Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Nästa säsong kommer vara än mer utmanande

Embed from Getty Images

Igår tog den inhemska säsongen slut för Manchester United. Bortamatchen mot Leicester var inget direkt fall framåt vad gäller spelet, men United gjorde trots det två mål mer än hemmalaget och säkrade på så sätt tredjeplatsen i ligan. Champions League till hösten för United, Leicester får nöja sig med Europa League efter att Chelsea tämligen enkelt besegrat Wolves.

Hur sammanfattar man egentligen den här säsongen med Unitedögon? Pigg start (4-0 mot Chelsea), till stora delar en bedrövlig höst, en nyvunnen form efter årsskiftet följt av ett tre månader långt avbrott som ingen kunde förutsett, och avslutningsvis en sommar som var tudelad spelmässigt men som till slut alltså räckte till att nå tredjeplatsen. Och ja, att vi till slut hamnade på tredjeplatsen gör att säsongen nog måste anses som godkänd, om än att marginalen till lagen ovan är alldeles för stor, men United är ju i början av sitt lagbygge, de andra två är i sin prime med sina.

Matchen igår visade dock på en väldigt bra sak, att United kan vinna viktiga matcher utan att spelmässigt imponera. Att åka till ett visserligen försvagat Leicester och ha nerverna att spela hem de tre poängen är starkt, riktigt starkt. Motståndarsupportrar kommer säkert raljera om att United återigen fick en straff och att det var det som gjorde det, men om inte Wes Morgan och Jonny Evans tillsammans drar ner en helt fri Anthony Martial i det läget, ja då gör han förmodligen mål ändå. Och sen när är det fult att göra mål på korrekt dömda straffar?

På stopptid var det som att alla Unitedgudar var nere och drog i trådarna helt rätt. Först drog den förre Unitedspelaren Jonny Evans på sig ett rött kort vilket minskade Leicester chanser att komma ikapp, sedan fick inbytte Jesse Lingard göra sitt första mål sedan månlandningen ägde rum, på en bjudning från Peters son Kasper – det var som att allt bara skulle gå Uniteds väg. Att Lingard tack vare det här målet skall hitta tillbaka till när han var som bäst ställer jag mig fortfarande tveksam till, men bara det att han faktiskt fick skriva in sig i målprotokollet den här säsongen värmer. Hur mycket kritik han än får, och hur mycket jag än ogillar att han bytte agent till Mino Raiola, så är han vår egen produkt – och det betyder ändå något.

En lugn vecka väntar nu United, och sedan är det förmodligen reserverna som får vaska av Europa League-returen mot LASK innan Solskjaer skall leda laget mot hans första titel med United. Men till hösten, då slipper vi den reservturneringen, för då väntar Champions League.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer mötte så klart pressen efter matchen.

  • Om hur nöjd han är med att nå tredjeplatsen: “Det har varit en enorm prestation av spelarna och tränarna. Tränarna är fantastiska, jag pratade med alla i morse om att oavsett vad som händer idag så har vi kommit så långt som ett lag, vi bygger en kultur. Jag är väldigt glad och stolt över deras arbete, att vinna den här matchen var mentalt viktigt efter att ha förlorat två semifinaler den här säsongen.”
  • Om nästa säsong med Champions League: “Först av allt, nästa säsong med Champions League istället för Europa League kommer vara annorlunda. Vi vill komma högre upp i ligatabellen så vi kan inte ta ögonen från ligan och vila spelare i Europa League. Så det kommer vara högre krav på spelarna, de kommer behöva jobba hårt nu över sommaren. Vi har Europa [League] nu som kommer vara en grund, men nästa säsong kommer vara ännu mer utmanande för dem. Om man spelar mot topplag i Champions League måste man vänja sig vid att spela 45-50 matcher för klubben per säsong, om man skall vara framgångsrik.”
  • Om han nu bevisat att han är den som skall ta tillbaka United till toppen: Det är inte Solskjaers sak att svara på sa han. Han tror på vad han gör och har gjort, men alla har olika idéer för hur man gör saker. Han gör på sitt sätt och det är det enda sätt han kan göra det på, tillsammans med sin fantastiska tränar- och spelargrupp. “Jag tror på vad jag gör.”
  • Om Bruno: Han har gjort en enorm skillnad sedan han kom in enligt Solskjaer, och har varit fantastisk med mål, assist, entusiasm och mentalitet som hjälpt. Igår var han tröttare, och gnällde lite för mycket vilket Solskjaer sa att de måste ta ur honom. Men när straffen väl skulle slås var han hur lugn som helst.
  • Om försvaret och om det är tillräckligt för högre placeringar och Champions League“Varje lags grund byggs bakifrån, och vi höll vår 21 nolla. David slog faktiskt ett rekord idag med sin 113 hållna nolla för klubben. Så klart måste vi ha stabiliteten bakifrån för att kunna släppa lös talangen. Marcus [Rashford], Anthony [Martial] Mason [Greenwood], alla spelare där fram har inte pressen på sig att göra tre, fyra, fem mål, för vi har haft en bra period det senaste.”
  • Om att visa kritikerna fel: Att bli kritiserad stärker bara Solskjaer (enligt honom själv), och att laget blivit tippade sexa, sjua men lyckades komma trea är väldigt bra gjort.

Övriga reaktioner

Solskjaer pratade även med Sky Sports efter matchen. Även här sa han att spelarna gjort en fantastisk prestation att komma trea, särskilt om man ser på hur de såg ut tidigare på säsongen. Gällande själva matchen igår tyckte han inte att det var en speciellt bra match, men att det är bra att man kan vinna såna matcher som man behöver vinna. Han sa också att laget mer och mer börjar se ut som ett Man United-lag. Avslutningsvis fick han en fråga om värvningar, där han förklarade att klubben vet vad han vill ha, så får vi se vad man lyckas få loss.

Bruno Fernandes utsågs till matchens lirare.

Många av spelarna uttryckte så klart glädje över att klubben nu är tillbaka i Champions League.

Mer från matchen

Snackisar efter Leicester City – Manchester United 0-2

Spelarbetyg: Leicester City – Manchester United 0-2

Res med oss till Manchester!