Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – RB Leipzig 5-0

Manchester United v RB Leipzig: Group H - UEFA Champions League

En av Manchester Uniteds bästa insatser de senaste åren utspelade sig under onsdagskvällen. Den tyska ligaledaren RB Leipzig var på besök i Manchester – och fick vända hem med svansen mellan benen och 0-5 i bagaget. Njutbart, på så många vis.

Det var ett minst sagt peppat rödklätt lag som klev ut under Old Traffords strålkastarljus i Champions Leagues andra gruppspelsmatch. Efter första 45 stod det 1-0 på tavlan efter att Paul Pogba vackert spelat fram Mason Greenwood som placerade in bollen lika behärskat som alltid.

När matchen sedan stod och vägde i andra halvlek bytte Ole Gunnar Solskjaer in Marcus Rashford, Scott McTominay och Bruno Fernandes (sedermera även Edinson Cavani och Axel Tuanzebe). När domaren blåste av hade Rashford skjutit in ett hattrick och Anthony Martial satt dit en straff.

Hur betygsätter man ens en sån här match? Egentligen vill jag sätta högsta betyg på allihop, men det fungerar ju givetvis inte riktigt. Här under följer ett gediget försök (som följer skalan nedan), åtminstone. Märk väl att vi sällan strösslar med nior och framför allt tior i betyg – då ska det helt enkelt till något alldeles speciellt.

(Och hörni, glöm inte att kika in våra snackisar från matchen genom att klicka här.)

Betygsskalan: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 7,5

Behöver egentligen inte ingripa särskilt ofta. Men när det väl behövdes, på till exempel en nick från nära håll vid ställningen 1-0, visade han kvalitet. Börjar mer och mer se ut som den målvakt vi under många år var så bortskämda med. Han är inte där än, men han närmar sig.

Aaron Wan-Bissaka: 8

Utbytt 81′. Stängde ner sin kant lika effektivt som både mot PSG och Chelsea. Offensivt var han dessutom mer än godkänd den här gången, vilket lovar gott.

Victor Lindelöf: 8

Skötte sig mycket bra igen. Lugn och följsam defensivt och vågade dessutom ta med bollen uppåt i banan vid ett par tillfällen, vilket är något vi vet att han kan men som sker lite väl sällan. Bra form på svensken!

Harry Maguire: 8

Lagkaptenen börjar hitta formen nu. Tog hand om en tung Yussuf Poulsen på bästa vis och var viktig på fasta situationer både framåt och bakåt. Brytningssäker och bra i passningsspelet, precis som sin kollega.

Embed from Getty Images

Luke Shaw: 8

En av Shaws bättre matcher sett över en längre period. Bra defensivt, särskilt i en mot en-spelet, och lyckades till och med hitta in med ett par farliga inspel i boxen. Har tagit konkurrensen på helt rätt sätt.

Nemanja Matic: 7

Utbytt 63′. Gör en bra match, men sett till prestationerna i övrigt är han sämst i United den här kvällen. Bra som sköld framför backlinjen, särskilt i positionsspelet, men något trög med bollen emellanåt. Kunde ha visats ut i den andra halvleken efter att han delat ut en andra armbåge – även om det hade varit lite väl hårt av domaren.

Fred: 9

Vi delar sällan ut den här typen av betyg (nior och uppåt), men Fred gjorde sig verkligen förtjänt av det mot Leipzig. Vilken otrolig bollvinnare han är centralt i banan. Lungorna tar aldrig slut och passningsspelet, bortsett från en enstaka gång i första halvlek, var tryggt och vårdat. Assisterar Rashford till 3-0. Fortsätter han så här blir han opetbar. Oerhört imponerande, Fred!

Embed from Getty Images

Paul Pogba: 8

Utbytt 81′. Fransmannens bästa match den här säsongen. Under de första 20 minuterna gjorde han nästan som han ville på banan. Assisten till Greenwoods ledningsmål var briljant. Därefter var Pogba inte lika involverad, men fortsatt trygg och finurlig med bollen. Här hittade Solskjaer en mycket intressant roll för sin storstjärna.

Donny Van de Beek: 7,5

Utbytt 68′. Van de Beek fick äntligen starta en ”viktigare” match för United. Hans första halvlek var mycket stark med flertalet snabba fötter som löste upp kluriga situationer samt diverse öppnande och smarta löpningar. Får det att se enkelt ut, vilket ofta är så svårt. Visar absolut varför han bör få mer speltid, trots att insatsen mattades av efter paus.

Mason Greenwood: 8

Utbytt 63′. Var inte jätteinvolverad i spelet, men rörde sig bra och tog läget när det dök upp. Imponerande kyligt och kliniskt av en så ung spelare i sin startdebut i Champions League. Men i ärlighetens namn förväntade vi oss inte något annat av denna dundertalang.

Anthony Martial: 7,5

Börjar så sakteliga hitta formen nu. Har haft en tung start på säsongen utan något mål samt en avstängning efter det där röda kortet mot Tottenham… Väldigt bra av Solskjaer som hade bestämt att Martial skulle få förvalta straffen. Anfallaren fixade straffen, satte den i nät och lämnade sedan planen med även en assist på kontot. Fransmannen var överlag bra i spelet, bortsett från något enklare bolltapp när han var felvänd med bollen.

Marcus Rashford: 10

Inbytt 63′. Ja, håll i er nu! För det var längesedan vi delade ut en tia i betyg. Det skedde inte en enda gång förra säsongen, till exempel. Egentligen förtjänar Marcus Rashford en stående tia för sitt arbete utanför planen – men det är ju dessvärre inte så dessa betyg fungerar. När man kommer in som avbytare i en svår CL-match och gör ett hattrick är det svårt att göra annat än att slå på den största trumman. Hatten av, Sir Marcus Rashford!

Scott McTominay: 7

Inbytt 63′. Kom in för att ersätta en redan varnad och hårt ansatt Nemanja Matic. Gjorde det bra samtidigt som han bidrog med välbehövlig energi i lagets kärna.

Bruno Fernandes: 8

Inbytt 68′. Fick, precis som Rashford, lite välbehövlig vila från start i den här matchen. Även Fernandes kom in och fick fart på laget när energin börjat dala. Kvaliteten syntes verkligen genom rutan omedelbart, och Bruno lämnade till sist banan med en vacker assist till 2-0 och en mer än godkänd insats under sin egentligen rätt knappa speltid.

Axel Tuanzebe: n/a

Inbytt 81′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Edinson Cavani: n/a

Inbytt 81′. Spelade för kort tid för att betygsättas.