Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Senarelagd deadlineday; Derby i FA-cupen; Ronnie blir 35

Embed from Getty Images

Visst stiltje råder på nyhetsfronten när vi nu nått en bit in i det som kallas vinteruppehåll för Manchester Uniteds del. Medan spelarna semestrar på olika orter runt om i världen rafsar vi ihop det som finns i nyhetsväg. Det mesta idag kommer från nye Premier League-basen Richard Masters. Utöver det noterar vi att Wayne Rooney kommer att stå på andra sidan mittlinjen i FA-cupen.

Senarelagd deadlineday?

Trots att vi bara skriver februari i kalendern är snacket inför kommande säsonger. Nye Premier League-bossen Richard Masters har gett en intervju till SkySports där han bland annat diskuterar frågan om att senarelägga den så kallade deadlineday. Premier League är sedan några år tillbaka den enda av Europas toppligor som stänger sitt fönster redan till seriestarten. Masters menar nu att frågan ska diskuteras igen och att det finns två alternativ på bordet. Det ena är en återgång till den gamla modellen där fönstret stängde den 31 augusti.

Den andra modellen beskrivs som en hybridmodell där fönstret för spelare utifrån skulle läggas till den 31 augusti men där Premier League-klubbar inte kan handla eller byta spelare med varandra. Orsakerna till att frågan tas upp är enligt Masters dels det att utländska klubbar kan köpa spelare från Premier League fram till slutet på augusti utan att de engelska klubbarna kan ersätta dem och det faktum att rörligheten till och från England görs mindre flexibel i och med Brexit.

Spontant kan man tycka att hybridmodellen kunde vara en modell som Premier League-klubbarna kunde svälja. Motstånd har funnits från de ”sämre” lagen i ligan som menat att ett senarelagt fönster gjort att de ”bättre” klubbarna kunnat plocka de bästa spelarna inom ligan ifall man sålt spelare utomlands.

VAR och vinteruppehåll

I samma intervju som ovan diskuterar Masters även VAR och det faktum att en rad spelare fått mål underkända för att deras armhåla konstaterats vara i offsideposition. Masters menar dock att det inte blir några beslut om ändringar i detta nu utan att frågan lär skjuts på till april då klubbarna ska få säga hur de vill ha VAR kommande säsong. Masters säger också att man från Premier Leagues sida är i ständig dialog med med IFAB (det internationella regelorganet) och PGMOL (domarna i det engelska seriesystemet) i frågor som rör användandet av VAR.

Embed from Getty Images

Då vi ändå är inne i något som ska påminna om ett litet vinteruppehåll i England kan vi även notera vad Masters hade att komma med i den frågan. Bland andra Ole Gunnar Solskjaer och Jürgen Klopp har varit synnerligen kritiska till spelschemat under december och januari. Lägger man då till att bland andra Harry Kane och Marcus Rashford bägge går skadade med mindre än ett halvår kvar till EM så visar det också på att tempot är för högt. Spelarna klarar inte påfrestningarna. Masters är sparsam med kommentarerna i frågan och säger att han förstår de managers som klagar och att ”det vore bra om det gick att undvika det täta matchandet”.

Derby i FA-cupen

Derby slog igår ut Northampton i omspelet i den fjärde omgången av FA-cupen. Det betyder att Wayne Rooneys nya lag blir Manchester Uniteds motståndare i åttondelsfinalen. Derby fick hemmaplansfördelen i lottningen i matchen ska spelas vecka 10. Det sannolika datumet är den 4 mars, med tanke på Uniteds övriga spelschema. 

Statistiken får ändå sägas tala till vår fördel, åtminstone om Rooney spelar.

Juniorerna spelar

Vi påminner till sist om att Manchester Uniteds juniorer spelar i FA Youth Cup ikväll. Leeds står för motståndet och matchen kan ses via MUTV.

Den här dagen…

…för 35 år sedan föddes en viss Cristiano Ronaldo.