Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester Uniteds årsresultat 2018/19: Nya rekordintäkter, men sämre prognos

Manchester United PLC har idag publicerat sin ekonomiska resultatrapport för det finansiella året 2018/19 (1 juli 2018 till 30 juni 2019). Uniteds meddelar rekordintäkter och en vinst för året. Prognosen för 2019/20 säger dock att intäkterna ska minska.

Årsintäkterna blev 627,1 miljoner pund, vilket kan jämföras med 590 miljoner pund förra året.

För det finansiella året 2019/20 förutspår United att intäkterna ska landa på mellan 560 och 580 miljoner pund.

Årets höjdpunkter var (enligt resultatrapporten):

  • United värvade tre a-lagsspelare och gjorde flera kontraktsförlängningar
  • Tio nya eller förlängda globala sponsorsavtal
  • Enligt en undersökning har United 1,1 miljarder fans och följare
  • Planer på att öppna ”Experience Centres” i Kina
  • En ny cykel för broadcastingrättigheterna för Premier League inleds, med förbättrad internationell fördelning

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Vi fortsätter vara fokuserade på vår plan att bygga om laget och fortsätta stärka vårt ungdomssystem, i linje med klubbens och managerns filosofi. Detta visas i det nyliga tillskottet av tre spännande a-lagsspelare, kontraktsförlängningar med nyckelspelare och talangen vi har som kommer fram genom vår akademi. Alla i Manchester United är hängivna att leverera vårt primära mål att vinna titlar.

Nyckeltalen:

(Klicka på bilden för en större version.)

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig årsrapport, på sisådär 700-800 sidor, publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för året landade på 627,1 miljoner pund vilket var i linje med det förväntade resultatet. Återigen är det rekordintäkter som presenteras.

Att notera är att intäktsökningen jämfört med förra året i princip enbart kommer från intäkter för broadcasting. Dessa steg med 18,1 % till 241,2 miljoner pund.

De kommersiella intäkterna (sponsorsavtal, souvenirer) och matchdagsintäkterna (biljetter, försäljning i samband med match) var i all väsentlighet oförändrade.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) blev 185,8 miljoner pund, en ökning på 5,1 %. Detta var också i linje med det förväntade resultatet.

Nettoresultatet blev en vinst på 18,9 miljoner pund, att jämföra med en förlust på 37,6 miljoner förra året. Rörelseresultatet blev en vinst på 50,0 miljoner pund, upp med 13,9 %.

Skulden är, räknat i USD, fortsatt oförändrad. I pund uppgår skulden till 203,6 miljoner. Detta är en minskning med 19,7 % jämfört med förra året, vilket förklaras av valutakurser.

Lönekostnaderna steg med 12,3 % till 332,3 miljoner pund. Detta förklaras av investeringar i spelartruppen.

Då United den här säsongen spelar i Europa League kommer det sannolikt medföra att lönekostnaderna minskar något den här säsongen.

Exceptionella utgifter landade på 19,6 miljoner pund, vilket primärt förklaras av kostnaden för att sparka José Mourinho och medlemmar i hans tränarstab. Som jämförelse kan nämnas att de exceptionella utgifterna var 15,1 miljoner pund när Louis van Gaal fick sparken och 5,2 miljoner när David Moyes sparkades.

Framtidsutsikterna är mindre positiva och för det finansiella året 2019/20 förutspås intäkterna minska till mellan 560 och 580 miljoner pund, med EBITDA mellan 155 och 165 miljoner pund. Den förväntade intäktsminskningen förklaras av att United den här säsongen spelar i Europa League.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. (Att notera här är att målgruppen för de här samtalen är investerare som funderar på att köpa eller sälja aktier, inte supportrar och journalister. Det är väldigt lite fokus på fotboll. Att så är fallet noteras då en investerare undrade hur ett spelarlån fungerar.)

Den här gången deltog bland andra Ed Woodward samt Richard Arnold (Group Managing Director), Cliff Baty (Chief Financial Officer), Corinna Freedman (Head of Investor Relations) och Hemen Tseayo (Head of Corporate Finance). Tseayo inte sa ett enda ord, vilket är brukligt.

Spelarrekrytering och truppbygge: Den här gången valde Ed Woodward faktiskt att diskutera fotboll, något som inte hör till vanligheterna under de här samtalen. Oklart vad som ligger bakom detta, möjligen känner sig Woodward pressad.

Woodward säger att United har expanderat rekryteringsstaben och den staben dagligen arbetar på att förstärka truppen tillsammans med managern. Strukturen utvecklas kontinuerligt och United har en långsiktig plan för att bygga truppen. Klubben tror på processen men menar att det är nödvändigt att ha tålamod. ”Vi är optimistiska för framtiden.”

Vidare säger han att United arbetade fokuserat och disciplinerat under transferfönstret. Att spelare såldes och lånades ut ger Ole Gunnar Solskjaer möjligheten att låna ut spelare.

Old Trafford: Arnold säger att United har förbättrat faciliteterna för fans med funktionsnedsättning.

Sociala medier: Arnold säger att United fortsatt ser stora nivåer av interaktioner på sociala medier, något som uppenbarligen är viktigt för de ekonomiskt ansvariga. Vidare är det tydligt att United nu i större utsträckning fokuserar på marknaden i Kina.

Frågor: Det var bara två investerare som brydde sig om att ställa frågor. Den första ville ha en förklaring av hur spelarlån fungerar medan den andra fokuserade på marknaden i Kina.

Konferenssamtalet går att lyssna på här.