Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Manchester city

Embed from Getty Images

Det vankas Manchesterderby i ligacupens semifinal. Manchester United och Manchester city ska göra upp om vilka som ska gå in i finalen som favorit (sorry Leicester, ni är inte där än). Imorgon kväll spelas den första matchen på Old Trafford.

Förvisso bara ligacupen men när det är derby i en semifinal är det på riktigt. Det illustrerades 2010, då United efter ett par fantastiska matcher och stor dramatik gick till final (där Aston Villa besegrades).

Måhända roteras någon enstaka spelare. Det spelar ingen större roll, de 22 som ställer upp för spel imorgon kommer att göra sitt yttersta. På läktarna kommer stämningen garanterat vara på topp. Vad som än sker kommer Manchester fortsatt vara en röd stad.

Ett par formaliteter att ta med sig inför matchen:

 • Från och med semifinalerna används VAR i ligacupen.
 • Sedan vi senast var i semifinal (2017) har reglerna ändrats. Det är fortsatt dubbelmöte men numer är förlängningen skrotad. Är det oavgjort efter 180 minuter går det direkt till straffar. Bortamålsregeln är inte i bruk.

Manchester United

dagens presskonferens lovade Ole Gunnar Solskjaer att ställa upp med ett “starkt lag”. Mer än så ville han inte säga men jag är tämligen övertygad om att han kommer att matcha det han anser är bästa tillgängliga lag, möjligen målvaktspositionen undantaget.

Nu är bästa tillgängliga lag kanske inget som inger överdrivet stort förtroende. United har elva spelare som är tveksamma till spel eller bekräftat ute. Av dessa skulle fem (Maguire, Martial, McTominay, Pogba och Shaw) troligen ingå i startelvan när alla spelare är tillgängliga och i form.

De som potentiellt kan vara tillbaka i spel imorgon är den sjuka trion Jesse Lingard, Anthony Martial och Luke Shaw samt Harry Maguire, som fullföljde matchen mot Wolves trots skadebekymmer. Dessutom förväntas James Garner göra comeback i reservlaget ikväll. Med rådande läge på mittfältet är det inte uteslutet att han byts ut tidigt för att vara tillgänglig som inhoppare imorgon.

Efter ett uppsving under julen är formen återigen dålig. United har lämnat planen mållösa i de två senaste matcherna och mot Wolves mäktade vi inte ens med ett enda skott på mål. Därmed har United bara två vinster på de fem senaste och vi har nollats i tre av de fem senaste.

I mål tror och hoppas jag på Sergio Romero. Det skulle vara orättvist mot argentinaren om David de Gea fick spela bara för att det är semifinal och derby (i slutet av Europa League kan jag köpa om De Gea föredras men i de inhemska cuperna ska Romero spela). Baserat på prestationerna den här säsongen går det faktiskt att argumentera för att Romero nu är den bästa målvakten i laget (med Dean Henderson som den bästa målvakten i klubben). Det som ändå talar för De Gea är att Romero har återkommande knäproblem och kanske blir det för mycket med två matcher på kort tid.

Embed from Getty Images

Att Aaron Wan-Bissaka och Victor Lindelöf utgör högerdelen av fyrbackslinjen är självklart. Lika självklart är att Maguire spelar om han är i speldugligt skick. Solskjaer lät skeptisk på presskonferensen men jag utgår från att Maguire kommer till spel. Alternativet är Phil Jones och Solskjaer har med sina laguttagningar varit väldigt tydlig med att han inte litar på Jones.

Vänsterbacken är som så ofta oviss. Jag tycker att Brandon Williams ska spela. Jag tror att Solskjaer vill spela Shaw. (Så bara därför blir det väl Ashley Young.) Att Shaw har varit sjuk talar till Williams fördel. Även om Shaw hinner bli frisk så har han näppeligen depån fylld av energi. Så därför borde det bli Williams.

Mittfältet är lagets uppenbara svaghet och primärt blir det upp till Fred att göra jobbet. Det troligaste är att Fred får Nemanja Matic vid sin sida och Andreas Pereira framför. Alternativet skulle vara att spela Pereira bredvid Fred med Lingard framför. Argumentet för Lingard är hans energi men efter sjukdom torde han ha lite den varan.

Fortfarande är Daniel James, Martial och Marcus Rashford den föredragna anfallstrion. Mason Greenwood knackar på dörren men han har ännu inte fått chansen när bästa tillgängliga lag har spelat. Att Martial har haft sjukdomsproblem öppnar förvisso för Greenwood på topp men Martial har en sådan spelstil att han påverkas mindre än Shaw och Lingard av energibrist.

Möjlig startelva:

Manchester city

Pep Guardiola gav inga ledtrådar gällande morgondagens startelva när han idag pratade med media. Han är heller ingen manager som har någon självskriven startelva. I cuperna brukar han rotera extra mycket men på presskonferensen förklarade han att det förstås beror på motstånd och matchens dignitet. Därmed tror jag att han – precis som Solskjaer – kommer att matcha den elva han tror har störst chans att få med sig ett bra resultat, möjligen målvaktspositionen undantaget.

Just ligacupen brukar Guardiola och Manchester city också lyckas bra i. De har vunnit ligacupen de två senaste säsongerna och  fyra gånger de sex senaste. Deras senaste – Guardiolas enda – förlust i cupen var mot Manchester United hösten 2016 (då roterade Guardiola ganska friskt medan José Mourinho ställde upp med ett mer ordinarie lag).

Formen är aningen svåranalyserad. De radar upp några vinster i rad bara för att sedan åka på en oväntad förlust mot lag som Norwich, Wolves (två gånger) och Manchester United. Deras senaste förlust kom mot Wolves den 27 december, därefter tre raka vinster.

Statistiskt ser city fortfarande ut som det bästa laget i England men den här säsongen har de inte kunnat förvalta spelövertaget på samma sätt som tidigare. Framför allt är det defensiven som har svikit. De har Premier Leagues bästa offensiv men bara den femte bästa defensiven, 24 insläppta är bara marginellt bättre än United. På de 17 senaste matcherna har city bara hållit nollan 2 gånger, så de hoppas garanterat att Uniteds uddlöshet håller i sig.

Skadeläget ljusnar och Leroy Sané är egentligen ensam på skadelistan. Aymeric Laporte är tillbaka i träning men bedömarna menar att han ännu inte är redo att spela match. John Stones gjorde comeback mot Port Vale i FA-cupen medan Nicolás Otamendi är tillgänglig efter ett par matchers frånvaro.

Claudio Bravo borde få chansen i mål, han är den ordinarie cupmålvakten. Ederson har spelat en ligacupmatch, det var finalen förra året.

Guardiola matchar vanligen sitt lag i en 4-3-3-formation även om han kör 4-2-3-1 ibland och i senaste ligamatchen mot Everton spelade han faktiskt med trebackslinje. Jag utgår från att det blir 4-3-3 imorgon.

Kyle Walker är ordinarie högerback och förmodligen blir det Fernandinho bredvid Otamendi i mittförsvaret. Stones är förstås ett alternativ men efter flera veckors skadefrånvaro (han gick sönder i derbyt i december) bedöms det nog onödigt att riskera honom. Att Eric García skulle spela på Old Trafford ser jag som föga troligt.

På vänsterbacken turas Oleksandr Zinchenko och Benjamin Mendy om att hålla till i sjukstugan. Ibland samtidigt, då vikarierar Angeliño. Nu är alla tre tillgängliga. Zinchenko spelade i lördags så det blir nog Mendy nu.

Rodrigo tar vanligen positionen som mittfältsankare med Kevin De Bruyne och David Silva på kanterna. Ilkay Gündogan finns som alternativ ifall Guardiola förespråkar en mer defensiv balans. Phil Foden brukar förvisso spela i cuperna men när det vankas derby blir det nog bänken för honom.

I anfallet finns är det mer svårgissat men Bernardo Silva till höger, Sergio Agüero centralt och Raheem Sterling till vänster är nog ändå att betrakta som förstaval. Gabriel Jesus och Riyad Mahrez finns som alternativ.

Möjlig startelva:

Historik

United har mött city en gång den här säsongen. Det var på bortaplan i december, då United vann med 2-1 efter en mycket bra match. United öppnade klart bäst då och gick ifrån till 2-0, genom Rashford (straff) och Martial, i första halvlek. I andra halvlek dominerade city men närmare än ett sent reduceringsmål (Otamendi) kom de inte.

Senaste mötet på Old Trafford var en mindre trevlig tillställning, då city vann med 2-0. United stod emot bra i första halvlek men när Bernardo Silva gav gästerna ledningen tidigt i andra hade United ingen väg tillbaka.

Nu för tiden brukar city spela bra på Old Trafford. På de nio senaste hemmaderbyna har United bara två vinster och så många som sex förluster.

I ligacupen har klubbarna mötts två gånger i modern tid. Senast 2016, då Juan Mata gjorde matchens enda mål. Mest minnesvärt ändå semifinalerna 2010, då city vann hemmamatchen med 2-1. I returen var United det bättre laget och Michael Carricks 2-0-mål borde ha säkrat segern. Carlos Tevez såg dock ut att ta matchen till förlängning men på tilläggstid avgjorde Wayne Rooney.

Visste ni att…

 • United har ännu inte förlorat mot topp 8 den här säsongen.

Matchfakta

Manchester United
Manchester city

Matchinformation

Turnering: EFL Cup, semifinal, 1:2
Tid: Tisdagen den 7 januari 2020, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Kanal 9/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Bailly (matchform, inget datum)
 • Fosu-Mensah (matchform, inget datum)
 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (knä, februari)
 • Rojo (oklar status, inget datum)
 • Tuanzebe (oklar status, inget datum)
Tveksamma:

 • Garner (matchform)
 • Lingard (sjuk)
 • Maguire (skadad)
 • Martial (sjuk)
 • Shaw (sjuk)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e8-7-632-2531
Hemma:5:e5-4-120-1019
Bästa målskytt: Rashford (12)
Disciplin: 41 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V18/12ColchesterHLC3-0 
F22/12WatfordBPL0-2 
V26/12NewcastleHPL4-1 
V28/12BurnleyBPL2-0 
F1/1ArsenalBPL0-2 
O4/1WolvesBFA0-0 

Manchester city

Skador:

 • Laporte (knä/matchform, inget datum)
 • Sané (knä, februari)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e14-2-556-2444
Borta:4:e6-1-327-1419
Bästa målskytt: Sterling (11)
Disciplin: 39 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V18/12OxfordBLC3-1 
V21/12LeicesterHPL3-1 
F27/12WolvesBPL2-3 
V29/12Sheffield UHPL2-0 
V1/1EvertonHPL2-1 
V4/1Port ValeHFA4-1 

United mot Man city

Totalt:  17974-52-53259-246
Ligacupen:  73-1-39-11
Hemma:  8941-27-21145-112
SENASTE MÖTENA
V2018-04-07BPL3-2 
F2018-11-11BPL1-3 
F2019-04-24HPL0-2 
V2019-12-07BPL2-1 
SENASTE HEMMAMATCHER
F2016-09-10HPL1-2 
V2016-10-26HLC1-0 
F2017-12-10HPL1-2 
F2019-04-24HPL0-2 

Domare: Mike Dean

Assisterande: Hussin, Cann, fjärdedomare: Mason, VAR: Friend, assisterande VAR: Child.
 M
PL 2019/20:1675204
PL 2018/19:29134558
PL totalt:49818455050162
Snitt (2018-20): 4,60,160,110,27
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:70381418
Dömt Man city:71371321