Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Reservlaget 2019/20: Ordningen (nästan) återställd

Efter ett par bedrövliga säsonger studsade Manchester Uniteds reservlag (U23) tillbaka. Både individuellt och kollektivt var det ett rejält lyft som laget bjöd på. Säsongen 2019/20 kombinerade reservlaget trevligt spel med fina resultat.

Vad detta resulterar i återstår att se.

När säsongen avslutades låg United tvåa i Premier League 2, Division 2. Det skulle normalt sett räcka till playoffspel för uppflyttning och United skulle ha gått in i kvalspelet som storfavorit. Efter 17 av 22 matcher hade United 43 poäng med 9 poäng ner till trean West Brom, medan övriga lag inte ens i teorin kunde passera United. Kontakt med förstaplatsen hade United också. I teorin hade vi faktiskt förstaplatsen i egna händer men med tanke på att West Ham (tre poäng före men med en match mer spelad) hade nio plusmål till godo så stod hoppet till att Londonlaget skulle tappa poäng.

Om det blir någon uppflyttning återstår att se. Det fick vi inga besked om när serien avslutades. Tittar vi i förstadivisionen så finns två tydliga bottenlag och personligen menar jag att det rimliga är att United och West Ham byter plats med Southampton och Wolves.

Hur det blir med den saken påverkar emellertid inte omdömet av lagets prestation. Uniteds reserver stod på det stora hela för en mycket bra säsong. Det finns två bottennapp att peka på. Dels förlusten borta mot West Ham, då United inte kom upp i normal standard. Detta till viss del ursäktat av att många ledande spelare saknades. Det största bottennappet var storförlusten mot Aston Villa. Även i den matchen saknade vi många spelare. Vidare kan vi till viss del skylla på domaren, då Villa gjorde 2-0 på en feldömd straff som också såg Di’Shon Bernard bli utvisad (att domslutet var felaktigt bekräftades av FA, som drog tillbaka Bernards avstängning).

Förutom ligaspelet deltog reservlaget den här säsongen, för första gången, i EFL Trophy. Där genomförde United ett superbt gruppspel med tre raka vinster mot League One-lag (där League One-lagen matchade seniorlag, om än sällan bästa möjliga startelva). Tyvärr blev det förlust i första slutspelsomgången, där Tranmere Rovers blev för svåra. Igen en förlust där vi tyvärr inte kunde matcha vårt bästa lag. Sammantaget var EFL Trophy ändå en positiv upplevelse.

Av någon obegriplig anledning ställde United inte upp i Premier League International Cup den här säsongen.

För ett par år sedan var jag mycket kritisk när jag sammanfattade reservlagets säsong. Men det var ändå tydligt att bättre tider låg framför oss. “Det kan tyckas aningen märkligt men problemen som reservlaget nu dras med är egentligen redan åtgärdade. Dock tar det lite tid för verkligheten att komma ikapp;” skrev jag då.

Nu har verkligheten kommit ikapp. Reservlaget kombinerade sprudlande offensiv (52 mål på 21 matcher) med ett stabilt försvarsspel (21 insläppta). Förhoppningsvis blir det spel i förstadivisionen nästa säsong, för att genomgående matchas mot bättre spelare torde bara vara positivt för spelarnas utveckling.

Nåväl, efter den här inledande sammanfattningen följer så en genomgång av reservlagets spelare, med fokus på de intressantare namnen. Dessutom en diskussion om tränaren Neil Wood. (I genomgången utgår jag från att coronakrisen inte påverkar vilka spelare som friställs.)

Tränare: Neil Wood

En stor del i reservlagets uppsving var att den hopplösa tränaren Ricky Sbragia fick sparken sommaren 2019. Ersättaren hämtades inifrån klubben i form av Neil Wood. Visst, Wood har haft ett bättre spelarmaterial att arbeta med, men skillnaden var uppenbar från första avspark. Nu var det tydligt hur det var tänkt att laget skulle spela. Kollektivt såg det bra ut och individuellt har de flesta spelarna utvecklats i rätt riktning.

Embed from Getty Images

Wood har assisterats av Quinton Fortune medan Nicky Butt också har ingått i ledarstaben. Tränarstaben kan hämta ut ett bra betyg.

Reservlaget 2019/20

Matcher:21
V-O-F:17-1-3
Målskillnad:52-21
PL2 Division 2:Tvåa
EFL Trophy:Omgång 2

Målvakter

Fantastisk bredd, fantastisk spets.

Matej Kovar

Den tjeckiska målvakten Matej Kovar är bra. För sin ålder enastående bra. Lee Grant vikarierade i ett par matcher under säsongen och jämför vi Grants prestationer mot Kovars så är det för mig tydligt att Kovar är klassen bättre. Är Kovar rentav bättre än Sergio Romero redan nu? Jag håller det inte för osannolikt.

Lika bra som Dean Henderson är Kovar förstås inte. Att värdera prestationer för tre år sen är svårt men spontant lutar jag faktiskt åt att Kovar har större potential än Henderson.

Kovar är bara 20 år gammal, så misstagsfri är han givetvis inte. Han har det mesta, snabba reflexer och dominant i luftrummet. Psyket verkar han också ha, dels illustrerat av ett antal räddningar i avgörande lägen och dels av hur han studsar tillbaka efter misstag.

Embed from Getty Images

Nu är utmaningen för Kovar att ta nästa steg. Potential är en sak men steget till seniorfotbollen är stort. Vissa, som Henderson, tar det med lätthet. Andra, som Joel Pereira, sliter under många år. Att Kovar nästa säsong ska spela seniorfotboll är för mig självklart. Det gäller bara att hitta rätt klubb. Spontant tänker jag att Kovar är redo för spel i en bra Championshipklubb. Samtidigt kan det vara en oförlåtande miljö, så kanske är det vettigare att sikta en nivå lägre. Eller utomlands. För bra för att spela reservlagsfotboll är han hur som helst.

Nåväl, den här säsongen var Matej Kovar fantastisk. Tvivelsutan en kandidat till att vara årets reservlagsspelare.

Övriga

Nathan Bishop värvades i januari och har spenderat tiden i klubben som tredjemålvakt i a-laget. Om Kovar försvinner på lån är det väl rimligt att Bishop är reservlagets målvakt nästa säsong.

Jacob Carney fick vakta målet i en match men spenderade största delen av säsongen på lån i Stocksbridge Park Steels. Har rimligen gjort sitt i United.

Dean Henderson, Kieran O’Hara och Joel Pereira var ute på säsongslånga lån. O’Hara sitter på utgående kontrakt och blir rimligen friställd. I en normal värld skulle många klubbar jaga hans signatur, nu blir hans framtid mer oviss.

Alex Fojticek fick vakta målet i en match men spenderade största delen av säsongen på lån i Stalybridge Celtic. Har rimligen ingen framtid i United.

Paul Woolston har varit reservlagets reservmålvakt i två säsonger och fick den här säsongen spela två matcher. Signerade nytt kontrakt i februari men kommer näppeligen få en större roll.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Matej Kovar1561,07
Paul Woolston201,5
Lee Grant220
Jacob Carney101
Alex Fojticek101

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. I händelse av målvaktsbyte och hållen nolla går nollan till den målvakt med störst speltid i matchen eller, om speltiden är lika, till målvakten som startade matchen.

Försvarare

Ingen bredd alls, så juniorerna fick spela.

Di’Shon Bernard

Det blev Di’Shon Bernard som fick a-lagsdebutera mot Astana. Jag hade valt Teden Mengi. Bernard har ändå gjort stora framsteg den här säsongen, framför allt är han inte längre lika misstagsbenägen som för något år sedan.

Bernard har utgående kontrakt men det förefaller vara givet att han blir erbjuden nytt kontrakt. På den här nivån är han det bästa vi har bakom Mengi och det finns ingen som omedelbart knackar på dörren. Att han skulle vara en framtida a-lagsspelare i United har jag ändå mycket svårt att se.

Ethan Laird

En som definitivt har potentialen att bli en a-lagsspelare i United är Ethan Laird. Ja, vore det inte för skadorna de senaste åren kunde han mycket väl ha varit det redan nu. Att Brandon Williams idag spelar vänsterback beror på att Laird gjorde högerbacksplatsen till sin egen.

Men det är ju det där med skadorna. Att unga spelare blir skadade behöver inte vara ett problem. Men det är aldrig bra (även om det någon gång ibland kan föra med sig positiva effekter).

Laird signerade nyligen ett nytt långtidskontrakt (av reservlagsspelarna har han det längsta kontraktet), vilket bekräftar att det är en spelare United har stor tro på. Om han är fullt rehabiliterad när nästa säsong drar igång tycker jag att vi ska flytta upp honom till a-lagstruppen. Skeppa Diogo Dalot och låt Laird och Williams utgöra ytterbacksbredd bakom Luke Shaw och Aaron Wan-Bissaka. Det är Laird redo för.

Övriga

Cameron Borthwick-Jackson och George Tanner var utlånade i stort sett hela säsongen. Båda har nog gjort sitt i United. Lee O’Connor såldes till Celtic på deadline day i september.

Luca Ercolani blev knäskadad i september. Förhoppningsvis färdigrehabiliterad i sommar men osäkert om han har någon framtid i United. Demetri Mitchell blev skadad i februari 2019 och har ännu inte gjort comeback. Sitter på utgående kontrakt och kommer näppeligen få förlängt.

Max Taylor gjorde bejublad comeback efter cancersjukdom och fick följa med a-laget till Astana. Imponerade i comebacken i reservlaget men sedan blev den långa träningsfrånvaron tydlig och han gick på lån till Stalybridge Celtic. Oviss framtid.

Brandon Williams var fantastisk under säsongsinledningen och blev sedan a-lagsspelare.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅL
Teden Mengi17 (1)0
Di’Shon Bernard160 (1)
Ethan Laird131 (3)
Reece Devine10 (1)0 (1)
Brandon Williams60 (4)
Lee O’Connor50 (1)
Max Taylor4 (3)0
Luca Ercolani2 (2)0
Tim Fosu-Mensah20
William Fish1 (2)0 (1)
Eric Bailly10
Axel Tuanzebe10

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)

Mittfältare

Kanske den bästa mittfältsgenerationen i klubbens historia, åtminstone sett till bredd.

Ethan Galbraith

Med ett inhopp mot Astana städade Ethan Galbraith av sin a-lagsdebut i United. Det kan mycket väl bli hans enda match som Unitedspelare. Inte för att han är dålig men United har för många spelare på samma position som är bättre. När han sprang in på planen mot Astana hade han redan gjort sin första landskamp.

Nu sitter Galbraith på utgående kontrakt. Rimligen vill United behålla honom. Även om han inte lyckas i United är han bra nog för att om ett par år inbringa några slantar vid en försäljning (om det nu finns några pengar i fotbollen om ett par år…). För Galbraiths del kan det kanske vara klokt att sondera marknaden men i den rådande situationen kan nog tryggheten i United vara svår att lämna.

James Garner

När James Garner spelade i reservlaget var han på en bra dag bäst på planen och på en dålig dag en av de bästa. Jag kan tycka att han borde ha fått större förtroende i a-laget.

Den här säsongen adderade han mål till sitt spel. Nio mål (och en assist) på tolv matcher är fantastiska siffror för en central mittfältare. Som spelare är han dynamisk, som bäst när han får arbeta över stora ytor. Bra fötter, bra huvud.

Garner får anses vara favorit att bli årets reservlagsspelare (förutsatt att han är valbar i omröstningen, formellt klassas han numer som a-lagsspelare). Framtiden bör vara i seniorfotbollen, i ungdomsfotbollen har han inget mer att hämta. Regelbunden speltid i United verkar inte vara aktuellt, varför ett lån blir naturligt.

Angel Gomes

Framtiden för Angel Gomes är oviss. Fortfarande inga nyheter om förlängt kontrakt och snart är han fri agent. Nu känns ändå som en dum tid att byta klubb. Men de senaste ryktena indikerar att det blir klubbyte för den unga engelsmannen. Vi får se.

Den här säsongen blev det inte överdrivet mycket spel för Gomes, sju matcher i reservlaget och sex i a-laget. Delvis beror det på skador men det handlar också om att bänken och även läktaren i a-laget ibland gick före reservlaget. Personligen tycker jag att det hade varit bättre att matcha Gomes än att envisas med spelare som Andreas Pereira, Jesse Lingard och även Juan Mata.

Talangen är odiskutabel, så även de problem som hans ringa fysik ger honom. Gomes behöver utrymme för att lyckas. Framtiden måste vara i seniorfotbollen. Stannar han i United behöver han gå på lån och det är avgörande att han hittar rätt klubb.

Dylan Levitt

Kanske är Dylan Levitt dömd att alltid leva i James Garners skugga. Alldeles säkert skulle vi prata oftare och mer om Levitt om det inte vore för Garner. Den walesiska mittfältaren skulle sannolikt ha landslagsdebuterat i mars om fotbollen hade fortsatt. En plats i EM-truppen föreföll vara en självklarhet.

Levitt har passningsfoten som sin största styrka. Bra på stillaliggande boll och bra på levande boll. Fostrad som en offensiv spelare används han nu vanligen som sittande mittfältare.

En given kandidat till priset som årets reservlagsspelare och ännu en spelare som förefaller vara redo för seniorfotboll.

Arnau Puigmal

I mördande konkurrens på mittfältet har Arnau Puigmal ofta fått speltid som vikarierande högerback. Det är ingalunda hans position men det verkar ändå ha gjort honom gott. Puigmal är en hygglig spelare men det är för många före i kön för att han ska ha någon realistisk chans att bli a-lagsspelare i United.

Aliou Traore

I februari debuterade Aliou Traore i det franska U19-landslaget. Det var hans första landskamp sedan U16-nivån. Lite märkligt, kan jag tycka, då det inte riktigt överensstämmer med hans formkurva i United. I konkurrensen på mittfältet fick Traore vikariera som vänsterytter i många matcher. Inte dålig men han har inte levt upp till förväntningarna.

Övriga

Aidan Barlow spenderade höstsäsongen på lån i Norge. Hade bara gjort ett par matcher i reservlaget när spelet avbröts. Utgående kontrakt och oviss framtid.

Ethan Hamilton var utlånad i stort sett hela säsongen. Har sannolikt ingen framtid i klubben.

Dion McGhee fick sparsamt med speltid och när han fick spela var det ofta som nödlösning i backlinjen. Har sannolikt ingen framtid i klubben.

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅL
Ethan Galbraith182 (1)
Arnau Puigmal13 (3)3 (1)
Dylan Levitt13 (1)3 (4)
Aliou Traore12 (4)4
James Garner129 (1)
Angel Gomes74 (2)
Dion McGhee6 (3)0
Mark Helm2 (5)0
Aidan Barlow21
Hannibal Mejbri1 (4)0 (3)
Charlie McCann10
Charlie Wellens0 (1)0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)

Anfallare

I väntan på nästa generation.

Tahith Chong

Med sju mål och sex assists (på tio matcher) var Tahith Chong reservlagets poängkung. Han har ännu inte lyckats i a-laget men i reservlaget har han gjort stora framsteg.

Framför allt har beslutsfattandet blivit bättre. Chong värderar situationerna mycket bättre nu än i början på säsongen. Även det tekniska utförandet har blivit bättre, framför allt har han förbättrat sitt skott.

Signerade, efter långa förhandlingar, nytt kontrakt. Det blir spännande att se vad Uniteds plan för Chong är. Som jag ser det behöver han gå på lån. Steget till seniorfotbollen kommer bevisligen ta tid för Chong och United har inte möjlighet att ge honom den tiden. Det gäller bara att hitta en klubb som har tålamod.

D’Mani Mellor

Det är kul att följa D’Mani Mellors utveckling. Han är ingalunda den mest talangfulla spelaren i ungdomslagen. Det som talar för Mellor är att han arbetar hårdare än de flesta. Det räckte hela vägen till ett inhopp mot Astana. Jag blir förvånad om han får fler chanser i a-laget men det ska ändå bli roligt att följa hans framtida utveckling. Någonstans kan jag se honom kriga sig upp genom divisionerna och till slut göra en handfull Premier League-mål.

Mellor har utgående kontrakt men blir rimligen erbjuden ett nytt avtal.

Largie Ramazani

Den belgiska anfallaren Largie Ramazani är ett mysterium. Under sina år i juniorlaget var han relativt anonym men ändå ordinarie i sitt ungdomslandslag. Den här säsongen inledde han med att spela bättre fotboll än någonsin och då fanns det plötsligt ingen plats för honom i landslaget.

Ett mysterium är också att han inte har spelat alls i United efter nyår. Men då blev det, i slutet av februari, förstås debut i U19-landslaget. Go figure?!

Det spekulerades att han bänkades i United för att han inte ville signera nytt kontrakt. Enligt Transfermarkt har han emellertid kontrakt över nästa säsong, så den teorin låter orimlig. Skada? Verkar inte så, åtminstone satt han på bänken i ett par matcher.

Hur som haver med den saken. När han spelade gjorde han det bra och med tio mål var han den ledande målskytten i ungdomslagen.

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅL
Largie Ramazani15 (1)10 (2)
D’Mani Mellor144 (6)
Tahith Chong107 (6)
Anthony Elanga4 (4)0
Mason Greenwood22
Dillon Hoogewerf0 (3)1
Ayodeji Sotona0 (1)0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)


Ett antal juniorer fick speltid i reservlaget, de diskuterade jag i juniorlagsgenomgången. De utlånade spelarnas prestationer behandlas utförligare i lånekollen.