Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sportchefens vara eller icke vara; Tålamod utlovat; Greenwood helt klar för Lyon

Embed from Getty Images

Manchester United har vaknat dagen efter att det engelska transferfönstret slog igen. Man har gjort det med en hel del frågetecken kvar i horisonten, där det största förstås är hur klubben ånyo kan misslyckas med att rekrytera spelare. Lösningen borde kunna stavas ”sportchef” men de nyheter som nådde oss igår skvallrar inte om att en sådan skulle få det inflytande som krävs. 

Chelsea it is

Först av allt. Managern har mött pressen, Adam har sammanfattat det hela och även plitat ner vilka som kan tänkas vara aktuella imorgon. Det hittar ni här under.

Solskjaers presskonferens: Spelarna har vårt förtroende

Lampard om söndagen

Frank Lampard har, inför sin första ligamatch som manager för Chelsea, mött pressen även han. Presskonferensen handlade precis som Solskjaers dito om de affärer Chelsea gjorde (försäljningen av David Luiz främst, då man inte får värva) och om helgens stormatch.

”Det är två stora klubbar som rönt stora framgångar de senaste 20 åren. Vi har samma idéer och vill vara framgångsrika, det är stort för bägge.”

Lampard berättade också att N’Golo Kanté är frisk nog att spela, men att hans matchform är osäker. Willian räknas ut då han nyss börjat träna medan mittbacken Antonio Rüdiger bara har ett par träningspass i benen efter skada.

Embed from Getty Images

Sportchef eller inte?

Ett för Manchester United misslyckats transferfönster slog igen igår kväll och ur svallvågorna av besvikelser plockas nu tråden om anställandet av en sportchef upp. BBC och Simon Stone skriver att klubben nu, när fönstret är stängt, kommer att skifta fokus och rekrytera en teknisk direktör (eller sportchef om man så vill). Tanken ska ha varit att anställa en sådan innan José Mourinhos permanenta efterträdare var utnämnd, men anställningen av Solskjaer gjorde att projektet sköts upp och att man jobbat med ”nuvarande strukturer” detta transferfönster.

När Solskjaer fick jobbet permanent sades det internt att tjänsten skulle besättas före starten av säsongen 2019/20. Med premiären mot Chelsea två dagar bort kan vi konstatera att även den lösningen gick om intet. Darren Fletcher och Rio Ferdinand ska ha talat med Ed Woodward ”för ett antal veckor sedan” men några fler möten ska inte ska skett sedan dess. Stone hävdar också att rollen som sportchef inte ska ge den som anställs några befogenheter att förhandla med spelare eller att plocka in nyförvärv. Vad vi ska med en marionett till får sägas vara en aning oklart.

Embed from Getty Images

”Solskjaer får tid”

Med ett dåligt första transferfönster bakom sig kommer Ole Gunnar Solskjaer att få tid på sig att bygga om Manchester United. Det löftet ska managern, enligt James Robson på Evening Standard, ha fått av ägarna och Ed Woodward. Styrelsen ska vara övertygad om att det är Solskjaer som ska ta klubben ur den nuvarande svackan och samma styrelse ska också ha accepterat att vägen till framgång kommer att vara rätt lång.

Robson skriver att Solskjaers rädsla för att kommande säsong ska börja som den förra slutade skulle dämpas med åtminstone en tung mittfältsvärvning och en ersättande spelare för Romelu Lukaku. Nu blev det inte så. Robson menar att Sean Longstaff värderades för högt av Newcastle och att United aldrig följde upp sitt intresse för Bruno Fernandes med ett bud. Mario Mandzukic ska ha värderats till 14 miljoner pund av Juventus, men då varken han eller Paulo Dybala ska ha varit i Solskjaers intresse så valde klubben att inte gå vidare.

Styrelsen och ägarna ska ha anammat tanken på att ge unga spelare som Mason Greenwood och Scott McTominay bärande roller. Samtidigt vet Solskjaer att huvudorsaken till att hans företrädare fick sparken var missade Champions League-platser, något som förstås gäckar managern nu.

Embed from Getty Images

Lyon bekräftar Greenwood

Det var sent i söndags som vi nåddes av den trista nyheten att Manchester United sålt lagkaptenen Alex Greenwood till franska Lyon. Där och då var klubbarna överens om övergången medan det fortfarande återstod detaljer kring det personliga avtalet för Greenwoods del. Nu är de knutarna lösta och på sedvanligt maner presenterade Lyon igår kväll den engelska landslagsspelaren som sin senaste värvning.

Greenwood har skrivit på ett ettårigt kontrakt med de franska mästarna och kommer att bära tröja nummer 15. Simon Peach skriver på Twitter att övergången är värd kring 40 000 euro och att ytterligare drygt 20 000 kan ticka in på Uniteds konto vad det lider.

Greenwood själv har kommenterat övergången på Twitter och tackar där för sin korta tid i Manchester United samtidigt som hon säger sig vara stolt över att ha fört klubben till ligan, där den hör hemma.

https://twitter.com/AlexGreenwood/status/1159521063493099522

Uppladdningen inledd

Uppladdningen inför ligapremiären mot Chelsea på söndag inleddes på torsdag kväll då majoriteten av spelarna samlades för middag på kinakrogen Tattu i centrala Manchester på torsdagskvällen. Manchester Evening News menar att trion som missade mötet med Milan, det vill säga Paul Pogba, Alexis Sanchez och Matteo Darmian, deltog. Därtill fanns Angel Gomes och långtidsskadade Tim Fosu-Mensah med på middagen. Tidningen lyckades inte fånga Sergio Romero, Nemanja Matic, Anthony Martial och Phil Jones på bild. Inte heller James Garner, Tahith Chong eller Mason Greenwood syntes till.

Marcos Rojo, som ska ha haft med sig personliga representanter till Carrington under torsdagen för att diskutera en eventuell övergång till Everton, dök inte heller upp och Manchester Evening News menar att Solskjaer kan tänkas ställa argentinaren och Darmian utanför truppen på söndag för att undvika skador och därmed underlätta försäljningar före den 2 september.

Embed from Getty Images

Seriepremiär för reserverna, säsongsdito för juniorerna

Manchester Uniteds reserver inledde säsongen med att besegra Rotherham med 2-0 borta i EFL Trophy. Nu går laget in i seriespelet och det med en bortamatch mot West Bromwich ikväll klockan 21.00 svensk tid. Matchen sänds på MUTV och kvällens uppställning ger förstås vid handen vilka spelare som är aktuella för truppen mot Chelsea på söndag.

Juniorerna inleder seriespelet imorgon lördag med att möta Sunderland hemma. Även den matchen sänds på MUTV. Avspark är det klockan 13.30.

Embed from Getty Images

Lukakus tack och hej

Romelu Lukaku blev Interspelare igår. Hans farväl till Manchester United blev ett tack på Twitter.