Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Föredettingar nära tränarjobb; De Geas kontrakt; WSL blir Premier League

I dagens nyhetssvep rapporterar vi bland annat om att Neil Wood och Quinton Fortune förväntas bli nya reservlagstränare. Det har under dagen också kommit uppgifter om att David de Gea fått ett nytt, förbättrat, kontraktsförslag att ta ställning till. 

Utöver det kan vi konstatera att Premier League är på väg att göra anspråk även på damfotbollen i England samt att Antonio Valencia kommer få en testimonial.

Före detta spelare nära ta över reservlaget

Under gårdagen rapporterade vi om att Nemanja Vidic kunde vara ett alternativ att ta över Manchester Uniteds reservlag, detta efter att Ricky Sbragia fått lämna posten efter den här säsongen.

Nu verkar det istället som att det blir ett delat tränaruppdrag och även här är det före detta unitedspelare som nämns, nämligen Neil Wood och Quinton Fortune, detta uppger James Ducker på The Telegraph.

Att tillsätta före detta spelare på tränarposter och i ledningen verkar nu alltså vara den nya melodin i Manchester United. Som bekant är Ole Gunnar Solskjaer manager för A-laget och vid sin sida har han både Michael Carrick och Mike Phelan som representerat klubben.

Vad gäller den nya tränarduon som det ryktas om är säkert den ene mer känd än den andre, detta av förklarliga skäl. Neil Wood kom fram i Uniteds akademi för ungefär tjugo år sedan men gjorde aldrig något seniorframträdande. 36-årige Wood kommer vid sin sida ha den betydligt mer välbekante Quinton Fortune. Sydafrikanen spelade i klubben mellan 1999-2005 och gjorde 126 matcher i den röda tröjan och var bland annat lagkamrat med Solskjaer samt U21-manager för Cardiff i samma veva som norrmannen.

Enligt Ducker är United på väg att göra ett flertal förändringar vad gäller strukturen inom akademin. Vad det konkret innebär nämns inte, men att Wood och Fortune kommer presenteras nu i veckan verkar mer eller mindre vara klart.

Nytt kontraktsförslag för de Gea

Att Manchester United och David de Gea sitter i en svårlöst förhandlingssituation gällande målvaktens utlöpande kontrakt är ingen hemlighet. Så sent som igår rapporterade vi om vad The Guardian hade skrivit, men idag blir det alltså nya turer.

United sägs vilja förlänga, men har inte varit beredda att möta 28-åringens höga löneanspråk – kanske fram till nu.

Enligt uppgifter, både från BBC och Times, har nämligen United erbjudit de Gea ett kontrakt värt runt omkring £350 000 i veckan. Spanjoren sägs vilja stanna i klubben, men hans rådgivare menar samtidigt att kontraktet måste stå i paritet till hans status.

Embed from Getty Images

Som så många gånger förr blir därför Alexis Sanchez utgångspunkten att förhålla sig till när det handlar om kontrakt och lönesummor på den här nivån i Manchester United. Chilienaren sitter på klubbens överlägset högsta veckopeng, och vad gäller status menar sannolikt de Geas rådgivare att hans klient bör ha samma, om inte högre status än Sanchez.

Skulle de Gea krita på det nya kontraktsförslaget innebär det i sådana fall att han blir världens bäst betalda målvakt. Om inte kan han från och med januari börja inleda samtal med andra klubbar då det endast återstår sex månader av hans kontrakt.

Intressenter uppges vara bland annat Juventus och Paris Saint-Germain.

Premier League kan ta över damligan

Det är en fråga som har pågått ett tag, men nu kommer uppgifter från BBC som antyder att Premier League är på god väg att ta över rättigheterna av Women’s Super League från FA (Football Association). För lite drygt ett år sedan menade FA att man var öppna för förslaget att överlåta kontrollen av WSL till Premier League, något som nu ser ut att bli verklighet.

Enligt Dan Roan på BBC ska samtliga klubbar vara enhälligt positiva till förslaget, som framöver kommer undersökas. Men när det i sådana fall kommer implementeras återstår att se. Det lär åtminstone dröja ett par säsonger innan det blir verklighet.

WSL grundades 2011 av FA och är i dagsläget den enda ligan i Europa som räknas som ”heltidsprofessionell”. Ligan har dessutom fått en boost i att både Manchester United och Tottenham nu ansluter sig, lägg därtill ett sponsoravtal med Barclays värt £10 miljoner.

En del klubbar menar även att det finns stort utrymme för tillväxt vad gäller sponsoravtal och tv-rättigheter i och med Englands framgång i VM. Nu blev man förvisso utslagna, men gårdagens match mot USA uppnådde nämligen tittarsiffror på makalösa 11,7 miljoner, så intresset lär det inte råda brist på.

Valencia får testimonial

Embed from Getty Images

Antonio Valencia erbjöds som bekant inte något nytt kontrakt i Manchester United och valde därför att flytta hem till Ecuador och avsluta karriären i LDU Quito. Men eftersom Valencia har varit i United i tio år står det klart att han kommer få en testimonial på Old Trafford. Presidenten i hans nya klubb bekräftar nu att man kommer åka till Manchester och möta Valencias gamla lag. Detta kommer dock inte ske förrän nästa sommar, 2020.

James Wilson till Aberdeen

James Wilsons karriär i Manchester United tog aldrig riktigt fart, trots genombrottet i slutet av den miserabla Moyes-eran. 23-åringen har under sin tid i klubben ständigt varit utlånad, bland annat till Brighton, Derby och Sheffield United och nu senast skotska Aberdeen, dit han nu ser ut att återvända på permanent basis.

United valde att inte förlänga kontraktet med Wilson och enligt BBC kommer han inom kort signera ett tvåårskontrakt med den skotska klubben.

Under lånesejouren i Aberdeen blev det 32 framträdanden och fyra mål för engelsmannen.

England utslaget

Ja, som nämns här ovan noterar vi att Abbie McManus och Alex Greenwood från Manchester United igårkväll fick se sitt England från sidlinjen förlora VM-semifinalen mot USA med 2-1. Nu väntar match om tredje pris mot antingen Sverige eller Nederländerna på lördag.

Några avslutande silly-rader

  • Kaveh Solhekol på Sky Sports skriver att Leicester är medvetna om Harry Maguires önskningar (om att möjligen få spela i en toppklubb). Manchester City är beredda att matcha Uniteds erbjudande på £70 miljoner och kan dessutom erbjuda Champions League-spel. Därmed egentligen inga nya, anmärkningsvärda uppgifter.
  • Sky Sports är nog inte först på bollen här, men man uppger att United vill köpa Bruno Fernandes från Sporting Lissabon. En källa i Portugal påstår att spelarens agent har rest till England för att höra sig för om olika alternativ. Sporting uppges vilja ha mer än £50 miljoner för 24-åringen.
    Sportings president, Frederico Varandas säger att man har pratat med Fernandes om hans framtid och att man är hoppfulla om att en försäljning av sin guldklimp skulle innebära klubbens största genom tiderna.