Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Arsenal

Embed from Getty Images

Imorgon kväll är Manchester United tillbaka i Premier League-spel, då Arsenal välkomnas till Old Trafford. Det är tidigt på säsongen men det är viktiga poäng som står på spel för två klubbar som har underpresterat hittills.

Efter lördagens matcher är Arsenal nu åtta i tabellen, tre placeringar före United. Än så länge dock en jämn tabell bakom de två topplagen. United kommer att klättra minst sex placeringar vid en seger imorgon, medan Arsenal har tredjeplatsen inom räckhåll.

United behöver vinna för att skaffa sig andrum. Den lilla optimism som infann sig efter segern mot Leicester har snabbt förändrats till en otrolig pessimism, efter en bedrövlig förlust mot West Ham och mindre imponerande vinster mot Astana och Rochdale.

För ett par veckor sedan såg även Arsenal ut att vara på väg in i en kris. Sedan dess har de dock radat upp tre vinster. En seger imorgon skulle inte innebära att allt är frid och fröjd för Arsenal men alla funderingar på kris skulle åtminstone blåsa bort en stund.

På många sätt är det två lag som är varandras motsatser som möts. Uniteds försvar gör anspråk på att vara ligans bästa medan offensiven tillhör ligans bottenskick. Tvärtom för Arsenal som har en bra offensiv men ett bedrövligt försvarsspel. Arsenal är också väldigt effektiva. De skapar inte överdrivet många chanser men när chanserna dyker upp har de spetsspelare för att kapitalisera. Den spetsen finns inte i United. Laget är inte bara dåligt på att skapa chanser, effektiviteten är också undermålig. Ingen bra kombination. Defensivt är det lite samma visa, Arsenal släpper inte in så många mål som de borde medan United släpper in fler än spelet indikerar.

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaers Manchester United går in i morgondagens match med ett prekärt skadeläge. Anthony Martial och Marcus Rashford missar matchen, vilket lämnar Mason Greenwood som enda rimligt anfallsalternativ. På mittfältet ett stort frågetecken för Paul Pogba. Fransmannen gjorde comeback mot Rochdale men fick en smäll på foten och går nu en kamp mot klockan för att bli spelklar.

Luke Shaw närmar sig comeback men även om han skulle bli spelklar förefaller det vara osannolikt att han går in i startelvan. Diogo Dalot och Angel Gomes förväntas vara otillgängliga, men de hade knappast spelat ändå. Eric Bailly, Tim Fosu-Mensah och Phil Jones är långtidsskadade men det är heller inga skador som bekymrar.

I brist på offensiva alternativ och med Axel Tuanzebes fina insatser mot Astana och Rochdale färskt i minnet skulle jag inte bli chockad ifall Solskjaer väljer att starta med en fembackslinje imorgon. Mitt utgångstips är ändå att han fortsätter med den 4-2-3-1-formation han av allt att döma föredrar.

Alternativen är inte överdrivet många. David de Gea är given i mål och i backlinjen är Aaron Wan-Bissakas, Victor Lindelöfs och Harry Maguires namn inristade i sten. På vänsterbacken utgår jag från att det blir Ashley Young. Detta oberoende av Shaws status. Marcos Rojo finns förstås som alternativ. Men nej, bara nej.

Embed from Getty Images

Scott McTominay tar en mittfältsplats. Om Paul Pogba är spelklar tar han mest troligt platsen bredvid McTominay. Här skulle en kunna argumentera för Fred bredvid McTominay med Pogba framför. Men Solskjaer verkar vara bestämd på att Pogba ska spela bakom frontfyran snarare än vara en del av den.

I händelse av att Pogba inte kan spela borde det bli Fred som får platsen bredvid McTominay. Nemanja Matic visade både mot Leicester och West Ham att han inte håller.

På fredagens presskonferens var Solskjaer aningen kryptisk gällande Greenwoods chanser att starta. Men vi har ju ingen annan anfallare tillgänglig. Visst, Solskjaer skulle kunna välja Daniel James eller Jesse Lingard som centerforward men det finns nog ingen Unitedsupporter som vill se det.

James är given på ena kanten och i rådande skadeläge borde det bli till vänster. Centralt och till höger slåss Lingard med Juan Mata och Andreas Pereira om två platser. Varken Lingard, Mata eller Pereira har imponerat under säsongen och det handlar mer om vem som spelar sig ut än om vilka som spelar sig in. Lingard brukar ändå trivas mot Arsenal – fyra mål och en assist på sex matcher – och formsvacka till trots blir hans snabbhet en tillgång mot Arsenals öppna försvar. Den sista platsen skulle jag ge till Pereira, baserat på att han har varit mindre dålig än Mata. Förhoppningsvis får vi i så fall se Lingard på kanten (han har underpresterat grovt centralt den här säsongen) och Pereira centralt (han har verkligen inte gjort någon glad på kanten, centralt har det sett bättre ut) men Solskjaer tycks föredra det motsatta.

Möjlig startelva:

Arsenal

För ett par veckor sedan klarade Arsenal 2-2 mot bottenlaget Watford med nöd och näppe. Detta i en match där Watford vann skotten med 31-7 (som noteras i inledningen har Arsenal inga problem med effektiviteten). Då såg läget väldigt kritiskt ut för Arsenal men därefter har de radat upp tre raka vinster.

Visst, det har bara varit en seger i Europa League, en seger i ligacupen och en knapp vinst hemma mot Aston Villa, men de har ändå en hel del positivt att peka på i de tre matcherna. En 3-0-seger i Tyskland är odiskutabelt imponerande, Europa League eller inte. En promenadseger mot Nottingham må vara förväntad men promenaden ska ändå göras och både Manchester United och Tottenham visade att promenaden kan vara knivig. Att vinna med 3-2 hemma mot Aston Villa efter en sen vändning låter inte alls imponerande. Men när du går till halvtidsvila i underläge och med en man mindre så är det starkt att ändå hitta ett sätt att vinna.

Inför matchen mot United har Arsenals manager Unai Emery utsett Granit Xhaka till permanent lagkapten. Enligt Emery ger det inte Xhaka någon garanterad plats i startelvan men mot United startar han givetvis och nästan lika givet är att Xhaka kommer att dra på sig en varning under matchens gång (tre på fem matcher den här säsongen).

Till skillnad från kollegan Solskjaer har Emery en nästan skadefri trupp. Det enda egentliga avbräcket är att Alexandre Lacazette saknas men det är ju å andra sidan ett mycket stort avbräck.

Nya vänsterbacken Kieran Tierney debuterade mot Nottingham efter att ha inlett Arsenalkarriären med skaderehabilitering. Tierney uppges ha gjort en bra match och Arsenalsupportrarna på Football.london tycker att han ska starta mot United. Managers tenderar dock att vara mer konservativa än supportrar så utgångstipset blir ändå Sead Kolasinac på vänsterbacken.

Även Héctor Bellerín gjorde comeback mot Nottingham. Men i hans fall ett kort inhopp efter lång skadefrånvaro, så han är näppeligen aktuell.

Comebackandet mot Nottingham slutade inte där. Rob Holding gjorde sin första a-lagsmatch sedan knäskadan han ådrog sig senast Arsenal var på Old Trafford, i december förra året. Får han chansen mot United?

“Jag kan inte vara säker på att han startar på måndag,” kommenterar Emery. “Men jag vill ha honom där för hans lagkänsla, hans beteende, hans hängivenhet. Han känner verkligen Arsenal Football Club och jag vill ha spelare som honom i omklädningsrummet.”

Embed from Getty Images

Supportrarna tycks hoppas på Holding från start och de propsar även på att Calum Chambers ska gå in i laget. Utgångstipset får ändå bli att Emery väljer en oförändrad backlinje, vilket innebär Ainsley Maitland-Niles till höger, Sokratis Papastathopoulos bredvid David Luiz i mittförsvaret och Kolasinac som vänsterback.

Offensivt är Emery piggare på att rotera och han växlar även formationer titt som tätt, med 4-2-3-1, 4-3-1-2 och 4-3-3 i bruk den här säsongen. Troligast är kanske ett tremannamittfält bestående av Matteo Guendouzi, Xhaka och Lucas Torreira med Dani Ceballos framför. På topp nyförvärvet Nicolas Pépé tillsammans med Pierre-Emerick Aubameyang.

Huvudkonkurrenter om speltid är mittfältaren Joe Willock och yttern Bukayo Saka, båda unga egna produkter (Willock född 1999, Saka 2001). Men konservativa tränare och så vidare.

Möjlig startelva:

Historik

Morgondagens match blir den tredje mellan United och Arsenal sedan Ole Gunnar Solskjaer tog över som manager. Båda de tidigare mötena i London. Senast i ligan i mars, då Arsenal vann med 2-0. Den gången dominerade United tillställningen tills Arsenal tog ledningen på en målvaktstavla. Hemmalagets seger säkrades sedan på en mycket tveksam straff.

I FA-cupen (januari) gick det betydligt bättre, då United vann med 3-1. Alexis Sánchez och Jesse Lingard gav United en tvåmålsledning runt halvtimmen spelad. Arsenal reducerade (Aubameyang) före paus men Anthony Martial säkrade segern.

Embed from Getty Images

Senaste mötet på Old Trafford spelades i december förra året, då det blev 2-2. Arsenal tog ledningen två gånger men United kvitterade omgående genom Anthony Martial och Jesse Lingard.

Londonlaget har det vanligen jobbigt på Old Trafford, med bara en seger på de sexton senaste. Uniteds dominans har dock kommit av sig de senaste åren och på de sex senaste hemmamatcherna har vi bara två vinster.

Visste ni att…

 • Arsenal är Uniteds överlägset vanligaste motståndare. United och Arsenal har mötts 230 gånger, att jämföra med 202 möten mellan United och Liverpool. Historiskt har United ett stort övertag, med 97 vinster mot 82.
 • Arsenal har aldrig gjort sig förtjänta av sin plats i högstadivisionen. Säsongen 1914/15 slutade Arsenal sexa i andradivisionen, vilket definitivt inte gav någon möjlighet till uppflyttning på den tiden. Detta till trots spelade Arsenal, efter en suspekt omröstning där starka indicier pekar på mutor, i högstadivisionen när fotbollen återupptogs efter första världskriget. Inte för inte som vi sjunger: Same old Arsenal, always cheating.

Matchfakta

Manchester United
Arsenal

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 7
Tid: Måndagen den 30 september 2019, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Dalot (skadad, ev. 3 oktober)
 • Fosu-Mesah (knä, januari)
 • Gomes (skadad, ev. 3 oktober)
 • Jones (skadad, mitten/slutet oktober)
 • Martial (muskel, ev. 20 oktober)
 • Rashford (ljumske, ev. 6 oktober)
Tveksamma:

 • Pogba (fot)
 • Shaw (muskel, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 11:e2-2-28-68
Hemma:8:e2-0-16-26
Bästa målskytt: James, Rashford (3)
Disciplin: 12 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F24/8PalaceHPL1-2 
O31/8SouthamptonBPL1-1 
V14/9LeicesterHPL1-0 
V19/9AstanaHEL1-0 
F22/9West HamBPL0-2 
O25/9RochdaleHLC1-1[2]
[2] United vann 5-3 på straffar.

Arsenal

Skador:

 • Lacazette (fot, oktober)
 • Smith Rowe (hjärnskakning, oktober)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 8:e3-2-111-1011
Borta:9:e1-1-14-54
Bästa målskytt: Aubameyang (6)
Disciplin: 17 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F24/8LiverpoolBPL1-3 
O1/9TottenhamHPL2-2 
O15/9WatfordBPL2-2 
V19/9FrankfurtBEL3-0 
V22/9Aston VillaHPL3-2 
V24/9NottinghamHLC5-0 

United mot Arsenal

Totalt:  23097-51-82352-325
Premier League:  5424-16-1477-57
Hemma:  11064-28-18203-96
SENASTE MÖTENA
V2018-04-29HPL2-1 
O2018-12-05HPL2-2 
V2019-01-25BFA3-1 
F2019-03-10BPL0-2 
SENASTE HEMMAMATCHER
V2016-02-28HPL3-2 
O2016-11-19HPL1-1 
V2018-04-29HPL2-1 
O2018-12-05HPL2-2 

Domare: Kevin Friend

Assisterande: Ledger, West, fjärdedomare: Kavanagh, VAR: Dean, assisterande VAR: Child.
 M
PL 2019/20:418110
PL 2018/19:2792038
PL totalt:210746121254
Snitt (2016-18): 3,50,030,130,26
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:211542
Dömt Arsenal:221435
Res med oss till Manchester!