Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester Uniteds ligatitel 1957: En nästintill fulländad säsong

The Busby Babes utvecklades och byggde vidare på det fina man hade startat säsongen innan. Man vann enkelt ligan och kom även långt i cuperna. En historisk dubbel var nära. 

Från säsongen tidigare hade målvakten Jack Crompton försvunnit och in från ungdomsleden kom Tony Hawksworth och David Gaskell. Men det var trots allt Ray Wood som fortsatte att vara nummer ett för Manchester United den här lyckade säsongen.

Fast det var såklart inte där den stora skillnaden var för Manchester United. Det var längre upp på banan som den stora skillnaden skulle ske. Bobby Charlton, sedermera Sir Bobby Charlton gjorde sin debut i Manchester United den 6:e oktober 1956 hemma mot Charlton Athletic. Hur det gick i matchen? 4-1 seger och en viss Bobby Charlton gjorde två av målen. Ett stycke Manchester United historia föddes på Old Trafford den dagen.

Embed from Getty Images

Annars var det ett Manchester United som byggde vidare på det laget som vann året innan och nu skulle man också in i Europacupen. Som ligavinnare blev det match i FA Charity Shield mot stadsrivalen Manchester City, en match som märkligt nog spelades i slutet av oktober och United vann med 1-0 efter mål av Dennis Violett.

Om ni minns säsongen innan startade Manchester United den säsongen dåligt. En sådan sak var det inte tal om nu. Går att argumentera för att man skulle vunnit mot Birmingham i premiären, istället för att spela 2-2. Men sedan radades poängen upp. Det måste alltid läggas till att det var svårare att vinna matcher 1956 än vad det var 2020, oavsett hur bra laget var. Det var större skillnader på hemma- och bortaplan än vad det är 2020. Sämre planer, sämre förutsättningar och allting tog längre tid att ta sig till. Därför är det än mer imponerande att första förlusten inte kom förrän 20:e oktober, hemma mot Everton. Då hade United spelat tolv matcher och vunnit tio utav dem.

Det var i inledningen av säsongen som ligatiteln grundlades, även om det bara var tre poäng ner till jagande Tottenham. Då ska det också påpekas att en vinst gav två poäng och inte som dagens tre. Även om Tottenham faktiskt hade en tillfällig serieledning efter omgång 16 hade United efter den 1 september serieledningen alla omgångar.

Det var tydligt att det här var ett Manchester United som hade utvecklats från säsongen innan. Från säsongen innan hade Tommy Taylor stuckit som den största målskytten och det var han fortfarande om alla turneringar räknas in, men om man ser till ligan var faktiskt Billy Whelan bättre med 26 gjorda mål. Det tillsammans med att Dennis Viollett, Sir Bobby Charlton och Johnny Berry gjorde många mål så blev United ett farligare lag enbart på grund av det.

I ärlighetens namn var inte säsongen särskilt spännande och dramatisk om man bara ser till ligaspelet. Sir Matt Busbys ”The Busby Babes” var på väg att bli fulländande och drog enkelt ifrån i ligan trots att oktober månad blev sämre för laget. Obesegrade över jul- och nyårsperioden och hela tiden med ett stort avstånd ner till jagande Tottenham och Preston. United gjorde mycket mål under säsongen, bland annat i tre matcher i rad i februari där man vann mot Manchester City, Arsenal och Charlton Athletic med siffrorna 4-2, 6-2 och 5-1.

Ligan vanns med åtta poäng och den det blev en transportsträcka innan Sir Matt Busby stolt kunde kolla på sina ”Babes” och vara stolt.

Embed from Getty Images

För ordningens skull ska det nämnas att United var ytterst när att vinna den första dubbeln i engelsk fotboll. Det spelades FA-cupfinal mot Aston Villa, men blev dessvärre förlust med 2-1. I den historiska första säsongen av Europacupen slog Milan ut Manchester United i en semifinal efter att man besegrat Anderlecht, Borussia Dortmund och Athletic Bilbao på vägen dit.

Det var säsongen efter det stora målet om Europacupen var. Ett öde som ni alla vet försvann klockan 15:04 på Münchens flygplats 1958. Säsongen 1956/57 var ”The Busby Babes” sista ligatitel och för det ska de alltid minnas.

Säsongen i siffror

Matcher, matchfakta, tabell och lagstatistik 1956/57

Truppen och spelarstatistik 1956/57

Förra titeln

Manchester Uniteds ligatitel 1956: Busby Babes första ligatitel

Nästa titel

Manchester Uniteds ligatitel 1965: George Best gör entré på riktigt