Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Tevematcher 2020/21: När spikas spelschemat

För ett par veckor sedan fick vi det preliminära spelschemat för Premier League. Som alltid kommer ändringar att ske och i vår årliga artikel försöker vi reda ut när matcherna spikas.

I normalfallet är det för många av största vikt att veta när matcherna spikas, då resor ska planeras. När detta skrivs är det nog inte många som har planerat någon resa (säkert finns det någon som har chansat för att få ett billigare flyg) men förhoppnings blir resan till Manchester möjlig även säsongen 2020/21.

Några exakta svar på när spelschemat spikas kan vi inte ge, för vi vet att matcherna inte alltid spikas när Premier League lovar att så ska ske. Därför tittar vi också på hur det har sett ut historiskt.

Säsongen 2020/21 går vi in på det andra året i treårscykeln för Premier Leagues teveavtal. Coronakrisen innebär emellertid vissa förändringar jämfört med förra säsongen. I Uefas turneringar går vi in på det tredje och sista året i den nuvarande cykeln.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och vi tillhandahåller även Muss Unitedkalender. När detta skrivs är matcherna i september redan spikade men därefter är spelschemat preliminärt.

Vi vet av hävd att enbart ett fåtal av Uniteds matcher spelas på lördagar klockan 16.00. Att vi spelar Champions League istället för Europa League torde ändå medföra fler lördagsmatcher, vilket åtminstone undertecknad uppskattar. Exakt när matcherna spelas vet vi först när tevebolagen och polisen har sagt sitt.

Premier Leagues hemsida är datum för då matcherna till och med januari ska spikas angivna:

 • Oktober: 11 september
 • November: 22 september
 • December och januari: 9 oktober

Nu litar vi inte fullt ut på detta. Premier League är bra på att lova, sämre på att infria sina löften. Förra säsongen levererades spikade matcher vid sju tillfällen (sommarmatcherna exkluderade), varav tre senare än meddelat.

I år har vi heller inte fått besked om när matcherna från februari och framåt ska spikas. Vi ger därför, som referens, de datum som spelschemat har spikats föregående säsonger.

MATCHDATUMSPIKAT 2019/20SPIKAT 2018/19SPIKAT 2017/18SPIKAT 2016/17SPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september5 juli6 juli6 juli7 juli3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober1 augusti7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
November22 september7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December17 oktober12 oktober19 oktober14 oktober8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari17 oktober12 oktober3 november14 oktober13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari20 december17 december22 december13 december17 december19 december10 december4 december2 december
Mars24 januari25 januari24 januari25 januari21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April21 februari22 februari27 februari28 februari26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Majn/a5 april4 april30 mars/12 april5 april2 april4 april10 apriln/a
# Det tidigaste datum som matcherna har spikats markeras med fet stil och det senaste datumet markeras med kursiv stil.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas samt i mars och april.
# Säsongen 2016/17 spikades majmatcherna i två omgångar. Matcherna för första veckan i maj spikades den 30 mars medan matcherna den andra veckan i maj spikades den 12 april.

Tidigare år har vi fått oktobermatcherna i augusti men i år blir de avsevärt senare. Från november och framåt tycks vi emellertid vara tillbaka på ordinarie schema, varför tabellen ovan torde stämma bra.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Aktuella matchtider

Då det är samma teveavtal som gäller så är det också samma avsparkstider som gäller. Vissa justeringar sker emellertid då det, på grund av den sena starten, blir fler veckomatcher den här säsongen än normalt.

Tisdag/onsdag/torsdag och storhelg:

 • Fyra omgångar (ordinarie säsong tre veckoomgångar) spelas mitt i veckan (tisdag, onsdag och kanske även torsdag) och en omgång spelas på en storhelg (annandagen). Då annandagen i år infaller på en lördag får vi istället storhelgsomgången måndagen den 28 december.
 • Matcherna i de ordinarie veckoomgångarna hade förra säsongen avspark antingen 20.30 eller 21.15.
 • Ensamma veckomatcher (primärt flyttade uppskjutna matcher, men det kan även bli aktuellt med en torsdagsmatch under ordinarie veckoomgång) brukar emellertid ha avspark 20.45 eller 21.00.

Måndag/fredag:

 • Totalt 24 matcher ska enligt teveavtalet spelas på fredag eller måndag. De flesta brukar läggas på måndagar. (Av naturliga skäl aningen justerat den här säsongen.)
 • Måndagsmatcherna har avspark 21.00 medan det är 20.30 eller 21.00 som gäller på fredagar.

Lördag:

 • Majoriteten av matcherna spelas på lördagar.
 • 13.30: 32 matcher.
 • 16.00: Resterande matcher (i utgångsläget 165 matcher, men vissa av dessa flyttas ändå av olika skäl, till exempel Europa League-spel och krock med cupmatcher).
 • 18.30: 32 matcher.
 • 20.45: 8 matcher.
 • Viss justering den här säsongen då en helgomgång försvinner.

Söndagar:

 • 15.00: 32 matcher.
 • 17.30: 32 matcher.
 • TBC: 10 matcher (den sista omgången, oftast men inte alltid avspark 16.00).
 • Viss justering den här säsongen då en helgomgång försvinner.

Den splittrade omgången:

 • Trots att det inte blir något vinteruppehåll den här säsongen får vi en splittrad omgång. Detta för att det står så i teveavtalet. Den här säsongen är den splittrade omgången emellertid mitt i veckan, istället för helg som annars ska gälla.

Med undantag för “resterande matcher” på lördagar, fem veckomatcher och ett antal matcher den sista omgången visas alla matcherna på teve i England enligt ordinarie avtal. Det ger egentligen 200 tevesända matcher i England, mot 168 i förra avtalet, men den här säsongen blir det (minst) 220 tevesända matcher, med fortsatt diskussion om ännu fler. Bland annat kommer alla matcherna i den extra veckoomgången och alla matcherna i den splittrade omgången tevesändas i England. (Mer om detta under avsnitten tevematcher i Sverige och tevematcher i England.)

Nu är detta förstås bara en guide och ytterligare avsparkstider brukar av olika skäl behöva användas.

Cupmatcher 2020/21

Manchester United deltar den här säsongen i Champions League. Därmed slipper vi torsdagsmatcher. Finalen spelas på en lördag klockan 21.00 medan alla andra matcher spelas på tisdagar och onsdagar om inget oförutsett inträffar. I gruppspelet har två matcher varje speldag avspark 18.55 medan de sex återstående matcherna börjar 21.00. I slutspelet är det avspark 21.00 i samtliga matcher.

En tycker att tevebolagen kan studera spelschemat och konstatera att Champions Leagues gruppspel börjar tisdagen den 20 oktober (ungefär en månad försenat). Därmed är det olämpligt att lägga matcher för Champions League-lag söndagen den 18 oktober. Nu funkar inte tevebolagen så. Ofta tycker de att söndagen den 18 oktober (som exempel) är ett alldeles förträffligt bra datum för match. Sen hoppas de helt enkelt att det aktuella Champions League-laget ska råka få en onsdagsmatch. Därför förekommer ofta notiser om att matcher kan flyttas även när spelschemat spikas.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas primärt på tisdagar och onsdagar men enstaka torsdagsmatcher kan det bli. Generellt har ligamatcherna företräde, har ett lag ligamatch på söndagen brukar det betyda den efterföljande ligacupmatchen spelas på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel, då skulle det vara alldeles för enkelt för oss supportrar att planera. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. Den här säsongen blir det inga omspel. Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen. Undantaget är åttondelsfinalerna (omgång 5) som sedan säsongen 2019/20 spelas mitt i veckan. Detta för att ge utrymme för vinteruppehållet som introducerades 2019/20. Nu blir det inget vinteruppehåll den här säsongen men FA-cupens åttondelsfinaler spelas ändå mitt i veckan.

FA-cupens kvartsfinaler, semifinaler och finalen flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 ligger då det inte spelas någon ligafotboll.

Cupmatcher 2020/21

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet. För den som önskar nyare information så publicerade Premier League 2019 en artikelserie om hur spelschemat konstrueras.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa datum ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester city alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att sammanstrålning av supportrar på en viss tågstation i möjligaste mån undviks. Vidare tas hänsyn till andra stora evenemang.
 • Ett lag får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • De som spelar hemma i omgång 1 har bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska lagen ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om laget har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen, även om det tycks ha lättats på den fronten.

Tevematcher i Sverige

Som svensk Unitedsupporter är det lämpligt att ha ett gott förhållande till Nent (Viaplay, V, TV3, TV6 och TV10), då de sänder Premier League, Champions League och ligacupen. Vad som gäller för FA-cupen är aningen oklart.

Premier League

Nent har rätten att visa Premier League till och med säsongen 2027/28 (nytt långtidsavtal tecknades i februari). Enligt den senast kommunicerade informationen har Nent rätten att sända 232 matcher per säsong. Det är 32 matcher bättre än i England men 148 matcher sämre än i USA, där NBC visar alla matcher.

Nu lever vi emellertid i speciella tider och då det blir (minst) 220 tevesända matcher i England just den här säsongen förutsätter jag att Nent som vanligt får visa alla matcher som tevesänds i England samt en match varje lördag klockan 16.00.

Huruvida brexit öppnar för att samtliga matcher återigen får tevesändas i Sverige har jag ännu inte sett någon information om.

FA-cupen och ligacupen

I de engelska cuperna brukar tevebolagen vara väldigt bra på att välja ut Manchester United för tevesändning. Sänds United på teve i England gäller i stort sett undantagslöst att United visas på teve också i Sverige.

Vad som gäller för FA-cupen i Sverige har inte kommunicerats helt tydligt. I maj 2017 säkrade Nent rättigheterna för cupen till och med säsongen 2023/24. Discovery (Dplay, Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport) köpte sedan rättigheterna av Nent, men det framgår inte om det gällde hela avtalsperioden.

Oavsett vilka som nu sänder så är avtalet på 80 FA-cupmatcher per säsong.

Efter två säsonger på Discovery är ligacupen tillbaka på Nent. Det var våren 2017 som bolaget tecknade avtal till och med säsongen 2021/22. Hösten 2018 meddelade emellertid Discovery att de hade säkrat rättigheterna för säsongerna 2018/19 och 2019/20. Men nu får vi alltså återigen vända oss till Nent för att se ligacupen (åtminstone sänder de omgång 1, det kan väl inte uteslutas att de säljer rättigheterna igen).

Champions League och Europa League

Nent har sänt Champions League sedan turneringen blev Champions League 1992 och de har rättigheterna även säsongen 2020/21. Samtliga matcher i turneringen visas på teve i Sverige.

Säsongen 2021/22 väntas emellertid revolution, då Telia (TV4 och C More) har säkrat rättigheterna för säsongerna 2021/22 till 2023/24.

Discovery har rättigheterna för Europa League säsongen 2020/21.

I nästa avtalsperiod (2021/22 till 2023/24) tar emellertid Nent över, då de också har säkrat sig rättigheterna för nya Europa Conference League.

Tevematcher i England

I England älskar de höjdpunktsprogram.

Premier League

Teveavtal för Premier League tecknas i treårscykler och vi är nu inne på år två i den nuvarande cykeln. Det nuvarande avtalet tillåter egentligen 200 direktsända matcher i England. Vad som gäller den här säsongen är emellertid ovisst.

Den senaste officiella informationen är att 220 matcher sänds i England.

Om detta faktiskt gäller så betyder det att många matcher blir helt otillgängliga för supportrar i England. För någon publik på läktarna är inte att vänta förrän tidigast i oktober.

Detta skulle givetvis vara horribelt men mycket tyder på att de faktiskt kommer att ta sitt förnuft till fånga, med tevesändning från samtliga matcher tills fulla läktare åter tillåts. Beslut är ännu inte fattat, så vi får helt enkelt vänta och se.

Annars är det Amazon, BT Sport och Sky Sports som har rättigheterna för Premier League i England:

 • Sky Sports har som vanligt flest matcher, i den här perioden 128 matcher per säsong (12 matcher till den här säsongen). Kanalen har de sena matcherna på lördagar (18.30 och 20.45), alla ordinarie söndagsmatcher samt fredags- och måndagsmatcherna.
 • BT Sport vann paketet för de tidiga matcherna på lördagar. I tillägg köpte de ett paket för 20 matcher fördelat på två veckoomgångar samt den splittrade helgomgången (den vid vinteruppehållet). Det ger totalt 52 matcher (6 matcher till den här säsongen) på BT Sport. 
 • Amazon kliver in som ny broadcaster och de tog hem storhelgsomgången samt en veckoomgång. I båda omgångarna sänds alla tio matcherna i England, det vill säga 20 matcher totalt (2 matcher till den här säsongen).

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram. Det är BBC som har de rättigheterna, vilket resulterar i det klassiska programmet Match of the Day (sent på lördagar) och MOTD2 (sent på söndagar). I tillägg visar de även programmen Football Focus och The Premier League Show. Avtalet för höjdpunkter följer samma cykel som för direktsändningar och det nuvarande avtalet gäller således till och med säsongen 2021/22.

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fyra paket) och Talksport (tre paket) får totalt sända ungefär 260 matcher i radio. Återigen är avtalsperioden till och med säsongen 2021/22.

Champions League och Europa League

BT Sport har rättigheterna till Uefas turneringar (Champions League och Europa League samt från säsongen 2021/22 även Europa Conference League). De tecknade nytt avtal i november 2019 och behåller rättigheterna över säsongen 2023/24. I avtalet har de också rätten till ett höjdpunktsprogram.

FA-cupen

BBC och BT Sport delar på rättigheterna för FA-cupen. Det nuvarande avtalet gäller till och med säsongen 2020/21. BBC visar 16 matcher per säsong och BT Sport har 30 matcher per säsong. Notabelt är att båda kanalerna visar finalen, så det blir 45 olika matcher som sänds.

Redan nu är även nästa avtal tecknat, giltigt säsongerna 2021/22 till 2024/25. ITV kliver in som operatör och ska visa minst 20 matcher per säsong medan BBC kommer visa 18 matcher per säsong (ja, det blir faktiskt färre matcher än i det nuvarande avtalet).

Ligacupen

Sky Sports har rättigheterna till EFL:s turneringar (ligacupen, Championship, League One, League Two och EFL Trophy). Avtalet gäller till och med säsongen 2023/24 och ger Sky Sports rätten att sända 15 ligacupmatcher, 138 ligamatcher (ytterligare 20 matcher de två sista säsongerna), alla playoffmatcher samt semifinalerna och finalen i EFL Trophy. Kanalen får dessutom visa ytterligare matcher i sina digitala tjänster.

Discoveryägda Quest har höjdpunktsrättigheterna – för givetvis finns det höjdpunktsrättigheter – till och med säsongen 2021/22.

Community Shield

ITV sänder Community Shield (herrmatchen) till och med 2025. Gissa vad? Det finns ett höjdpunktsprogram! Det har BBC (för herr- och dammatchen), till och med 2025.

Damlaget på teve

Kommunikationen gällande teveavtal för damfotboll är inte överdrivet bra.

FA Women’s Super League

Nent har rättigheterna i Sverige och visar “minst 50 matcher” per säsong till och med säsongen 2021/22.

I England har BBC och BT Sport 22 matcher vardera. Resterande matcher visas gratis på The FA Player. Nents avtal innebär tyvärr att direktsändningarna är blockerade i Sverige (även de matcher som inte visas på teve i Sverige, åtminstone var det så förra säsongen).

Tidigare har FA gett bort rättigheterna för Women’s Super League men de förväntas sälja dessa från och med säsongen 2021/22.

Förra säsongen visades många matcher på MUTV och förhoppningsvis blir fallet så även den här säsongen.

Women’s FA Cup och FA Women’s League Cup

Här är det aningen svårtytt men BBC och BT Sport har vissa rättigheter medan matcher också visas på The FA Player eller på klubbarnas egna kanaler.

Women’s Champions League

Nent har avtalet för finalen 2021 medan klubbarna äger rättigheterna för de tidigare omgångarna. Från och med säsongen 2021/22 blir det emellertid centrala rättigheter men dessa har ännu inte sålts.

Ungdomslagen på teve

MUTV visar de flesta matcher som ungdomslagen spelar.

Ligaspel

MUTV visar de flesta matcherna.

Uefa Youth League

Uefa Youth League har samma rättighetsinnehavare som Champions League (Nent den här säsongen, sedan Telia). Det brukar emellertid bara vara några få matcher per omgång som visas.

(MUTV har åtminstone tidigare sänt enstaka matcher – som inte visats på teve i England – men då har sändningarna varit blockerade i Sverige).

EFL Trophy

Förra säsongen sändes Uniteds gruppspelsmatcher på MUTV (Uniteds enda slutspelsmatch krockade med en a-lagsmatch och visades därför inte). Det ser ut att bli så även den här säsongen, åtminstone är den första gruppspelsmatchen mot Salford City inlagd i kanalens tablå.

Från och med semifinalerna har Sky Sports rättigheterna. Oklart om det blir någon svensk sändning.

FA Youth Cup

Förra säsongen visade MUTV de tidiga omgångarna medan kvartsfinalen sändes på Eurosport Player (i England på FA-cupens Youtubekanal, men den sändningen var blockerad i Sverige).

Rimligen blir det något liknande den här säsongen (det vill säga MUTV åtminstone till och med åttondelsfinalen medan de sista matcherna sänds av FA-cupens rättighetsinnehavare).

Övriga cuper

Som regel är det MUTV som gäller ifall matcherna visas. Vissa mindre cuper sänder matcher gratis på Youtube eller liknande plattformar.

Res med oss till Manchester!