Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Landslagskollen: Ont om Unitedbidrag när EM-kvalet avslutas

Kalenderårets sista och säsongens näst sista landslagsuppehåll är här. För Manchester Uniteds del kommer uppehållet lägligt, då det ger de skadade spelarna tid till rehabilitering. 

Som alltid har United skickat ett stort antal spelare på uppdrag. Den här gången summerar jag det till 30 (eller möjligen 31, beroende på hur det blir med Brandon Williams) uttagna spelare.

Artikeln har uppdaterats sedan Iestyn Hughes fått plats i Wales U19-trupp.

A-landslag

Det är ont om Unitedspelare i a-landslagen och av de åtta uttagna så är tre primärt med för att se och lära. De flesta spelarna uttagna reser hur som helst med hopp om att säkra en EM-biljett.

England (Maguire, Rashford, Henderson)

Vi har bara tre Unitedspelare i den engelska truppen. Harry Maguire och Marcus Rashford är givna inslag medan Dean Henderson, precis som i oktober, kallades upp efter återbud. Aaron Wan-Bissaka och Jesse Lingard har emellertid inte imponerat tillräckligt på förbundskapten Gareth Southgate.

England kommer att säkra sin EM-biljett i hemmamatchen mot Montenegro. Det räcker med oavgjort och något annat än en enkel engelsk seger skulle vara en chock. Även om de mot all förmodan skulle förlora både mot Montenegro och i den avslutande bortamatchen mot Kosovo har de goda chanser att säkra en EM-plats med hjälp av andra resultat och även om verkligen allt skiter sig så har de playoff som räddningsplanka.

Givet säkrat avancemang mot Montenegro är det väl inte uteslutet att Henderson får landslagsdebutera mot Kosovo. 

Irland (O’Hara)

Irlands EM-kvalöde kommer att avgöras i den avslutande hemmamatchen mot Danmark, en match som irländarna mest troligt måste vinna. Dessförinnan ska de träningsspela mot Nya Zeeland.

Kieran O’Hara är med i truppen och kanske får han göra sin andra landskamp mot Nya Zeeland.

Spanien (De Gea)

EM-klara Spanien avslutar kvalet med hemmamatcher mot Malta och Rumänien. David de Gea är givetvis med i truppen.

Sverige (Lindelöf)

Precis utsedd till Sveriges bästa fotbollsspelare reser Victor Lindelöf med det svenska landslaget till Rumänien för att säkra en EM-biljett. För det krävs en seger men svenskarna är nog nöjda med oavgjort, då Sverige i så fall har ödet i egna händer inför den avslutande hemmamatchen mot Färöarna.

Även vid förlust mot Rumänien ser det faktiskt hyggligt ut för Sverige, då rumänerna reser till Spanien i den sista omgången. Skulle Sverige faktiskt sjabbla bort andraplatsen i gruppen så har laget playoff som räddningsplanka.

Wales (James, Levitt)

Daniel James ska försöka leda Wales till EM och han tar med sig Dylan Levitt till landslagssamlingen. Medan James är given i startelvan så ska Levitt vara glad ifall han får en plats på bänken.

Wales möter Azerbajdzjan borta och Ungern hemma. Två segrar är ett måste om EM-biljetten ska säkras i november (i teorin skulle oavgjort mot Azerbajdzjan och seger mot Ungern kunna räcka men det är lite som att säga att Newcastle i teorin kan vinna Premier League den här säsongen). Det är dessutom nödvändigt att Slovakien tappar poäng, något som är troligt – men inte självklart – då Slovakien möter Kroatien borta.

Misslyckas Wales gruppspelsvägen har de mest troligt gjort tillräckligt för en playoffplats.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de a-lagsspelare som inte är landslagsuttagna den här gången (a-lagsspelare som ska representera ungdomslandslag noteras nedan).

Eric Bailly är skadad.

Phil Jones är skadad.

Paul Pogba är skadad.

Alexis Sánchez är skadad.

Juan Mata är inte uttagen.

Anthony Martial är inte uttagen.

Chris Smalling är inte uttagen.

Lee Grant är inte uttagen.

Jesse Lingard är inte uttagen.

Marcos Rojo blev uttagen till den argentinska truppen men lämnade återbud för att rehabilitera en lättare skada han dragits med en tid.

Andreas Pereira är inte uttagen.

Fred är inte uttagen.

Ashley Young är inte uttagen.

Diogo Dalot är skadad.

Sergio Romero är inte uttagen.

Luke Shaw är skadad.

Tim Fosu-Mensah är skadad.

Aaron Wan-Bissaka är inte uttagen.

Nemanja Matic är skadad.

Axel Tuanzebe är skadad.

Scott McTominay blev skadad mot Brighton och som väntat innebär skadan att han tvingas lämna återbud till det skotska landslaget.

Joel Pereira är inte uttagen.

Brandon Williams fick plats i den engelska U20-truppen men det engelska förbundet meddelar att han inte är kvar i truppen. I skrivande stund har Williams frånvaro inte förklarats. En möjlig förklaring är att han flyttas upp till U21-landslaget, då en vänsterback där har lämnat återbud. I skrivande stund har vi emellertid inte fått något sådant besked.

Ungdomslandslag

För ungdomsspelarna är det primärt EM-kval på U21- och U19-nivå som gäller.

England U21 (Greenwood)

Mason Greenwood reser med det engelska U21-landslaget till Albanien för en EM-kvalmatch. England har inlett med tre vinster och toppar gruppen trots att alla andra lag har spelat fler matcher.

England reser sedan till Holland för en träningsmatch.

England U20 (Gomes)

Angel Gomes blev skadad i en reservlagsmatch den 25 oktober och har inte spelat sedan dess. Detta till trots är han uttaget till det engelska U20-landslaget. Inget besked om återbud, trots att truppen har uppdaterats, så vi utgår från att Gomes är spelklar igen.

Gomes skulle egentligen ha fått sällskap av Brandon Williams men vänsterbacken är inte kvar i truppen (se ovan).

England möter Portugal borta i U20 Elite League och har sedan en träningsmatch hemma mot Islands U21.

England U19 (Garner, Laird)

Englands U19 åker till Nordmakedonien för att spela EM-kval. United har två representanter i truppen, i form av James Garner och Ethan Laird. De båda spelarna har genom åren varit givna i landslaget och det är notabelt att Laird blir uttagen så snabbt efter comebacken.

Efter den senaste tidens prestationer kan jag tycka att det borde ha funnits en plats för Reece Devine men förbundskapten höll inte med.

England U17 (Fish)

Will Fish är med i det engelska U17-landslag som ska träningsspela mot Danmark och Tjeckien. Laget hoppade över första rundan i EM-kvalet tack vare seedning.

Frankrike U17 (Mejbri)

Hannibal Mejbri var i slutet av oktober med i det franska U17-landslag som vann sin grupp i den första rundan av EM-kvalet. Mejbri startade två matcher och gjorde ett inhopp och bidrog med ett par mål och någon assist.

Nederländerna U21 (Chong)

Efter att senast ha varit förpassad till U20-landslaget (som han lämnade återbud till) är Tahith Chong nu tillbaka i det holländska U21-landslaget. EM-kval borta mot Gibraltar och träningsmatch mot England står på programmet.

Holland har inlett EM-kvalet med tre vinster och målskillnaden 13-3.

Nederländerna U17 (Hoogewerf)

Dillon Hoogewerf reser med Hollands U17-landslag till USA för ett tre träningsmatcher, två mot USA och en mot Turkiet.

Nordirland U21 (Galbraith)

Ethan Galbraith, som faktiskt har debuterat i a-landslaget, är återigen med i Nordirlands U21-landslag. Träningsmatch mot Ungern och EM-kval mot Rumänien står på programmet.

Nordirland har inlett kvalet med två oavgjorda matcher och två förluster.

Nordirland U19 (Mee)

Målvakten Dermot Mee har ännu inte debuterat i Uniteds juniorlag men är, trots att han är en ung U18-spelare (enligt Uefas åldersräkning, i England räknas han som U17-spelare), ett ständigt inslag i den nordirländska U19-truppen. Den här gången träningsturnering på hemmaplan mot Norge, Portugal och Tyskland.

Nordirland är, som värdnation, klara för EM. Huruvida Mee får en EM-biljett återstår ändå att se. I EM-truppen finns det bara plats för två målvakter medan förbundskaptenen nu laborerar med tre.

Polen U19 (Bejger)

Lukasz Bejger reser till Wales med Polens U19 för att spela EM-kval. Förutom Wales så väntar matcher mot Kosovo och Ryssland.

Tjeckien U20 (Kovar)

Matej Kovar reser med Tjeckiens U20 till Holland för match i U20 Elite League. Märkligt att han inte är med i U21-landslaget, kan jag tycka. För så bra som Kovar spelar i Uniteds reservlag har jag svårt att föreställa mig att Tjeckien ska ha någon U21-målvakt som är bättre.

Tjeckien U18 (Mastny)

Juniormålvakten Ondrej Mastny reser med Tjeckien U18 till Spanien för att spela träningsturnering mot Norge, Belgien och England.

Wales U19 (Hughes)

Iestyn Hughes (U18-spelare i Uefas turneringar, U17-spelare i England) fick plats i Wales U19-trupp efter återbud. EM-kval mot Polen, Ryssland och Kosovo.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Largie Ramazani visar strålande form i Uniteds reservlag men nobbas av det belgiska U19-landslaget. Märkligt, då han tidigare haft en tämligen given plats i landslagstruppen, trots betydligt sämre prestationer i United.

Teden Mengi fick först ingen plats i den engelska U18-truppen men kallades in efter återbud bara för att sedan själv lämna återbud på grund av skada. Mycket märkligt att han lämnades utanför truppen initialt då han gör succé i Uniteds reservlag och tidigare har varit ett givet inslag i truppen.

Harvey Neville har meriter från Irlands U19 men fick inte plats i truppen till EM-kvalet i november.

Charlie McCann har meriter från Irlands U18. De verkar inte ha någon samling denna gång, åtminstone ingen samling som det irländska förbundet behagar informera om.

Luca Ercolani är skadad. Har meriter från Italiens U20 men har nu blivit U21-spelare.

Axel Fojticek har U21-meriter men blev inte uttagen den här gången. Fojticek är fortfarande U20-spelare men Slovakien verkar inte ha något U20-landslag.

Arnau Puigmal har meriter från Spaniens U19. De verkar inte ha någon samling den här gången.

Anthony Elanga lämnade återbud till det svenska U18-landslagets läger på Bosön.

Johan Guadagno har meriter från det svenska U17-landslaget men har varit utanför truppen de senaste samlingarna.

Oliver Denham har meriter från Wales U17. Har nu blivit U18-spelare och Wales verkar sakna U18-landslag.

Iestyn Hughes har meriter från Wales U17. Har nu blivit U18-spelare och Wales verkar sakna U18-landslag. Uppkallad till U19-landslaget. Se ovan.

Charlie Savage har meriter från Wales U17. De verkar inte ha någon samling den här gången.

Damlandslag

Damlagets framgångar illustreras av att vi får allt fler Unitedinslag i de olika damlandslagen.

England Dam (Earps, McManus)

Mary Earps vaktade målet när England förlorade med 2-1 mot Tyskland inför rekordpublik på Wembley. Trots de två insläppta målen verkar Earps ha gjort en bra match. Att hon fick förtroendet på Wembley indikerar att hon nu är landslagets förstamålvakt.

Abbie McManus var oanvänd avbytare i matchen.

England möter Tjeckien på bortaplan ikväll.

Till nästa landslagssamling blir det intressant att se om det finns plats för fler Unitedspelare. Då det vankades rekordpublik på Wembley förefaller det vara så att Phil Neville valde att belöna spelarna som har varit med ett tag.

Millie Turner överglänser McManus i Uniteds mittförsvar och på mittfältet är lagkapten Katie Zelem en spelare som borde vara med i landslagsdiskussionen. Leah Galton kunde ha varit med redan nu men hon har tills vidare bett om att inte övervägas för en landslagsplats. Annars är frågan när och inte om Lauren James får chansen för första gången.

Nederländerna Dam (Groenen)

Holland gör lite som de vill i EM-kvalet. Efter 8-0 mot Turkiet i fredags har de fem vinster och målskillnaden 24-2. EM-platsen är en självklarhet. Ikväll väntar hemmamatch mot Slovenien.

Jackie Groenen spelade en timme mot Turkiet och hann bli varnad innan hon blev utbytt.

Skottland Dam (Arnot, Hanson, Ross)

Skottland vann med 5-0 borta mot Albanien i EM-kvalet. Efter återbud blev Kirsty Hanson uppkallad till landslaget för första gången och hon gick direkt in i startelvan. Att Hanson borde ha fått chansen i landslaget mycket tidigare illustreras av att hon utsågs till matchens bästa spelare.

Jane Ross startade matchen och gjorde 2-0-målet. Lizzie Arnot var oanvänd avbytare.

Det är fortfarande tidigt i kvalet, som för skotskorna fortsätter först i april, men det mesta tyder på att Skottland gör upp med Finland om förstaplatsen i gruppen.

Wales Dam (Ladd)

Hayley Ladd och Wales har ikväll bortamatch mot Nordirland i EM-kvalet. Hemmamatchen slutade 2-2 och det här ser ut att bli en nyckelmatch för Wales i kampen om andraplatsen i gruppen (att Norge blir gruppetta är en självklarhet).

England Dam U17 (Edwards)

Maria Edwards var i oktober med i engelska U17-landslag som tämligen enkelt avancerade till elitrundan i EM-kvalet. På två inhopp och en match från start bidrog Edwards med två mål.

Sverige Dam U23 (Ökvist)

Sveriges U23-landslag spelade 1-1 och 0-0 mot Ryssland i träningsmatcher i Marbella. Lotta Ökvist gjorde ett kort inhopp i den första matchen och spelade hela den andra.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de spelare som relativt nyligen har varit med i landslag men av någon anledning inte är det den här gången. Här noteras att rapporteringen kring ungdomslandslagen på damsidan ofta är bristfällig.

Fran Bentley har meriter från Englands U18. Är skadad.

Lauren James har meriter från Englands U19. Ingen information om någon samling nu.

Aimee Palmer har meriter från Englands U21. Ingen information om någon samling nu.

Emily Ramsey har meriter från Englands U19. Är skadad.

Kirsty Smith är i normalfallet given i den skotska truppen. Blev inte uttagen den här gången. Då hon inte har varit med i Uniteds trupp de senaste matcherna heller får hon antas vara skadad.

Ella Toone har meriter från Englands U21. Ingen information om någon samling nu.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Tidigare:

 • 2-8 oktober: England Dam U19 (EM-kval) [Edwards]
 • 22-28 oktober: Frankrike U17 (EM-kval) [Mejbri]
 • 7-11 november: Sverige Dam U23 (träningsmatcher) [Ökvist]
 • 8 november: Turkiet Dam – Nederländerna Dam (EM-kval) [Groenen]
 • 8 november: Albanien Dam – Skottland Dam (EM-kval) [Arnot, Hanson, Ross]
 • 9 november: England Dam – Tyskland Dam (träningsmatch) [Earps, McManus]

Tisdag 12 november:

 • 18.30: Nordirland U19 – Norge U19 (träningsturnering, spelas i Nordirland) [Mee]
 • 20.00: Nederländerna Dam – Slovenien Dam (EM-kval) [Groenen]
 • 20.15: Tjeckien Dam – England Dam (träningsmatch) [Earps, McManus]
 • 20.45: Nordirland Dam – Wales Dam (EM-kval) [Ladd]

Onsdag 13 november:

 • 13.00: England U19 – Luxemburg U19 (EM-kval, spelas i Nordmakedonien) [Garner, Laird]
 • 14.00: Polen U19 – Wales U19 (EM-kval, spelas i Wales) [Bejger mot Hughes]
 • 18.00: Tjeckien U18 – Norge U18 (träningsturnering, spelas i Spanien) [Mastny]

Torsdag 14 november:

 • 18.30: Nederländerna U20 – Tjeckien U20 (U20 Elite League) [Kovar]
 • 19.00: Gibraltar U21 – Nederländerna U21 (EM-kval) [Chong]
 • 20.00: Nordirland U21 – Ungern U21 (träningsmatch) [Galbraith]
 • 20.45: England – Montenegro (EM-kval) [Maguire, Rashford, Henderson]
 • 20.45: Irland – Nya Zeeland (träningsmatch) [O’Hara]
 • 21.30: USA U17 – Nederländerna U17 (träningsmatch) [Hoogewerf]
 • Portugal U20 – England U20 (U20 Elite League) [Gomes]

Fredag 15 november:

 • 15.00: Tjeckien U18 – Belgien U18 (träningsturnering, spelas i Spanien) [Mastny]
 • 19.00: Albanien U21 – England U21 (EM-kval) [Greenwood]
 • 20.00: England U17 – Danmark U17 (träningsmatch) [Fish]
 • 20.30: Nordirland U19 – Portugal U19 (träningsturnering, spelas i Nordirland) [Mee]
 • 20.45: Spanien – Malta (EM-kval) [De Gea]
 • 20.45: Rumänien – Sverige (EM-kval) [Lindelöf]

Lördag 16 november:

 • 13.00: England U19 – Nordmakedonien U19 (EM-kval, spelas i Nordmakedonien) [Garner, Laird]
 • 14.00: Polen U19 – Kosovo U19 (EM-kval, spelas i Wales) [Bejger]
 • 14.00: Wales U19 – Ryssland U19 (EM-kval, spelas i Wales) [Hughes]
 • 18.00: Azerbajdzjan – Wales (EM-kval) [James, Levitt]
 • 21.30: Nederländerna U17 – Turkiet U17 (träningsmatch, spelas i USA) [Hoogewerf]

Söndag 17 november:

 • 18.00: Kosovo – England (EM-kval) [Maguire, Rashford, Henderson]

Måndag 18 november:

 • 15.00: Tjeckien U18 – England U18 (träningsturnering, spelas i Spanien) [Mastny]
 • 20.30: Nordirland U19 – Tyskland U19 (träningsturnering, spelas i Nordirland) [Mee]
 • 20.45: Irland – Danmark (EM-kval) [O’Hara]
 • 20.45: Spanien – Rumänien (EM-kval) [De Gea]
 • 20.45: Sverige – Färöarna (EM-kval) [Lindelöf]

Tisdag 19 november:

 • 00.30: USA U17 – Nederländerna U17 (träningsmatch) [Hoogewerf]
 • 13.00: England U19 – Bosnien-Hercegovina U19 (EM-kval, spelas i Nordmakedonien) [Garner, Laird]
 • 14.00: Polen U19 – Ryssland U19 (EM-kval, spelas i Wales) [Bejger]
 • 14.00: Wales U19 – Kosovo U19 (EM-kval, spelas i Wales) [Hughes]
 • 18.30: Nederländerna U21 – England U21 (träningsmatch) [Chong mot Greenwood]
 • 18.30: Nordirland U21 – Rumänien U21 (EM-kval) [Galbraith]
 • 20.00: England U20 – Island U21 (träningsmatch) [Gomes]
 • 20.45: Wales – Ungern (EM-kval) [James, Levitt]
 • England U17 – Tjeckien U17 (träningsmatch) [Fish]