Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Partizan Belgrad – Manchester United (konsten att vinna på bortaplan)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Partizan Belgrad. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2019/10/24 21:25

Reward

Partizan Belgrad – Manchester United 0-1 (0-1)

Uefa Europa League, gruppspel, 3:6 • 2019-10-24, 18.55 • Partizan Stadium, Belgrad • domare: Xavier Estrada Fernandez, Spanien

 

0-1 (43) Anthony Martial (straff)

 

Manchester United

Romero; Wan-Bissaka (James 60), Jones, Maguire, Rojo, Williams; McTominay, Garner (Pereira 82); Mata; Lingard, Martial (Rashford 60)

Avbytare: Grant, Lindelöf, Fred, Greenwood

Partizan Belgrad

Stojkovic; Miletic, Ostojic, Pavlovic, Urosevic; Soumah (Pavlovic 83), Zdjelar, Natcho, Tosic (F Stevanovic 75); Sadiq, Asano (Ivanovic 90+2)

Avbytare: N Stevanovic, Vujacic, Scekic, Brezancic

Updated: 2019/10/24 20:51
 • 0
 • Share


2019/10/24 21:25
Solskjaer: Vi har hittat en vänsterback där

Ole Gunnar Solskjaer var mäkta belåten med Brandon Williams insats idag.

“I andra halvlek försvarade vi oss väldigt bra i boxen. De spelade bra i andra halvlek och tvingade oss att försvara oss för djupt. Jag var inte nöjd med försvarsspelet där framme. Det har varit en av våra styrkor den här säsongen. Jag tycker att det var icke-existerande i andra halvlek. Det behöver ordnas.”

Om de unga:

“Jag tycker att Jimmy [Garner] växte in i matchen och gjorde det väldigt bra i slutändan. Han tröttnade i slutet, vilket är naturligt.

“Brandon [Williams] matchens lirare. Fullständigt utmärkt.Fantastisk attityd, fantastiskt försvarsspel, bra i luften, modig. Han skaffar oss straffen med sitt sätt att driva bollen framåt. Vi har hittat en vänsterback där!”

På en arena där stämningen var på topp behövde United ibland lugna ner spelet och Solskjaer var imponerad över hur vänsterbacken hanterade det.

“Han satte inte en fot fel.”

Solskjaer, som pratade med MUTV, säger att United nu har satt sig i en bra position och att laget förstås vill säkra avancemang i nästa match. Han är nöjd med noll insläppta på tre matcher men medger att laget behöver göra fler mål.

Med de orden från managern stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för visat intresse!

 • 0
 • Share


2019/10/24 21:14
Avancemanget en seger bort

I och med dagens seger har United skaffat sig ett utmärkt utgångsläge i gruppen. Med en seger hemma mot Partizan (den 7 november) säkrar United avancemang till slutspelet.

Vi håller matchdagsbloggen öppen en stund till, i väntan på några ord från Ole Gunnar Solskjaer. I väntan på det ska ni förstås passa på att läsa våra snackisar.

 • 0
 • Share


2019/10/24 21:05
Williams stora dag

Matchens stora behållning idag var Brandon Williams på vänsterbacken. Tonåringen gjorde en utmärkt match och han var förstås direkt bidragande till segern då han vann straffen.

Frågan är inte om utan när Williams på allvar konkurrerar om en plats i startelvan även i ligan.

 • 1
 • Share

Anthony Martials straffmål blev matchens enda. Därmed inkasserade Manchester United sin första bortaseger sedan Paris.

I andra halvlek var det Partizan som dominerade spelet men United höll, utan att imponera, undan till seger.

 • 0
 • Share


2019/10/24 19:47
Halvtidsledning

Anthony Martial var säker från straffpunkten och satte 1-0 efter 43 minuter. Straffen fixades av Brandon Williams som stormade framåt och bröt in i straffområdet.

Det var länge en händelsefattig match. Scott McTominay, som spelar i en framskjuten position, fick nickläge efter frispark men var inte tillräckligt bestämd. Annars var det först efter under sista kvarten som matchen vaknade till. Jesse Lingard prickade stolpen med en delikat bredsida sedan Aaron Wan-Bissaka tacklat bra och därefter Sadiq en boll i stolpen.

Sedan kom straffen.

Ingalunda någon propagandatillställning, på en dålig fotbollsplan. Båda lagen har problem med bolltapp.

 • 0
 • Share


2019/10/24 18:51
Come on United!

Avsparken är några minuter bort. Manchester United ska vinna i Europa League för att i all väsentlighet säkra avancemang till slutspelet i turneringen.

UTFR!

 • 0
 • Share


2019/10/24 18:25
Grattis Wayne!

Manchester Uniteds meste målskytt någonsin är Wayne Rooney. Anfallaren gjorde 253 mål under 13 år i världens finaste klubb och han vann nästan allt som går att vinna. Idag fyller Rooney 34 år och vi ska givetvis gratulera!

 • 0
 • Share


2019/10/24 18:11
Solskjaer: Han har väntat på sin chans

Ole Gunnar Solskjaer har snackat med MUTV om dagens startelva.

Om James Garner:

“Han har varit utmärkt. Han har väntat på sin chans. Ikväll med erfarenheten han har runt sig blir en bra start för honom. Jag tror aldrig att han har spelat med så mycket erfarenhet runt sig. Han är en spännande spelare.”

Om kapten Harry Maguire:

“Harry är en ledare. Vi tog honom till klubben för att ta oss ett steg längre. Hittills har han varit briljant. Förhoppningsvis kommer kaptensbindeln hjälpa honom bli en ännu större ledare.”

Om publiken:

“Det kommer att bli en annorlunda stämning än [våra spelare] är vana vid. Vi kan hantera det genom att börja bra och spela på framfoten. Det finns olika sätt att hantera publik. Om vi tystar publiken har vi gjort en bra match.”

 • 0
 • Share


2019/10/24 18:01
Tankar om startelvan

Så trebackslinje igen för Manchester United. Återstår att se om det är något som Ole Gunnar Solskjaer har tänkt använda mer frekvent framöver.

Roligast tycker jag hur som helst att det är att James Garner idag får göra sin första start för United. Partizan Belgrad på bortaplan är kanske inte den optimala platsen för en debut men vi lär åtminstone få tydliga besked om vilken nivå Garner håller.

Som väntat får Garner sällskap av Scott McTominay på mittfältet.

Mindre väntat kanske att Solskjaer väljer en 3-4-1-2-formation igen. Harry Maguire och Marcos Rojo fortsätter i mittförsvaret medan Phil Jones ersätter Victor Lindelöf. Givet de tillgängliga spelarna och formationen inga konstigheter.

Notabelt är att Maguire är kapten för United för första gången. För mig är han favorit att ta över som permanent kapten när Ashley Young tackar för sig.

Att Aaron Wan-Bissaka och Brandon Williams tar vingbacksplatserna är närmast självklart. Givet formationen är det aningen märkligt att Ethan Laird inte får plats på bänken. Victor Lindelöf är nu ensam försvarare på bänken.

Offensivt gissar jag att vi får se Juan Mata bakom Jesse Lingard och Anthony Martial. Här är vi osäkra på var både Lingard och Martial står efter skador. Så det blir onekligen upp till vingbackarna att hjälpa till i offensiven.

Tyvärr ingen plats i startelvan för Mason Greenwood. Givet formationen och spelartillgängligheten ingen stor överraskning. Både Lingard och Martial behöver spela, så även Mata.

På läktaren får Laird, som väntat, sällskap av Matej Kovar.

Partizan spelar 4-4-2.

Updated: 2019/10/24 18:06
 • 0
 • Share


2019/10/24 17:33
Maguire kapten

Vi noterar att Harry Maguire får uppdraget som lagkapten för Manchester United idag.

 • 0
 • Share


2019/10/24 17:30
Dagens lag

James Garner gör idag sin första match från start för Manchester United. Även Brandon Williams startar för United och Anthony Martial spelar på topp. Ingen plats i startelvan för Mason Greenwood, dock.

Updated: 2019/10/24 17:30
 • 0
 • Share


2019/10/24 17:29
På historisk mark

Kvällens match spelas på Partizan Stadium (eller Stadion Partizana), tidigare känd som JNA Stadion (JNA är förkortning för Jugoslaviska folkarmén). Det var här som Busby Babes den 5 februari 1958 spelade sin sista match, då Röda Stjärnan stod för motståndet. 

United uppmärksammade det med en ceremoni tidigare idag. 

Det finns också minnesmärken i Belgrad, bland annat på Hotel Majestic där United övernattade i samband med matchen.

 • 0
 • Share


2019/10/24 17:16
Spekulation om startelvan

Att förutspå Ole Gunnar Solskjaers startelva idag är mycket svårt och utöver vilka spelare som reste till Belgrad har vi inte fått några egentliga ledtrådar. Vissa saker är självklara, annat blir en ren gissningslek. 

Vi börjar, av någon anledning, med att kolla på vad serbisk media tror.

Om jag tolkar rätt så är det: Romero; Wan-Bissaka, Lindelöf, Rojo, Williams; McTominay, Fred; Pereira, Mata, James; Greenwood

Sergio Romero är given i mål. Lika given är Aaron Wan-Bissaka som högerback. Det finns helt enkelt inget annat alternativ i den resande truppen. (Nog för att jag gärna ser att vi är aggressiva med att ge ungdomarna chansen men att spela Ethan Laird från start ikväll skulle vara vansinne. Pojken är precis tillbaka efter två månaders skadefrånvaro och han har överlag spelat väldigt lite fotboll efter årsskiftet.)

På vänsterbacken blir jag besviken ifall inte Brandon Williams får chansen. Alternativet är Marcos Rojo.

Vilka som bildar mittbackspar är nästan omöjligt att veta. Jag kan inte föreställa mig att både Victor Lindelöf och Harry Maguire skulle följa med om inte tanken är att minst en av de ska spela. Lindelöf har redan gjort en Europa League-match, så kanske är det Maguires tur idag. Bredvid Maguire skulle vi kunna få Phil Jones, då Jones är i desperat behov av speltid. Rojo finns också som alternativ, men han spelade i söndags och har därmed ett mindre speltidsbehov än Jones.

På det centrala mittfältet konkurrerar Fred, James Garner och Scott McTominay om två platser (Pereira skulle kunna flytta bakåt men det verkar Solskjaer vara mindre intresserad av). Jag tror och hoppas att vi får se Garner tillsammans med McTominay. Egentligen är Partizan Belgrad borta fel match för Garners riktiga debut men Fred och McTominay kan inte spela alla matcher. Egentligen skulle nog McTominay må bra av vila men han är så mycket bättre än Fred att det skulle vara orättvist mot Garner.

Offensivt torde vi få se Anthony Martial på topp. Efter inhoppet mot Liverpool borde han vara redo att spela från start. Mason Greenwood och Juan Mata känns också  som tämligen givna startspelare. Det lämnar en position vakant och här beror det nog primärt på Jesse Lingards status. Är Lingard i slag att starta gör han det annars blir det väl lottdragning mellan Daniel James, Andreas Pereira och Marcus Rashford. Med tanke på att Rashford alltid spelar gör han det säkert ikväll också.

Romero

Wan Bissaka, Jones, Maguire, Williams

Garner, McTominay

Greenwood, Mata, Rashford

Martial

Om sisådär en halvtimme får vi svaret.

 • 0
 • Share


2019/10/24 17:05
Kort om Kovar och Laird

Matej Kovar och Ethan Laird reste med laget till Belgrad och det kan vara på sin plats med en kort presentation av de båda ungdomsspelarna. 

Kovar är en målvakt från Tjeckien. Född i maj 2000 värvades han till United i januari förra året. Därefter etablerade han sig omedelbart som förstaval i juniorlagets mål och sedan förra säsongen har han varit given i reservlaget. Nyligen skrev han på ett nytt kontrakt.

Han är en målvakt med mycket stor potential, med en förmåga att göra stora räddningar. Som en modernt skolad målvakt är han också mycket bra med fötterna. Fortfarande gör han, som nästan alla unga målvakter, en del misstag.

United har de senaste åren fostrat ett stort antal högklassiga målvakter och allt tyder på att även Kovar går en stor framtid till mötes.

Laird är mycket talangfull försvarare som behärskar alla positioner i backlinjen, även om han föredrar att spela högerback. I sina bästa stunder är han fullständigt dominant på kanten och han har alla egenskaper för att bli en framtida storback.

“Han har varit skadad ett tag och nu är han på väg tillbaka,” sa Ole Gunnar Solskjaer till MUTV.

“Jag tycker att han är en ytterback stupad i den form vi vill ha. Han är fysisk, han är snabb, han är stark, han är teknisk och han driver framåt. Så vi kände att det var dags för honom nu att få den här erfarenheten och vi tror att han kan gå vidare i sin karriär.”

Tyvärr har han inte kunnat spela mycket fotboll det senaste året. Han blev skadad i slutet av november förra året och gjorde sedan bara två matcher under vårsäsongen. Tillbaka i spel under försäsongen gick han sönder på nytt i augusti och det var först i måndags som han gjorde comeback.

Med tanke på hur lite fotboll han har spelat den senaste tiden är det rimligt att han är med nu för att se och lära, snarare än att spela. Får han bara hålla sig skadefri kommer han dock att tvinga sig in i diskussionen på riktigt, så bra är han. Även om viss ringrost syntes i måndags så gjorde han en mycket bra match. Han är nära nog en komplett ytterback, utmärkt både defensivt och offensivt (2 mål och 7 assists på 16 matcher förra säsongen, trots att han då och då spelade mittback).

 • 0
 • Share


2019/10/24 16:54
Låt oss slippa rasism

Mycket inför dagens match har handlat om rasism. Vi fick se horribla scener när England spelade borta mot Bulgarien och farhågor finns att liknande ska ske idag också. Partizan Belgrad har redan av Uefa tvingats spela två matcher bakom stängda dörrar efter rasism från läktarna, så de har onekligen ögonen på sig ikväll.

Samtidigt har United stängt av en supporter för rasism under matchen mot Liverpool.

Harry Maguire och Marcus Rashford var med England i Bulgarien och har kunnat förbereda sina lagkamrater på det värsta. 

“Det var en äcklig stämning i Sofia, det är något jag inte vill vara en del av igen,” säger Maguire.

Uefas direktiv i händelse av att publiken uppträder rasistiskt är i tre steg. Det första är meddelanden i högtalarna. Fortsätter det så blir det avbrott i spelet och spelarna går till omklädningsrummen en tid. Hjälper inte heller det avbryts matchen. Förhoppningsvis slipper vi bekymra oss om det.

 • 0
 • Share


2019/10/24 16:36
Solskjaer om Lingard

“Det är fantastiskt att ha honom tillbaka,” säger Ole Gunnar Solskjaer till MUTV om Jesse Lingard. 

“Han har varit så livlig och bubblig på träning. Jag vet inte hur mycket speltid vi kommer att ge honom men han ser ut som att han behöver ta ikapp förlorad tid. Det har varit fantastiskt att se honom med ett stort leende. Jag känner Jesse sedan tidigare. Givetvis förväntar vi oss nu – och jag tror att han förväntar sig – att han ska komma igång.”

 • 0
 • Share


2019/10/24 16:09
Lagnyheter

Manchester United bekräftade igår att Ole Gunnar Solskjaer tog med sig 20 spelare till Serbien. 

Målvakter: Romero, Grant, Kovar 

Försvarare: Jones, Laird, Lindelöf, Maguire, Rojo, Wan-Bissaka, Williams 

Mittfältare: Fred, Garner, James, Lingard, McTominay, Mata, Pereira 

Anfallare: Greenwood, Martial, Rashford 

Notabla namn i den resande truppen är Jesse Lingard (tillbaka efter skada) samt de båda ungdomsspelarna Matej Kovar och Ethan Laird.

Däremot lämnades både Tahith Chong och Angel Gomes hemma, något jag tycker är mycket tråkigt.

Två av de resande spelarna får följa matchen från läktaren. Det troliga är att det blir Kovar och Laird. Jag kan för all del tycka att Kovar borde gå före Lee Grant men Grants position i truppen blir helt meningslös om han inte sitter på bänken ens en sån här match. När det gäller Laird så skulle det kunna argumenteras att det behövs en ytterback på bänken. Det skulle dock vara ett märkligt beslut att låta någon av Phil Jones, Victor Lindelöf, Harry Maguire och Marcos Rojo resa till Belgrad för att sitta på läktaren.

 • 0
 • Share


2019/10/24 15:26
Konsten att vinna på bortaplan

Manchester Uniteds Europa League-äventyr fortsätter när laget tidigt ikväll ska ta sig an Partizan Belgrad på bortaplan. Det är match mellan ettan och tvåan i gruppen, vilket innebär att United vid seger ger sig själva ett utmärkt utgångsläge. 

Vinna på bortaplan är dock inte vad detta Manchester United gör. Ni känner säkert till det; United har inte vunnit borta sedan den där kvällen i Paris.

Sedan dess har elva bortamatcher resulterat i sju förluster och fyra oavgjorda. Det finns inget värdeord starkt nog för att beskriva hur illa det är. Allra helst då vi under den sviten har mött lag som Huddersfield, AZ, Newcastle och Arsenal.

Sett till att kvällens bortamatch är den första av fyra så skulle det smaka väldigt gott med en seger. Någon gång kommer United förstås vinna på bortaplan. Vem vet, kanske räcker det med en seger för att vända trenden. Vi minns förstås att Ole Gunnar Solskjaer vann sina första nio bortamatcher som Unitedmanager.

Solskjaer tog också med sig en stark trupp till Serbien, vilket indikerar att han är sugen på en bortaseger. Bästa möjliga elva kommer han näppeligen matcha, men en starkare elva än mot AZ borde det bli.

Låt oss äntligen få vinna. Vi förtjänar det.

 • 0
 • Share