Matěj Kovář

Den tjeckiska målvakten Matej Kovár tillhörde Manchester United från januari 2018 till sommaren 2023. Han fick aldrig debutera i a-laget men han satt på bänken vid några tillfällen.

Matej Kovár signerade sitt första proffskontrakt när han värvades till Manchester United från den tjeckiska klubben Slovácko i januari 2018. Han spelade tämligen omgående till sig en ordinarie plats i juniorlaget.

Säsongen 2018/19 tog han så över som ordinarie målvakt i reservlaget och han var även med som tredjemålvakt i a-laget vid något tillfälle. Han fortsatte som givet förstaval i reservlaget när säsongen 2019/20 inleddes. I oktober 2019 signerade han ett nytt kontrakt med United. En månad senare satt han för första gången på bänken i a-laget, i bortamatchen mot Astana.

Inför säsongen 2020/21 blev Kovár utlånad till Swindon Town. Han spelade de flesta matcherna för klubben men i januari blev han återkallad till United. Kovár avslutade säsongen med spel i Uniteds U23.

Höstsäsongen 2021 fortsatte Kovár i Uniteds U23. I januari 2022 signerade han ett nytt kontrakt med United för att sedan flytta till Burton Albion på lån. Han fick länge finna sig i att nöta bänk i Burton. När han väl fick chansen höll han nollan fyra matcher i rad. Totalt spelade han sex matcher för Burton.

Kovár spenderade försäsongen 2022 med Uniteds a-lag. Därefter gick han till Sparta Prag på ett säsongslångt lån. Lånet blev en succé. Kovár gick in i startelvan direkt och han hjälpte klubben att bli mästare. Efter säsongen prisades han som säsongens målvakt i ligan.

Sommaren 2023 spelade Kovár ett par träningsmatcher för United. Sedan såldes han till Bayer Leverkusen, för nio miljoner euro.

Kovár har varit given i de tjeckiska ungdomslandslagen. Hösten 2021 debuterade han i U21-landslaget.

Spelarkaraktär

Matej Kovár är en målvakt med enorm potential och han har förmågan att göra obegripliga räddningar, med straffräddningar som en specialitet. Som en modernt skolad målvakt är han även bra med bollen vid fötterna. Fortfarande gör Kovár, som nästan alla unga målvakter, en del grodor.

Rekommenderad läsning

 • Presentation av de 14 tonåringarna som är aktuella mot Astana

  Presentation av de 14 tonåringarna som är aktuella mot Astana
  pjimage

 • Reservlaget 2019/20: Ordningen (nästan) återställd

  Reservlaget 2019/20: Ordningen (nästan) återställd

 • Matej Kovár klar för Bayer Leverkusen

  Matej Kovár klar för Bayer Leverkusen

Senaste artiklarna om Matěj Kovář

 • Matej Kovár klar för Bayer Leverkusen

  Matej Kovár klar för Bayer Leverkusen

 • Fred lämnar / Protest mot Greenwood / Moyes bekräftar överenskommelse

  Fred lämnar / Protest mot Greenwood / Moyes bekräftar överenskommelse

 • Dubbla bud på Højlund / Mainoo skadad / ten Hags reaktion

  Dubbla bud på Højlund / Mainoo skadad / ten Hags reaktion

 • Kovár till Sparta kollapsar / Bishop i blåsväder / 40 miljoner för Scott

  Kovár till Sparta kollapsar / Bishop i blåsväder / 40 miljoner för Scott

 • I samma fotspår som förra veckans match

  I samma fotspår som förra veckans match

 • Ungdomsspelare får lägre tröjnummer

  Ungdomsspelare får lägre tröjnummer

Biografin uppdaterad i augusti 2023 (uppdateras på säsongsbasis).