United och som förmodligen bara kommer bli bättre. Sen får vi ju vänta och se om James håller nivån, men jag tycker inte det är ett dåligt tecken. Vi har provat att värva etablerade spelare ett tag nu, och det har ju gått sådär.

Vad vet du om James egentligen?

Elias Hallström: Inte mycket. Man har ju läst på lite såklart när det började ryktas, men inget sedan tidigare. Fick upp ögonen för honom för första gången när han stod för en helt makalös soloprestation som också resulterade i mål.

Mikael Österdahl: För någon månad sedan ingenting. Sedan dess har jag förstås fått med mig en del. Framför allt att han är ruskigt snabb. Dessutom har han ju tagit tid på sig i utvecklingen. I all väsentlighet har han ju bara gjort en säsong som senior och för bara ett par år sedan platsade han inte ens i Shrewsburys matchtrupp.

Adam Fröberg: Har skapat mig en skaplig bild av honom. Vindsnabb, arbetsvillig och direkt i sin spelstil. Behöver utveckla sin beslutsfattning och poängproduktion, men det räknar jag blint med att Solskjaer och gänget drar igång med från dag ett.

Marcus Beijar: Ingenting alls, egentligen. Han är walesisk landslagsman och har gjort det rätt bra i Swansea, men där stannar det.

Gustav Brinck-Larsen: Före värvningen ingenting. Följer inte Championship så noga så hade knappt hört hans namn.

Vad har du för förväntningar på honom?

Elias Hallström: Inga stora. Men det handlar inte om att jag tvivlar på hans kvaliteter, utan snarare att han är ung och kommer sannolikt behöva lite tid för att växa in i ett lag som United. Tror dock inte han kommer ha några problem med själva fotbollen, typ tempot och fysiken.

Mikael Österdahl: Inga alls, egentligen. Det får bli vad det blir.

Adam Fröberg: Den första säsongen är mina förväntningar att han ska kunna komma in och förändra matcher samt att han ska bidra med egenskaper vi saknar i laget i övrigt. På sikt tror jag att han kan slå sig in i laget mer ordinarie – sen om han klarar det är upp till honom och de runtomkring.

Marcus Beijar: Det är väl rätt svårt att ha förväntningar på en spelare som inte spelat en minut i PL och som man inte sett spela annat än mot Kroatien nu i EM-kvalet. Så, inga direkta alls.

Gustav Brinck-Larsen: Att han skall vara en rotationsspelare som är jobbig för motståndarna när han får spela. Jag räknar dock med ganska få poäng under första säsongen, men att de skall bli fler senare i hans karriär.

Vad har du för förhoppningar på honom?

Elias Hallström: Att han kan skicka signaler till en del andra offensiva spelare och visa att han är här för att konkurrera med mer etablerade namn. Är ganska säker, baserat på det lilla man har sett honom, att han kommer bidra med mycket speed och kreativitet när han väl spelar. Kan bli en joker och kasta in när matcher står och väger eller när det finns ytor för omställningar.

Mikael Österdahl: Låt oss hoppas att han redan nu är mogen för spel i Premier League och att han utvecklas enormt nu när han får chansen att träna och spela med betydligt bättre spelare än tidigare.

Adam Fröberg: Att han så småningom ska kunna bli en startspelare för oss som avgör många matcher till vår fördel.

Daniel James: Låg risk, hög avkastning

Marcus Beijar: Att han på sikt kan utvecklas till en startspelare och en spelare som markerar början på nått nytt när vi ser tillbaka på värvningssommaren.

Gustav Brinck-Larsen: Att han skall utvecklas till en världsspelare. Mindre förhoppningar kan man ju inte ha.

James har under säsongen som varit främst spelat vänsterytter, men också en del till höger. Är han Solskjaers val för att lösa högerytterpositionen?

Elias Hallström: Nej, det är han inte. Ser James mer som en breddvärvning, men som ändå besitter spetskvalitet i form av snabbhet. Men på högeryttern måste det in ett väletablerat namn nu. Det går inte att rotera med fyra-fem olika spelare på en position, där måste det finnas kontinuitet.

Mikael Österdahl: Jag räknar någonstans med att han är värvad som breddspelare och för framtiden, snarare än att han är tänkt för startelvan från början.

Adam Fröberg: Jag tror inte att han är tänkt att ta den positionen på en gång. Men jag tror säkert att Solskjaer har förhoppningar om att han kan göra det framöver.

Marcus Beijar: På sikt säkert, men knappast omedelbart.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, men jag tror inte vi kommer få in någon naturlig högerytter vilket gör att jag tror att James kommer få starta en hel del där ändå.

Tror du James kommer starta mer eller mindre än 20 Premier League-matcher nästa säsong?

Elias Hallström: Han kommer nog spela mer än 20 matcher, men tror inte det blir så många starter eftersom han är både ung och oprövad. Sedan beror det lite på vad som händer på anfallssidan i sommar också. Några lämnar väl och bör då rimligtvis ersättas. Vi får se efter sommaren helt enkelt, när man har mer kött på benen gällande status på truppen, men min känsla här och nu säger att han inte når 20 starter.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Det skulle närmast vara sensationellt om han startar så många matcher!

Adam Fröberg: Jag tror att han kommer starta mindre än 20, men över 10 matcher i ligaspelet. Han kommer utan tvekan få spela en hel del i de inhemska cuperna likväl som de inledande Europa League-mötena, åtminstone.

Marcus Beijar: Nej, det tror jag inte. Det krävs nog något exceptionellt i sommar och höst för det.

Gustav Brinck-Larsen: Starta 20 ligamatcher tror jag inte han kommer få göra. Men säg 12-13 startar och minst lika många inhopp, det hade varit godkänt.