Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – RB Leipzig

Paris Saint-Germain v Manchester United: Group H - UEFA Champions League

Efter tidernas sömnigaste fotbollsmatch* blickar vi åter mot Europa och Champions League-gruppen där alla motståndare objektivt kan klassas som vidriga. Imorgon kväll ska Manchester United för första gången spela fotboll mot RB Leipzig, en klubb som saknar existensberättigande. Vi slåss för tre poäng och för fotbollen som sport.

United och Leipzig går in i gruppspelsomgång 2 med en seger i ryggen. Båda lagen har därmed chansen att koppla greppet om gruppen. Framför allt har United chansen att närmast säkra avancemang till slutspelet. För efter Leipzig väntar två matcher mot Istanbul och där är allt annat än sex poäng att betrakta som ett fiasko. Samtidigt är morgondagens drabbning ingen match där United om det är oavgjort i slutskedet kan satsa obekymrat framåt. För en förlust imorgon är väldigt mycket sämre än oavgjort (medan skillnaden mellan vinst och oavgjort i lördags var massivt större än skillnaden mellan oavgjort och förlust).

* Det är möjligt att det under det senaste halvåret har spelats någon annan lika tråkig match (tråkigare är en fysisk omöjlighet). Den matchen hade jag i så fall förmånen att inte behöva bevittna, så den bortser jag från. Ingen match spelad dessförinnan kan konkurrera eftersom fotboll utan fans helt enkelt är väldigt många resor sämre än fotboll med fans. Så nej, inte ens ett uns av överdrift här.

Manchester United

Efter den superba insatsen mot Paris Saint-Germain kom Manchester United ner på jorden igen i hemmamatchen mot Chelsea. Det var inte så att vi var dåliga. De flesta spelarna kvalade in som godkända. Mer att allt bara var så meningslöst. Ärligt talat tycker att jag både United och Chelsea ska bli av med poängen vi fick i lördags. Så dålig var fotbollsmatchen.

Vi förlorade åtminstone inte. Alltid nåt, antar jag. Nu har vi inte längre idel förluster på hemmaplan den här säsongen. Kan vi faktiskt vinna på hemmaplan? Tja, vi kunde ha fått en betydligt enklare uppgift än RB Leipzig.

Lagnyheterna inför morgondagen var tämligen intetsägande. Ole Gunnar Solskjaer sa på dagens presskonferens att han räknar med att ha samma trupp tillgänglig som senast. Flera spelare ska emellertid dras med småskavanker, vilket kanske borgar för någon överraskning i startelvan.

Ser vi till startelvan så är den ovanligt svår att gissa just nu. Fred och Scott McTominay har gjort det bra på mittfältet. Men jag kommer inte ifrån att jag tycker att ett mittfält med den duon blir för defensivt balanserat. Det blev stundtals väldigt tydligt mot Chelsea och faktiskt även i segern mot Newcastle. Jag skulle kasta in Paul Pogba eller Donny van de Beek om jag fick bestämma. Det är emellertid Solskjaer som bestämmer och spontant lutar jag åt att han fortsätter med Fred och McTominay.

Embed from Getty Images

Den stora frågan är annars om det blir två eller tre mittbackar (vilket väl också är den stora frågan i motståndarlaget). Bara i undantagsfall – när motståndarna har hetat Barcelona, Liverpool eller Manchester city – har Solskjaer valt en trebackslinje (eller fembackslinje) på hemmaplan.

Oavsett är jag övertygad om att Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf, Harry Maguire och Luke Shaw spelar från start. Blir det ytterligare en försvarare tas den platsen av Alex Telles, om han är tillgänglig. Den brasilianska vänsterbacken syntes nämligen inte till på dagens träningsbilder. Det öppnar i så fall för Axel Tuanzebe som tredje mittback, om vi väljer att spela så.

Personligen skulle jag spela Tuanzebe oavsett formation men det skulle förvåna mig stort om inte Lindelöf och Maguire går före imorgon. Tuanzebes insats mot PSG är förvisso säsongens bästa mittbacksinsats i United men både Lindelöf och Maguire har genomgående varit bra efter uppehållet.

Brandon Williams finns som alternativ som vänsterspringare men engelsmannen förefaller inte vara aktuell för en startplats just nu.

Utan Telles ser jag inte framför mig att en fembackslinje kan motiveras. Det blir för defensivt balanserat.

Fred och McTominay har jag redan skrivit in och Bruno Fernandes är förstås given. Det lämnar två platser. Jag förutsätter att Marcus Rashford och Anthony Martial tar två av dessa. Solskjaer skulle kunna matcha Pogba eller Van de Beek men jag lutar ändå åt att det i första hand är Edinson Cavani och Mason Greenwood som konkurrerar. Av lördagen att döma är Cavani nu före Greenwood. Det ser nog i så fall Martial flytta ut till vänster med Rashford på högerkanten.

Möjlig startelva:

 

RB Leipzig

Våren 2009 fanns inte RB Leipzig. Världen var en lite bättre plats då. Ja alltså, världen var väldigt mycket bättre våren 2009 än nu. Men RB Leipzigs existens spelar bara en liten roll där.

Det hela stinker hur som helst.

Men nu är det som det är. RB Leipzig existerar och RB Leipzig ska imorgon spela fotboll mot Manchester United. Om klubben är vidrig så är laget tyvärr bra.

I skrivande stund är Leipzig tabelletta i Tyskland. Förra säsongen slutade de trea i ligan och de gick till semifinal i Champions League, där PSG blev alldeles för svåra.

De är än så länge obesegrade säsongen 2020/21, med sex vinster och en oavgjord på sju matcher. Den enda plumpen kom i september, då de fick nöja sig med 1-1 mot Bayer Leverkusen på bortaplan.

I Julian Nagelsmann har Leipzig en mycket intressant tränare, som roterar friskt i taktiken. Enligt Whoscored.com använde Nagelsmann åtta olika formationer på tio matcher i Champions League förra säsongen och tio olika i ligan. Den här säsongen har han spelat 3-4-1-2 (två gånger), 4-2-3-1 (två gånger) och 3-4-3 i ligan medan formationen mot Istanbul var 4-1-4-1.

Inför matchen mot United har de en del skadeproblem. Kevin Kampl är tillgänglig för spel, medan Tyler Adams ska testas. Nordi Mukiele missar emellertid matchen. Konrad Laimer och Lukas Klostermann är långtidsskadade och Amadou Haidara sitter i karantän tills på torsdag, rapporterar Kicker.

Lagkapten Marcel Sabitzer gjorde comeback som inhoppare mot Hertha Berlin i helgen och förväntas nu starta på mittfältet. Ibrahima Konaté missade säsongsinledningen men har varit inhoppare de två senaste matcherna. Med tanke på att han missade större delen av fjolårssäsongen kan det nog antas att han matchas in försiktigt.

Péter Gulácsi vaktar målet och en trebackslinje skulle kunna utgöras av Willi Orbán, Manchester United-ryktade Dayot Upamecano och Marcel Halstenberg. Som vänsterspringare Manchester city-lånet Angeliño och på högerkanten Christopher Nkunku.

Embed from Getty Images

Bredvid Sabitzer är det troligt att Kevin Kampl startar. Yussuf Poulsen kan tänkas ta platsen som spjutspets med Dani Olmo och Emil Forsberg som anfallskomplement.

Benjamin Henrichs och Adams utmanar om speltid på mittfältet medan Alexander Sorloth finns som alternativ på topp. Hwang Hee-chan och Justin Kluivert är tänkbara inhoppare.

Möjlig startelva:

Historik

United och Leipzig har aldrig mötts tidigare.

Leipzig blir den åttonde tyska motståndaren för United. Vi har generellt gjort det bra mot tyska lag- 17 vinster, 8 oavgjorda, 8 förluster – med plusstatistik på sex av sju motståndare. På hemmaplan har vi den fina resultatraden 10-4-2.

För Leipzigs del blir det bara andra gången de stöter på engelskt motstånd. Precis före coronauppehållet gjorde de processen kort med Tottenham i den första slutspelsrundan i Champions League. Efter en 1-0-seger i London vann de med 3-0 i Tyskland, efter två tidiga mål.

Visste ni att…

 • Edinson Cavani och Christopher Nkunku var lagkamrater i PSG 2015 till 2019. Nu ska de spela både mot varandra och mot PSG.
 • Donny van de Beek och Justin Kluivert var lagkamrater i Ajax 2016 till 2018.
 • RB i RB Leipzig är en förkortning för ett nonsensord. Lite på samma sätt som hela klubben är en nonsensklubb.

Matchinformation

Manchester United
RB Leipzig
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel 2:6
Avspark: 21:00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Matej Jug (Slovenien)
Teve: V Sport Extra, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Bailly (muskel, mitten november)
 • Lingard (skadad, mitten november)
Tveksamma:

 • Telles (oklar status)
FORM
V22/9Luton TownBLC3-0
V30/9BrightonBLC3-0
F4/10TottenhamHPL1-6
V17/10NewcastleBPL4-1
V20/10PSGBCL2-1
O24/10ChelseaHPL0-0

RB Leipzig

Skador och avstängningar:

 • Haidara (covid-19)
 • Klostermann (knä)
 • Laimer (knä)
 • Mukiele (lår)
Tveksamma:

 • Adams (knä)
FORM
V20/9Mainz 05Hligan3-1
O26/9LeverkusenBligan1-1
V3/10Schalke 04Hligan4-0
V17/10AugsburgBligan2-0
V20/10Istanbul BHCL2-0
V24/10Hertha BHligan2-1

United mot RB Leipzig

Inga tidigare möten.