Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Chelsea

Embed from Getty Images

Imorgon, på den på en söndag ovanliga avsparkstiden 19.00, drabbar Manchester United och Chelsea samman i FA-cupens andra semifinal. Klubbarna vet då om det blir Manchester city eller Arsenal som utgör motståndet i finalen men när detta skrivs har city ännu inte vunnit mötet mellan fuskarna.

United och Chelsea slåss förstås inte bara om en plats i FA-cupens final utan också, tillsammans med Leicester, om de två sista Champions League-platserna i ligan. Det får stå åt sidan för nu, även om vi förstås kastar ett eller annat öga på Leicesters match mot Tottenham, som bör vara avslutad lagom till avsparken på Wembley. Imorgon är det cupen som gäller.

Och det är verkligen FA-cupen som gäller den här säsongen. För i semifinal har vi de senaste 30 årens giganter – med 26 av 30 ligatitlar (varav United hälften) tillsammans – i den engelska fotbollen.

Manchester United

Frågar ni mig så borde vi satsa fullt ut på FA-cupen. Att vinna en cup är på riktigt. Att sluta fyra i en liga för att senare tjäna mer pengar är för bankmän. Helst ska vi förstås ta tredjeplatsen i ligan, vinna FA-cupen och sedan åka till Tyskland och vinna Europa League.

Inte för att jag är övertygad om att det faktiskt är avgörande för detta United att spela i Champions League. Visst, du vill alltid mäta dig med de bästa. Men i Europa Leagues gruppspel kan vi skicka reserverna och se vad som händer. I Champions League måste vi spela med de bästa. Det leder till att vi i ligan då ibland måste vila de bästa. Vi är, tror jag, längre än det kommande transferfönstrets nyförvärv från att kunna utmana på två fronter.

Nåväl, vad jag tycker spelar egentligen ingen roll. Jag är övertygad om att det står i Ole Gunnar Solskjaers arbetsbeskrivning att han ska prioritera kvalifikation till Champions League över FA-cupen. Så att han inte kommer matcha sitt absolut bästa lag imorgon utgår jag från.

Exakt hur Solskjaer resonerar är svårt att veta. På dagens presskonferens fick vi egentligen inga ledtrådar alls. Det Solskjaer bjöd på är att Luke Shaw är ute medan Brandon Williams förmodligen är tillgänglig.

Embed from Getty Images

Att Sergio Romero vaktar målet är troligt, även om vi har med oss att David de Gea vaktade målet när det blev semifinal i ligacupen.

I de båda bortamatcherna mot Chelsea valde Solskjaer en trebackslinje medan han använde sin föredragna 4-2-3-1-formation i hemmamatchen i augusti. Imorgon räknar jag med att det blir 4-2-3-1, framför allt då Shaw inte är tillgänglig.

Solskjaer skulle kunna slänga in Diogo Dalot som högerback som kompensation för att portugisen inte fick spela i torsdags. Mitt tips är ändå att Aaron Wan-Bissaka spelar. Solskjaer litar helt enkelt inte på Dalot. I mittförsvaret räknar jag med att Eric Bailly roteras in och eftersom Harry Maguire alltid spelar blir det i så fall Victor Lindelöf som roteras ut. Om Williams är spelklar tar han vänsterbacken annars blir det nog Dalot, för att Tim Fosu-Mensah skulle spela två matcher på så kort tid håller jag för osannolikt.

Fred och Scott McTominay förefaller vara den troliga duon på det defensiva mittfältet, även om jag inte skulle trilla av stolen om vi fick se Nemanja Matic i startelvan.

Framför skulle Jesse Lingard, Andreas Pereira eller Juan Mata kunna roteras in. Jag tvivlar dock på att Solskjaer vågar vila både Paul Pogba och Bruno Fernandes. Det är trots allt en semifinal. Med tanke på att Fernandes nästan alltid spelar lutar det åt att han gör det imorgon också, även om de två senaste matcherna indikerar att han skulle må bra av lite vila.

Offensivt luktar det Odion Ighalo och Daniel James. De skulle kunna få sällskap av Lingard, Pereira eller Mata men magkänslan säger att Solskjaer vill ha en ordinarie anfallare på planen. Det naturliga är att Marcus Rashford fortsätter till vänster men det kan tänkas att Anthony Martial är piggare. Det rimliga är att lämna den mest slitna på bänken.

Möjlig startelva:

Chelsea

Chelsea har producerat bra resultat i sommar, även om spelet kanske inte alltid har motsvarat resultaten. Plumparna är förlusterna mot West Ham och Sheffield United medan vinster mot Manchester city och Leicester imponerar. Totalt har de sex vinster och två förluster efter återstarten.

Medan Solskjaer roterade nästan hela elvan i kvartsfinalen mot Norwich valde Frank Lampard en mer ordinarie elva när Chelsea besegrade Leicester i sin kvartsfinal. Ja, i den mån vi nu kan prata om en ordinarie Chelseaelva. Lampard tycks gilla att rotera.

Willy Caballero förefaller vara cupmålvakt, vilket är tråkigt för Uniteds del.

I backlinjen, som odiskutabelt är Chelseas stora svaghet, spelar César Azpilicueta nästan alltid och Kurt Zouma har startat de fyra senaste matcherna. Marcos Alonso och Reece James, bror till Uniteds Lauren James, turas om som ytterback, vilket medföra att Azpilicueta får hoppa mellan högerkanten och vänsterkanten. Antonio Rüdiger och Andreas Christensen gör upp om den andra mittbacksplatsen.

På mittfältet saknas både N’Golo Kanté och Billy Gilmour, men kvar finns ändå fem spelare som får regelbunden speltid i form av Ruben Loftus-Cheek, Jorginho, Mateo Kovacic, Ross Barkley och Mason Mount. Senast startade Loftus-Cheek, Jorginho och Kovacic, vilket kanske öppnar för Barkley och Mount imorgon.

Embed from Getty Images

Offensivt har Willian startat samtliga matcher som högerytter efter återstarten medan Christian Pulisic har varit vänsterytter i de sju senaste. Platsen som centerforward slåss Olivier Giroud och Tammy Abraham om. Över hela säsongen har Abraham fått mer speltid men i sommar har Giroud fått fem starter mot Abrahams tre. Callum Hudson-Odoi och Pedro har tillsammans fått 51 minuters speltid i sommar.

Möjlig startelva:

Historik

Detta blir säsongens fjärde och sista möte mellan United och Chelsea. Hittills har det blivit idel vinster för de goda. Böjar vi bakifrån så möttes lagen i Premier League-premiären i augusti. Då blev det en rättvis 4-0-seger för United, sedan Rashford (2), Martial och James skrivit in sig i målprotokollet.

Därefter blev det, i oktober, en 2-1-seger i ligacupen. Det vi minns därifrån är Rashfords segermål på frispark.

I februari följde så en 2-0-seger på Stamford Bridge i ligan. Martial och Maguire nickade in korrekta mål medan båda fuskmål dömdes bort av VAR, sedan domarna på planen misslyckats med sitt jobb.

Visste ni att…

 • Detta blir Ole Gunnar Solskjaer sjätte match mot Chelsea som Unitedmanager. Hittills har han fem vinster och en oavgjord.
 • United och Chelsea möts i FA-cupen för fjärde året i rad. Chelsea vann de två första men förra året blev det Unitedseger.
 • Chelsea har vunnit FA-cupen sex gånger sedan millennieskiftet.
 • Morgondagens semifinal är United 30:e i FA-cupen, vilket betyder att United tangerar Arsenals rekord.
 • United har vunnit 15 av klubbens 17 senaste FA-cupsemifinaler.
 • Manchester Uniteds förlustfria svit är nu 19 matcher lång. Vår segersvit är 1 match lång.
 • Rött är vackert. Blått är fult.

Matchfakta

Manchester United
Chelsea

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, semifinal
Tid: Söndagen den 19 juli 2020, 19.00
Plats: Wembley Stadium, London
Teve: Kanal 9/Dplay/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Jones (skadad, slutet juli)
 • Shaw (fot, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, september)
Tveksamma:

 • Williams (huvud)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e17-11-863-3562
Bästa målskytt: Martial, Rashford (17)
Disciplin: 65 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V27/6NorwichBFA2-1[3]
V30/6BrightonBPL3-0 
V4/7BournemouthHPL5-2 
V9/7VillaBPL3-0 
O13/7SouthamptonHPL2-2 
V16/7PalaceBPL2-0 
[3] Efter förlängning.

Chelsea

Skador:

 • Gilmour (knä, inget datum)
 • Kanté (hamstring, ev. 26 juli)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e19-6-1164-4963
Bästa målskytt: Abraham (14)
Disciplin: 58 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V28/6LeicesterBFA1-0 
F1/7West HamBPL2-3 
V4/7WatfordHPL3-0 
V7/7C PalaceBPL3-2 
F11/7Sheffield UBPL0-3 
V14/7NorwichHPL1-0 

United mot Chelsea

Totalt:  18678-55-53295-223
FA-cupen:  169-2-525-13
Neutral plan:  103-4-314-11
SENASTE MÖTENA
O2019-04-28HPL1-1 
V2019-08-11HPL4-0 
V2019-10-30BLC2-1 
V2020-02-17BPL2-0 
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
O2008-05-21NCL1-1 
O2009-08-09NCS2-2 
V2010-08-08NCS3-1 
F2018-05-19NFA0-1 

Domare: Mike Dean

Assisterande: Hussin, West, fjärdedomare: Madley, VAR: Oliver, assisterande VAR: Massey-Ellis.
 M
PL 2019/20:26110409
PL 2018/19:29134558
PL totalt:50818815250167
Snitt (2018-20): 4,40,160,090,31
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:73401419
Dömt Chelsea:71451511