Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester Uniteds ligatitel 1908: Första titeln någonsin

Manchester United är den klubb med flest ligatitlar i engelsk fotboll, hela 20 stycken. Klubben bildades redan 1878, då som Newton Heath, men det skulle dröja hela 30 år och ett namnbyte till Manchester United innan klubbens första ligatitel bärgades. Den 11 april 1908 fick Manchester United dock till slut lyfta pokalen som segrare av den engelska ligan för allra första gången.

Manchester United kan inte påstås ha varit en storklubb i början av 1900-talet. 1902 var klubben skuldsatt med 2.670 pund (cirka 290.000 pund i dagens penningvärde), men den dåvarande lagkaptenen Harry Stafford hittade fyra lokala affärsmän som var villiga att investera i klubben, vilket löste skulderna samt också ledde till namnbytet och Newton Heath blev alltså Manchester United. Året efter, 1903, tog Ernest Mangnall över som sekreterare, vilket var personen som var ansvarig för laguttagningar och han var den som skulle leda laget till ligasegern 1908.

När Mangnall tog över låg United dock i den engelska andradivisionen 0ch hade så gjort i många år. Man lyckades snabbt återetablera sig i toppen av divisionen, och efter att ha kommit trea både 1903/04 och 1904/05 avancerade man så till förstadivisionen år 1906. Första säsongen i comebacken i division 1, 1906/07, inleddes också förhållandevis starkt innan verkligheten kom ikapp och laget började förlora matcher.

United låg på den undre halvan när 1906 blev 1907, men hjälp skulle komma. En skandal i Manchester City gjorde att man hade kunnat värva in dåtidens superstjärna Billy Meredith, som dock varit avstängd från spel fram till januari 1907. Med honom, och ytterligare ett antal värvningar, reste sig laget och tog sig från plats 15 till 8 i tabellen. Faktum är att United hade varit så bra att inget annat lag tog fler poäng än vad United gjorde under våren 1907.

Embed from Getty Images

Stärkta av den fina avslutningen säsongen 1906/07 gick United in i säsongen 1907/08 med stort självförtroende. Den duktige anfallaren Jimmy Turnbull, som ej är släkt med Sandy Turnbull som redan fanns i laget, värvades in från Leyton och United öppnade säsongen mycket bra. Aston Villa bortabesegrades med 4-1 i premiären och sedan blev det 4-0 hemma mot Liverpool, efter hattrick av Sandy Turnbull. Det blev seger hemma, och förlust borta, i ett dubbelmöte med Middlesbrough i september, och därefter radade United upp hela tio segrar i rad.

På nyårsdagen blev George Wall matchvinnare när Bury besegrades med 1-0. United hade fortfarande bara tappat sex poäng och ledde ligan överlägset, hela tio poäng före Sheffield Wednesday, och chansen att vinna ligatieln såg enormt stor ut då en seger vid denna tid gav två poäng, inte tre som det gör numera.

United höll dock inte i det fina spelet. Om man spelade fenomenalt vårsäsongen 1907 så gjorde man det motsatta under 1908, och lyckades vinna blott 6 av de 17 avslutande matcherna. Som tur var lyckades klubben ändå hålla undan och kunde ta hem sin allra första ligaseger, som alltså säkrades lördagen den 11 april 1908. Ligatrean Sheffield Wednesday förlorade mot Bolton och fyran Manchester City förlorade mot Nottingham, därför gjorde det inget att United också förlorade sin match som spelades mot Notts County. Tvåan i tabellen, Newcastle, hade spelat fler matcher än konkurrenterna och var därför redan ute ur kampen om ligatiteln. Noterbart är att United när titeln säkrades hade hela fem matcher kvar att spela, såpass överlägsna hade man alltså varit.

Sammantaget samlade United ihop 52 poäng, efter 23 segrar, 6 oavgjorda och 9 förluster och hade en målskillnad på 81-48. 52 poäng var nytt poängrekord i ligan, dock skall det noteras att det bara var den tredje säsongen med 20 lag i ligan. Aston Villa slutade tvåa, men var hela 9 poäng efter United. Lagets bästa målskytt blev Sandy Turnbull, med sina 25 ligamål, något som också gjorde honom till ligans skyttekung.

Övriga cuper United deltog i under säsongen 1907/08 var FA-cupen, där klubben åkte ur mot Fulham i omgång 4, samt Charity Shield där United vann mot QPR efter omspel. Här skall noteras att omspelet faktiskt ägde rum i början av säsongen efter.

Säsongen i siffror

Här har vi sammanställt statistiken för säsongen 1907/08.

Matcher, matchfakta, tabell och lagstatistik 1907/08

Truppen och spelarstatistik 1907/08

Nästa titel

Manchester Uniteds ligatitel 1911: Nervkittlande upplösning vid andra titeln

Alla titlar

Manchester Uniteds ligatitlar