Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester Uniteds ligatitel 1911: Nervkittlande upplösning vid andra titeln

Efter att Manchester United tagit sin första ligatitel någonsin år 1908 gjorde laget två sämre säsonger, med en trettondeplats säsongen efter ligasegern (som visserligen kompenserades upp av lagets första FA-cupseger) och en femteplats säsongen 1909/10. År 1911 fick dock Manchester United lyfta bucklan som seriesegrare för andra gången, denna gång på den nybyggda Old Trafford.

Fram till 1910 hade Manchester United haft två olika hemmaplaner, North Road från 1878 till 1893 och sedan Bank Street från 1893 till 1910. Bank Street höll dock inte måttet, varför det beslutades om att bygga en ny arena, som döptes till Old Trafford och invigdes i februari 1910 (tyvärr med förlust).

När säsongen 1910/11 började var det alltså första säsongen som United från säsongsstart spelade på Old Trafford. Man hade börjat vänja sig vid arenan i slutet av säsongen före, då man efter premiärförlusten radade upp vinster, och man inledde också hösten 1910 med den äran. Ernest Mangnall ledde fortfarande laget, och de fyra första hemmamatcherna för säsongen slutade samtliga med seger, och efter tio omgångar hade United sju segrar, en oavgjord och två förluster vilket gjorde att laget var med i toppen av ligan, om än en poäng efter Sunderland vid tidpunkten.

United fortsatte spela bra fotboll och höll sig med uppe i toppen, och den nyinvärvade Enoch West ledde laget längst fram och skulle i slutändan också bli lagets bästa målskytt med 19 ligamål.

Embed from Getty Images

Länge var det fyra lag som slogs om titeln, utöver United också Aston Villa, Everton och Sunderland. När vårsäsongen 1911 fortsatte tappade dock Everton och Sunderland, och titelracet stod slutligen mellan United och Villa som båda två framförallt var så gott som oslagbara på sina respektive hemmaplaner. Och det skulle bli ett spännande slut på säsongen. Lagen möttes i vad som för United var den näst sista omgången, på Villa Park i Birmingham – och trots två mål av Harold Halse förlorade United med 4-2, vilket gjorde att Aston Villa ledde ligan tack vare bättre målkvot (som användes för att skilja lag på samma poäng, målskillnad började inte användas förrän 1976) än United då båda lagen låg på 50 poäng.

Tack vare segern mot United hade Aston Villa en utmärkt chans att så gott som avgöra ligan bara ett par dagar senare, då de mötte Blackburn Rovers i sin näst sista match för säsongen. De lyckades dock inte göra något mål, men släppte inte heller in något, så inför sista omgången ledde Aston Villa ligan på 51 poäng före United med 50.

I sista omgången ställdes United mot ligatrean Sunderland, i en match som spelades på Old Trafford. Seger, helst med flera mål, var nödvändig om United skulle ha en chans på titeln. Villa mötte Liverpool på bortaplan, ett Liverpool som inte låg på bättre än plats 13 i ligan.

United gjorde vad United behövde. Två mål av Halse, ett var av Sandy Turnbull och West samt ett självmål gav en säker 5-1-seger. Resultatet på Anfield inväntades med spänning, och där hade Liverpool för en gångs skull gjort nytta och vunnit med 3-1. United passeade Villa och stod som engelska mästare för andra gången, i en väldigt nervittlande avslutning på säsongen.

Säsongen i siffror

Matcher, matchfakta, tabell och lagstatistik 1910/11

Truppen och spelarstatistik 1910/11

Förra titeln

Manchester Uniteds ligatitel 1908: Första titeln någonsin

Nästa titel

Manchester Uniteds ligatitel 1952: Sista dansen för Busbys första stora lag