Ungdomskollen: Tung förlust i seriefinalen

Efter ledigheten över jul och nyår är Manchester Uniteds ungdomslag nu tillbaka i spel.

Vi har bara en ordinarie match att ta upp i den här ungdomskollen, detta då reserverna spelade seriefinal mot West Ham. Juniorerna skulle ha haft en ligamatch i helgen men de sköt upp den och drog istället till Tyskland för en inomhusturnering.

Tung förlust i seriefinalen

Obesegrade West Ham var numret starkare än United i seriefinalen i Premier League 2, Division 2. West Ham dominerade spelet och vann rättvist med 2-0 efter ett par mål i mitten av första halvlek.

United saknade ett antal spelare och kunde inte göra sig själva rättvisa. Tahith Chong och Angel Gomes var med a-laget medan Dylan Levitt fortsatt är skadad. Dessutom var Di’Shon Bernard och Largie Ramazani oanvända avbytare matchen igenom, något som indikerar att de av någon anledning inte var redo för spel.

United gjorde faktiskt inga byten i matchen. Med de bästa juniorerna i Tyskland fick Zidane Iqbal (en match i juniorlaget) och Martin Svidersky (tre starter i juniorlaget) fylla ut bänken. Med D’Mani Mellor som enda tillgänglig anfallare fick mittfältarna Aliou Traore och Dion McGhee vikariera på kanterna. Inte helt obekanta positioner men inte vad du vill göra i säsongens viktigaste match.

 • James Garner gjorde comeback efter några matchers frånvaro och gjorde sin sämsta insats för säsongen. Han hade ett tungt skott i slutskedet och en briljant krossboll till Ethan Laird men annars var han märkbart ur slag.

 • Högerbacken Ethan Laird var en av få som kom upp i normal standard och under stora delar av matchen var han Uniteds största offensiva hot. Kanske kunde han ha haft bättre precision på något inspel men samtidigt var det alldeles för få Unitedspelare på plats i offensivt straffområde.
 • Matej Kovar bar kaptensbindeln igen och gjorde som vanligt flera kvalificerade räddningar.
 • Aliou Traore gjorde också en klart godkänd insats. När han får upp farten är han svårstoppad.
 • Max Taylor blev bortgjord före West Hams första mål. Direkt efter comebacken höll han en bra nivå men de senaste matcherna har han inte hängt med. Efter cancersjukdomen ligger han förstås efter i grundträningen. Troligen kompenserades det av adrenalin i hans första matcher men nu har verkligheten kommit ikapp.

Inte tu tal om att West Ham är Uniteds klart svåraste motståndare i serien, så det var oerhört tråkigt att vi mötte dem på en dålig dag. Även om spelare saknades har vi rätt att kräva mer av de som spelade. Det ska ändå påpekas att West Ham spelar med ett betydligt äldre lag än United, som egentligen enbart matchar tonåringar.

Jag vill också ägna några ord åt att klaga på domaren. West Hams målvakt blev utvisad efter två oförklarliga varningar. Den första i situationen inbäddad ovan då han solklart vinner bollen. Den andra förklarades aldrig, med gissningar om att det var för maskning eller snack. Oavsett mycket märkligt. Domaren missade också en solklar straff för United tidigt i andra halvlek.

Serieavslutningen nu meningslös

Det återstår nu bara åtta matcher i reservlagsserien. United har fyra poäng upp till West Ham. Med tanke på hur West Ham har presterat (12-2-0) så förefaller det inte längre finnas någon realistisk chans för United att komma ikapp. Lagen bakom är för dåliga för att West Ham ska tappa det här.

Tvåan till femman i serien får spela playoff i vår och att United ska sluta topp 5 är i praktiken klart. United har 14 poäng ner till femman Stoke och sexan Middlesbrough. Det är faktiskt fullt realistiskt att de poäng United redan har tagit räcker till en playoffplats.

Därmed blir matcherna under vårsäsongen mestadels meningslösa. Det är givetvis inte alls bra för talangutvecklingen.

Inomhusspel för juniorerna

I helgen som gick var United i Tyskland för att spela Mercedes-Benz Junior Cup. Reglerna för inomhusturneringen var sex spelare i varje lag med matcher 2*9 minuter.

För Uniteds del blev cupen ingen succé och laget blev till slut sjua av åtta lag. United inledde bra i det första gruppspelet men snubblade på målsnöret i det andra, där lagen tog med sig resultaten från första gruppspelet.

Fler höjdpunkter via länkarna nedan.

Vinster mot Porto och Borussia Mönchengladbach följdes av en förlust mot Stuttgart i det första gruppspelet. United klarade sedan 2-2 mot den slutliga vinnaren Rapid Wien och hade avgörandet i egna händer inför avslutningen mot Leipzig. Där blev det dock en storförlust och United slutade sist i gruppen, på sämre målskillnad än Leipzig och Mönchengladbach (de två bästa till semifinal).

Därmed blev det match om sjunde plats mot Eintracht Frankfurt. Efter 2-2 vid full tid vann United på straffar.

Truppen: Mastny; Bejger, Fish, Neville; Helm, McCann, Mejbri, Savage, Wellens; Hoogewerf, Shoretire, Sotona

Även nu till helgen ska United spela inomhuscup i Tyskland. Traditionsenligt ställer United upp i Sparkasse & VGH Cup (då är det fem spelare på planen som gäller).

Några korta

 • Zidane Iqbal och Martin Svidersky satt båda på bänken i reservlaget för första gången.
 • Före jul vann U17 med 9-1 mot PSV i en träningsmatch. Dillon Hoogewerf och Shola Shoretire gjorde båda hattrick med två mål av Deji Sotona och ett av Zidane Iqbal. Förutom målet ska Iqbal också ha gjort tre assists.
 • Laget: Mee (Guadagno); Hughes, Denham, Gallagher, Svidersky (Bennett); Savage, Iqbal, Forson; Shoretire, Sotona, Hoogewerf (Wellens)
 • Även U19 träningsspelade mot internationellt motstånd före jul. Det blev en 3-0-seger mot Milan, där Ethan Laird bidrog med två assists och dessutom borde ha fått en straff. Laird fick vikariera som vänsterback då Diogo Dalot gjorde comeback efter skada. För mig framstår Laird som en bättre spelare än Dalot. D’Mani Mellor, Angel Gomes och Tahith Chong (straff) gjorde målen.
 • Laget: Kovar; Dalot (Bejger), Mengi, Bernard, Laird; Galbraith, Gomes, Puigmal (Helm); Chong, Mellor (McCann), Traore

 • Demetri Mitchell är äntligen tillbaka i träning efter sin skada.

 • Unitedprodukten Callum Whelan gjorde i helgen sin seniordebut då han fick hoppa in i Watfords FA-cupmatch mot Tranmere.

 • United möter Norwich på bortaplan i nästa runda av FA Youth Cup. Den matchen kommer att spelas på Carrow Road den 21 januari.
 • Juniorernas första ligamatch för i år blir mot Liverpool den 18 januari.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 22 januari.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: West Ham United – Manchester United x-x (2-0)

Premier League 2, Division 2, 6 januari

0-1 (25) Lewis
0-2 (35) Holland
r/k (83) Anang (två varningar)

Uniteds lag: Kovar; Laird, Taylor, Mengi, Devine; Garner, Puigmal; McGhee, Galbraith, Traore; Mellor

Mer information:


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS