Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – AZ Alkmaar

Under torsdagskvällen spelas den sista omgången av Grupp L och det ska spelas om gruppsegern när AZ Alkmaar kommer till Old Trafford. Ett kryss räcker för Manchester United för att vinna gruppen, något som kan visa sig vara viktigt med tanke på de lag som blir grupptreor i Champions League.

I Europa League blev Manchester United klara för avancemang redan efter fyra omgångar. Det betydde att man åkte och mötte FC Astana i Kazakstan med ett otroligt reservbetonat lag, där Jesse Lingard och Luke Shaw får anses som de mest rutinerade (räknar inte Lee Grant här). I en väldigt svårbedömd match blev det förlust, trots att Lingard gett United ledningen.

Det var ett resultat som många trodde skulle betyda att AZ Alkmaar tog över förarsätet i gruppen men holländarna lyckades bara spela 2-2 hemma mot Partizan Belgrad. Även om det inte var ett resultat som holländarna borde varit särskilt nöjda med var det förmodligen ändå en moralstärkande poäng då man med en man mindre hämtade in 0-2 till 2-2 i matchens sista minuter.

Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United har en fantastisk vecka bakom sig som väldigt få trodde att man skulle ha. Två övertygande vinster mot i tur och ordning Tottenham och Manchester City har gjort att United har häng på de åtråvärda Champions League platserna, men det kanske allra viktigaste – tron på att det här laget kan åstadkomma någonting är tillbaka.

Inför veckan som var började det mer och mer spekuleras i att Ole Gunnar Solskjaer var nära att få sparken, men det är tankar som just nu lär vara långt borta. Däremot kan ett par dåliga resultat ändra på det faktumet, även om matchen mot AZ får anses som den minst viktiga för Ole Gunnar Solskjaer.

Däremot är det viktigt att Solskjaer och laget börjar visa att man har ett spel som kan hantera på pappret sämre lag, vilket inte är någonting man har sett skymten av hittills. Under den här veckan är det två hemmamatcher på Old Trafford, mot AZ och Everton där man förväntar sig att United ska föra spelet.

Vilka spelare det är som ska göra det för United är svårt att spekulera i, men vi ska göra ett fullgott försök. Vi kan däremot konstatera att det inte kommer bli ett lika ungt lag som fick på pisken av FC Astana.

Spelarna som definitivt saknas är Paul Pogba, Tim Fosu-Mensah, Eric Bailly och Marcos Rojo. Jesse Lingard saknades på onsdagens träning och får därmed räknas som osäker. Däremot är både Diogo Dalot och Nemanja Matic tillbaka i full träning. Gissningsvis är det för tidigt för bägge spelarna att vara med från start redan här, men skulle inte förvåna mig om Matic får några minuter i kroppen. Även om det är en match som betyder något gissar jag att det blir en hel del rotation.

Uniteds träningstrupp i sin helhet:

Målvakter: De Gea, Grant, Romero, Kovar

Försvarare: Lindelöf, Young, Jones, Maguire, Rojo, Dalot, Shaw, Wan-Bissaka, Tuanzebe, Laird, Williams.

Mittfältare: Mata, Pereira, Fred, Gomes, Matic, Garner, McTominay

Anfallare: James, Martial, Rashford, Greenwood, Chong

På presskonferensen som hölls under onsdagen satt Sergio Romero med. Ingen högoddsare att argentinaren startar mot sin gamla klubb. Ethan Laird hoppas jag startar på högerbacken, han var med och tränade under onsdagen, men det kan också bli Ashley Young. Brandon Williams borde få spela på den andra kanten. Tuanzebe kommer ta en av mittbacksplatserna, men frågan är vem han får jämte sig. Jag tror på någon utav Lindelöf och Maguire, men vi ska inte helt utesluta att Phil Jones kan få ytterligare en chans.

James Garner spelade bara 60 minuter med reservlaget i måndags och lär vara aktuell för speltid här och det borde bli från start. Nemanja Matic ligger för långt efter träningsmässigt för en startplats, medan både McTominay och Fred borde vila, men av ren uteslutningsmetod kommer Fred ändå få spela.

Framför det defensiva mittfältet borde Angel Gomes få en ärlig chans som nummer 10, men så lär inte bli fallet. Juan Mata ligger närmre till hands. Mason Greenwood spelar längst fram och på kanterna lär det bli en spelare som har en fast plats i a-truppen och en yngling. Jag säger Andreas Pereira och Tahith Chong.

Möjlig startelva:

AZ Alkmaar

För en mer fördjupande text om AZ Alkmaars historia kan jag rekommendera inför artikeln till det förra mötet. 

AZ Alkmaar är redan vidare från gruppen, vilket får anses vara bra för klubben som för tillfället placerar sig på en stark andraplats i den holländska ligan, bara tre poäng bakom Ajax och hela sju poäng före PSV på tredjeplatsen. Det är mycket som tyder på att laget kommer klara en Champions League plats till nästa säsong.

På den nio senaste matcherna i alla turneringar har man vunnit åtta, det är bara mötet mot Partizan som slutat oavgjort. Nu senast i helgen vann man borta mot Zwolle med 3-0 efter mål från Myron Boadu och Oussama Idrissi. Det som är bra för Uniteds del är att Myron Boadu, som är bästa målskytt med 10 kassar är avstängd i den här matchen. Saknas gör även den grekiske backen Pantelis Hatzidiakos.

Det är den tidigare assisterande tränaren Arne Slot som gör succé med AZ. Det ska också nämnas att AZ möter Ajax i en seriefinal redan till helgen. Därför är det extra osäkert hur seriöst klubben tar den här matchen.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och AZ Alkmaar har bara spelat mot varandra en gång tidigare och det var 0-0 mötet som spelades i Haag i den andra omgången av gruppspelet. Kanske mest känd som Brandon Williams startdebut.

Visste ni att…

 • För Uniteds del krävs det ett kryss för att vinna gruppen. AZ däremot måste vinna för att säkra gruppsegern.
 • AZ gör sin 50:e match i Europa League, vilket man är det andra holländska laget att uppnå.
 • Gör Anthony Martial mål gör han sitt 50:e mål för Manchester United.
 • AZ har gjort flest mål av alla lag i Europa League, hela 15 stycken. Elva utav dessa kom i mötena mot FC Astana.

Matchfakta

Manchester United
AZ Alkmaar

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, gruppspel, 6:6
Tid: Torsdagen den 12 december 2019, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, inget datum)
 • Rojo (muskel, liten chans)
Tveksamma:

 • Matic (matchform)
 • Dalot (ljumske, liten chans)
 • Lingard (oklart)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e6-6-425-1924
Bästa målskytt: Rashford (10)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V10/11BrightonHPL3-1
O24/11Sheffield UBPL3-3
F28/11AstanaBEL1-2
O1/12VillaHPL2-2
V4/12TottenhamHPL2-1
V7/12Man cityBPL2-1

AZ Alkmaar

Skador:

 • Pantelis Hatzidiakos
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • Boadu (en match)
Position: 2:a12-2-238-838
Bästa målskytt: Boadu (10)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V7/11AstanaBEL5-0
V10/11EmmenHligan3-0
V23/11UtrechtBligan3-0
O28/11P BelgradHEL2-2
V1/12VenloHligan1-0
V7/12ZwolleBligan3-0

United mot AZ Alkmaar

Totalt: 10-1-00-0
Hemma: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
O2019-10-03BEL0-0

United mot Nederländerna

Totalt: 189-4-529-14
Hemma: 86-1-1

AZ Alkmaar mot England

Totalt: 132-5-616-24
Borta: 50-0-5

Domare: Sandro Schärer

Assisterande: De Almeida, Zogaj, fjärdedomare: San.
M
EL 2019/20:28101
EL 2018/19:210001
EL totalt (kval exkluderat):731113