Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Tevematcher 2019/20: När spikas spelschemat

I torsdags fick vi säsongens spelschema. Det är ju bara det att det som alltid kommer att ske förändringar. För svenska Manchester United-supportrar som har tänkt resa till Manchester är det givetvis av största vikt att veta när matcherna spelas.

I den här årliga artikeln försöker vi därför reda ut när spelschemat spikas. Några exakta svar kan vi inte ge, för vi vet att matcherna inte alltid spikas när Premier League lovar att så ska ske. Därför tittar vi också på hur det har sett ut historiskt.

Säsongen 2019/20 träder ett nytt teveavtal för Premier League i kraft. Det nya avtalet gäller, som brukligt är, i tre år och medför vissa förändringar. I Uefas turneringar går vi in på år två av tre i den nuvarande cykeln.

Nytt för i år var att vi faktiskt fick bekräftat när den första omgångens matcher ska spelas redan när vi fick spelschemat.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och där återfinns även Muss Unitedkalender.

Som alltid är spelschemat preliminärt. Vi vet av hävd att enbart ett fåtal av Uniteds matcher spelas på lördagar klockan 16.00. Den här säsongen medför Europa League-spelet också att matcher som egentligen skulle ha spelats på den traditionella tiden måste flyttas till söndag (eller måndag). Exakt när matcherna spelas vet vi först när tevebolagen och polisen har sagt sitt.

Premier Leagues hemsida är datum för då matcherna ska spikas angivna:

 • Matcher i augusti och september: 5 juli
 • Oktober: 6 augusti
 • November: 16 september
 • December och januari: 11 oktober
 • Februari: 13 december
 • Mars: 24 januari
 • April: 21 februari
 • Maj: 3 april
 • Sista omgången: efter att alla klubbar har spelat 37 matcher (detta gäller enbart tevebolagens val av matcher, den sista omgången spelas söndagen den 12 maj)

Nu litar vi inte fullt ut på detta. Premier League är bra på att lova, sämre på att infria sina löften. Förra säsongen gick det ändå relativt bra, bara februarimatcherna spikades senare (fem dagar) än angivet.

Vi ger ändå, som referens, de datum som spelschemat har spikats föregående säsonger.

MATCHDATUMSPIKAT 2018/19SPIKAT 2017/18SPIKAT 2016/17SPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september6 juli6 juli7 juli3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
November7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December12 oktober19 oktober14 oktober8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari12 oktober3 november14 oktober13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari17 december22 december13 december17 december19 december10 december4 december2 december
Mars25 januari24 januari25 januari21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April22 februari27 februari28 februari26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Maj5 april4 april30 mars/12 april5 april2 april4 april10 april
# Det tidigaste datum som matcherna har spikats markeras med fet stil och det senaste datumet markeras med kursiv stil.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas samt i mars och april.
# Säsongen 2016/17 spikades majmatcherna i två omgångar. Matcherna för första veckan i maj spikades den 30 mars medan matcherna den andra veckan i maj spikades den 12 april.

En markant försämring den här säsongen är att novembermatcherna ska spikas först i mitten av september. Tidigare har novembermatcherna spikats samtidigt som oktobermatcherna. Till och med säsongen 2014/15 spikades matcherna till och med november i juli, så det kan konstateras att det ständigt blir sämre för supportrarna som ska se matcher på plats.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Aktuella matchtider

Nytt teveavtal medför en viss förändring i när matcherna spelas. Den stora skillnaden den här gången är att åtta matcher kommer att spelas på lördagar klockan 20.45. Dessutom är matchtiderna på söndagar justerade, med den tidiga matchen klockan 15.00 och den sena klockan 17.30.

Tisdag/onsdag och storhelg:

 • Tre omgångar spelas mitt i veckan (tisdag, onsdag och kanske även torsdag) och en omgång spelas på en storhelg. Här är det annandagen (en torsdag i år) som räknas som storhelg med nyårsmatcherna som en vanlig veckoomgång.
 • För tisdagar och onsdagar har jag inte sett något om förändrade avsparkstider, så vi utgår från att det fortsatt är 20.45 och 21.00 som gäller. Detsamma bör gälla för eventuella torsdagsmatcher.
 • På annandagen och på nyår kommer matcherna garanterat spridas ut.

Måndag/fredag:

 • Totalt 24 matcher ska spelas på fredag eller måndag. De flesta brukar läggas på måndagar.
 • Måndagsmatcherna har avspark 21.00 medan det är 20.30 eller 21.00 som gäller på fredagar.

Lördag:

 • Majoriteten av matcherna spelas på lördagar.
 • 13.30: 32 matcher.
 • 16.00: Resterande matcher (i utgångsläget 165 matcher, men vissa av dessa flyttas ändå av olika skäl, till exempel Europa League-spel och krock med cupmatcher).
 • 18.30: 32 matcher.
 • 20.45: 8 matcher.

Söndagar:

 • 15.00: 32 matcher.
 • 16.00: 10 matcher (den sista omgången, avsparkstiden är inte bekräftad men det brukar vara klockan 16.00).
 • 17.30: 32 matcher.

Den splittrade omgången:

 • 5 matcher utvalda matcher på icke meddelad tid (men sannolikt de normala tiderna för lördag och söndag).

Med undantag för “resterande matcher” på lördagar, fem veckomatcher och ett antal matcher den sista omgången visas alla matcherna på teve i England. Det ger 200 tevesända matcher i England, mot 168 i förra avtalet (mer om detta under avsnitten tevematcher i Sverige och tevematcher i England).

Nu är detta förstås bara en guide och ytterligare avsparkstider brukar av olika skäl behöva användas.

Cupmatcher 2019/20

Manchester United deltar den här säsongen i Europa League. Där gäller som alltid att matcherna spelas på torsdagar (undantaget finalen som är på en onsdag). Till och med åttondelsfinalerna har hälften av matcherna avspark 18.55 medan hälften av matcherna börjar 21.00. Från kvartsfinal till och med finalen har samtliga matcher avspark 21.00.

En tycker att tevebolagen kan studera spelschemat och konstatera att Champions Leagues gruppspel (tyvärr utan Manchester United) börjar tisdagen den 17 september. Därmed är det olämpligt att lägga matcher för Champions League-lag söndagen den 15 september. Nu funkar inte tevebolagen så. Ofta tycker de att söndagen den 17 september (som exempel) är ett väldigt bra datum för match. Sen hoppas de helt enkelt att det aktuella Champions League-laget ska råka få en onsdagsmatch. Därför förekommer ofta notiser om att matcher kan flyttas även när spelschemat spikas.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas på tisdagar och onsdagar. Generellt har ligamatcherna företräde, har ett lag ligamatch på söndagen brukar det betyda att ligacupmatchen i omgången efter läggs på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel, då skulle det vara alldeles för enkelt för oss supportrar att planera. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. I händelse av omspel spelas detta normalt en och en halv spelvecka efter den ordinarie omgången och omspelet brukar fastställas bara någon dag efter den första matchen (undantag förekommer, förstås). Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen (tisdagar och onsdagar för omspel). Undantaget är åttondelsfinalerna (omgång 5) som från och med säsongen 2019/20 spelas mitt i veckan. Detta för att ge utrymme för vinteruppehållet.

FA-cupens kvartsfinaler och semifinaler flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 och finalen ligger då det inte spelas någon ligafotboll. När det gäller omspel har ligamatcherna företräde.

Från och med säsongen 2018/19 gäller att det kan bli omspel bara till och med omgång 4. Från och med omgång 5 (åttondelsfinalerna) blir det förlängning och straffar vid behov.

Cupmatcher 2019/20

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet. För den som önskar nyare information så publicerade Premier League nyligen en artikelserie om hur spelschemat konstrueras.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa helger ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester city alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att sammanstrålning av supportrar på en viss tågstation i möjligaste mån undviks. Vidare tas hänsyn till andra stora evenemang.
 • Ett lag får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • De som spelar hemma i omgång 1 har bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska lagen ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om laget har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen, även om det tycks ha lättats på den fronten.

Tevematcher i Sverige

Som svensk Unitedsupporter är det lämpligt att ha ett gott förhållande till Viasat och Discovery. De två bolagen har nämligen rättigheterna till de turneringarna som United deltar i. Viasat visar Premier League medan Discovery visar Europa League, FA-cupen och ligacupen. (Viasat visar också den mindre europeiska cupen, kallad Champions League.)

Premier League

Viasats har rätten att visa Premier League till och med säsongen 2021/22 (avtalet förlängdes förra året). Det nya teveavtalet ger Viasat rätten att visa 232 matcher, en ökning på 13 procent jämfört med den senaste treårsperioden. Det är 32 matcher bättre än i England men 148 matcher sämre än i USA, där NBC visar alla matcher.

Avtalet ger Viasat rätten att visa de matcher som visas på teve i England (se nedan) samt 32 matcher som spelas klockan 16.00 på lördagar.

FA-cupen och ligacupen

I de engelska cuperna brukar tevebolagen vara väldigt bra på att välja ut Manchester United för tevesändning. Sänds United på teve i England gäller i stort sett undantagslöst att United visas på teve också i Sverige.

Vad som gäller för FA-cupen i Sverige har inte kommunicerats helt tydligt. I maj 2017 säkrade Viasat rättigheterna för cupen till och med säsongen 2023/24. Discovery köpte sedan rättigheterna av Viasat och jag antar att det gäller hela avtalsperioden.

Oavsett vilka som nu sänder så är avtalet på 80 FA-cupmatcher per säsong.

Discovery meddelade i höstas att de även har tagit över rättigheterna för att visa ligacupen de två kommande säsongerna (vilket jag antar ska tolkas som säsongerna 2018/19 och 2019/20). De visar “en match per omgång i Kanal 9 och många fler på Eurosport Player”. Även det var annars en rättighet som Viasat hade till och med säsongen 2021/22.

Champions League och Europa League

Discovery har rättigheterna för Europa League till och med säsongen 2020/21, berättar Discovery. Om jag inte är helt felunderrättad sänds alla matcher, på teve eller webben.

Viasat har sänt Champions League sedan turneringen blev Champions League 1992. Samtliga matcher i turneringen visas på teve i Sverige. Förra året tecknades ett nytt avtal och åtminstone över säsongen 2020/21 kommer Viasat att sända Champions League (läs mer på Viasats hemsida).

Tevematcher i England

I England älskar de höjdpunktsprogram.

Premier League

Ett nytt teveavtal träder alltså i kraft den här säsongen. Den stora nyheten är att Amazon vann ett av de sju paketen som såldes. Annars är det fortsatt BT Sport och Sky Sports som sänder Premier League i England.

Sky Sports har som vanligt flest matcher, i den här perioden 128 matcher per säsong. Kanalen har de sena matcherna på lördagar (18.30 och 20.45), alla ordinarie söndagsmatcher samt fredags- och måndagsmatcherna.

BT Sport vann paketet för de tidiga matcherna på lördagar. I tillägg köpte de ett paket för 20 matcher fördelat på två veckoomgångar samt den splittrade helgomgången (den vid vinteruppehållet). Det ger totalt 52 matcher på BT Sport.

Amazon kliver in som ny broadcaster och de tog hem storhelgsomgången samt en veckoomgång. I båda omgångarna kommer alla tio matcherna att visas på teve i England. Återstår att se om vi märker något av detta i Sverige.

De nuvarande avtalen gäller i tre säsonger, det vill säga till och med säsongen 2021/22.

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram. Det är BBC som har de rättigheterna, vilket resulterar i det klassiska programmet Match of the Day (sent på lördagar) och MOTD2 (sent på söndagar). I tillägg visar de även programmen Football Focus och The Premier League Show. Avtalet för höjdpunkter följer samma cykel som för direktsändningar och det nuvarande avtalet gäller således till och med säsongen 2021/22.

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fyra paket) och Talksport (tre paket) får totalt sända ungefär 260 matcher i radio. Återigen är avtalsperioden till och med säsongen 2021/22.

Champions League och Europa League

BT Sport har rättigheterna till Uefas turneringar. De tecknade nytt avtal förra året och behåller rättigheterna över säsongen 2020/21. I avtalet har de också rätten till ett höjdpunktsprogram.

FA-cupen

BBC och BT Sport delar på rättigheterna för FA-cupen. Det nuvarande avtalet gäller till och med säsongen 2020/21. BBC visar 16 matcher per säsong och BT Sport har 30 matcher per säsong. Notabelt är att båda kanalerna visar finalen, så det blir 45 olika matcher som sänds.

Redan nu är även nästa avtal tecknat, giltigt säsongerna 2021/22 till 2024/25. ITV kliver in som operatör och ska visa minst 20 matcher per säsong medan BBC kommer att visa 18 matcher per säsong.

Ligacupen

Sky Sports har rättigheterna till EFL:s turneringar (ligacupen, Championship, League One, League Two och EFL Trophy). Avtalet gäller till och med säsongen 2023/24 och ger Sky Sports rätten att sända 15 ligacupmatcher, 138 ligamatcher (ytterligare 20 matcher de två sista säsongerna), alla playoffmatcher samt semifinalerna och finalen i EFL Trophy. Kanalen får dessutom visa ytterligare matcher i sina digitala tjänster.

Discoveryägda Quest har höjdpunktsrättigheterna – för givetvis finns det höjdpunktsrättigheter – till och med säsongen 2021/22.

Community Shield

BT Sport har Community Shield till och med 2020. Sedan tar ITV över till och med 2025. Gissa vad? Det finns ett höjdpunktsprogram! Det har BBC, till och med 2025.

Damlaget på teve

Kommunikationen gällande teveavtal för damfotboll är inte överdrivet bra. Åtminstone säsongen 2018/19 gällde att BBC och BT Sport hade rättigheter för att visa Women’s Super League samt matcher från de båda inhemska cuperna. I tillägg direktsänds matcher på ligans Facebook.

Ett antagande är att de flesta av Uniteds hemmamatcher fortsatt kommer att sändas på MUTV.