Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Prat om sportchef; Bruno rapporteras flyga till Manchester; Matics kontrakt förlängs?

Ikväll är det match mot Manchester City, först skall vi dock rapportera om de senaste nyheterna kring United. Och det är faktiskt en hel del spännande, med prat om en ny sportchef, mer snack om att det nu är helt klart med Bruno Fernandes och vi går också igenom den andra delen av Ole Gunnar Solskjaers presskonferens från igår.

Prat om sportchef

Lite från vänster har Get French Football News rapporterat om att Manchester United är i kontakt med Antero Henrique, PSG:s förre sportchef, om en liknande roll i Manchester United.

De första rapporterna kom i måndags, då via TMW vilket skall ha bekräftats av Foot Mercato, alltså inte de källor vi tar mest seriöst på när det kommer till rapportering kring United. Nu skall även franska L’Équpie (för er som kan franska här vi länk här) ha kommit med samma uppgifter om att det är ”avancerade förhandlingar” som pågår mellan United och Henrique.

Vem är då Antero Henrique? Jo, han är en 51 år gammal portugis som länge arbetade i Porto. Enligt Javier Sillés på AS gjorde Henrique ett fantastiskt jobb i Porto, där han under 25 års tid avancerade från kommunikationsavdelningen till att vara sportchef (sports director) mellan 2006 och 2010 och slutligen också VD och vicepresident i klubben mellan 2010 och 2016. Enligt Sillés fyllde Henrique på Portos kassakistor enormt tack vare att han organiserade en fantastisk scoutingavdelning och bra ungdomsorganision med att ta in spelare billigt och ungt för att sedan sälja dyrt. Spelare som passerat Porto under hans tid är Anderson, Pepe, Falcao och James Rodriguez som alla såldes för mellan 30 och 60 miljoner pund – och detta var bara ett lite urval.

Mellan somrarna 2017 och 2019 var han sedan ”Sporting Director” i PSG, och även om rapporterna om hans förträfflighet där varierar så är det ändå ett faktum att det var under hans tid i PSG som klubben värvade såväl Neymar som Kylian Mbappé. Sillés hävdar också att Henrique får cred för att ha omorganiserat rekryteringsavdelningen även där, samt ha förstärkt den medicinska avdelningen, användandet av teknologier men också att se efter familjerelationer.

I skrivande stund har inga seriösa engelska journalister skrivit om det, därför får vi ta ryktena med en nypa salt.

De senaste detaljerna om Bruno

Det verkar mer eller mindre klart nu, efter att ha briserat igår kväll – Bruno Fernandes kommer (om inget sensationellt händer) bli klar för Manchester United. Vi rapporterade om det här igår kväll, och under natten har det mer eller mindre bara blivit än tydligare att det kommer hända. Om annonseringen sker idag eller om United väntar till efter kvällens match är i nuläget oklart. Det låter kanske rimligast att vänta till imorgon, samtidigt gör inte United alltid det som är rimligast.

Enligt James Ducker hamnar övergångssumman på 55 miljoner euro initialt, ytterligare 5 miljoner om Fernandes spelar ett visst antal matcher nästa säsong, ytterligare 5 miljoner om United går till Champions League plus ytterligare 15 miljoner om det blir dundersuccé för honom. Detta är precis samma som Paul Hirst skrev om igår, där han specificerade att de sista 15 miljonerna faller ut om United vinner Champions League och Fernandes själv tar hem Ballon d’Or.

Även Sportwitness skriver om samma summor, men lägger också in att Sporting skall ha rätt till 10 % av en eventuell vinst vid en vidareförsäljning.

Huruvida rapporterna om ett intresse från Barcelona faktiskt var riktiga så ser det oavsett ut som att de satte fart på United, så om det var en agent eller Sporting själva som planterade ryktena ser de ut att ha gjort susen.

Det allra senaste hämtar vi från Gianluca Di Marzio och Fabrizio Romano. Den förstnämnda hävdar att dealen är klar, men att läkarundersökningen inte kommer genomföras förrän imorgon. I så fall kan vi få se ett tillfälligt uttalande från United idag, såvida klubben inte bestämmer sig för att gå all in imorgon istället.

Romano bekräftar att dealen är klar, men hävdar att Fernandes flyger till Manchester inom ett par timmar för att genomgå läkarundersökningen och skriva på sitt avtal. Vi lär återkomma snart.

Matics kontrakt förlängs?

I den andra delen av gårdagens presskonferens fick Solskjaer frågan om Nemanja Matic, som sitter på ett utgående kontrakt men där det finns en option på att förlänga med ett år. Om man skall tolka svaret Solskjaer gav så är han nöjd med Matic, och han hävdade att serben nu spelar den bästa fotbollen han gjort sedan Solskjaer kom till klubben. Han sa vidare att Matic är väldigt professionell och att de pratar vidare. Inget bestämt alltså.

Presskonferensen

Utöver prat om Matic innehöll presskonferensen följande. (Kom ihåg att presskonferensen var igår förmiddag.)

  • Prat om transfers (så klart). Solskjaer var tydlig med att klubben inte kommer värva någon för värvandets skull.
  • Solskjaer tror att det kommer fortsätta vara lite berg- och dalbana med resultat under våren, men att det förhoppningsvis blir bättre. Han känner också att kärngruppen som finns nu är bra.
  • Paul Pogba har en fruktansvärd säsong med sina skador och har spelat med smärta, men han längtar efter att få komma tillbaka.
  • Solskjaer pratade också lite om Scott McTominay och hans betydelse för laget innan han gick sönder.
  • Solskjaer berömde City, och sa att det är ett lag som kan spela ut en. Han var dock nöjd med andra halvlek mot dem sist, och United kommer göra allt som går ikväll.

Juniorerna på Old Trafford, träningsmatcher för U23

Vi avslutar med lite nyheter om våra yngre spelare. Onsdag den 5 februari möter United Leeds i nästa omgång av FA Youth Cup, och matchen kommer spelas på Old Trafford. Inget omspel är aktuellt vid oavgjort, istället följer förlängning och eventuellt straffar om inget av lagen lyckats avgöra efter full tid.

Är man inte på plats i Manchester kan matchen ses på MUTV.

För de något äldre juniorerna i U23 rapporterar United att ett läger i Algarve väntar i mitten av februari, där man kommer möta Benfica i en träningsmatch den 10 februari.

Vidare kommer man möta Club Brugge på bortaplan den 20 februari, detta i samband med A-lagets match mot samma motstånd i Europa League-slutspelet. Slutligen har man också lagt in en träningsmatch mot Chelsea den 6 februari, en match som spelas hemma på Leigh Sports Village.

U23-lagets nästa tävlingsmatch, nu på fredag borta mot Norwich har också flyttats till Carrow Road. Matchen visas på MUTV.